Še ena moja sveža prigoda, ko je bila ravno debata o nižjim temperaturah in delovanju vozila na LPG
Dans se mi je zgodila naslednja težava (ponoči in pa skupno dobrih 24 ur od zadnje vožnje je bil avto zunaj, ponavadi je v garaži), no ampak, ko sem štartal od doma je bilo 0 stopinj zunaj, se pravi ne ravno pretiranega mraza.
Kadar imam Mazdo v garaži, mi potem pozimi (ob ne ravno mrazu minus 20C) na LPG preklopi po cca. 4 kilometrih vožnje na benz in če se pravilno spomnim imam nastavljeno da mora sistem doseči 45 stopinj. Poleti je seveda preklop na LPG bistveno hitrejši.
Ker sem že pri prejšnjem hladnejšem vremenu opazil, da mi takrat ob preklopu precej grdo pocuka, sem kasneje ta preklop rajši ročno izvedel (se pravi sem malo kasneje preklopil na LPG in potem ni bilo trokiranja motorja). Danes sem dobesedno začutil (šesti čut, hehe), harhar.gif da se zna kaj takega zgodit (pa še mel sem malega otroka zraven v avtu in nisem želel kje ob cesti obstat) in ko sem videl, da mi namerava preklopit oz. ko sem zaslišal, da je odprlo ventil, sem ročno izklopil LPG na stikalu, se še nekaj časa peljal na bencin in poskušal zadevo na nekem večjem parkirišču (v miru), da mi preklopi na LPG.
Tokrat se prvič ni zgodilo nič, oz. preklopilo mi je na LPG, ampak obratov motorja nikakor nisem uspel niti zadržat, niti dvignit, sami od sebe so padali in to do te mere, da je vozilo ugasnilo ob prenizkih obratih motorja. Še enkrat sem ponovil vajo in ponovno isto.
Kasneje sem se odpeljal naprej na bencin in še dobro da na bencin teče kot se spodobi.
Verjetno mi je uparjalnik šel tja "kamor sonce nikoli ne posije", ali morda kaj drugega? Injektorje imam praktično nove (Matrix), svečke v dobrem stanju (sicer NGK specialne LPG), plinski filter menjan 6000km nazaj (ob rednem LPG servisu na 20.000km), zato sumim uparjalnik, ki je verjetno že precej v letih.
Zaenkrat mi je težava še razmeroma zabavna in se ne mislim ravno sekirat, če bo treba se bom pač do nadaljnjega vozil na benz oz. kmalu kontaktiral prijazne in strokovne monterje SIGAS-a.
Kakšno je vaše mnenje glede tele prigode?
Imejte fajn večer in hvala za kakšen odgovor!
LP!
Borut