Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a mtl Sr sep 25, 2013 8:36 pm

iziboy je napisal/-a:
mtl je napisal/-a:
bernikm je napisal/-a:- sistem za hlajenje in mazanje ventilov JLM (mehanski, vgradnja elektronskega je 200 evrov dražja)

Ok, tole mi sploh ne gre skupaj. Vidim, da je to pri vseh vgrajevalcih tako in ne samo pri Sigasu.
Hipotetična situacija: sem tehnično nerazgledan potencialni kupec plinskega sistema. Grem k ponudniku in mu rečem za ponudbo, da bo vse špilalo kot je treba. Dobim ponudbo kot piše zgoraj. In sedaj bi rad ''strokovnjak'' ponudnik, da se jaz kupec, ki pojma nimam o plinu, mazanju ventilov, itd. odločim med mehanskim ali elektronskim mazanjem? A se samo meni to zdi butasto do konca?

Star prodajaski trik, da končna cena ne izgleda previsoka v štartu. Pol ko je prepozno (ventili fuč) ti pa reče, ja sej sem ponudil tudi boljšo(dražjo) opcijo...

Mnjah, jaz bi zaključil zgodbo s takim. Ker to je popolna bedarija. Mi pa tudi ni jasno, kako se lahko to gre nekdo, ki hoče neko zadevo dolgoročno delat. Ker slej ko prej bo prišla zadeva ven in se ga bodo potencialne stranke začele izogibat. Da ne govorimo o slabi volji in živcih ob pregovarjanju s strankami. Baaah.
Še več pametovanj na Mtl blog.

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Če sep 26, 2013 6:33 am

Torej grem ventile nastavljat na Hrvaško. Meni so v Sloveniji rekli, da stane okoli 150 evrov, da tega sicer ne delajo, ampak če grejo preverjat ventile, je praktično isto delo kot če jih še nastavijo. Tako da vsaj pri oplu razlika v ceni ni velika med preverjanjem in nastavljanjem.
Na Hrvaškem ti to naredijo za 1000 kun, pa še delajo to redno. Ne vem kako lahko sploh tak problem iz tega delajo pri nas. Včasih so se ventili nastavljali na vsakem drugem servisu, tudi danes bi morali na 150,000 km. Samo da ti crkne čim prej in kupiš nov avto.
No, po 50,000 km na plin jih bom dal nastavit, kolk stane stane, na Hrvaškem, če bojo ventili znotraj toleranc, jih bom naslednjič nastavljal kasneje ali pa nikoli več, če bojo izven, bom pa malo poračunal koliko km si lahko privoščim naslednjič.

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Pe sep 27, 2013 1:06 pm

Pozna kdo morda mojstra iz Rudnika ki vgrajuje plin (avtoplincenter.com) ?
Sem se ustavil danes pri njemu da je ogledal avto, in je takoj rekel da je potrebno el. mazanje. Mi je tudi razložil ene par zadev, pa glede na ostale ponudnike mislim da je povedal kar nekaj stvari, za katere so jih drugi zavijali v meglo.

Skratka vgrajuje Poljski sistem (pravi da ima boljšo elektroniko kot Italijanski), v kombinaciji z Barracuda injektorji ter elektronskim mazanjem (vsak cilinder posebej). Mislim da nekaj takega kot SIGAS, samo sem dobil občutek da ve kaj govori. Tudi glede nastavitve ventilov pravi da lahko on pregleda, ter nastavlja.
Cena celotnega sitema z el. mazanjem in homologacijo je 1.500€.
Servisi so na 20.000km, strošek je 30€, strošek ValveCare tekočine 20€ na 10.000km.

Komentarji so dobrodošli

Hvala že vnaprej.

brs
Novinec

Napisal/-a brs Pe sep 27, 2013 7:31 pm

Mislim da ta Poljski sistem ne uporablja Valve care tekočine, ampak neko drugo.
Kolikor jaz vem, se Valve care tekočina uporablja samo za sistem od Prinsa.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Pe sep 27, 2013 10:27 pm

bernikm je napisal/-a:Pozna kdo morda mojstra iz Rudnika ki vgrajuje plin (avtoplincenter.com) ?
Sem se ustavil danes pri njemu da je ogledal avto, in je takoj rekel da je potrebno el. mazanje. Mi je tudi razložil ene par zadev, pa glede na ostale ponudnike mislim da je povedal kar nekaj stvari, za katere so jih drugi zavijali v meglo.

Skratka vgrajuje Poljski sistem (pravi da ima boljšo elektroniko kot Italijanski), v kombinaciji z Barracuda injektorji ter elektronskim mazanjem (vsak cilinder posebej). Mislim da nekaj takega kot SIGAS, samo sem dobil občutek da ve kaj govori. Tudi glede nastavitve ventilov pravi da lahko on pregleda, ter nastavlja.
Servisi so na 20.000km, strošek je 30€, strošek ValveCare tekočine 20€ na 10.000km.

Komentarji so dobrodošli

Hvala že vnaprej.

če bi pa kaj rad videl je pa ta kombinacija...

drugače pa če ti je tomaž rekel , da vgrajuje elektronsko mazanje "valve care" - ja kaj še čakaš ? za 1500€ ne boš nikjer drugje dobil prins-a ...

aja...če pa je poljska naprava pa ni valve care-a zraven..torej te je po domače povedano spet en na suh nategnu...
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac So sep 28, 2013 7:05 am

bernikm je napisal/-a:Pozna kdo morda mojstra iz Rudnika ki vgrajuje plin (avtoplincenter.com) ?

Komentarji so dobrodošli

Hvala že vnaprej.

Tomaž se ukvarja z vgradnjami že cca. 10 let, torej "pionir" na tem področju v Sloveniji, zadevo obvlada, kar za nekatere druge ne bi mogel trditi. :ne
Golf Plus 2.0 TDI (chiptuning)
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš So sep 28, 2013 9:37 am

Komentarji so dobrodošli

Hvala že vnaprej.

čakaj malo......vprašal si nas že vsaj za štiri ali pet vgrajevalcev - če jih poznamo?

JA JIH !!!

edina nerešena uganka nam je še blaž jelovčič iz senove vasi , ki naj bi vgrajeval nek izraelski hi tech sistem z visokotlačnim dodatnim mazanjem ventilov , ki deluje na cca.670 barov uporablja pa tekočino derivat iz arganovega olja , katerega naprava razprši do velikosti molekul ter tako čisto enakomerno zaščiti ventile in sedeže ventilov po celotni površini ..cena naj bi bila nekje med top italjanskimi ter top poljskimi napravami ter prins-om...

tisto razliko v ceni med napravami pa boš ti kmalu potrošil skozi izpuh ko hodiš okoli monterjev ..da ne omenjam izgubljenega časa ...no si boš vsaj zapomnil kje je tisti pri katerem si vgradil ko se boš vračal na ponovne nastavitve ...
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac So sep 28, 2013 12:47 pm

plinaš je napisal/-a:tisto razliko v ceni med napravami pa boš ti kmalu potrošil skozi izpuh ko hodiš okoli monterjev ..da ne omenjam izgubljenega časa ...no si boš vsaj zapomnil kje je tisti pri katerem si vgradil ko se boš vračal na ponovne nastavitve ...

500 € je pri meni enako dobrih 14.000 km prevoženih na plin, kar je kar precej ali pa tudi ne, odvisno koliko kilometrov delaš :vrum
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm So sep 28, 2013 2:18 pm

Ja Tomaž je ta iz Rudnika ki predeluje na plin.
Se oproščam, ValveCare sem jaz napisal, ker sem mislil da se vsem tekočinam za mazanje reče tako, mi je pa Tomaž rekel da je ena druga, samo sem pozabil katera. Pravi pa da je 1l 20€, v avto gre pa 0.4l v flaško. Cena pri Prinsu je pa dvojna za njihov ValveCare glede na ostale.

Da ne bo pomote, sprašujem zato, ker bi rad našel kvalitetnega mojstra, ker kolikor sem sedaj razumel naj bi bile vse plinske naprave podobne. Sem mislim že dati predelati na Sigas, pa so me malo razočarali glede strokovnosti za el. mazanje in mehansko, ker mi je potem po pregovarjanju le rekel ja ok, če že hočete el. vam pa damo. Tomaž mi je pa takoj rekel za elektronsko, tudi povedal mi je kako deluje mehansko in kako el. in zakaj bi on dal elektronsko. Kolikor sem dobil občutek je predelal že kar nekaj avtov in ve kaj dela. Mi je tudi povedal kake so bile težave na zažetku, kako so jih reševali, in kako je sedaj, skratka mislim da ve kaj govori.

Za Prins sem se odločil da ne vgradim, ker mi je 2000€ in strošek servisov (na 120.000€ pride cca 360€) preveč.
Pri Tomažu so servisi na 20.000km in so 30€, se pravi me za 120.000km pride 180€, kar je pol cene Prinsa, s tem da je tudi strošek instalacije 500€ nižji, tekočina za mazanje je pa tudi 50% cene glede na Prins.

Sistem ki ga on vgrajuje je Poljski, injektorje je rekel da bo dal Barracuda, 48l tank (pravi da potem dobim 40l kapacitete).
Garancija na celoten sistem je 5 let, razen na uparjalnik, na katerega je 2 leti, pravi pa da v kolikor se slučajno pokvari jih obnavljajo za 60€.
Strošek vsega skupaj vključno s homologacijo je 1.500€.

Je morda že kdo predelal pri njemu, ter kakšna je bila cena (toliko da vem ali imam morda še kaj rezerve za izpogajanje :-))
Načeloma sem zmenjen za predelavo v sredini oktobra, bi pa vseeno rad slišal še kakšno mnenje.

Hvala in lp

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 So sep 28, 2013 5:58 pm

ValveCare flaška stane 25-28 evrov, meni pa drži okoli 13,000km, na tvojemu bi verjetno več, ker imaš manjšo mašino in bi imel manjšo porabo plina.
Tako da to da je ValveCare dvakrat dražji ne drži. No, sej ne vem koliko se porabi ostalih tekočin, ampak v vsakem primeru, tudi če se jih porabi enkrat manj, za 10 evrov na 10,000 km, ni to tak denar.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš So sep 28, 2013 6:21 pm

japanac je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:tisto razliko v ceni med napravami pa boš ti kmalu potrošil skozi izpuh ko hodiš okoli monterjev ..da ne omenjam izgubljenega časa ...no si boš vsaj zapomnil kje je tisti pri katerem si vgradil ko se boš vračal na ponovne nastavitve ...

500 € je pri meni enako dobrih 14.000 km prevoženih na plin, kar je kar precej ali pa tudi ne, odvisno koliko kilometrov delaš :vrum

kolikor vem se on vozi na bencin....

in kolikor sem izračunal , tebi avto pije 4.7l lpg /100km....za izračun sem vzel povprečje butana in petrola...če pa tankaš samo na petrolu pa imaš porabo 4.47 plina... tako porabo doseže samo prius na plin...

moja poraba valve care-a je plastenka na 15000 km ,,, ženina poraba flash lube-a je 0.4l na 4500km...
če je liter mazalnega sredstva 20€ potem dobiš notri večino petroleja in minimalno aditivov...
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac So sep 28, 2013 7:41 pm

plinaš je napisal/-a:
japanac je napisal/-a:

kolikor vem se on vozi na bencin....

in kolikor sem izračunal , tebi avto pije 4.7l lpg /100km....za izračun sem vzel povprečje butana in petrola...če pa tankaš samo na petrolu pa imaš porabo 4.47 plina... tako porabo doseže samo prius na plin...

moja poraba valve care-a je plastenka na 15000 km ,,, ženina poraba flash lube-a je 0.4l na 4500km...
če je liter mazalnega sredstva 20€ potem dobiš notri večino petroleja in minimalno aditivov...

To "nabijanje in favoriziranje" le enega vgrajevalca plinskih sistemov - daleč najdražjega, ki kot da je "od boga dan" in oh in ah, mi že počasi preseda.

Če se ne motimo so forumi za izmenjavo mnenj (tudi sam bi, če bi vozil avto za nekaj 10k €, "mogoče" vgradil najdražji plinski sistem, z namenom le najboljše za moje vozilo, ko pa bi boljše pomislil, bi se verjetno vprašal, pa je res najboljše?)

Obrazložitev za katero stojim (če sem se vsekal, naj mi kdo pojasni kje, da se posujem s pepelom):

- oseba, ki se odloča za vgradnjo, se bo po opravljeni vgradnji plinskega sistema (ki ga bo plačala 500 € več) verjetno vozila na plin
- razlika v ceni vgranje (PREPLAČILO) je navedena v višini 500 €
- razlika (PRIHRANEK) med vožnjo na bencin oziroma na plin bo pri tej dotični osebi cca XXX €
- izračunamo kolikokrat gre razlika v vožnji (PRIHRANEK) v razliko v ceni vgradnje (PREPLAČILO) in dobimo kilometre, ki jih moramo prevoziti, da pokrijemo razliko.

Pri meni je to:

- moja poraba na bencin 7,8 litra (na 100 prevoženih km je to 7,8 l x 1,487 € = 11,598 €)

Povprečna poraba bencina za vozila s tem motorjem (da ne bo pripomb glede realnih podatkov):
http://www.spritmonitor.de/en/overview/ ... owerunit=2

- moja poraba na plin okoli 9 litrov (na 100 prevoženih km je to 9,24 l x 0,794 € = 7,336 €)

Povprečna poraba plina za vozila s tem motorjem (da ne bo pripomb glede realnih podatkov):
http://www.spritmonitor.de/en/overview/ ... owerunit=2

- moja poraba bencina preden preklopi na plin (na 100 prevoženih km je to 0,44 l x 1,487 € = 0,654 €)

Povezava do porabe mojega škodilaka:
http://www.spritmonitor.de/en/detail/560172.html

Izračun razlike stroška med vožnjo na bencin in vožnjo na plin - na prevoženih 100 km:

Strošek bencina 11,598 € - (Strošek plina 7,336 € + Strošek bencina preden preklopi na plin 0,654 €)

11,598 € - 7,99 € = 3,608 €

Prihranek na en kilometer dobimo če delimo s 100, to pomeni prihranek 0,036 €.

V 500 € gre 0,036 € kolikokrat, no pa izračunajmo:

500 : 0,036 = 13888,88

Torej za razliko 500 € pri vgradnji moram sam prevoziti 13888 km in 888 m, da pridem na 0.

japanac je napisal/-a:

Glede na točen izračun spreminjam svojo trditev iz dobrih 14000 km na slabih 14000 km.

Če pa kdo želi mu lahko ponovim izračun na PIŠI - BRIŠI tabli.

Mazalno sredstvo je strošek pri obeh sistemih, tako da pri tej postavki ne bi iskal dlake v jajcu (rešitev je le ta, da pred nakupom vozila preverimo ali potrebuje mazanje oziroma ga ne potrebuje, v kolikor ga želimo kasneje predelati na plin in se odločimo za "bullet-proof" različico).

;)
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 So sep 28, 2013 7:58 pm

Ja če ti cenejši sistem porabi enako plina, se nikoli ne rabiš vračat na servis zaradi dodatnega nastavljanja, ti potem dela enako km in let in nič ne škodi mašini, potem se cenejši sistem absolutno bolj splača, s tem se verjetno vsi strinjamo.
Ko se začnejo problemi pa 500 evrov hitro gre.
Zato vsaj jaz nikomur ne bi silil ravno prinsa, če je prepričan, da bo drug sistem tudi enako dober. Če pa ni, se zarad 500 evrov ne splača preveč tvegat.

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac So sep 28, 2013 8:12 pm

cc09 je napisal/-a:Ja če ti cenejši sistem porabi enako plina, se nikoli ne rabiš vračat na servis zaradi dodatnega nastavljanja, ti potem dela enako km in let in nič ne škodi mašini, potem se cenejši sistem absolutno bolj splača, s tem se verjetno vsi strinjamo.
Ko se začnejo problemi pa 500 evrov hitro gre.
Zato vsaj jaz nikomur ne bi silil ravno prinsa, če je prepričan, da bo drug sistem tudi enako dober. Če pa ni, se zarad 500 evrov ne splača preveč tvegat.

V repliki na moj izračun ni bilo govora o dodatnem nastavljanju ampak zgolj o IZRAČUNU.

Sam se nisem vračal nič nastavljat in zadeva "špila" prav tako v ostalih 4 vozilih na "poljakih".

Sicer pa ne Vem kako bi lahko porabil 500 € na problemih, samo smo do sedaj porabili cca 250 €, ko je enkrat "kihnil" računalnik, pa smo do sedaj v družinski lasti imeli oz. imamo 11 vozil, je pa res, da ne vgrajujemo pri "šalabajzerjih".
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Ne sep 29, 2013 9:09 am

Niso redki primeri ko so šli ljudje po petkrat nazaj nastavljat. Zame bi to pomenilo pet dni dopusta, plus bencin (če ne bi šel na plin).
Ali pa da ti se iztakne kaka cev hladilne tekočine v nedeljo popoldne na drugem koncu Slovenije in lahko kličeš samo šlepanje, ali pa štopaš domov in drugič prideš po avto, da ga odvlečeš do servisa, in spet gre dan dopusta.
Ali ti pa naštimajo prerevno mešanco in gre mašina k vragu.
Ampak če dela enako dobro, potem si seveda na profitu. Jaz sem pa zadnji, ki se bi branil kje kaj prišparat.

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Ne sep 29, 2013 9:38 am

Hvala za vsa mnenja in informacije.
Sem se odločil, avto gre na predelavo k Tomažu na Rudnik 9.10. (pravi da rabi 2 dni), strošek z Poljskega sistema z el. mazanjem in homologacijo 1.500€.
Avto bo novembra star 1 leto, tako da garancija na mašino gre, upam pa da bo laufalo brez težav naslednjih 9 let, sicer pa Tomaž naj bi bil mojster, bo že popravil če kaj ne bo špilalo.
Poročam kako in kaj ko mi ga predelajo.

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Ne sep 29, 2013 10:11 am

cc09 je napisal/-a:Jaz sem pa zadnji, ki se bi branil kje kaj prišparat.

To se popolnoma strinjam, glede prihranka pa mislim, da se za prihranek toliko več vozim :vrum , ker sploh ne gledam kdaj in za koliko bom natočil, :pivo plina v avto seveda. =I
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Ne sep 29, 2013 10:16 am

Evo, naredil sem kalkulacijo stroškov bencin-LPG in sicer sem vzel spodnje parametre.
Vzel sem 'klasični' LPG sistem z el. mazanjem in upoštevanjem servisov na 20.000km (30€). V kolikor naredim izračun za Prins, kjer je začetni strošek 500€ višji, ter upoštevam dražje servise, je čas povrnitve investicije močno podaljša.

- poraba bencina 7l
- poraba plina 8l
- strošek investicije 1500€
- letno prevoženih km: 15.000€
- upošteval sem tudi strošek servisa, tekočine za mazanje in porabo bencina za hladni zagon.

Izračun je presenetljiv in sicer pri letno prevoženih 15.000km je prihranek na letni ravni (z opoštevanjem vseh zgoraj opisanih dejavnikov) SAMO 445€.
Se pravi da se investicija 1500€ povrne šele v 40 mesecih !
Se strinjam da sem vzel 'majhno' število letno prevoženih km, ampak pri meni je to realna številka. Glede na izračune ki jih navajajo vgrajevalci LPG sistemov, so številke prihrankov kot kaže v praksi nižje.

Pa naj me kdo popravi če se motim ?
Priponke
Bencin-LPG primerjava.pdf
(9.22 KiB) Prenešeno 95 krat

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Ne sep 29, 2013 10:42 am

bernikm je napisal/-a:Evo, naredil sem kalkulacijo stroškov bencin-LPG in sicer sem vzel spodnje parametre.
Vzel sem 'klasični' LPG sistem z el. mazanjem in upoštevanjem servisov na 20.000km (30€). V kolikor naredim izračun za Prins, kjer je začetni strošek 500€ višji, ter upoštevam dražje servise, je čas povrnitve investicije močno podaljša.

- poraba bencina 7l
- poraba plina 8l
- upošteval sem tudi strošek servisa, tekočine za mazanje in porabo bencina za hladni zagon.

Izračun je presenetljiv in sicer pri letno prevoženih 15.000km je prihranek na letni ravni (z opoštevanjem vseh zgoraj opisanih dejavnikov) SAMO 445€.
Se strinjam da sem vzel 'majhno' število letno prevoženih km, ampak pri meni je to realna številka. Glede na izračune ki jih navajajo vgrajevalci LPG sistemov, so številke prihrankov kot kaže v praksi nižje.

Upam, da boš imel avto, tako kot si navedel 9 - 10 let, potem je v vsakem primeru računica (prvih 40 mesecev, da oddelaš investicijo in nato 80 mesecev za 3000 € prihranka - izračun tako čez palec), če pa boš prodajal avto nekje čez pet let, nisi ravno zmagal, bo pa zmagal novi lastnik, žal.
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Ne sep 29, 2013 11:13 am

bernikm je napisal/-a:Evo, naredil sem kalkulacijo stroškov bencin-LPG in sicer sem vzel spodnje parametre.

- poraba bencina 7l
- poraba plina 8l

cenjeni gospodič bernikm !

to kar ste napisali je vse skupaj laično teoretiziranje ..kot če bi razmišljali o vplačilu lota..najprej ali bi ali ne bi..potem pa ko ja pa ali bom ali ne bom ...

realnost je drugačna ...kot sem vam že povedal najprej naredite nekih 20.000km ter potem naredite izračun ... obračun pa po 3 ali 4 letih ... tisto bo sigurno pravi rezultat...

prosim vas tudi , da se ob morebitnih težavah z vašim plinskim sistemom ali posledičnega vpliva plinskega sistema na avto ne umaknete s tega foruma ter dosledno delite vaše probleme z nami ... čakale vas bodo naše virtualne rame ...

v resnici vam pa želim veliko užitkov pri vožnji na plin , prihranka kolikor ga bo mogoče ter stalno misel v vaši podzavesti , da ste s svojo investicijo direktno prispevali k čistejšemu okolju..

pa srečno vožnjo !!!!
plin je cnej k bencin
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov