Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Avtocona
Nov uporabnik

Kraj: Dol pri Ljubljani

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a Avtocona So nov 23, 2013 8:35 pm

plinaš je napisal/-a:
Avtocona je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:
od kje spet ta "nek sporazum"????? to smo že stokrat obdelali in tega NI !!! ta je samo en preblisk v glavah uporabnikov , da bi tako nekako pač moralo biti...
če pa si slučajno prepričan v to pa prosim za dokazilo - link.. najboljše da je iz uradnega lista republike slovenije..
razmerje cen bencina in avtoplina po evropi lahko najdeš tukaj:
http://www.amzs.si/Cene_goriv_po_Evropi.aspx
http://www.mylpg.eu/lpg-prices-across-europe

nizozemska : bencin95 - 1.747€ - lpg - 0.829 razmerje bencin/lpg = 47.453%
italija 43.035%
nemčija 49.436%
poljska 46.777%
hrvaška 53.676%
belgija 43.292%

najbolj izstopata : latvija 38.967%
danska 75.836%

ali si kdaj pogledal račun za avtoplin? no daj pa ko si boš izbrskal še nabavno ceno , ki jo naši dobavitelji plačujejo na svetovnem trgu ti bo pa mogoče postalo jasno , da so procentualni zaslužki na avtoplinu kar nekajkrat večji kot na ostalih gorivih - po domače nas lupijo kot stekle mačke...

pa še o različnih cenah na črpalkah :
butan ima črpalke tik ob svojih distribucijskih centrih
enako je v kozini ter baje tudi v drugih plinarnah - kajne? torej so stroški dostave plina na avtoplinsko črpalko minimalni - par metrov cevi.

Pozdravljen,

Res je zadevo sem napisal zelo splošno ampak zakaj potem ni cena avtoplina pri nas višja in jo korigirajo tudi glede na ceno ostalih goriv? S tem kar si napisal se v večini kar strinjam in se ne bom spuščal v takšen nivo komuniciranja.

lp

lp

razmerje med ceno bencina ter ceno plina je v sloveniji 53,292% ..... torej smo kar nekje tam z evropo..mogoče še par procentov nad povprečjem...
in ti bi si želel še višjo ceno plina ? zakaj pa ? a imaš preveč dela ?

cene plina se spreminjajo neodvisno od cen drugih pogonskih derivatov!!!! res ne vem od kje ti taki podatki ??? in avtoplin ni nikjer omenjen ko se govori o spremebi cen pogonskih goriv!

kakšen nivo komuniciranja ? podkrepljen z linki in podatki ?
ali ko ti nekdo noče kimat z glavo da imaš vedno vse prav?
ko te nekdo dobronamerno dopolni?
ali si užaljen ko moraš pisati enake stvari kot nekdo pred tabo dva posta višje?

jaz sem daleč od popolnosti ...a se trudim moje trditve podkrepiti in zagovarjati ... in ne povesim nosa za vsako malenkost ... celo življenje se učimo in tudi jaz se ... bom še ...
no tebi pa mogoče ne bo treba ...pa naj bo tako...

spuščat na tak nivo komuniciranja? se čutiš večvrednega ? ti kar ... pa lepe plinske kilometre ti želim !

lp

Pozdravljen,

Načeloma vem kako se giblje cena avtoplina pri nas. Res pa je da ne spremljam veliko kako se gibljejo te cene drugod po evropi in vidim da ste s tem bolje seznanjen od mene in temu ne oporekam. Tudi ne vem kje sem omenil da se cena avtoplina oblikuje tako kot cena bencina. Večkrat pa primerjam ceno bencina in avtoplina pri nas in se ta odstotek giblje nekje med 55% do 60%. Res je da se cena avtoplina ne oblikuje v istem režimu kot bencin oziroma ostala goriva in da je cena avoplina najbolj odvisna od nabavne cene na trgu. Ampak lahko se pa hitro ugotovi, ko cena bencina naraste naraste tudi cena avtoplina. Enako se zgodi če se cena bencina zniža. Se pa to dogaja čisto ne odvisno to se pa strinjam. Nisem hotel reči ničesar kot samo to, da je pri nas razmerje nekje med 55 in 60% cene bencina.

Pa da ne bo pomote, daleč od tega, da sem užaljen ali da bi se čutil kaj večvrednega. Sem samo povedal svoje, nisem pa trdil da imaš ti karkoli narobe, samo preprosto sem povedal kje se giblje cena avtoplina napram bencinu in da v praksi pri nas to pomeni nekje med 55 in 60%, tudi sam pa si želim da bi bil ta odstotek še boljši v prihodnje.

Predlagam da tole debato zaključiva in da se raje bolje posvetiva kakšnim drugim debatam, ki bodo sledile na forumu.

lp

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš So nov 23, 2013 9:26 pm

Avtocona je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:
Avtocona je napisal/-a:Res je zadevo sem napisal zelo splošno ampak zakaj potem ni cena avtoplina pri nas višja in jo korigirajo tudi glede na ceno ostalih goriv? S tem kar si napisal se v večini kar strinjam in se ne bom spuščal v takšen nivo komuniciranja.
lp

cene plina se spreminjajo neodvisno od cen drugih pogonskih derivatov!!!! res ne vem od kje ti taki podatki ???
lp

Pozdravljen,

Načeloma vem kako se giblje cena avtoplina pri nas. Res pa je da ne spremljam veliko kako se gibljejo te cene drugod po evropi in vidim [b]da ste s tem bolje seznanjen od [/b]mene in temu ne oporekam. Tudi ne vem kje sem omenil da se cena avtoplina oblikuje tako kot cena bencina. Večkrat pa primerjam ceno bencina in avtoplina pri nas in se ta odstotek giblje nekje med 55% do 60%. Res je da se cena avtoplina ne oblikuje v istem režimu kot bencin oziroma ostala goriva in da je cena avoplina najbolj odvisna od nabavne cene na trgu. Ampak lahko se pa hitro ugotovi, ko cena bencina naraste naraste tudi cena avtoplina. Enako se zgodi če se cena bencina zniža. Se pa to dogaja čisto ne odvisno to se pa strinjam. Nisem hotel reči ničesar kot samo to, da je pri nas razmerje nekje med 55 in 60% cene bencina.

Pa da ne bo pomote, daleč od tega, da sem užaljen ali da bi se čutil kaj večvrednega. Sem samo povedal svoje, nisem pa trdil da imaš ti karkoli narobe, samo preprosto sem povedal kje se giblje cena avtoplina napram bencinu in da v praksi pri nas to pomeni nekje med 55 in 60%, tudi sam pa si želim da bi bil ta odstotek še boljši v prihodnje.

Predlagam da tole debato zaključiva in da se raje bolje posvetiva kakšnim drugim debatam, ki bodo sledile na forumu.

lp

najprej - tukaj se večinoma tikamo ( to pa samo zato , ker je veliko lažje napisati "ti osel" kot pa "vi osel" =P )...kar si vidim tudi že upošteval - pohvalno..

in forum ter tema o avtoplinu je namenjena ravno debatiranju , mnenjem , strinjanju ter nestrinjanju , argumentom , dokazom , laičnim ter malo manj laičnim razpredanjem , deljenju izkušenj , pomoči pri težavah , okvarah ter problemih...ker pa to ni strogo strokovna tema pa je včasih - no moje osebno mnenje - tudi lahko malce heca in smeha ...
tako da ne vidim v najini debati neke abnormalne obremenitve kvalitete ter kvantitete te teme ...
če pa si še zmeraj mnenja , da nabijava in nakladava tja v tri dni si poglej prenos iz parlamenta na tretjem programu pa boš videl kaj te besede res pomenijo v pravem pomenu ...

se mi zdi , da tale graf najlepše pokaže , kako se cena plina giblje skoraj v nasprozju s cenami ostalih goriv /bencina :
http://www.petrol.si/na-poti/za-vozilo/ ... -cen-goriv
če spodaj spremeniš graf na "leto" ali "tri mesece" se vidi tudi za to obdobje....

omenil si tukaj : " in jo korigirajo tudi glede na ceno ostalih goriv? " ..... dva posta nazaj....

in ne - ne da se ugotoviti ker kaže graf gibanja ravno nasprotno ... sorry

zanimivo pa je , da v tej tabeli na petrolovi strani piše "prispevek" in "trošarina" ... okoljska dajatev CO2 pa je 0,0000 ...
Q Max LPG

Datum Maloprodajna cena [EUR/L] Prodajna cena brez dajatev Prispevek Trošarina Okoljska dajatev CO2 DDV
11.11.2013 0,77700 0,55396 0,01193 0,07100 0,00000 0,14011

na računu od butan plin pa je napisana "eko taksa" in "eko davek" .... :evil:
ali zna kdo razložiti te različno poimenovane postavke ? se je vrnila babilonija ?

in kaj je ta "prispevek" , ki za avtoplin znaša "0,01193" za bencin pa samo "0,00400" ??? 198.25% višji ???? eh kako se delajo norca iz nas.... :twisted:
plin je cnej k bencin

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Po nov 25, 2013 9:27 pm

Danes se mi je na števcu odvrtelo prevoženih 2076km od predelave na LPG. Trenutno nobenih problemov, vse teče tako kot mora. Avto Chevrolet Aveo 1.4 100KM, datum predelave 16.10.2013. Tankam vedno na isti črpalki (Petrol - Barje).
Mi je ravno cca 2 km pred pumpo zmanjkalo plina, tako da sem tankal poln rezervoar - imam 44l, notri je šlo 34.01l. Dolil sem še bencin (tank čisto do vrha, kot sem tankal ko je bila narejena predelava)
Vožnja je vsak dan (služba) Škofljica-Ljubljana-Škofljica, ter potem vmes nekaj mestne vožnje, med vikendi predvsem relacije Škofljica-Ljubljana, ter pa krajše razdalje Škofljica-Grosuplje-Škofljica ali Škofljica-Rudnik-Škofljica (cca 6km v eno smer).

Statistika porabe je naslednja:
Povprečna poraba na bencin je bila 6.9l/100km (pred vgradnjo LPG)
Povprečna poraba sedaj LPG je 7.7l/100km
Poraba bencina = 14.11l za 2076km, kar znese povprečno 0.68l/100km za hladni zagon.

V tabeli sem naredil specifikacijo primerjave bencin : plin za prevoženih 15.000km , s tem da sem pri plinu upošteval še:
- bencin za hladni zagon (pri meni 0.68l za 100km)
- JLM mazivo za ventile (pri meni je šlo 2dc za 2000km, kar je po moje OK)
- strošek servisa na 15.000km

Ob upoštevanju vseh stroškov (bencin za hladni zagon, JLM mazivo, servis) je končni rezultat da je vožnja na plin cca 27% cenejša kot vožnja na bencin, seveda ob tem da prevoziš letno 15.000km. Več kot je KM, večji je prihranek na plinu.
Potrebno je še upoštevati, da je bil test porabe narejen v času med 16.10. in 25.11 2013, ko je bila povprečna temperatura zunaj 6-8 stopinj zjutraj, in še toliko več popoldan. V zimskem času ko bo 0 ali - zna biti poraba (bencina za hladni zagon) in morda plina ? še višja. Seveda pa na spomlad in poletje pa toliko nižja.
Mislim pa da bo končna številka za celo leto za moje število prevoženih km (15.000) nekje 30% prihranka glede na vožnjo na bencin.
Če računam da je strošek predelave 1300€, je potem investicija povrnjena v 40 mesecih. Hmm noja, kar dolga doba, s tem da upam da vmes ne pride do nepredvidenih okvar.
Kakorkoli, moj zaključek bi bil, pri moji letni kilometrini (15.000) je vprašanje ali se dejansko splača iti v predelavo, če misliš imeti avto manj kot 5 let.
Jaz ga mislim imeti do konca (računam da bo zdržal 10 let, se pravi ima še 9 let za oddelat) pa se vsekakor izplača.
Vseeno pa je občutek neprecenljiv, vsakič ko tankaš plin in veš da si nekaj prišparal, pa tudi če samo par evrov na 100km :-)
Priponke
Bencin-LPG primerjava.pdf
(10.44 KiB) Prenešeno 95 krat

klekej
Novinec

Napisal/-a klekej To nov 26, 2013 12:22 am

Na koliko kapljic/min. imate naštiman tekočino? Jest mam 6/minuto in je serviser rekel, da je to zadosti, samo kokr berem mate vsi več. Kje se poceni kupi tekočino?

Uporabniški avatar
Avtocona
Nov uporabnik

Napisal/-a Avtocona To nov 26, 2013 7:08 am

klemen_ je napisal/-a:Na koliko kapljic/min. imate naštiman tekočino? Jest mam 6/minuto in je serviser rekel, da je to zadosti, samo kokr berem mate vsi več. Kje se poceni kupi tekočino?

Pozdravljeni,

cca 5-6 kaplic na minuto naj bi bila pravo doziranje. Načeloma je tako da vozilo na 1000km naj bi porabil 1dcl olja. To naj bi bil nek optimum. Pri nas stane 0,5l tega olja 10€.

LP

veqlargh
Nov uporabnik

Napisal/-a veqlargh To nov 26, 2013 7:51 am

Jaz mam nastavljeno 1 kapljica na vsakih 5s, se pravi okoli 12/min. Se večinoma furam na AC, zato malo bolj pogosto.

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm To nov 26, 2013 8:21 am

klemen_ je napisal/-a:Na koliko kapljic/min. imate naštiman tekočino? Jest mam 6/minuto in je serviser rekel, da je to zadosti, samo kokr berem mate vsi več. Kje se poceni kupi tekočino?

Hmm ne vem, nisem štel. Mislim pa da je 1 kapljica nekje na 3-5 sekund, se mi zdi da kar hitro padajo. Tako je Primož nastavil in ne spreminjam. Imam pa mehansko mazanje. Ko mi je montiral je vliv 0.4l tekočine, včeraj po prevoženih dobrih 2000km je bilo notri polovica. Se pravi je dejansko porabil 1dc na 1000km.
Jaz sem tekočino za mazanje ventilov naročil iz Nemčije kantico 5l, preračunano na liter pride s poštnino vred 13 ojrov (imaš link nekaj postov nazaj).

murkoslavko
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a murkoslavko To nov 26, 2013 8:27 am

Tekočino treba spremljat. Pri meni moram občasno koregirat doziranje, še posebaj ko novo tekočino not nalijem.
Nastavljeno imam 1kaplica na 4 sekunde, to je potem nekje 1dl/1000km. Zadevo treba spremljat in koregirat vssakih 1000km.

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm To nov 26, 2013 8:36 am

Bom danes odprl pokrov in štel kaplice koliko jih pride na minuto pa sporočim :-) Kolikor vem mi je serviser rekel da gre notri 0.4l tekočine, se pravi da ti na vsakih 1000km porabi 1/4, kar ni težko pogledati. Meni zaenkrat pri 2076km porabilo polovico, se pravi teorija 1l tekočine na 10.000km se pri meni 100% ujema (za enkrat :-)

A pri mehanskem mazanju je število kapljic na minuto enako v prostem teku in pod obrati, ali se to z obrati oz hitrostjo kaj spreminja (povečuje/zmanjšuje) ?

murkoslavko
Novinec

Napisal/-a murkoslavko To nov 26, 2013 9:41 am

bernikm je napisal/-a:Bom danes odprl pokrov in štel kaplice koliko jih pride na minuto pa sporočim :-) Kolikor vem mi je serviser rekel da gre notri 0.4l tekočine, se pravi da ti na vsakih 1000km porabi 1/4, kar ni težko pogledati. Meni zaenkrat pri 2076km porabilo polovico, se pravi teorija 1l tekočine na 10.000km se pri meni 100% ujema (za enkrat :-)

A pri mehanskem mazanju je število kapljic na minuto enako v prostem teku in pod obrati, ali se to z obrati oz hitrostjo kaj spreminja (povečuje/zmanjšuje) ?

Število kapljic se z obrati zmanjšuje, zato je potrebno kontrolirat vsakih 1000km in nastavit.

klekej
Novinec

Napisal/-a klekej To nov 26, 2013 2:46 pm

murkoslavko je napisal/-a:
bernikm je napisal/-a:

Število kapljic se z obrati zmanjšuje, zato je potrebno kontrolirat vsakih 1000km in nastavit.

Res? Pri mehanskem doziranju? Nekako mi ni logično kako pol ta sistem deluje, ker pri avtomatskem pri tiščanju poveča mazanje.

@bernikm: No daj lepo prosim izmeri, da si še jaz pravilno naštimam. ;) Našel na ebayu še boljšo ponudbo za tekočino: http://www.ebay.de/itm/Gaslube-5-00l-ER ... 3cbd536c9e

Je to ok nakup al naj raje vlival kakšno bolj uveljavljeno znamko?

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking To nov 26, 2013 3:57 pm

plinaš je napisal/-a:zanimivo pa je , da v tej tabeli na petrolovi strani piše "prispevek" in "trošarina" ... okoljska dajatev CO2 pa je 0,0000 ...
Q Max LPG

Datum Maloprodajna cena [EUR/L] Prodajna cena brez dajatev Prispevek Trošarina Okoljska dajatev CO2 DDV
11.11.2013 0,77700 0,55396 0,01193 0,07100 0,00000 0,14011

na računu od butan plin pa je napisana "eko taksa" in "eko davek" .... :evil:
ali zna kdo razložiti te različno poimenovane postavke ? se je vrnila babilonija ?

in kaj je ta "prispevek" , ki za avtoplin znaša "0,01193" za bencin pa samo "0,00400" ??? 198.25% višji ???? eh kako se delajo norca iz nas.... :twisted:

- Okoljska dajtev CO2 = TAKSA Co2 ; (pri avtoplinu je ni), pri bencinu znaša: 0,03456 (določi jo spet vlada, zaradi onesnaževanja zraka z emisijo CO2), uredbe EU)
- trošarina = višina trošarine ; (določi jo vlada, na 14dni)
- Prispevek = Dodatek za zagotavljanje prihrankov energije ; (direktiva evropskega parlamenta o učinkovitosti rabi končne energije in o energetskih storitvah) Denar pa naj bi šel v EKO-sklad. Iz katerih se dobijo subvencije npr za: kolektorje, sončne celice, toplotne črpalke, kotli na lesno biomaso.... za zmanjšanje izpustov co2

Tle maš lestvico teh prispevkov: http://www.energetika-portal.si/podrocj ... nkovitost/

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm To nov 26, 2013 4:50 pm

klemen_ je napisal/-a:
murkoslavko je napisal/-a:
bernikm je napisal/-a:

Res? Pri mehanskem doziranju? Nekako mi ni logično kako pol ta sistem deluje, ker pri avtomatskem pri tiščanju poveča mazanje.

@bernikm: No daj lepo prosim izmeri, da si še jaz pravilno naštimam. ;) Našel na ebayu še boljšo ponudbo za tekočino: http://www.ebay.de/itm/Gaslube-5-00l-ER ... 3cbd536c9e

Je to ok nakup al naj raje vlival kakšno bolj uveljavljeno znamko?

Jaz ostajam kar na JLM, za teh 10€ razlike me ne bo konc, sploh če bo kaj narobe da se potem ne bodo zgovarjali da je kriva tekočina :-)

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 To nov 26, 2013 6:51 pm

Slabo deluje. Če bi delovalo dobro, ne bi izumljali avtomatskega, ki je dražje in bolj komplicirano.
Poleg tega je en deci na 1000 km več kot dvakrat večja količina kot pri ValveCare. Če rečemo, da je ValveCare kemijsko kolk tolk podoben, kar sicer ne vem, očitno veliko bolje ščiti kot mehansko mazanje, predvsem takrat ko ga tiščiš, samo s pametnejšim doziranjem, ne pa da brez potrebe flaka v leru preveč tekočine, da potem tudi ko je ta res potrebna pride čez vsaj nekaj. In v čem je problem, če so ostale tekočine vseeno cenejše? V tem da te tekočine ne vplivajo najbolje na katalizator in lamda sonde, in več je zliješ not, slabše je.

klekej
Novinec

Napisal/-a klekej To nov 26, 2013 8:33 pm

@bernikm: Si mogoče že meril? Mam jutri čas pa bi se malo igral. :D

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Sr nov 27, 2013 1:44 am

Vikking je napisal/-a:
- Okoljska dajtev CO2 = TAKSA Co2 ; (pri avtoplinu je ni), pri bencinu znaša: 0,03456 (določi jo spet vlada, zaradi onesnaževanja zraka z emisijo CO2), uredbe EU)
- trošarina = višina trošarine ; (določi jo vlada, na 14dni)
- Prispevek = Dodatek za zagotavljanje prihrankov energije ; (direktiva evropskega parlamenta o učinkovitosti rabi končne energije in o energetskih storitvah) Denar pa naj bi šel v EKO-sklad. Iz katerih se dobijo subvencije npr za: kolektorje, sončne celice, toplotne črpalke, kotli na lesno biomaso.... za zmanjšanje izpustov co2

Tle maš lestvico teh prispevkov: http://www.energetika-portal.si/podrocj ... nkovitost/

ja saj..nam pa k - - - c namesto subvencije... :ppppp
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
Avtocona
Nov uporabnik

Napisal/-a Avtocona Sr nov 27, 2013 7:25 am

klemen_ je napisal/-a:@bernikm: Si mogoče že meril? Mam jutri čas pa bi se malo igral. :D

Pozdrav,

Pri mehanskem sistemu za mazanje ventilov je smiselno vsake toliko časa preveriti če zadeva deluje vredu. Vemo da zunanja temperatura vpliva na gostoto olja, tako da je smiselno to malo korigirati, na par mesecev. Sicer ima sedaj večina mehanskih dozatorjev zraven tudi lučko ki opozori kdaj gre olje k koncu ampak je smiselno zadevo preveriti tudi fizično na cca 4000km (če gre za 4dcl posodo dozatorja) če je porabilo olje in potem po potrebi malo skorigirati.

lp

Nejko
Novinec

Napisal/-a Nejko Sr nov 27, 2013 1:35 pm

Avtocona je napisal/-a:
klemen_ je napisal/-a:@bernikm: Si mogoče že meril? Mam jutri čas pa bi se malo igral. :D

Pozdrav,

Pri mehanskem sistemu za mazanje ventilov je smiselno vsake toliko časa preveriti če zadeva deluje vredu. Vemo da zunanja temperatura vpliva na gostoto olja, tako da je smiselno to malo korigirati, na par mesecev. Sicer ima sedaj večina mehanskih dozatorjev zraven tudi lučko ki opozori kdaj gre olje k koncu ampak je smiselno zadevo preveriti tudi fizično na cca 4000km (če gre za 4dcl posodo dozatorja) če je porabilo olje in potem po potrebi malo skorigirati.

lp

Toiko je debate okoli tega mazanja. Sam imam klasično mehansko, katerega nastavljajo na servisu vsakuh 20.000...sedaj me je malo strah, ker sam n isem tega počel pogosteje. Je pa res da imam veliko mestnih voženj in posledično veliko hladnih vžigov...kar pomeni večjo porabo bencina. Na LPG imam pa sedaj prevoženih cca 75000. Sedaj pa vprašanje je smiselno menjati klasični podtlačni mazalnik za elektronskega in kakšni so stroški povezani s tem?

lp

murkoslavko
Novinec

Napisal/-a murkoslavko Sr nov 27, 2013 1:58 pm

to mene tudi zanima?

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Sr nov 27, 2013 2:25 pm

Če rabiš mazanje, se splača, če ga itak ne rabiš, se pa ne. Po moje bi prišlo cca. 300 evrov.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov