Še enkrat in upam, da zadnjič: kaj točno ima po tvoje poraba olja skupnega z dobrim mazanjem? Če motor "pije" olje, je to lahko iz večih razlogov, zagotovo pa nima ničesar opraviti z znamko ali reklamo za olje.
Kot sem jaz bral na drugih forumih je bilo nekaj/veliko napisanega, da ko je zamenjal znamko je bila poraba manjša z enako gradicijo. Vem, da je lahko razlogov več ampak lahko zamenjaš znamko pa vidiš ali bo enaka poraba ali večja ali manjša.
A maš ti slučajno stružnico pod pokrovom, da maš toliko opilkov v olju not?
Ampak tudi prav čisto olje ne bo po 20.000 km. In mikro opilki se najdejo v olju na 20.000 km sigurno in ko spustiš olje ven gre vsa umazanija pa... ven. (Misliš da bodo opilki veliki po 1cm?) Kaj ni boljše, da delaš čim manjše intervale kot pa dolge npr. 25.000 ali več ? Kot sem bral na drugih forumih in tudi ti si napisal, da je najboljše, da zamenjaš olje prej kot pa kasneje ("Menjava olja na krajši interval naredi več dobrega motorju kot vanj vlivat olja za 150€ in ga potem cmarit 3 leta.") Na BMW forumu priporočajo menjavo olja na 15.000 km, in takrat bom tudi jaz menjaval olje.
In razlika 0,5 litra v porabi olja na 15.000 km je pokazatelj česa? Manjše porabe olja. In to je tudi vse. Vseeno pa to nima popolnoma nobene veze z mazanjem ključnih elementov v motorju pri mrzlem zagonu in ogretem na delovno temp.
Ja zaradi porabe olja drugo nima veze nikjer nisem napisal, da vpliva to na mazanje pri mrzlem ali ogretem motorju to si ti dodal

. Jaz ne mislim pri vsakem intervalu dolivat še 2l olja potem plačam npr. za 5l olja 40€ + še 1l olja, če mi bo porabilo na interval 15.000 več kot 1l in je cena 50€. Ker mislim da gre v moj motor 4l olja in kupil bi kantico za 5l tako da bi imel še 1l v rezervi za dolivanje (Če je poraba več kot 1l moram kupit še 1l olja dodatno) kar je 8€/1l + poštnina seveda ni veliko ampak zakaj, če lahko testiram z drugo znamko. Ali kupim Mobil, Motul, Shell je cena enaka oz. 3€ več ali manj za 5l. Kupil bom pa itak MOTUL 8100 X-cess 5W-40 5L = €39.90 kot je povedal @lizard , da je PAO sintetika.
Tudi prepričanje o menjavi proizvajalcev olja pri vsaki menjavi olja je brez veze, ker ostane nekaj starega olja še zmeraj v mašini in nikoli ne boš dosegel, da bo v motorju 100% novega olja. Samo to me zanima: koliko km delaš letno in katero olje je bilo do sedaj v motorju?
Vem, da ne gre ven 100% starega olja (največ olja gre ven če je motor segret na delovno temperaturo, ker je olje bol redko kot, če je pa hladno moraš pa pazit, da se ne opečeš). To pa tudi nima nobene veze z menjavo znamke. Rekel sem samo, če bo poraba olja več kot 1l na interval bom probal zamenjat znamko. Na leto delam malo več kot 15.000+ km, jaz sprašujem za "nov" avto, ki ga mislim kupit ni še 100% da ga kupim ampak v motorju se ne ve kakšna znamka olja je, gradicija pa naj bi bila 5W40 in olje je bilo menjeno pred 10.000 km.
Zato tudi malo sprašujem po forumu in iščem katero olje ali gradicija je dobra za E46 318i 2000 letnik 200.000 km. Če kupim avto bom noter naliv MOTUL 8100 X-cess 5W-40.
Zakaj pa se odjavim iz foruma samodejno v nekaj minutah nevem približno 1h vem samo, da se moram ponovno prijavit to dela vsakemu? ker je full p***** ker se moram stalno prijavit...

kako se lahko to spremeni?