Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Pe dec 18, 2009 10:16 am

Torej je pri nas bolj ''vozniška koltura'' ;)

lisica
Novinec

Kraj: pod Jeep-om

Napisal/-a lisica Pe dec 18, 2009 1:16 pm

Voznišla kultura...glede na izkušnjo prejšnji teden na prehodu...vozniške kulture eni nimajo.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe dec 18, 2009 3:06 pm

lisica je napisal/-a:Voznišla kultura...glede na izkušnjo prejšnji teden na prehodu...vozniške kulture eni nimajo.

Ne eni, ampak vsaj 1/2 - 2/3 folka...
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky So dec 19, 2009 2:17 pm

Drugače pa sem sedaj ugotovil kaj si želijo by the book vozniki pri prehitevanju na avtocesti. Vrjamem, da mi bo takšen, ki hoče vse po predpisih naslednjič j*bal vse po spisku, ker ga bom prehitel(po tem, ko se bom vrjetno lep čas vozil za njim na prehitevalnem pasu) tako kot on želi. Sej se lahko pa tut d*kamo en drugega v glavo, če vam je tak ljubše. ;)

@gustelj: Varnostna razdalja pri 130km/h je pa 72,2m. Če že tak obvladaš ZVCP, ti nebo težko razumet od kod. Drugače pa pošči. Koneckoncev je to ena izmed stvari, ki bi jih naj kot strasten zagovornik vožje striktno po zakonu vedel.

Malner je napisal/-a:Še vedno ne razumem, kako takim uspe preživeti.

Zato pa potem drugi rešujejo situacije in na*ebejo namesto takih.
LP Rok

Petersilj
Novinec

Napisal/-a Petersilj So dec 19, 2009 2:45 pm

Meni se je že zgodilo, da sem se vozil po avtocesti in je bil en pas zaprt ( s tistimi rdeče/belimi stebrički), omejitev je pa bila 60 km/h. Sem se vozil 65 km/h po tempomatu, nakar pridirka nek audi in mi začne blendati in voziti 1 m za mano. Taka vožnja se je nadaljevala tudi skozi tunel, vmes me je poskušal prehiteti tudi mimo onih stebričkov, ampak je imel prevelik avto, in se nato ni odločil za to. Naenkrat je bilo konec zapore in sta bila prosta tako vozni in prehitevalni pas. Jaz normalno vozim po voznem pasu, 135 km/h po tempomatu. Nakar pridirka ta audi po prehitevalnem pasu, pri prehitevanju mi trobi in zavije pred mano in zelo zabremza. Sploh ne vem zakaj sem nato odreagiral tako, kot sem: med tem ko je bremzal pred mano na voznem pasu in zmanjšal svojo hitrost na 0, sem ga prehitel po prehitevalnem (sem cuknil volan, da se ne bi zaletel v njega). Potem me je pa hotel pri ponovnem prehitevanju zrihiti iz ceste avtoceste (pri prehitevanju je cuknil z volanom proti meni).

Zakaj se je zgodil ta incident? Ker tam kjer je bila tabla 60, zaradi dela na cesti in še posebej tabla RADAR, nisem hotel voziti več kot 65 km/h po tempomatu.

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 So dec 19, 2009 4:57 pm

To so tisti ki imajo majhnega in jim v nano sekundi pride direkt v hlače, posledica je blažen občutek moči, ki pač na en način izbruhne :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Hvala lastniku, ker skrbi za mojo kondicijo!
VW

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar So dec 19, 2009 5:51 pm

Petersilj je napisal/-a:Meni se je že zgodilo, da sem se vozil po avtocesti in je bil en pas zaprt ( s tistimi rdeče/belimi stebrički), omejitev je pa bila 60 km/h. Sem se vozil 65 km/h po tempomatu, nakar pridirka nek audi in mi začne blendati in voziti 1 m za mano. Taka vožnja se je nadaljevala tudi skozi tunel, vmes me je poskušal prehiteti tudi mimo onih stebričkov, ampak je imel prevelik avto, in se nato ni odločil za to. Naenkrat je bilo konec zapore in sta bila prosta tako vozni in prehitevalni pas. Jaz normalno vozim po voznem pasu, 135 km/h po tempomatu. Nakar pridirka ta audi po prehitevalnem pasu, pri prehitevanju mi trobi in zavije pred mano in zelo zabremza. Sploh ne vem zakaj sem nato odreagiral tako, kot sem: med tem ko je bremzal pred mano na voznem pasu in zmanjšal svojo hitrost na 0, sem ga prehitel po prehitevalnem (sem cuknil volan, da se ne bi zaletel v njega). Potem me je pa hotel pri ponovnem prehitevanju zrihiti iz ceste avtoceste (pri prehitevanju je cuknil z volanom proti meni).

Zakaj se je zgodil ta incident? Ker tam kjer je bila tabla 60, zaradi dela na cesti in še posebej tabla RADAR, nisem hotel voziti več kot 65 km/h po tempomatu.

zakaj ga nisi prijavil policiji?

moraš ukrepat da ga bo kaj izučilo...

drugače pa eni pa so đžeki....

peljem zjutraj po ac totalno nesplužen prehitevalni pas vozim po voznem (80-100), občasno koga prehitim...

edn pa ga pripelje z neko opel antaro 130-150 .... ne vem če si eni mislijo da so bogovi al kaj?

gustelj
Novinec

Napisal/-a gustelj So dec 19, 2009 7:13 pm

Drocky je napisal/-a:

@gustelj: Varnostna razdalja pri 130km/h je pa 72,2m. Če že tak obvladaš ZVCP, ti nebo težko razumet od kod. Drugače pa pošči. Koneckoncev je to ena izmed stvari, ki bi jih naj kot strasten zagovornik vožje striktno po zakonu vedel.

ZVCP-1:
Razdalja med vozili

29. člen

(1) Voznik, ki vozi za drugim vozilom po istem prometnem pasu,
mora voziti za njim na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo
pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundah (varnostna
razdalja).

(2) Varnostna razdalja mora ne glede na vozne razmere omogočati:

- da lahko voznik zmanjša hitrost ali ustavi in s tem prepreči
trčenje, če voznik, ki vozi pred njim, zmanjša hitrost ali
ustavi;

- da se lahko voznik, ki prehiteva, varno vrne na izhodiščni
prometni pas.

(3) Ne glede na prvi odstavek tega člena se, ob dobrih prometnih
razmerah, kadar se oblikuje kolona, ki vozi z zmanjšano
hitrostjo, varnostna razdalja lahko zmanjša, vendar ne sme biti
manjša od razdalje, ki jo vozilo pri hitrosti, s kakršno vozi,
prevozi v eni sekundi (minimalna varnostna razdalja).

(4) Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek voznik
motornega vozila, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

Pri 130 km/h je normalna varnostna razdalja torej 72m, minimalna pa 36m.
Še kakšen komentar?

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ So dec 19, 2009 7:21 pm

minimalna 36m? saj si sam napisal... ob dobrih prometnih
razmerah, kadar se oblikuje kolona, ki vozi z zmanjšano
hitrostjo... torej to ne bo slo na avtocesti pri 130. al se motim? :)

gustelj
Novinec

Napisal/-a gustelj So dec 19, 2009 7:29 pm

Se sploh ne motiš. Če natančno premisliš 3. odstavek, potem pri maksimalni dovoljeni hitrosti, pa katerakoli že je, vedno velja normalna varnostna razdalja 2-eh sekund.

To seveda pomeni, da se Drocky-ju in ostalim zaritnežem ne umaknem več pod nobenim pogojem, saj če se vozijo recimo samo 70m za mano, mi že ne omogočajo več, " da se lahko voznik, ki prehiteva, varno vrne na izhodiščni prometni pas."

j*** ga, zakon je zakon.

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS So dec 19, 2009 7:40 pm

Ko se je že ravno ''vozniška kultura'' spremenila v ''avtocestna kultura'' ;)

Prejšnji teden, ko še ni bilo snega sem šel v Maribor.
Par kilometrov pred Trojanami je bila vrsta 3 kamionov, pred mano Audi A6 in jaz.
Ko se Audi odloči prehitevati, tovornjak pred njim, Tušev, zapelje na prehitevalni pas, da Audi ni mogel prehiteti. In potem nazaj. To je naredil tovornjak potem še 2x.
Jaz sem to vse dramatično spremljal ;)
Nato pa vozniku Audija ''verjetno'' prikipi in se v sekundi požene prehitevat, ga je kar izstrelilo, jaz sem šel za njim, seveda ne tako hitro ;) ker je bila pač prost prehitevalni pas in Audi zapelje v prostor med Tušev tovornjak in tistega pred njim in najprej zabremza malo in vijuga levo, desno, nato pa na polno zabremza in Tušev tovornjak tudi, tako da se je kar črno kadilo iz bremz.
Nato seveda voznik tovornjaka kazal in klel, voznik Audija je pa pospešil pomoje nekje na 180 km/h ali več.
Bilo je kot v kakšnem filmu, mi je kar utrip poskočil.
No, to je moja edina dramatična zgodba iz avtoceste.

Hvala za razumevanje :D

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD So dec 19, 2009 10:09 pm

obcasnigledalec je napisal/-a:
dask je napisal/-a:Nikjer eksplicitno ne piše, da ne smeš vozit manj kot 60 km/h.

Piše piše.

no pa daj link do tega zakona kjer to piše.

ST 13 je napisal/-a:
kolesar je napisal/-a:
AndrejD je napisal/-a:
NejcZ je napisal/-a:Tako je, 60km/h je najnižja hitrost.

Ti to prosto po prešernu ali imaš kakšen zakon ?

v sloveniji mamo zakone ;)

ZVCP-1-UPB5
110. člen
(1) Na avtocesto ali cesto, rezervirano za motorna vozila, lahko zapeljejo in vozijo po njej le vozniki motornih vozil in skupin vozil, ki po deklaraciji proizvajalca dosegajo hitrost, večjo od 60 km/h.

Preberi še enkrat ta člen zakona. Ko si ga prebral ponovi vajo. Ponavljaj vajo dokler neboš razumel napisanega.
Slika

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Ne dec 20, 2009 1:50 am

vem, da se bo grdo slišalo, ampak....

tak nej kr dobi koga v rit, ker potem ziher ne bo več tega počel....
Slika

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Ne dec 20, 2009 11:02 am

AndrejD je napisal/-a:
ST 13 je napisal/-a:
kolesar je napisal/-a:
AndrejD je napisal/-a:
NejcZ je napisal/-a:Tako je, 60km/h je najnižja hitrost.

Ti to prosto po prešernu ali imaš kakšen zakon ?

v sloveniji mamo zakone ;)

ZVCP-1-UPB5
110. člen
(1) Na avtocesto ali cesto, rezervirano za motorna vozila, lahko zapeljejo in vozijo po njej le vozniki motornih vozil in skupin vozil, ki po deklaraciji proizvajalca dosegajo hitrost, večjo od 60 km/h.

Preberi še enkrat ta člen zakona. Ko si ga prebral ponovi vajo. Ponavljaj vajo dokler neboš razumel napisanega.
prvič, ko se pelješ po kakšnem klancu na AC, ki ima pas za počasna vozila poglej tablo. Tam lepo piše koliko je najmanjša dovoljena hitrost na voznem pasu. ;)
LP Rok

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Ne dec 20, 2009 11:20 am

50 ali 60 se mi zdi...

Uporabniški avatar
obcasnigledalec
Novinec

Napisal/-a obcasnigledalec Ne dec 20, 2009 2:15 pm

AndrejD je napisal/-a:
obcasnigledalec je napisal/-a:
dask je napisal/-a:Nikjer eksplicitno ne piše, da ne smeš vozit manj kot 60 km/h.

Piše piše.

no pa daj link do tega zakona kjer to piše.

Imenuje se 30. člen ZVCP, odstavek 4. Ni eksplicitna prepoved, ampak se ne smeš voziti manj kot 65 km/h brez upravičnega razloga z vsemi 4imi žmigavci. Uporaba teh je pa tudi predpisana...
Zdaj že objavlam občasno

gustelj
Novinec

Napisal/-a gustelj Ne dec 20, 2009 5:26 pm

menzy je napisal/-a:37. člen ZVCP

(3) Na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma sme voznik, ki je prehitel vozilo in želi prehiteti še drugo vozilo ali drugega udeleženca cestnega prometa, ostati na prometnem pasu, po katerem je prehiteval prvo vozilo, če s tem ne ovira hitrejših vozil, ki se mu približujejo od zadaj.

Torej če ti voziš 130km/h in se ti nekdo približuje oz že skor nalima na rit z 160km/h, se mu moraš umaknit če imaš frej vozni pas in pika! Če on vozi 160 al pa 200 to ni tvoja stvar, za to so na cesti provide oz policaji. Če se mu ne umakneš te lahko doleti denarna kazen, če se ne motim okoli 200€.

LP Menzy

He, he, še en pacient in logika. Menzy, ti in zdrava pamet ste 3-je različni pojmi. Noben zakon ne moreš tolmačiti zgolj z enim členom tako kot tebi paše, ampak le kot del celote.
Ni hitrejšega vozila od mene, če se že vozim z maksimalno dovoljeno hitrostjo, razen seveda vozil s prednostjo, ki pa morajo biti ustrezno označena.

Ti pa imaš s "160 al pa 200" prednost samo pri prevozu v arest.

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO Ne dec 20, 2009 6:02 pm

Eni ste kot otroci. Stepli bi se za košček čokolade ...
Ne vem kaj tako komplicirate s temi zakoni. :roll:

Vozite normalno, po omejitvah in bodite strpni do drugih. :roll:
Omejitve so takšne kot so.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne dec 20, 2009 6:08 pm

Gustelj - malo se umiri z neprestanimi žalitvami. Če res misliš, da je treba žalit v vsakem postu, povej tako in ti bomo sankcije takoj podelili. Po želji!

Sicer pa zakon ne more upoštevat tudi vsakega posameznika, ki hoče biti šerif. Če bi bil to namen zakona, bi moral zapovedati merjenje natančnosti brzinomera vsakega avta vsakih nekaj mesecev. Seveda je to neizvedljivo, zato o konkretnih brzinah ne more govorit in ker ne navaja konkretnih številk (npr 130 ali max dovoljena hitrost) za to, kdaj se moraš umaknit, velja samo zapisano - torej "hitrejšemu". To de facto in de iure pomeni, da se moraš umaknit tudi, če in ko za nekoga predpostavljaš, da vozi hitreje od dovoljene brzine. Enostavno - ker ne moreš bit v to prepričan, nimaš kaj biti šerif, moraš pa se umakniti. Če imaš prostor, kar je hitro, je to umikanje z zakonom zapovedano, ti tega ne moreš spremenit.

Če se že tako slepo držiš zakonov, jih interpretiraj dosledno - torej, kar v zakonu natančno piše (umik hitrejšemu) in ne , kar bi ti želel oz videl, razumel v zakonu.

*URŠIKA*
Nov uporabnik

Napisal/-a *URŠIKA* Ne dec 20, 2009 6:40 pm

Naj še jaz izlijem malo žolča o stvareh, ki me kot dokaj mlado voznico (izpit 1 leto in 2 meseca) v prometu močno motijo. Moram povedati, da sem prvega pol leta vozniških izkušenj vsak dan klela v avtu zaradi nekulturnih soudeležencev v prometu, sedaj sem že malo bolj "skulirana", čeprav skoraj ne mine dan, da ne bi izustila kakšne sočne na račun drugih voznikov.

Kar me moti, so naslednje stvari (pa ne bom odkrivala tople vode, najbrž ponavljam tegobe drugih):

1. neuporaba smernikov (včasih se sprašujem, ali je res tak napor vključit smernik, meni je to čisto samoumevno in od mene ne zahteva nikakršnega napora).

2. omejitev v naselju je 50 km/h, izven naselja 90 km/h.... ! ... najdejo se džeki, ki skozi naselje vozijo 70 km/h (in te pri tem seveda priganjajo, ti vozijo za ritjo, blendajo ipd.), ampak glej ga zlomka, 70 km/h vozijo tudi izven naslelja, na ravnih cestnih predelih, kjer bi vsak začetnik brez težav pospešil na 90 km/h.

3. o tistih, ki sbi se radi vozili v prtljažniku mojega avtomobila bi imela največ za povedati;
- nekateri preprosto ne razumejo, da včasih hitreje pač ne gre, bodisi zaradi kolone pred teboj, bodisi zato, ker s pospeševalnega pasu na AC, kjer voziš 130 km/h ne moreš zapeljati v počasi vozečo kolono vozil na voznem pasu, ki vozi 100 km/h.
- OK, ko je to možno, se nasilnežu umaknem na vozni pas, ampak glej ga zlomka, ko se mu umaknem, s skoraj nespremenjeno hitrostjo odpelje naprej, morda zapelje celo pred mano in ne spremeni hitrosti... torej mi je za ritjo vozil le zato, ker je kratkoviden, in ne zna oceniti razdalje do vozila pred seboj???
- imela sem tudi že zelo neprijetno izkušnjo s prepotentnežem, ki je moral svoje frustracije (glede bogsigavedičesa) izživetis hitrostjo vsaj 180 če ne več Km/h. Na prehitevalnem mi je zapeljal za rit, tik za menoj vozil cik-cak sem in tja (najbrž zato, da bi ga lažje opazila?), ko pa sem se mu uspela varno umaknit, in sem si želela zapomnit registrsko tablico, vozila pa sem sigurno 140 km/h - zaradi prehitevanja kolone na desni - je tako hitro odbrzel mimo, da nisem mogla razbrati niti enega znaka na registrski .... mislim česa vsega ne delajo ljudje...

Zato bi res prosila:
- ne vozit za ritjo, to je res neprijetno! Kolega takim nasilnežem včasih prižge meglenko, no jaz sem bila enkrat primorana prižgat varnostne utripalke, ker drugače bi se zgodil karambol
- prosim uporabljajte smernike
- vozite po predpisih, saj ni tako težko.

Pa lep pozdrav!!!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov