Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Na AC/HC s 3 pasovi v eno smer morajo vozila voziti po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden. 150 €

Vem za ta člen in se ga držim
158
59%
Vem za ta člen, a se ga praktično ne držim
18
7%
Prvič slišim
52
20%
Vedno vozim po prehitevalnem pasu
9
3%
Pravila me ne zanimajo, vozim po občutku in brez oviranja drugih
29
11%

Skupaj glasov : 266

peroRS
Mojster foruma

Re: Cepci na cesti

Napisal/-a peroRS Pe dec 24, 2010 10:23 am

Gosic je napisal/-a:Sem rekel da nebom več komentiral, ampak končno en pameten komentar.
Bi pa še rad dodal. Prejšni vikend smo bili na Dunaju. Od Dunaja proti Gradcu. Omejitev 80km/h , štiri pasovnica. Vozili smo se 80km/h(omejitev 80km/h, utripajoča signalizacija), tako kot vsi avstrijski vozniki. Temu se reče upoštevanje nečesa in urejen prometni režim. Poleg te vožnje, pa sem si zamislil kako bi to potekalo na naši cesti. Na čisto levem prehitevalnem pasu, bi si blendali eni drugem pri 180km/h, pri enem desnem (pri nas voznem) pri 150km/h... Ostala dva pasa, pa bi vozili skrajno desni tovornjaki, na voznem pa vozniki, ki ne tiščijo/mo samo gasa do podna in bremzo do podvozja. Lini je sicer povedal čisto vse, kar si tudi sam mislim.

Pri nas je bolj "angleški način". Na prehitevalnem so tovornjaki in folk ki vozi 100kmh. Na desni pas se prestavijo tisti, ki blendajo in vozijo 20cm za ritjo pri hitrostih 150+, na odstavnem so pa ravni BMW-ji s črnimi šipami, ki mislijo da so bogovi na cesti.

Po snegu pa ni nobena umetnost vozit hitro, dokler si sam na cesti. Problem nastane, ko ti v ovinku prileti počez po tvoji strani tovornjak s prikolico ali pa traktor s plugom in potem tiste pol sekunde razmišljaš, kako lepo bi bilo živet še kakšno leto :pij:

Vedno je treba v obzir vzeti, da so tudi drugi na cesti, predvidevat situacije (tudi oz. soloh tam kjer poznaš cesto) in vozit z rezervo. Zato so tudi omejitve na cesti. Tudi na avtocesti v slabem vremenu (dež, megla, sneg) na tiste table (kjer so) napišejo omejitev 50/80/100, pa to itak noben ne upošteva, potem pa pravijo da zakaj se eni cjazijo 50kmh po snegu če je 130 omejitev :roll:

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe dec 24, 2010 10:27 am

BBS je napisal/-a:Dodal bi še citat iz zgoraj omenjene Bibilije in povedal, da se postavite v kožo tistega voznika v Mercedesu, ki vozi razmeram prilagojeno, naprimer domov iz službe nato pa prinori norec in zadaj vijuga, vozi 10 cm za ritjo in potem prehiteva na najbolj ozkem delu ceste.

''2.)do drugih se obnašamo tako kot bi želeli, da se drugi obnašajo do nas. Ne imejmo dvojnih meril in iskat samo napake pri drugih svojih pa ne videt.''

Ko sem kot mladič pred davnimi leti naredil izpit sem se tudi obnašal zelo šerifovsko čeprav sploh nisem vedel, da se tako obnašam in se mi je zdelo čisto normalno. Načitan predpisov, svež za volanom sem v vseh drugih videl le napake. Takrat si itak ta glavni, k maš izpit in celo svoj avto pa četudi je bil to kar precej zarjavel Jugo 45 (ja moj je bil še s črko J in ne Y kot novejši). Poznal sem ZVCP v detajle in sem razmišljal zelo ozkogledo v stilu sej, če vozim po pravilih se mi ne more nič zgoditi saj pravila te ščitijo kot nevidni ščit pred vsemi nezgodami.

Dostikrat sem vozil tako kot tisti voznik/voznica v Mercedesu in se hudoval nad divjakom za mano pri tem pa niti nisem pomislil, da imam na avtu stare slabe gume, avto je bil tud že bolj ubog in da se tudi pod razno zaradi inferiornega materjala (da nimam ustreznega znanja in izkušenj mi tudi na misel ni prišlo) ne morem meriti v hitrosti in varnem obvladovanju vozila s tistim za seboj. Da pa bi takega spustil naprej ni bilo niti govora sej vozim v skladu s pravili, norce pa je treba izobrazit zaradi njihove varnosti in občutka, da sem očitno mati Tereza, ki mora skrbeti za dobrobit vseh.

Sčasoma in kilometri sem počasi začel dojemati kaj promet sploh je in da je ZVCP samo določa pravila, da ni na cestah kaosa in anarhije. Ampak šele s 100.000 in več prevoženih kilometrih večina (nekateri pa žal nikoli) šele začnejo počasi dojemat tudi druge stvari. Da znaš predvideti situacijo, da znaš odstopiti prednost nekomu, ki bi se rad vključil v promet pa se bo brez tvoje pomoči ne bo mogel. Da znaš predvidet reakcijo, da lahko oceniš kaj bo kdo naredil tudi če tega ni ustrezno nakazal, da se umakneš, ko je potrebno, da nikakor ne poskušaš s svojo vožnjo diktirat vožnjo ostalim.

Ko počasi osvajaš vsa ta spoznanja ugotoviš, da kako čedalje več ljudi zna voziti in da se je število "ekstremnih norcev" zmanjšalo a istočasno opaziš čedalje več takih kot recimo tisti voznik Mercedesa - ja pa sej to sem jaz izpred mnogo let in pred več kot pol milijona prevoženimi kilometri oops . Ja ta šerif sem mladi jaz, ki se ne umikam nikomur, ki sem kralj ceste, ponosen na to, da držim boga za j***a in si filam ego.

Ja vsakodnevno vidim "mladega samega sebe" in mi je kar malo nerodno kakšen cepec sem bil. V tolažbo mi je le to, da sem vsaj prišel do nekaterih spoznanj in da imam srečo glede tega napram tistim, ki tega ne bodo/boste nikoli spoznali, ki bodo/boste vedno na cesti srečavali same norce, nervozneže, kreetene, idiiote in jim/vam bo udejstvovanje v prometu le ena sama peklenska borba brez konca v želji uveljavljanja svojih cestnih pravic.

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz Pe dec 24, 2010 10:37 am

sebaveh je napisal/-a:
hmm..
x-hair ga je povedal in potem je bilo še parkrat ponovljeno, da sta vozila 50km/h.

Potem sem pa zračunal.

50km/h

omejitev 90km/h.

50 × 100 / 90 - se pravi sta vozila s 55,5% hitrosti, ki je določena za ceste zunaj naselja. Torej sta vozila s 44,5% nižjo hitrostjo.

Ne vem zakaj ste eni tako zapičeni v to omejitev 90 in jo postavljate na prvo mesto, razmere na cesti in samo obliko ceste pa šele na drugo. :bow
Tudi na cestah ki gredo na Boč, Roglo in RTC Tri Kralje, je načeloma omejitev 90, ampak še nisem videl nikogar ki bi se toliko (moral) peljal gor in dol, kaj šele da bi kdo na silo prehiteval ali da bi se vsi mogli s svojimi 40-50 komu umikat.
Pa lahko trikrat ugibate zakaj...

ravno to je problem, k postavljate ene stvari na prvo mesto, ostalo so pa potem kar nepotrebne in potem ker je sneg na cesti, dolocena pravila kar naenkrat ne drzijo in ljudje zacnejo ignorirat ostale voznike in magar vozijo tudi na AC konstantno po levem pasu (kot na mojem posnetku), ker je to pac tak nacin razmisljanja.. Razmere na cesti so na prvem mestu, ostalo (da bi kdo mogoce sel mimo) je pa sel na drugem in jim je pac vseeno.

Js ne delam nobenih prednosti in nikjer nisem napisal da bi moral vozit 90 ali pa da je prav da vozi hitro al dinamicno al karkoli ze, js sm samo napisal da je kulturno, da nekoga spustis naprej, ce to zeli (tle sneg/dez/suha cesta nimajo veze) in da tudi zakon pravi nekaj o tem, da ne zadrzujes voznikov za sabo.. In spustit noo z gasa za 3 sekunde res ne bi smel bit problem, tudi ce te prehiteva 50 jurjev cenejsi avto..

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee Pe dec 24, 2010 10:43 am

150 do 170km/h gospod policaj. En kup E-anglelckov tle gor, cudn da niste izbral poklica zupnik, ko ste vsi brezmadeza in brez napak v vsem. Jest npr ko se vozim dnevno v ljubljano vidim takih bedakov malo morje ko zapade 1 cm snega ze voz 30-40 (na AC!!). Verjetnost je da ima avto slabe pnevmatike (mogoce celo letne..) in pa velika neizkusenost (beri panika ko je na cesti sneg, O FAK JA KR SNEG V SLOVENIJI :!: ).

Ce neznate vozit v takih razmerah potem -> javni prevoz. Oz v primeru da nimate primerne opreme sploh nevem zakaj poskusate?
Ce bi se tega drzal potem bi blo velik manj zivcnosti, pac za kar dosti ljudi ni avto, ker so panicni in se v soncnem dnevu naredijo zmedo, zmed na cesti.

Je pa res da tisto zadnje prehitevanje/hupanje na silo tut ni ravno dobra ideja
Minds are like parachutes. They only function when they are open.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Pe dec 24, 2010 2:28 pm

branee je napisal/-a:Ce neznate vozit v takih razmerah potem -> javni prevoz. Oz v primeru da nimate primerne opreme sploh nevem zakaj poskusate?
Ce bi se tega drzal potem bi blo velik manj zivcnosti, pac za kar dosti ljudi ni avto, ker so panicni in se v soncnem dnevu naredijo zmedo, zmed na cesti.

Je pa res da tisto zadnje prehitevanje/hupanje na silo tut ni ravno dobra ideja

Sem se rodil v tistih časih, ko so me starši vozili pred prazniki v avstrijo čez vršič, pa po stari cesti v gorico v trgovine in še bi lahko našteval. nevem če rabim dodajati, da takrat ni bilo zimskih gum. je pa res, da so imeli avti precej ožje gume s precej bolj grobim profilom.
spominjam se, da so se počasnejši vozniki redno izločali iz prometa. in med te niso vključeni le kamioni. leta pred razpadom jugoslavije se je tudi pri nas vozni park posodobil do te meje, da se je dalo po lepem vremenu dosegati hitrosti (na AC) kot danes. verjetno je bil tudi promet manj gost ali pa sem jst napačnega mnenja, da so bili nekoč vozniki bolj kulturni in so imeli drugačno miselnost. danes je avto tako kot mobitel. vozi ga vsak, ki lahko sklene naročnino oz. naredi vozniški izpit. nekoč pa je avto vozilo manj ljudi, ki so delali več kilometrov. tako ga recimo moja babica sploh ni vozila, ker se ni počutila sposobno.

pa da se vrnem na debato. cepci so divjaki, arogantneži itd.. kot tudi nesposobni, ki se tega nočejo zavedati in narediti nekaj v smeri proti temu. še enkrat pišem, da obstajajo šole varne vožnje, poligoni.. nevem zakaj tam srečujem pogosto precej sposobne voznike, ki si želijo malo sprostitve adrenalina in jim je to enostavno hobi, da raziščejo odzive avta v njegovih skrajnostih. seveda se vsakič naučijo/mo kaj novega. zakaj je strah, potenje, nervoza pogoj za opravičilo in dejanja, ki hkrati še niso kulturna? zakaj sam naredim 40.000+ kilometrov in se mi zdi, da potrebujem kakšen poligon letno, 95% ostalih voznikov pa s precej manj kilometrov in posledično (predvidevam da sta ti dve spremenljivki v korelaciji) pa je prepričanih, da jih bo pri varni vožnji rešil samo "bonton" ter omejitve. bodisi tiste uradne ali pa lastne po presoji?
razumem ljudi, ki enostavno nimajo za zimske gume in imajo letne kot je po zakonu, ter so manj sposobni in vozijo počasneje. vem pa, da sem do takih toliko strpen kot oni do mene. in pogosto se komu zahvalim ali oni meni, ker se mi zdi prav da šibkejše varujemo.

res je da x-hairova vožnja ni najbolj strpna. njegova nervoza je vidna, ko nakaže prehitevanje ob neugodnem trenutku. ampak lepo prizanjte tisti, ki ste alternativno vedno proti... da je tudi vožnja mercedesa nestrpna do x-haira. ali je krivo neznanje, letne gume, nepoznavanje ceste, drugačno določene primerne hitrosti sploh ni važno. važno je dejstvo, da je voznik mercedesa sposoben se umikati avtom in celo plugu, ki je zelo širok, hkrati pa ne želi pod nobenim pogojem spustiti predse x-haira. in za to ni potrebno zaviti na bankino.

Uporabniški avatar
lil indian
Nov uporabnik

Napisal/-a lil indian Pe dec 24, 2010 2:31 pm

Najbolj neumn mi je ta argument "tist, ki ne upa vozit tolk pa tolk, nej pa uporablja javni prevoz". Je mogoč kdo že kdaj pomislu, da je Slovenija zelo ruralna država, da večina ljudi živi v vaseh in ne v mestih, kjer se da KDAJKOLI kamorkoli pridet z javnim prevozom? Recimo pri nas - železniška postaja je od nas oddaljena 10min vožnje z avtom, avtobusna je sicer dokaj blizu (ampak še vseen oddaljena več kot pol ure hoje), ampak avtobus pelje 2x na dan, no, vlak pa 5x. Kaj si lahk pri današnjem načinu življenja s tem pomagaš? Brez avta tle pri nas ne preživiš, razn če kmetuješ doma in greš 1x na mesec v svet, nimaš ne službe, ti ni treba v šolo in nikamor. Zato so eni ljudje PRISILJENI v vožnjo. Pač treba je upoštevat tud to, ne pa videt sam svojo resnico in teptat vse ostale, ki odstopajo od posameznikovih idealov. Noben od nas si ne lasti ceste, vsi mormo bit obzirni do vseh ostalih, ki se na njej znajdejo v tistem trenutku kot mi, pa sej fak no, še vedno so to zgolj ljudje, normalni ljudje, kot mi, ne pa eni sovražniki in budale, ki jih je treba likvidirat takoj, ko ne ustrezajo profilu, ki ga mi smatramo za idealnega.
Tisti, ki na cesti resnično delajo sranje, s kterim ogrožajo vse okol sebe, so pa ponavadi tud na splošno objeste, arogantne budale, ki nimajo nobenga življenja in jim je ravno za vse.
ho paura di cadere, ma voglia di volare ...

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ Pe dec 24, 2010 2:43 pm

lil indian je napisal/-a:Najbolj neumn mi je ta argument "tist, ki ne upa vozit tolk pa tolk, nej pa uporablja javni prevoz". Je mogoč kdo že kdaj pomislu, da je Slovenija zelo ruralna država, da večina ljudi živi v vaseh in ne v mestih, kjer se da KDAJKOLI kamorkoli pridet z javnim prevozom? Recimo pri nas - železniška postaja je od nas oddaljena 10min vožnje z avtom, avtobusna je sicer dokaj blizu (ampak še vseen oddaljena več kot pol ure hoje), ampak avtobus pelje 2x na dan, no, vlak pa 5x. Kaj si lahk pri današnjem načinu življenja s tem pomagaš? Brez avta tle pri nas ne preživiš, razn če kmetuješ doma in greš 1x na mesec v svet, nimaš ne službe, ti ni treba v šolo in nikamor. Zato so eni ljudje PRISILJENI v vožnjo. Pač treba je upoštevat tud to, ne pa videt sam svojo resnico in teptat vse ostale, ki odstopajo od posameznikovih idealov. Noben od nas si ne lasti ceste, vsi mormo bit obzirni do vseh ostalih, ki se na njej znajdejo v tistem trenutku kot mi, pa sej fak no, še vedno so to zgolj ljudje, normalni ljudje, kot mi, ne pa eni sovražniki in budale, ki jih je treba likvidirat takoj, ko ne ustrezajo profilu, ki ga mi smatramo za idealnega.
Tisti, ki na cesti resnično delajo sranje, s kterim ogrožajo vse okol sebe, so pa ponavadi tud na splošno objeste, arogantne budale, ki nimajo nobenga življenja in jim je ravno za vse.

am.. obosjam budale, katere norijo po cesti. nekatere pa še pijejo zraven.
AMPAK... preberi si še enkrat moj post, kjer piše da moja babica ni vozila, ker je bila pač manj sposobna, pa bi lahko. in res je, da danes sistem prisili ljudi, da imajo celo lasten avto in se vozijo magari po 5000km na leto. zato pa jih ne prisili, da bi postali sposobni, da se jim nebi tresle roke na uvozi na AC, da bi postali kulturni...
in teh norcev ki jih obsojam je okoli 5% s še sprejemljivo standardno napako. ostali cepci so posledica nesposobnosti ali pa nekulture. ker smo že ugotovili, da držanje zakonov še ne garantira, da nisi cepec

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee Pe dec 24, 2010 3:23 pm

Sploh se ne gre zato da nebi upal tolk in tolk vozit, sej ni dirka.. Gre se za to da ne hodi v takem vremenu v avto ce ves, da bos mel tezave z voznjo oz sploh ce nimas opreme. Argumenti kot so da ni javnega prevoza enostavno pri 99% ljudi ne zdrzijo.

Tako kot si napisala "Noben od nas si ne lasti ceste..", tocno to zakaj se potem velika vecina le teh dobesedno usede na pas in fura svoje.

To je tko kot bi prisel v gostilno in bi stregla takrat sam tisto eno jed ki jo kuharju pase kuhat. Ostali meni pa odmislit? Banalna komparacija pa vseeno

S tem se strinjam, da niso ravno sovrazniki ampak vecina ljudi ima svoje skrbi dnevno (ki jim povzroca zivcnost) in ravno tisto malo kar rabi ( da mu prekipi) dobi tam na cesti, ko sreca kake ... in je nesreca.

Enostavno tezko bit za nekom ki vozi pol pocasneje od dovoljene ker je padlo par snezink/celo ko je dez... Se furas v sluzbo recimo 5x na teden za takim ki namesto 90 pelje 50 na relaciji recimo 50km v eno smer. rabis recimo 1 uro za tako voznjo. Ce bi pa peljal normalno rabi za tako pot recimo 35min. Se pravi v 1 dnevu zgubis uro. 5x na teden 5 ur ekstra v avtu zaradi nekoga, ki nezna peljat, ker je njegova glava ocenila da se po 1 cm snega pelje pol manj.

Jest mislim da bi morali dat vsem voznikom psihoteste, ki bi bili se dosti bolj poglobljeni kot so tisti za C. In pa v perfektnem svetu bi lahko avtomobil kupil le ko bi imel tako dovoljenje. Ker pa takega sveta ni niti ga nebo so to le pobozne zelje
Minds are like parachutes. They only function when they are open.

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel Pe dec 24, 2010 4:38 pm

Jerch_ je napisal/-a:ja bi se, ker smo že 19 strani nazaj ugotovili, da so tukaj na forumu nekateri odkrito priznali, da se čutijo vpoklicane, da delajo red in lastnoročno določajo kaj je varno in kaj ne.

Jerch_ je napisal/-a:sploh ga ni hotel prehiteti. jasno se vidi, da mu je želel pokazati le to, da je cepec. jst sem to opazil. ti nisi, ker si verjetno tako zelo počasen, da še nikoli nisi prišel do situacije, ko bi moral katerega počasnejšega prehiteti na navadni cesti. če pa si imel možnost, pa nisi želel, ker si imel preslabe gume, premalo zananja, premalo volje, prekratkega skratka..

A se ti v prostem času ukvarjaš s psihoanalizo? Vidim, da je to tvoje priljubljeno področje, čeprav si na tem področju bolj amater. Moraš ločit dejstva od tvojih domnev. Tako si mene po vsakem mojem prispevku napadal, da se zavzemam za počasno vožnjo, ker naj bi bila taka vožnja bolj varna. Tako si me napadal, dokler ti nisem enkrat napisal, po čem sklepaš, da se zavzemam za počasno vožnjo. Od takrat naprej me ignoriraš. Torej izgleda, da nimaš dokazov za svoje trditve. Sploh tole drugo zgornjo trditev, ki sicer ni bila namenjena meni, boš zelo težko podkrepil s kakimi dejstvi, ki bi dokazovala, da je to kar tukaj pišeš vsaj malo verodostojno.

Če se pa še malo vrnem k temi, je pa treba ločit dinamično vožnjo, ki je nekaj pozitivnega, od agresivne vožnje, ki pa ne sodi na cesto.

Uporabniški avatar
lil indian
Nov uporabnik

Napisal/-a lil indian Pe dec 24, 2010 5:21 pm

branee - js ne rečem, da je pravilno, da se nekdo, kot si napisal "usede na svoj pas in fura svoje" - ampak čaki mal, zdi se mi pa smešno, da bi se enmu norcu mogl vsi prilagajat, odmikat in bit kulturni do njega, on pa dela kar mu paše, ogroža ostale, se obnaša skrajno nekulturno in na splošno ne upošteva NOBENGA, vsakga, ki se mu drzne pojavit pred njim in se pelat, bog ne daj, 70 tam kjer je omejitev 90, bi pa najrajš skalpiral. Kje je tle logika? Js pričakujem, da so ostali kulturni do mene, če sm tud sama kulturna do njih, ne vem s kakšno pravico se pa nekteri obnašajo kot totalne budale, v zameno pa pričakujejo da se jim vsi klanjajo, al kaj. Js sicer, tud če srečam takga, zmeri popustim, ker se enostavno nočem živcirat zarad budal in se težavam izognem če se le da, sam butasto se mi pa vseen zdi, da si eni jemljejo vse pravice na tem svetu, sami pa ne upoštevajo niti ene pravice vseh ostalih. Ob takih mi gre na bruhanje. Ko bi vsaj kdo pomislu tud na to, da se v teh avtih, ki bi jih nekteri najrajš s ceste zrinl, prevažajo tud dojenčki, otroci ... da mam js enga dojenčka odzadi, en norc se mi pa nalepi na rit (posebi če je to na avtocesti, kjer je to zarad velike hitrosti še tok bolj nevarno) - pa sej ne vem kaj bi mu naredla.

Drugač pa, ja, se da izognit vožnji v razmerah, ki nekomu niso preveč ljube, ampak včasih se pač ne da. Kaj recimo da so vse ceste zasnežene, nekomu pa otrok ful zboli? Ja bo mnda mogu nekak it na pot, ne glede na vse. Pol pa revež ob vseh neprijetnostih še na nekga norca naleti. Pa tud v službo je nekak treba pridet, ne. In še dost je takih situacij. Eni ljudje pač niso tok spretni za volanom, jih pa razmere prisilijo, da vseen morjo vozit. Vsaj mal razumevanja lahk pokažete tud do takih. Pa js priznam, tud sama se jezim, ko naletim na kerga takga, ampak na kraj pameti pa mi ne pade, da bi se mu nalepla na rit, mu trobla al pa še celo poskušala na silo prehitevat. To je pač OSNOVNA kultura, žal niso redki taki, ki niti te ne premorejo. Sicer pa takih stvari ne delam tud iz razloga, ker nikol ne veš, na koga naletiš. So tud taki norci, ki bi te najrajš fental, že če jim mal potrobiš - tak kot je en opisoval, kaj se mu je zgodilo v Celju.

Sicer pa js mislim da je obnašanje človeka na cesti odraz njega sicer - en sofisticiran, kulturen človek, se zihr ne bo na cesti obnašal kot brezobzirni cepec. Al pa v zlo redkih primerih. Vsi divjaki in agresivneži, ki jih poznam, so ljudje brez kakšne posebne šole, se tud na splošno obnašajo kot budale, majo zafurano življenje, so po možnosti še zapiti, nimajo spoštovanja do nobenga, še do lastnih staršev ne, so omejeni v več različnih pogledih in pač vse to se odraža tud na cesti. Medtem ko noben človek na mestu, ki ga poznam, ni na cesti norec. Pa da me ne bo kdo obtožu posploševanja - govorim o ljudeh, ki jih js poznam. Ampak mislim da to ni daleč od splošne resnice.

Itak pa živčneži v nobenem primeru ne sodijo za volan, pa konc. Sploh si rajš ne predstavljam, česa vsega je zmožn en tak, ko se v koloni cijazi proti domu, ravno ko je rush hour in je vse zabito, kolona se premika tam 60-70km/h (če maš srečo), nasproti pa vozi podobna kolona in ne morš nardit nič. Ja pa sej en tak "revež" pol ja živčni zlom doživlja vsak dan znova. A ni bedasto, zarad kakšnih stvari si eni skrajšujejo življenje?

Pa sej če ne bi bla možna posledica brezbrižnega in agresivnega ravnanja nekterih prometna nesreča s hudimi poškodbami al pa celo s smrtnim izidom, se js sploh ne bi obremenjevala z nobenim, pa naj delajo kar hočejo. Tak mi pa ni vseen.

Evo lih zdle prebrala na 24 ur, da je spet nekdo pijan vozu v nasprotno smer na AC in enga fental. Adijo pamet.

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Pe dec 24, 2010 6:49 pm

Samo to je pa malo preveč kar pišeš. Če jaz nekoga dohitim in mu vozim za ritjo brez blendanja, ampak nakažem samo s npr. žmigavcem ne morem zato biti v osebnem življenju to kar ti opisuješ. Potem si tudi ti taka, ker vse te ljudi mečeš v isti koš. Kulturo se dosega z enakopravnim obravnavanjem. Nekdo se je npr. zadnjič z menoj skoraj skregal v vrsti v trgovini, ker sem imel jaz samo en izdelek on pa cel voziček. Bil sem za njim in je hotel, da grem pred njim, ker imam pač manj, da ne bom čakal. Lepo sem se mu zahvalil in rekel, da temu ni potrebno, ker je zato vrsta in nima veze koliko kupiš. Pa imaš vsakodnevno primere, ko te ljudje prosijo, če jih spustiš naprej ali pa godrnajo, če kdo sploh dela za blagajnami. Ko pa je potrebno po zakonu nekomu omogočiti prednost pa na to pozabimo, saj se samo počasi peljemo domov (pa lahko spustimo te "gorske" poti), ki verjetno niso tako sporne kot pa 6 meterske (širina) regionalke po katerih se enako vozim vsakodnevno 60km/h.

Jaz sem do sedaj še vedno spustil vse, ki so prišli za menoj z večjo hitrostjo. Zgodilo se mi je že, da sem nekoga prehitel ko je vozil 60km/h na uro in me je on potem takoj nazaj s 110km/h pri omejitvi 90km/h pa nisem tiščal ampak sem spustil gas.

Imaš osebke, ki se vozijo po snegu po sredini samo zato ker je prvi tam naredil gaz. Na avtu pa nalepko "otrok v vozilu" zakaj nimajo še "kamikaza". Nasproti pa ljudje po grabnu v cel sneg, blendajo, bremzajo. Ko to doživiš, kar sem jaz sem mislil, da me naproti vozeča vozila ne vidijo, ali pa jaz haluciniram po neprespani noči zaradi službe. Ampak njim je bilo vseeno, saj jaz komot vozim po težkih vremenskih razmerah. Pa, da ne boste mislili, da je to naredil samo prvi. Pač, ko sem se umaknil so vsi ostali vozili enako. Tako, da zjeba te lahko samo ego in mišljenje, ki naj bi bilo kao pravilno in sprejeto od večine.

Vsak ima pa svoje izkušnje in te mu tudi oblikujejo mnenje o prometni kulturi posameznikov. Jaz se nikoli ne jezim na nikogar in vozim po pravilih, po svojem pasu brez oviranja, zato tudi pričakujem enako od drugih, kar pa na žalost ni vedno tako. Vse te situacije si niti ne bi zapomnil, če ne bi bile tako neverjetne.
Se vidmo ko se zagledamo.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Pe dec 24, 2010 7:05 pm

kamal je napisal/-a:Vse te situacije si niti ne bi zapomnil, če ne bi bile tako neverjetne.
Ti jih kar posnami pa bomo videli kako "neverjetne" so. :lol:

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz Pe dec 24, 2010 7:09 pm

lil indian je napisal/-a: ampak čaki mal, zdi se mi pa smešno, da bi se enmu norcu mogl vsi prilagajat, odmikat in bit kulturni do njega, on pa dela kar mu paše, ogroža ostale, se obnaša skrajno nekulturno in na splošno ne upošteva NOBENGA, vsakga, ki se mu drzne pojavit pred njim in se pelat, bog ne daj, 70 tam kjer je omejitev 90, bi pa najrajš skalpiral. Kje je tle logika?

Kako eni radi napihujete celotno stvar :)

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Pe dec 24, 2010 7:20 pm

domen_ je napisal/-a:
kamal je napisal/-a:Vse te situacije si niti ne bi zapomnil, če ne bi bile tako neverjetne.
Ti jih kar posnami pa bomo videli kako "neverjetne" so. :lol:

Saj bi samo potem kakšen misli, da se snema celovečerni film, kako se prebiti 7km do doma po regionalki. Obvezna oprema: Avto malo širši kot kolo in zmožnost letenja, kot Kitt v priljubljeni seriji Knight rider.
Se vidmo ko se zagledamo.

Uporabniški avatar
lil indian
Nov uporabnik

Napisal/-a lil indian Pe dec 24, 2010 7:45 pm

W|zz je napisal/-a:
lil indian je napisal/-a: ampak čaki mal, zdi se mi pa smešno, da bi se enmu norcu mogl vsi prilagajat, odmikat in bit kulturni do njega, on pa dela kar mu paše, ogroža ostale, se obnaša skrajno nekulturno in na splošno ne upošteva NOBENGA, vsakga, ki se mu drzne pojavit pred njim in se pelat, bog ne daj, 70 tam kjer je omejitev 90, bi pa najrajš skalpiral. Kje je tle logika?

A misliš, da ljudi s tako miselnostjo ni? Še v tej temi se najdejo, sicer se mal zakamuflirajo, ampak so pa vseen precej očitni.

K cepcem na cesti bi pa dodala še tiste, ki sekajo nepregledne ovinke. Pa take, ki ti pripeljejo nasproti in vidiš kak ma v eni roki telefon, z drugo si pa štora po nosu.

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz Pe dec 24, 2010 7:51 pm

lil indian je napisal/-a:
W|zz je napisal/-a:

A misliš, da ljudi s tako miselnostjo ni? Še v tej temi se najdejo, sicer se mal zakamuflirajo, ampak so pa vseen precej očitni.

Seveda so, sam takih v tej temi nihče ne opravičuje. :)

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Pe dec 24, 2010 8:02 pm

Zdaj je ta stari prišel s službe in nam je povedal, da je en vozil v nasprotno smer iz Kopra po AC proti Ljubljani :roll:

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ Pe dec 24, 2010 8:03 pm

zajbel je napisal/-a:
Jerch_ je napisal/-a:ja bi se, ker smo že 19 strani nazaj ugotovili, da so tukaj na forumu nekateri odkrito priznali, da se čutijo vpoklicane, da delajo red in lastnoročno določajo kaj je varno in kaj ne.

Jerch_ je napisal/-a:sploh ga ni hotel prehiteti. jasno se vidi, da mu je želel pokazati le to, da je cepec. jst sem to opazil. ti nisi, ker si verjetno tako zelo počasen, da še nikoli nisi prišel do situacije, ko bi moral katerega počasnejšega prehiteti na navadni cesti. če pa si imel možnost, pa nisi želel, ker si imel preslabe gume, premalo zananja, premalo volje, prekratkega skratka..

A se ti v prostem času ukvarjaš s psihoanalizo? Vidim, da je to tvoje priljubljeno področje, čeprav si na tem področju bolj amater. Moraš ločit dejstva od tvojih domnev. Tako si mene po vsakem mojem prispevku napadal, da se zavzemam za počasno vožnjo, ker naj bi bila taka vožnja bolj varna. Tako si me napadal, dokler ti nisem enkrat napisal, po čem sklepaš, da se zavzemam za počasno vožnjo. Od takrat naprej me ignoriraš. Torej izgleda, da nimaš dokazov za svoje trditve. Sploh tole drugo zgornjo trditev, ki sicer ni bila namenjena meni, boš zelo težko podkrepil s kakimi dejstvi, ki bi dokazovala, da je to kar tukaj pišeš vsaj malo verodostojno.

Če se pa še malo vrnem k temi, je pa treba ločit dinamično vožnjo, ki je nekaj pozitivnega, od agresivne vožnje, ki pa ne sodi na cesto.

Mojster zakaj ne citiras tistega odstavka, kjer pise, kaj priporocam vsem tistim, ki jih od lj do celja skrbi za svoje otroke, ker je po njihovem na cesti 80% norcev?

Zakaj si nesramen in lepo ne pogleds resnici v oci in si ne glede na tvoj stil voznje priznas, da se vecino problemov ne da resiti s pocasnostjo?!? Se posebaj, ce predpostavljamo, da 5%pijancev in norcev nobena denarna kazen ali zapor ne bodo spametovali..

Trening varne voznje ni trening POCASNE voznje! Je stremenje k temu, da spoznas in se soocis z nepredvidljivimi situacijami in najdes meje svojega avta. A kaj bi pisal o tem, ce se tisti del cepcev, ki me ogrozajo zaradi manj sposobnosti, lenosti, slabe opreme zgraza nad treningi varne voznje in se jim to zdi skrajno neumno. Ce ze mene na praznem zasnezenem parkiriscu izven naselja cudno gledajo ko se izobrazujem na tem podrocju. Jah.. Cepec sem jst, ki razlagam tukaj na forumu neka dejstva in prepricujem ljudi, da nihce ni popoln

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe dec 24, 2010 8:10 pm

nevermind je napisal/-a:Zdaj je ta stari prišel s službe in nam je povedal, da je en vozil v nasprotno smer iz Kopra po AC proti Ljubljani :roll:

Takim bi blo treba doživljenjsko odvzet izpit! Ne moreš verjet koliko se je to početje razpaslo v zadnjem letu, pa koliko žrtev zaradi tega, vedno nedolžni, krivci pa preživijo :roll: :huh:

Vse se da preživet, blendanje, troblenje, vožnja po odstavnem, za ritjo itd., za vožnjo v nasprotno smer (pod vplivom alkohola, še bolj pa brez) PA NI OPRAVIČILA!!! :!: :!:

Uporabniški avatar
lil indian
Nov uporabnik

Napisal/-a lil indian Pe dec 24, 2010 8:19 pm

W|zz je napisal/-a:Seveda so, sam takih v tej temi nihče ne opravičuje. :)

Razn tistih, ki opravičujejo sami sebe. ;)

Sm se spomnla tole - zadnjič se je en znanec hvalu neki kak so se s kolegi en večer poleti nevemkok vozl po Pagu, pijani ko budale, pa sm se res vprašala, kaj je narobe z ljudmi, da se s takimi stvarmi HVALIJO? Taka miselnost se mi res zdi zaskrbljujoča, še bolj pa to, da tud drugi potem v takih ljudeh vidijo neke frajerje. Smo še daleč za bolj razvitimi narodi, kjer bi takšne zgodbe naletele na obsojanje, ne pa poveličevanje. Recimo v ZDA se vožnja pod vplivom alkohola tretira že skor kot zločin, če te dobijo, greš v zapor, družba te obsoja - edino pravilno. Tam taki ljudje veljajo za izmečke. Tle pa - za frajerje?!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov