Debate, ki niso vezane na ostala področja...

mucek
Novinec

Kraj: Ljubljana

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a mucek Ne sep 29, 2013 12:03 pm

Heh, že občutek vsakič, ko greš tankat in za poln tank plačaš 30 EUR je neprecenljiv! :)
Je pač v človeški naravi tako, da vseeno manj boli dati enkrat več, kot pa vsak teden ...

Lp, g

p.s. Sicer pa - so far so good: 110 kkm - se je že (nekajkrat) izplačalo ... :)

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Ne sep 29, 2013 1:26 pm

bernikm je napisal/-a:Ja Tomaž je ta iz Rudnika ki predeluje na plin.
Se oproščam, ValveCare sem jaz napisal, ker sem mislil da se vsem tekočinam za mazanje reče tako, mi je pa Tomaž rekel da je ena druga, samo sem pozabil katera. Pravi pa da je 1l 20€, v avto gre pa 0.4l v flaško. Cena pri Prinsu je pa dvojna za njihov ValveCare glede na ostale.

Da ne bo pomote, sprašujem zato, ker bi rad našel kvalitetnega mojstra, ker kolikor sem sedaj razumel naj bi bile vse plinske naprave podobne. Sem mislim že dati predelati na Sigas, pa so me malo razočarali glede strokovnosti za el. mazanje in mehansko, ker mi je potem po pregovarjanju le rekel ja ok, če že hočete el. vam pa damo. Tomaž mi je pa takoj rekel za elektronsko, tudi povedal mi je kako deluje mehansko in kako el. in zakaj bi on dal elektronsko. Kolikor sem dobil občutek je predelal že kar nekaj avtov in ve kaj dela. Mi je tudi povedal kake so bile težave na zažetku, kako so jih reševali, in kako je sedaj, skratka mislim da ve kaj govori.

Za Prins sem se odločil da ne vgradim, ker mi je 2000€ in strošek servisov (na 120.000€ pride cca 360€) preveč.
Pri Tomažu so servisi na 20.000km in so 30€, se pravi me za 120.000km pride 180€, kar je pol cene Prinsa, s tem da je tudi strošek instalacije 500€ nižji, tekočina za mazanje je pa tudi 50% cene glede na Prins.

Sistem ki ga on vgrajuje je Poljski, injektorje je rekel da bo dal Barracuda, 48l tank (pravi da potem dobim 40l kapacitete).
Garancija na celoten sistem je 5 let, razen na uparjalnik, na katerega je 2 leti, pravi pa da v kolikor se slučajno pokvari jih obnavljajo za 60€.
Strošek vsega skupaj vključno s homologacijo je 1.500€.

Je morda že kdo predelal pri njemu, ter kakšna je bila cena (toliko da vem ali imam morda še kaj rezerve za izpogajanje :-))
Načeloma sem zmenjen za predelavo v sredini oktobra, bi pa vseeno rad slišal še kakšno mnenje.

Hvala in lp

Hm...ja...ta gopod je zamenjal že kar nekaj proizvajalcev plinskih naprav, do nedavnega je montiral Lovatto, sedaj pa vgrajuje že poljake?! Garancija 5 let?! Še noben poljski sistem ni imel toliko garancije, preveri dobro, ker če garancijo daje monterjeva firma, bo zabavno, ker je gospod zamenjal(beri zaplezal...) tudi že kar nekaj firm...
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

murkoslavko
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a murkoslavko Ne sep 29, 2013 2:19 pm

Jaz sem zdaj naredil 12000 km na plin.
Poraba je 21% večja, ker uporabljam tempomat mislim da je zadeva primerljiva, brez da mi ker gnjavi z težjo nogo. Pa tudi vsi prijatli imajo porabo tam 20%-25%.

Torej prej 6.4 litra benza, zdaj 7.8 plina.

Uporabniški avatar
Zmaj78
Novinec

Kraj: Mazda Mx-6 2.5i 24v LPG

Napisal/-a Zmaj78 Ne sep 29, 2013 3:18 pm

Če se kdo ravno odloča za vgradnjo LPG sistema, vam priporočam ogled izredne ponudbe s strani SIGAS-a, ki pripada našim članom (članstvo ni pogojeno z lastništvom naše najljubše znamke);

http://www.mazdaklub.si/2013/08/najugod ... zda-kluba/

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Ne sep 29, 2013 4:16 pm

Priam je napisal/-a:Če se kdo ravno odloča za vgradnjo LPG sistema, vam priporočam ogled izredne ponudbe s strani SIGAS-a, ki pripada našim članom (članstvo ni pogojeno z lastništvom naše najljubše znamke);

Ups, razlika je pravkar skočila iz 500 € na cca 1000 €, torej dvakratna cena in dvakrat več kilometrov. :DDD
Golf Plus 2.0 TDI (chiptuning)
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Ne sep 29, 2013 5:36 pm

japanac je napisal/-a:
Priam je napisal/-a:Če se kdo ravno odloča za vgradnjo LPG sistema, vam priporočam ogled izredne ponudbe s strani SIGAS-a, ki pripada našim članom (članstvo ni pogojeno z lastništvom naše najljubše znamke);

Ups, razlika je pravkar skočila iz 500 € na cca 1000 €, torej dvakratna cena in dvakrat več kilometrov. :DDD

še dodatnih 20% na ceno s popustom? koliko imajo pa potem dejamske razlike v ceni ???? torej lupijo stranke kot norci....
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
Zmaj78
Novinec

Napisal/-a Zmaj78 Ne sep 29, 2013 6:14 pm

Očitno smo se narobe razumeli in izpade kot neka čudna matematika.

Tale akcija, ki so jo ponudili svojim stalnim strankam, velja še do 20.oktobra in je fiksni in dokončni znesek 1.050,00 EUR, pri tem seveda dodatni popusti niso mogoči.

Sicer pa kar se tiče SIGAS d.o.o., doslej vsi, ki sem jih k njim napotil, so (bili in so še vedno) z njimi zadovoljni. Ko pa je bila kakšna težava glede LPG instalacije, pa so zanjo poskrbeli v najkrajšem možnem času. Skratka, priporočam na celi črti.

Kar se pa tiče večje potrošnje LPG goriva glede na siceršnji bencin, pa je pri moji 2003 Mazdi6 2.3i 166KM nekako prešlo z 8 na 8,5 do 9 litrov avtoplina na 100 prevoženih km, kar se mi zdi odlično (če tankamo na Verovškovi po 0,70 € za liter, to pomeni za 100 prevoženih do cca. 6,3 €). Za zagon pa sicer potroši tudi nekaj malega (pozimi več kot poleti) bencina, se razume. :D

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Ne sep 29, 2013 7:23 pm

Priam je napisal/-a:Očitno smo se narobe razumeli in izpade kot neka čudna matematika.

Tale akcija, ki so jo ponudili svojim stalnim strankam, velja še do 20.oktobra in je fiksni in dokončni znesek 1.050,00 EUR, pri tem seveda dodatni popusti niso mogoči.

Sicer pa kar se tiče SIGAS d.o.o., doslej vsi, ki sem jih k njim napotil, so (bili in so še vedno) z njimi zadovoljni. Ko pa je bila kakšna težava glede LPG instalacije, pa so zanjo poskrbeli v najkrajšem možnem času. Skratka, priporočam na celi črti.

Kar se pa tiče večje potrošnje LPG goriva glede na siceršnji bencin, pa je pri moji 2003 Mazdi6 2.3i 166KM nekako prešlo z 8 na 8,5 do 9 litrov avtoplina na 100 prevoženih km, kar se mi zdi odlično (če tankamo na Verovškovi po 0,70 € za liter, to pomeni za 100 prevoženih do cca. 6,3 €). Za zagon pa sicer potroši tudi nekaj malega (pozimi več kot poleti) bencina, se razume. :D

ok malo preveč sem napisal ker 200€ ni 20% če je prejšnja cena 1250€ - pa že pri tej je upoštevan nek popust ...

butan je podražal na 0.729 € - http://www.butanplin.si/povezave/ceniki

8.5 do 9.0 plina proti 8l bencina ?? ali zelo umirjeno voziš ali pa imaš revno mešanico..
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
Zmaj78
Novinec

Napisal/-a Zmaj78 Ne sep 29, 2013 7:35 pm

Vozim v okviru hitrostnih omejitev. Je pa zanimivo, da se mi je pri mojih dosedanjih štirih vozilih, predelanih na LPG, pri vseh pokazalo pravilo (cca.) 10% povečanje porabe napram bencinu. Imam pa kolega, ki je priznal, da ima cca. 30% višjo potrošnjo na LPG kot prej na bencinu, a da je razlog v njegovi desni nogi, saj se mu sedaj dozdeva kot da se vozi zastonj in si pač da duška. Plinarji smo si različni. :DDD

Uporabniški avatar
xyz6
Novinec

Napisal/-a xyz6 Ne sep 29, 2013 9:17 pm

Tud pr men ni več razlike kot 10%. Prej nekje švoh 9L bencina zdej 10L al pa še kak deci manj plina. Vozim pa isto kot prej na bencinu-po omejitvah nekako... :D
Avensis Wagon T22 LPG Prins VSi1
Accord CU1 LPG Prins VSi2
Accord CL7 LPG Prins VSi2
E60 525iA LPG Prins VSi2

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Po sep 30, 2013 6:01 am

xyz6 je napisal/-a:Tud pr men ni več razlike kot 10%. Prej nekje švoh 9L bencina zdej 10L al pa še kak deci manj plina. Vozim pa isto kot prej na bencinu-po omejitvah nekako... :D

a vam ni noben povedal da mora bit razlika med bencinsko porabo ter plinsko porabo 15% al ste preslišal ??? :lol:
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Napisal/-a mtl Po sep 30, 2013 7:23 am

bernikm je napisal/-a:- poraba bencina 7l
- poraba plina 8l

Porabo plina mirno povečaj na 15% v primerjavi z bencinom. Torej bo poraba plina nekje 8,5 litra. Vsaj to so moje izkušnje.
Si upošteval porabo bencina za zagon?

plinaš je napisal/-a:
xyz6 je napisal/-a:Tud pr men ni več razlike kot 10%. Prej nekje švoh 9L bencina zdej 10L al pa še kak deci manj plina. Vozim pa isto kot prej na bencinu-po omejitvah nekako... :D

a vam ni noben povedal da mora bit razlika med bencinsko porabo ter plinsko porabo 15% al ste preslišal ??? :lol:

:lol: :lol: :lol:
Še več pametovanj na Mtl blog.

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Po sep 30, 2013 7:46 am

Koliko je sedaj višja poraba na plin 10% ali več ? Kolikor berem vsi pravite 10%, tudi vsi plinski mojstri so rekli 10%, sedaj pa berem tudi 15 ali 30% ???
Ja za hladni zagon sem upošteval 0.5l bencina na 100km, se pravi 75l na 15.000km.

Kot sem napisal, v celotni kalkulaciji bencin-plin sem upošteval (na 15.000km)
- strošek plina
- strošek bencina za hladni zagon
- servis
- tekočino za mazanje ventilov

S tem da nisem računal tudi stroškov morebitne menjave injektorjev, uparjalnika itd pri 150.000km ali več... Zopet odvisno kako hitro se zadeva pokvari, oziroma nastanejo težave (če sploh).

OK, se strinjam da je to teorija, vendar sem to sestavil na podlagi vseh mnenj forumašev in tega kar sem izvedel od vgrajevalcev plinov.
Vseeno mislim da je izračun dokaj realen, ker dejstvo je, da kalkulacije ki jih delajo Plineks in njim podobnim enostavno vzamejo ceno bencina vs cena plina na x km in ti pokažejo kako velik je prihranek. Ne upoštevajo pa stroškov servisa (ok to je minimalno) ter stroška mazalne tekočine za ventile (tudi to je minimalno), največji strošek pa je bencin za hladni zagon.
Vse skupaj pa že nanese čez 160€, kar močno zmanjša razliko prihranka plin-bencin.
Se pa strinjam, da nekdo ki ima že v štartu višjo porabo bencina, oz dela več kilometrov je računica drugačna. Morda potem ko imaš plin zadeva zgleda tako (kot je že nekdo na forumu napisal), ok sej imamo plin tako se poceni vozimo gremo nekaj, in potem namesto 15.000km letnih prideš na 20.000km...

Gregor Humar
Nov uporabnik

Napisal/-a Gregor Humar Po sep 30, 2013 8:34 am

Jaz sem pred enim letom dal svojega Mercedesa (C klasa, letnik 2002, kompresor, 120 kW) tudi predelat pri Sigasu oz njihovi podružnici v Gorenji vasi in sem res zadovoljen. Na začetku so bile sicer porodne težave, a so mi jih z dodatnimi finimi nastavitvami odpravili, sedaj je vse bp že celo leto. Poraba pa je cca 20% višja (prej dobrih 9 litrov, sedaj cca 11) in tako tudi mora biti, sicer je mešanica prerevna in ti lahko uniči mašino. Poraba bencina pozimi (samo za vžig in prva 2 kilometra) je cca 1 liter na 100km, poleti pol manj. Odvisno pa je seveda od relacij (več krajših pomeni večjo porabo bencina, logično).

Dodatnega mazanja nimam, menda ni potrebno za stare Mercedese. Sistem je AGC, računalnik je Zenit PRO OBD, injektorji so Hanna (korejski, praktično neslišni).

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Po sep 30, 2013 8:50 am

Bernikm, saj ti si upošteval 20% višjo porabo plina, samo da tega ne veš ;)

Če vzamem tvoje številke si rekel, da je poraba bencina 8 l, če najprej odšteješ 0,5 l za hladne zagone dobiš šele porabo bencina, ki jo bo nadomestil plin. Torej 7,5 l + 20% = 9 l plina. Koliko bo šlo dejansko bencina za hladni zagon je neznanka, ki jo boš potem šele v praksi lahko videl, ampka manj bo tega bencina, več bo moral plin nadomestiti in bo mogoče potem poraba plina več od 9 l in bencina pa manj od 0,5 l.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Po sep 30, 2013 9:23 am

J.McLane je napisal/-a:Bernikm, saj ti si upošteval 20% višjo porabo plina, samo da tega ne veš ;)

Če vzamem tvoje številke si rekel, da je poraba bencina 8 l, če najprej odšteješ 0,5 l za hladne zagone dobiš šele porabo bencina, ki jo bo nadomestil plin. Torej 7,5 l + 20% = 9 l plina. Koliko bo šlo dejansko bencina za hladni zagon je neznanka, ki jo boš potem šele v praksi lahko videl, ampka manj bo tega bencina, več bo moral plin nadomestiti in bo mogoče potem poraba plina več od 9 l in bencina pa manj od 0,5 l.

Trenutna poraba bencina je 7l. Za plin sem vzel 8l, kar je cca 15% višja poraba napram bencinu.
V kalkulaciji sem upošteval (na prevoženih 100km): 8l plina + 0,5l bencina za hladni zagon.

Zdaj če je to realno ne vem, podatke sem kot sem rekel zbral na podlagi vpisov na forumu in po tem kar so mi povedali vgrajevalci, tako da menim da bi moralo biti realno.
Sedaj če je poraba plina višja, oz če je pozimi potrebno več kot 0.5l za hladen zagon na 100km, je potem strošek še višji.
Pa odvisno tudi od načina vožnje, za veliko kratkih relacij pozimi verjetno tudi poraba bencina za hladne zagone močno naraste. Tako da kot kaže so stroški dosti višji kot jih realno vsi prikazujejo oz. je prihranek pri vožnji na plin manjši.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Po sep 30, 2013 9:46 am

Ne razumeš kaj sem hotel napisati, ti si v kalkulaciji upošteval 23% povečanje porabe iz 7 l na 8,5 l (mešanica plina IN BENCINA). Zato mi ni bilo jasno kaj sedaj sprašuješ ali ni samo 10% povišana poraba plina, če si že sam upošteval 23% višjo porabo.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

brs
Novinec

Napisal/-a brs Po sep 30, 2013 9:59 am

Meni je avto prej porabil 10 litrov benicina sedaj porabi 12 litrov plina plus še 0,5 litra bencina na 100 kilometrov.
Če je nekdo prej porabil 7 litrov bencina, je realno računati da mu bo kasneje porabil 8,4 litre plina plus še bencin za zagone.

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Po sep 30, 2013 10:01 am

J.McLane je napisal/-a:Ne razumeš kaj sem hotel napisati, ti si v kalkulaciji upošteval 23% povečanje porabe iz 7 l na 8,5 l (mešanica plina IN BENCINA). Zato mi ni bilo jasno kaj sedaj sprašuješ ali ni samo 10% povišana poraba plina, če si že sam upošteval 23% višjo porabo.

Aha, sva se zgleda narobe razumela. Ja če upoštevaš 1l več plina in 0.5l bencina za hladni zagon potem je 7l vs 8.5l kar je cca 22% višja poraba glede na bencin.

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Po sep 30, 2013 10:06 am

brs je napisal/-a:Meni je avto prej porabil 10 litrov benicina sedaj porabi 12 litrov plina plus še 0,5 litra bencina na 100 kilometrov.
Če je nekdo prej porabil 7 litrov bencina, je realno računati da mu bo kasneje porabil 8,4 litre plina plus še bencin za zagone.

OK, potem pri tej tvoji kalkulaciji iz 7 na 8.5 + bencin za hladni zagon govoriva o skupno 30% višji porabi ?
Na koncu bomo ob upoštevanju vsega skupaj prišli do zaključka da je dizel še najcenejši :-)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov