Debate, ki niso vezane na ostala področja...

zzitop
Uporabnik

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a zzitop To feb 18, 2014 2:54 pm

Niti ne bo odgovoril, saj nima obveze, nisi poslal Priporočeno s povratnico. Niti nisi povedal, kako si jim javil za napako

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Napisal/-a mtl To feb 18, 2014 3:09 pm

evilfury je napisal/-a:Aja g-1 še do danes ni odgovoril se pravi je 8 dni poteklo, kako naj sedaj postopam naprej?

A nisi rekel, da imaš odvetnika vključenega. Za pravilno reagiranje je potrebno imeti celovite informacije, predvidevam da jih odvetnik ima in ti bo on najbolje svetoval. Kot je zztop napisal pa je osnova za to, da imaš dokaze o pošiljanju, torej priporočeno (po možnosti še s povratnico).
Še več pametovanj na Mtl blog.

evilfury
Uporabnik

Napisal/-a evilfury Sr feb 19, 2014 1:36 pm

Še vedno vztrajajo da sistem dela... itak od njih ne pričakujem vrnene kupnine.

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl Sr feb 19, 2014 2:20 pm

evilfury je napisal/-a:Še vedno vztrajajo da sistem dela... itak od njih ne pričakujem vrnene kupnine.

V skrajnem primeru boš potreboval strokovno oceno delovanja LPG sistema in če so tvoje navedbe pravilne, tukaj ne bi smelo biti dvoma o tem (velikokrat se sicer tukaj lahko zaplete). Sam se moraš pa odločit, kaj boš naredil naprej.

Uporabniški avatar
Zmaj78
Novinec

Kraj: Mazda Mx-6 2.5i 24v LPG

Napisal/-a Zmaj78 Sr feb 19, 2014 3:31 pm

Jaz pa neki drugega zdele razmišljam, obstaja namreč velika verjetnost da tudi druga stran bere tole temo in so že vnaprej pripravljeni na vse tvoje nadaljnje korake. Konec koncev je javni forum in ZELO brana tale tema. ;)

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Sr feb 19, 2014 3:32 pm

Saj to nima veliko veze, svoje obveznosti bodo morali izpolniti. Tak je pač zakon. Če ne bodo, bodo še bolj "v dreku", ker bodo ostali videli, da jih boli patak za svoje stranke.

LP

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl Sr feb 19, 2014 3:38 pm

zzitop je napisal/-a:Saj to nima veliko veze, svoje obveznosti bodo morali izpolniti. Tak je pač zakon.

Teoretično je to res, v praksi pa žal ne nujno. Več pa ne bom javno pisal.

evilfury
Uporabnik

Napisal/-a evilfury Sr feb 19, 2014 3:58 pm

Kar naj berejo. Zahtevam da zadeva dela kot se zagre, saj sem za to placal...

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Sr feb 19, 2014 4:09 pm

Mogoče bolje nehati halucinirati, ker je očitno, da ti njihov sistem nikoli ne bo delal kot se zagre. Že dolgo dolgo berem o tvojih težavah, tako da je iluzija, da bo res kdaj delalo. Poleg tega se zasledi, da G-1 tudi v drugih vozilih ne deluje.

Na tvojem mestu je edina realno dobra zahteva zate, da vzamejo sistem ven in ti vrnejo plačilo. In potem dobro premisliš, ter si izbereš kvalitetnega vgrajevalca.

LP

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Sr feb 19, 2014 4:51 pm

evilfury je napisal/-a:Kar naj berejo. Zahtevam da zadeva dela kot se zagre, saj sem za to placal...

načeloma je naslednji korak neodvisni sodni cenilec ... če še temu ne verjamejo pa bo moral odvetnik malce podrezati..
mogoče bi bilo bolje , da se vsi , ki imate težave z njihovimi napravami glede delovanja - =P - povežete v skupino - stroški se pa delijo po glavi ...
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl Sr feb 19, 2014 5:16 pm

plinaš je napisal/-a:
evilfury je napisal/-a:Kar naj berejo. Zahtevam da zadeva dela kot se zagre, saj sem za to placal...

načeloma je naslednji korak neodvisni sodni cenilec ... če še temu ne verjamejo pa bo moral odvetnik malce podrezati..
mogoče bi bilo bolje , da se vsi , ki imate težave z njihovimi napravami glede delovanja - =P - povežete v skupino - stroški se pa delijo po glavi ...

Mnjah. Za cenilca bo še dovolj časa. Dve kameri v avto, serviserja noter in 100 km testna vožnja. Če vztrajajo, da zadeva dela brezhibno, ne bi smeli imeti težav s tem. Osebno bi pred sodno potjo izkoristil vse možnosti alternativnega reševanja zadeve. In cenilec bo nujen šele v sodnem postopku.

Vsekakor pa k rešitvi niti najmanj ne pomaga neodločenost stranke: vsak drugi dan bi vrgla ven inštalacijo, vmes pa bi hotela brezhibno delovanje. Se bo treba enkrat odločit, kaj hočeš in potem samo še v tej smeri delat. Ne pa mešat dreka v drisko.
In ko se boš enkrat odločil, ni korektno o tem online tukaj poročat. Nasvete si dobil, dovolj bo, da rezultat sporočiš.

Predvsem pa ne pričakovat uporabnih nasvetov na podlagi polovičnih informacij. Oz. ti bom drugače zapisal: ne se 100% zanašat na nasvete s forumov, ker to niso gostilniške debate. Kot že zapisano so take zadeve zahtevne in je fajn, da je noter vpleten nekdo, ki ima popolnoma vse informacije in pozna zadeve. Zgolj v razmislek: imaš lahko vse dokaze, a boš zamudil zakonsko določene roke za 1 dan, pa si zaključil zgodbo. Pa ne mislit v tipično slovenski maniri, da se to tebi že ne bo zgodilo. Vem za par takih pametnjakovičev, ki so potem žal dobili drago lekcijo, čeprav so imeli prav.

Uporabniški avatar
žuža
Nov uporabnik

Napisal/-a žuža Če feb 20, 2014 1:54 pm

veqlargh je napisal/-a:žuža: mogoče veš, kolk pride pri Trilarju redni servis? Če slučajno tja furaš :)

Se opravičujem za malo pozn odgovor. :)

Menjava filtrov + delo ... slabih 38eur.

lp,
žuža
Vozim na plin ter za okolje in denarnico skrbim.

veqlargh
Nov uporabnik

Napisal/-a veqlargh Pe feb 21, 2014 7:40 am

Huh, skor 10€ razlike v dobro glede na Hribarja iz LJ (dobrih 46€). Good to know :) Hvala.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Ne feb 23, 2014 9:25 am

Morda bi z vami delil eno ugotovitev. Na puntotu je lambda kontroliran venturi sistem, s katerim je avtomobil ugasaš v prostem teku in sočasnem zaviranju. Včeraj sem spodaj odvil nek "šrauf" in ven je priteklo precej olja, katero je smrdelo po plinu. No, ampak avtomobil več ne ugaša v prostem teku in sočasnem zaviranju.

LP

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl Ne feb 23, 2014 9:49 am

zzitop je napisal/-a:Morda bi z vami delil eno ugotovitev. Na puntotu je lambda kontroliran venturi sistem, s katerim je avtomobil ugasaš v prostem teku in sočasnem zaviranju. Včeraj sem spodaj odvil nek "šrauf" in ven je priteklo precej olja, katero je smrdelo po plinu. No, ampak avtomobil več ne ugaša v prostem teku in sočasnem zaviranju.

LP

Dobra ugotovitev, to je pa slovenska ''kvaliteta'' plina :lol: .

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Po feb 24, 2014 1:00 pm

Za vikend je bil s Puntotom 1.2 8V z lambda venturi LPG sistemom opravljen kar se da natančen test porabe izključno avtoplina. Kilometre, narejene na bencin sem zapisoval na 100 m natančno in te sem odštel od skupnih kilometrov. Zato še enkrat poudarjam, izračunal sem porabo izključno pri kilometrih na Avtoplin.
Še ostala dejstva pri testu:
- Na začetku in koncu testa se je napolnil rezervoar do vrha na isti Petrol bencinski pumpi in celo na isti "pištoli". V Ajdovščini.
- Pot: v petek od Ajdovščine po avtocesti do Unca in dalje do kraja v bližini Ribnice - postanek. Drugi dan do Kočevja in nazaj, kjer sem odštel kilometre, narejene na bencin. Tretji dan pot skozi Delnice (Gorski Kotor) do mesta Krk. Nato nekaj "turistično-oglednih" voženj po Krku na plinu. Motor se nikoli, razen enkrat, ni popolnoma ohladil(takrat pa sem odštel kilometre, narejene na bencin). Sledila je pot v Punat z dvema polurnima postankoma in "turistično-ogledno" vožnjo na plin. Potem pot skoraj v enem kosu nazaj v okolico Ribnice (skozi Delnice). Danes pa še pot nazaj do Petrol pumpe v Ajdovščini in ponovno polnjenje rezervoarja do vrha, kot rečeno na isti pištoli.
- Vožnja na relacijah je bila ves čas varčevalna in hitrost niti na avtocesti skoraj da ni presegla 100 km/h

Poraba plina v litrih: 38,97 l
Skupno število kilometrov na plin: 548,9

Kalkulator pravi, da je poraba plina na 100 kilometrov: 7,09965385316086718892330114775 l/100km :lol:

Nimam podatka, kolikšna bi bila poraba bencina pri tem vozilu in pri istih pogojih in načinu vožnje. A se mi zdi, da podatki tega mlinčka na internetu obstajajo.
Pri polnjenju plina v litrih je seveda kar nekaj odstopanja, da bi ta faktor odstopanja čimbolj zmanjšal, sem polnil na isti pištoli.

Porabo bi se dalo še nekoliko zmanjšati, če ne bi bilo vmesnih postankov in ogledniških voženj po Krku in Punatu. Sklepam, da bi bila nekaj nižja poraba tudi če bi bil sistem sekvenčni in ne stari, sicer Lambda-Venturi. Vseeno mislim da je dejstvo, da je poraba višja od 20 do 30 %.

Na enem forumu je član omenil, da je račun preprost:
6l bencina = 52 kWh
7,3 l LPG = 52 kWh
6,6 l LPG + 0,54 l bencina = 52 kWh

Tudi sam se strinjam, da je to edina prava realnost. Fizike se ne da prinesti okrog niti s kvazi-višjim oktanskim številom. Izkoristek tudi ne more biti višji.
Še nekaj mislim da je potrebno upoštevati: zgoraj navedene cifre veljajo v primeru idealno nastavljenega plinskega sistema. To pa se mi v realnosti ne zdi možno. Menim, da je nemogoče, da bi plinski sistem, ki je univerzalen, imel tako dober izkoristek kot lastna elektronika vozila, ki je prilagojena točno tistemu motorju.

bomber111
Novinec

Napisal/-a bomber111 Po feb 24, 2014 5:02 pm

To je dokaj dobra računica a mislim da ima eno pomanjklivost. Ko testiramo avto na bencin je zajet celoten cikl vožnje. Ko pa testiramo na plinu ne bi smeli odbijat kilometrov na bencinu ampak bi bilo potrebno izmerit porabljen bencin in ga prišteti k porabi plina saj ima avto največjo porabo ko je hladen in tako se zgodi da je ta največja poraba obračunana pri testu na bencin pri testu na plin pa ne kar da za nekaj desetink nižjo porabo na LPG-ju kot je v realnosti. Potem bi moral odbiti tudi na bencinu porabo do cca 35 stopinj motorja.
Sem pa razmišljal nekaj na kar nisem nikoli polagal neke pozornosti. Ko sem kupil avto in naredil nekaj testov na becin je imel za slab liter višjo porabo kot takrat ko sem ga testiral ponovno na bencinu po prevoženih nekaj deset tisoč na plinu, oziroma zdaj če prevozim en tank na bencinu. Kot da bi se motor in katalizitaor mogoče toliko prečistila da bi to vplivalo na porabo. Ne vem

macorakun
Nov uporabnik

Napisal/-a macorakun Po feb 24, 2014 11:00 pm

murkoslavko je napisal/-a:Jaz bom uporabljal samo ERC gaslube, tako da bom lahko hitro povedal, kak in kako.
Do sedaj sem naredil 12000km v 4 mesecih z 1l+.
Sem pa ravno v ponedeljek dobil 5l kanto, ki sem jo narocil na ebay.

Tako da ce bodo ventili sli javim...

Ni treba kupovati po 5l na MB24 majo v lube po novem po 19€/l res dobra cena :D

Uporabniški avatar
Avtocona
Nov uporabnik

Kraj: Dol pri Ljubljani

Napisal/-a Avtocona To feb 25, 2014 6:39 am

zzitop je napisal/-a:Morda bi z vami delil eno ugotovitev. Na puntotu je lambda kontroliran venturi sistem, s katerim je avtomobil ugasaš v prostem teku in sočasnem zaviranju. Včeraj sem spodaj odvil nek "šrauf" in ven je priteklo precej olja, katero je smrdelo po plinu. No, ampak avtomobil več ne ugaša v prostem teku in sočasnem zaviranju.

LP

Pozdravljen,

Pri večini venturi avtoplinskih sistemov je na uparjalniku vijak, ki je namenjen čiščenju uparjalnika oziroma izločanju umazanije. Na samem uparjalniku se sčasoma nabere umazanija oz. olje kot ostanek avtoplina..., in to vsekakor vpliva na delovanje le tega. Pri uparjanikih sekvenčnega tipa avtoplinskih sistemov tega vijaka običajno ni in večina te umazanije naj bi pobral filter tekoče faze. Je pa tako da je vse skupaj odvisno tudi od same kvalitete plina. Imam že izkušnje, da so se zaradi slabe kvalitete plina z omenjenim oljem zapacali tudi sami avtoplinski injektorji. Tako da je smiselno vsake toliko časa servisirati tudi avtoplinski uparjalnik.

murkoslavko
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a murkoslavko To feb 25, 2014 9:03 am

Kako je z motornim oljem?
A ste kaj spremenili olje, po vgradnji avtoplina?

Večina jih po vgradnji opazi malo večjo porabo olja. Vzrok je da ni toliko umazanije in kondenzata kot v bencinu.
Torej vidimo realno porabo olja avtomobila komaj ko predelamo na plin :D .

Obstajajo specialna olja za LPG motorje, vendar so samo nabijanje stroškov.

Motul Specific CNG/LPG 5W-40
Fuchs Titan GT1 Pro Gas 5W-40

V glavnem sta pravila, polsintetika slabo prenaša temperature, DPF olja pa imajo premalo saj za mazanje.

Torej fajn je imet olje ki ima vse naslednje standarde:
ACEA a3/b4
ACEA c3
API SM ali SN
BMW longlife 04
MB229.5 ali MB229.51

To so npr. 5w-40:
Aral High Tronic
Mobil Super 3000 X1
Liqui Moly Top Tec 4100
Castrol EDGE FST
Castrol EDGE FST Turbo Diesel