Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To jun 03, 2008 6:42 am

RENO911 je napisal/-a:Na kak način pa se je prejšnja naftna kriza končala ali kaj je bil njen vzrok, da ga potem naenkrat več ni bilo (tisto z bencinom na bone in vožnjo ob parnih in neparnih dnevih). So kar naenkrat cene padle, pa je bilo vse po starem ali kako?

Ne, samo več denarja so natiskal in ljudem dvignili plače, pa mal kredita v tujini vzel.
Old subarus never die, they just get faster!

denis099
Stalni uporabnik

Napisal/-a denis099 To jun 03, 2008 6:50 am

NEBIVEDU,
mislim da še nisi vidu še manj pa prebral kake strokovne ekonomske knjige. js tud nism študent ekonomije ampak managementa, kar je pa seveda za tebe isto,ker pojma nimaš in se pametnega delaš. lahk da se zastopiš na avte,zato si tud tle gor tok dolgo,za drugo pa kažeš svoje neznanje. dolg države je max. 60% bdp,kar je zapisano tudi v machterskih kriterijih. naš dolg je precej precej manjši in te govorit neumnosti.

ps: nism študent 1.letnika,pa tud prfoksi niso taki k v srednji šoli. ti si verjetno prilezel do srednje šole,če si jo sploh končal, faksa pa od znotri nisi sam vidu,razn če ti je kdo povedu-tak k je samo vpisan tja in ne nardi nobenga izpita, al pa si vidu na tv. tako da, če si strokovnjak v avtomobilizmu ok,vsaka čast, ampak na tem področju pa še rabiš kakšnih 5-8let.lp
denis

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To jun 03, 2008 7:14 am

denis099 je napisal/-a:NEBIVEDU,
mislim da še nisi vidu še manj pa prebral kake strokovne ekonomske knjige. js tud nism študent ekonomije ampak managementa, kar je pa seveda za tebe isto,ker pojma nimaš in se pametnega delaš. lahk da se zastopiš na avte,zato si tud tle gor tok dolgo,za drugo pa kažeš svoje neznanje. dolg države je max. 60% bdp,kar je zapisano tudi v machterskih kriterijih. naš dolg je precej precej manjši in te govorit neumnosti.

Eden te je dobr nategnu, ker je bil leta 2002 63,2 odstotka BDP-ja. Torej tvojih max 60% ne zdrži prakse, v teoriji, ki si je napiflan pa.

denis099 je napisal/-a:ps: nism študent 1.letnika,pa tud prfoksi niso taki k v srednji šoli. ti si verjetno prilezel do srednje šole,če si jo sploh končal, faksa pa od znotri nisi sam vidu,razn če ti je kdo povedu-tak k je samo vpisan tja in ne nardi nobenga izpita, al pa si vidu na tv. tako da, če si strokovnjak v avtomobilizmu ok,vsaka čast, ampak na tem področju pa še rabiš kakšnih 5-8let.lp

Hmm, malo se motiš, fax sem že dokončal(sicer ob delu), trenutno pa pišem svojo magistrsko nalogo, tako da tvoje pametovanje tukaj odpade.

Pa ne da sem strokovnjak na področju avtomobilizma. Nisem. Sicer šraufam avtomobile za hobi, znam marsikaj popravit, strokovnjak pa nisem. Sem pa eden redkih strokovnjakov na svojem področju kar se tiče bančnih zadev, tako da si čisto falil področje mojega dela.

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs To jun 03, 2008 8:35 am

bvb je napisal/-a:Kje so bli tisti cajti k si dal za liter okrog 140 sit... že 175 sit na liter so enkratni spomini :)

Cez kaksno leto bos tudi rekel, kje so casi, ko je bil liter 1.3€ :shock:
Slika

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs To jun 03, 2008 8:46 am

Kar se tice same cene sodcka surove nafte in posledicno koncne cene, pa JE tezko kateri od nas pameten. Prevec je tu neznank. Se "pravi" strokovnjaki si niso enosti za vzroke, ki so v zadnjih nekaj mesecih podrazali surovo nafto za skoraj 40%!!

Potem pa je tu se politika, ki z ceno nafte doloca svoj vpliv in dogajanje na razlicnih trgih.

Ne pozabit dejstva, da je potrebno porabiti 10 kalorij fosilnih goriv za proizvodnjo 1 kalorije hrane. In tukaj tici vzrok drage hrane!

lp
Slika

Uporabniški avatar
tomson
Uporabnik

Kraj: LJ / MB

Napisal/-a tomson To jun 03, 2008 11:05 am

nebivedu je napisal/-a:

Eden te je dobr nategnu, ker je bil leta 2002 63,2 odstotka BDP-ja. Torej tvojih max 60% ne zdrži prakse, v teoriji, ki si je napiflan pa.

Res je, da se je dolg povečal, vendar v manjši meri, kot je rast bdp-ja. Govoriš, da manj ko je pufa, bolše je. Ni res! Potrebe so vlke, zato se je potrebno zadolževati. Javni dolg mora bit, saj bi le ti predstavljali nekakšen oportunitetni strošek, torej strošek neizkoriščene možnosti. Sploh pa se mi ne da tebi razlagat, ker boš itak vedno trdil svoje.

Prostih kapacitet nafte je vedno manj, še pred petimi leti so bile te večje. Pač dejstvo je, da nafta bo rasla, do previsokih cenah pa vendarle ne. Posledica visoke cene nafte pa se odraža tudi na drugih proizvodih, kjer nafta predstvlja pomemben input.
AUDI A6 c5 3.0 220hp Quattro Benzin/LPG

Uporabniški avatar
jay
Mojster foruma

Kraj: Mb-Ruše

Napisal/-a jay To jun 03, 2008 11:13 am

kixs je napisal/-a:
bvb je napisal/-a:Kje so bli tisti cajti k si dal za liter okrog 140 sit... že 175 sit na liter so enkratni spomini :)

Cez kaksno leto bos tudi rekel, kje so casi, ko je bil liter 1.3€ :shock:

ja se strinjam, jaz že rečem kje so časi ko je bil 1 eur 1 liter :twisted:
Slika
dB team united
16. dB awards 2009
Slika
irmscher vectra C GTS

gogocak
Novinec

Napisal/-a gogocak To jun 03, 2008 12:07 pm

zanalašč sem spremljal ceno nafte in vrednost dolarja zadnjih 14 dni.

Pa nas nekdo na veliko nateguje z to ceno nafte. Kot prvo 135 dolarjev za sod je naredu katastrofo in posledično so vsi dvignili cene benza. A sedaj se že nekaj časa giblje cena 125-127 dolarjev za sod-in kaj je še bolj pomembno doler dobiva spet na moči. A mi benz spet podražimo, čeprav ni razloga za to!!!!!!
Torej to je čisti nateg. Lp

Uporabniški avatar
RENO911
Stalni uporabnik

Kraj: Mb

Napisal/-a RENO911 To jun 03, 2008 12:21 pm

ps: nism študent 1.letnika,pa tud prfoksi niso taki k v srednji šoli. ti si verjetno prilezel do srednje šole,če si jo sploh končal, faksa pa od znotri nisi sam vidu,razn če ti je kdo povedu-tak k je samo vpisan tja in ne nardi nobenga izpita, al pa si vidu na tv. tako da, če si strokovnjak v avtomobilizmu ok,vsaka čast, ampak na tem področju pa še rabiš kakšnih 5-8let.lp

Kaj pa je bil vzrok, da si vpisal to "direktorsko" šolo? Premalo točk za UNI ekonomijo? To je visokošolski program? (če že govorimo o izobrazbi)

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs To jun 03, 2008 1:00 pm

gogocak je napisal/-a:zanalašč sem spremljal ceno nafte in vrednost dolarja zadnjih 14 dni.

Pa nas nekdo na veliko nateguje z to ceno nafte. Kot prvo 135 dolarjev za sod je naredu katastrofo in posledično so vsi dvignili cene benza. A sedaj se že nekaj časa giblje cena 125-127 dolarjev za sod-in kaj je še bolj pomembno doler dobiva spet na moči. A mi benz spet podražimo, čeprav ni razloga za to!!!!!!

Ce je cena sodcka ista, dolar pa je proti evru mocnejsi, potem je logicno, da se mora razmerje popravit in cena v evrih gre gor. Enostavno.

lp
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To jun 03, 2008 1:04 pm

RENO911 je napisal/-a:

Kaj pa je bil vzrok, da si vpisal to "direktorsko" šolo? Premalo točk za UNI ekonomijo? To je visokošolski program? (če že govorimo o izobrazbi)

Ne to je program za tiste, ki nimajo dost znanja za karkoli, pa imajo denar in plačajo. En izmed predmetov je tut lizanje riti šefu, drugi pa igranje golfa ali kako se še drugače približat novemu šefu, ter ustvarit nove veze.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR To jun 03, 2008 1:12 pm

Nč pljuvat res po tej šoli, tudi sam jo obiskujem. Ni prav nič plačljiva in tudi UNI program je če gre komu to v nos. Tudi povsem lepo ti poda splošno znanje ekonomije.

Če pa pob nima pojma kaj govori je pa drugo.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To jun 03, 2008 1:20 pm

In katera šola je to?

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR To jun 03, 2008 1:23 pm

nebivedu je napisal/-a:In katera šola je to?

Vsaj v mojem primer Fakulteta za Management v Kopru.

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc To jun 03, 2008 1:39 pm

gogocak je napisal/-a:zanalašč sem spremljal ceno nafte in vrednost dolarja zadnjih 14 dni.

ah ja, kako je dobro biti glup...

Preden komentiraš o stvareh, o katerih se ti očitno ne sanja, vsaj preberi to temo od začetka. V njej je bilo že večkrat opisan model izračuna cene bencina v Sloveniji in, ne boš verjel, cena se dejansko ravna po tem modelu in zaradi minimalnih trošarin vlada nima več nikakršnega manevrskega prostora navzdol. To tudi kot odgovor tistimu, ki je pred dnevi napisal, da bo vlada pred volitvami znižala ceno bencina.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To jun 03, 2008 2:38 pm

adamovc je napisal/-a: To tudi kot odgovor tistimu, ki je pred dnevi napisal, da bo vlada pred volitvami znižala ceno bencina.

Upam stavit, da se bo čudežno našlo način za vsaj malenkostno znižanje tik pred volitvami.

Sicer pa se naša trenutna cena ravna po manjšem časovnem zamiku (ko je bila nafta malo dražja), zato pri nas sedaj podražitev. Morda se bo naslednjič naša malo pocenila, tudi če gre vmes nafta gor. Odvisno tudi od $/€.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis To jun 03, 2008 2:53 pm

off:
jst mam poslovno idejo :P
gremo švercat bencin iz rusije :-P

on:
ja in če se je podražila nafta? sej mi nimamo nikakršne moči tu no vsaj v eu je nimamo, na to vpliva kitajska,indija in ostali globalni igralci ;)

pri meni se pozna cca. 2,4€ več na poln tank nafte, big deal...

Uporabniški avatar
jay
Mojster foruma

Kraj: Mb-Ruše

Napisal/-a jay To jun 03, 2008 3:00 pm

jedilno :twisted:

adis: ja 2.4eur pa 2.4 pa 2.4...
Slika
dB team united
16. dB awards 2009
Slika
irmscher vectra C GTS

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n To jun 03, 2008 3:11 pm

zakaj ne bi raje kr iz Venezuele, tam je praktično zastonj :lol: :lol: :lol:
Slika

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan To jun 03, 2008 3:49 pm

adis je napisal/-a:pri meni se pozna cca. 2,4€ več na poln tank nafte, big deal...

Zate mogoč ni big deal, če prevoziš 5000km na leto (al pa ti bencin ne predstavlja strošek, glede na zaslužek). Za študenta, ki rabi avto zarad obveznosti, pa letno naredi 15-20k km, pa se to pozna, in to kr precej.

Pa ne mi zdaj začenjat z forami, da kaj delam z avtom, da se brezveze vozim, naj bom bolj ekonomičn in varčn,... Avto vozim za na delo (ni druge možnosti) in vikende, ko grem iz lj domov oz obratno... Pa še to se dogovarjam, da gre kdo z mano vedno, tak da mi prosim prišparajte z moraliziranjem.

Hočem sam povedat, da so cene šle v zadnjih 14 dneh za 8 -9 centov na litr (bencin) in 11 (dizel) gor. Pa si preračunaj to v tolarje. To niti približno ni mal... Pol pa naj kdo reče da je to "big deal"...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov