Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Pe apr 03, 2009 4:38 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:
sašo5 je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:Jaz še nisem občutil nobene krize. Pravzaprav mi je bolje, kot kdajkoli prej!

...sva že dva :P

Trije :D:D

Nažalost tudi js ne vidim nobenega vpliva gospodarske recesije. V času nje sem zaključil študij, imam ponudbe s treh koncev za službo, plačilo pa je za začetnika tudi zgledno. Kar pa seveda ob naraščujočih stroških, ki s krizo nimajo veze, ne pomeni, da nam je, ker je punca doma in proti koncu nosečnosti lahko.

Podobno ne vidim krize v trgovskih centrih, ob odprtjih novih trgovin kot tudi ne prodajnih salonih. Tudi novih avtomobilov je več kot dovolj.

So pa ob nastopu t.i. finančne krize, nasankali tisti, ki so imeli vse premoženje v delnicah, tisti ki so bili zaposleni v podjetjih, ki so že prej životarila in so jih sedaj lahko lastniki zaprli dol z izgovorom gospodarske krize intp.

S tem pa ne želim zmanjšat kritične situacije vedno večjega števila brezposelnih in pomena velikosti njihove stiske - socialna pomoč še za en teden poštenih kosil ni. Je pa za serijsko propadanje podjetij mnogo bolj kriva gnila, nesposobna država in požrešni menedžerji - saj je tako: ukradeš žemlo in greš v zapor, ukradeš "meljone", pa dobiš le brezplačno nočitev na policijski postaji.

Pa še nekaj o zniževanju stroškov dela: v našem podjetju smo celo zrasli v zadnjih šestih mesecih za 10%, božičnice pa so bile za 50% nižje z izgovorom: je gospodarska kriza. Podobno so v podjetju začeli s politiko zastraševanja, češ, da nam je lepo, da sploh mamo službo. Tako, da tole nižanje plač kot se ga kr serijsko poslužujejo, ni nič drugega, kot šparanje na delavcih, kako pa vodilni mečejo denar čez planke, pa raje ne bom razlagal. Poznam par podjetij, kjer so delavcem zamrznili plače, vodilna struktura (jih poznam osebno) pa povečala ter zraven dela take stroške z reprezentanco, da boh pomagi.

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Pe apr 03, 2009 6:47 pm

V recesiji je še najlepše Strojanom.

Tista kuzla še vedno vleče 1200 EUR pa jo boli tisto, če bi ga imela, no saj nikoli ne veš v današnjih časih.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Pe apr 03, 2009 6:55 pm

Pri "nas" imamo druge probleme. Sicer je nekaj % padla prodaja na "avtomobilskem delu" ampak bolj nas pestijo krajši plačilni roki do dobaviteljev, nobenih zalog pri dobaviteljih.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Pe apr 03, 2009 10:01 pm

Kael je napisal/-a:
Nažalost tudi js ne vidim nobenega vpliva gospodarske recesije......

...in to je tebi "nažalost" :?: :shock:

..........vsaj meni po neki kmečki logiki bi bilo bolj primerno začet "NASREČO"........

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Pe apr 03, 2009 10:13 pm

Kael je napisal/-a:
TrijoAdijo je napisal/-a:
sašo5 je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:Jaz še nisem občutil nobene krize. Pravzaprav mi je bolje, kot kdajkoli prej!

...sva že dva :P

Trije :D:D

Nažalost tudi js ne vidim nobenega vpliva gospodarske recesije. V času nje sem zaključil študij, imam ponudbe s treh koncev za službo, plačilo pa je za začetnika tudi zgledno. Kar pa seveda ob naraščujočih stroških, ki s krizo nimajo veze, ne pomeni, da nam je, ker je punca doma in proti koncu nosečnosti lahko.

evo jst sm pa četrti

sproti šolam (nekak mi je študij ob delu bolj odgovarju, zato nism šol v rednega).delam v veliki firmi, kot je Gorenje notranja oprema.delam kuhinje in kopalnice.še vedn je bila plača ob istem dnevu kot ponavadi, v ponedeljek pa začnem z bolj odgovornim delom in pričakujem, da bom nekje do poletja dobil za stalno.
da bomo lažje zadihali, se je k sreči sedaj ogrelo, gradbinci so začeli delat, ljudje pa ne nasedajo več krizi in so se tudi pri nas čudežno nabrala naročila oz. vedno v večji meri.

kar ostrahujejo mediji: primer elkroja, usnjarna vrhnika, mip...proizvodnja je zastarela, slabo produktivna in se komaj držijo minimalnih standartov.vsaka firma ima črno zgodovino ti. zgrešene investicije.tako je sveža zamisel zamrla in z njo denar, obstoječe proizvodnje pa niso mogli posodobit.
jaz sem mnenja, da stvar ni toliko v krizi, ampak v ponudbi in ceni (konkurenčnost).zaradi rahlo zmanjšanja naročil, pa so popadli na polni črti-toliko na grobo
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Pe apr 03, 2009 10:43 pm

Kael je napisal/-a:Pa še nekaj o zniževanju stroškov dela: v našem podjetju smo celo zrasli v zadnjih šestih mesecih za 10%, božičnice pa so bile za 50% nižje z izgovorom: je gospodarska kriza. Podobno so v podjetju začeli s politiko zastraševanja, češ, da nam je lepo, da sploh mamo službo. Tako, da tole nižanje plač kot se ga kr serijsko poslužujejo, ni nič drugega, kot šparanje na delavcih, kako pa vodilni mečejo denar čez planke, pa raje ne bom razlagal. Poznam par podjetij, kjer so delavcem zamrznili plače, vodilna struktura (jih poznam osebno) pa povečala ter zraven dela take stroške z reprezentanco, da boh pomagi.

Ja nekaterim prav fajn pride tale "recesija", da lahko izvajajo še večji pritisk na delavce! V firmi, kjer sem delal prej so lansko leto zaključili z rekordnim dobičkom!! Vendar so po tej dobri novici zaposlenim povedali, da je recesija in morajo zategniti pasove zato so dobili skromno božičnico in jih nekaj odpustili :roll: ! Tudi tu kjer delam zdaj nas prav tako strašijo pa čeprav že štirinajst dni delamo nadure na polno in imam že drugi delovni vikend. Preprosto nas je premalo in tudi z nadurami ne naredimo vsega! Ampak vodilni pravijo, da nas je preveč, ker je recesija in ni dela!

gogocak
Novinec

Napisal/-a gogocak So apr 04, 2009 12:06 am

Ma vse je to lari fari- firme so dosedaj skozi imele leto v leto rekordne dobičke, sedaj pa ko vidijo, da ne morejo doseč naprimer 300 mil ampak bodo dobili samo 150 mil je pa kriza. To je samo pohlep in delavci bodo za to plačali. Vedno se lahko špara pri nas in stem kljub recesiji pridelajo dobiček. Namesto, da bi denar dajali nastran za morebitne krizna čase, se zdaj odpušča narod. Tako je to v kapitalistični državi.

Lp

spaceone
Novinec

Napisal/-a spaceone So apr 04, 2009 1:58 pm

So že podatki za prodajo avtov v SLoveniji za marec ?
Je še vedno minus v primerjavi z lani oz. februarjem letos ?

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply So apr 04, 2009 2:13 pm

mip...proizvodnja je zastarela

Očitno ne poznaš proizvodnje v Mipu. :D

Uporabniški avatar
M4rko
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a M4rko So apr 04, 2009 2:21 pm

me zanima kako bo kaj na turizem vplivala kriza..

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek So apr 04, 2009 7:02 pm

M4rko je napisal/-a:me zanima kako bo kaj na turizem vplivala kriza..

Tist ki je izgubil službo sigurno ne bo šel za 14 dni na dopust, ker že ima dopust s tem, ko je doma in prešteva kako dolgo bo še lahko plačeval položnice.

Pravite, da je delo pa dobiček, vendar vseeno mečejo ven in zategujejo pasove.
Na koncu, če zgubiš službo je čisto vseeno ali ima firma dobiček ali ne, ti nimaš več dohodka, to je bistvo.

Uporabniški avatar
slku8a
Nov uporabnik

Napisal/-a slku8a So apr 04, 2009 7:48 pm

spaceone je napisal/-a:So že podatki za prodajo avtov v SLoveniji za marec ?
Je še vedno minus v primerjavi z lani oz. februarjem letos ?

Glede na lanski marec je -18%, je pa veliko bolje kot januarja in februarja.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 So apr 04, 2009 8:41 pm

gogocak je napisal/-a:Ma vse je to lari fari- firme so dosedaj skozi imele leto v leto rekordne dobičke, sedaj pa ko vidijo, da ne morejo doseč naprimer 300 mil ampak bodo dobili samo 150 mil je pa kriza. To je samo pohlep in delavci bodo za to plačali. Vedno se lahko špara pri nas in stem kljub recesiji pridelajo dobiček. Namesto, da bi denar dajali nastran za morebitne krizna čase, se zdaj odpušča narod. Tako je to v kapitalistični državi.

Lp

Točno to!!

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Ne apr 05, 2009 8:37 am

misliš domači turizem? če se ne bodo spustile cene, da bodo nam navadnim državljanom dostopne potem lahko tisti, ki delajo v turizmu ( vem da si tudi ti v turizmu) samo upajo na velik obisk tujcev in s tem njihovega denarja

kar se tiče tujine pa isto velja, obvezno cene dol če hočejo privabiti še tiste, ki so v dvomih

Uporabniški avatar
SAVINJCAN
Mojster foruma

Napisal/-a SAVINJCAN Ne apr 05, 2009 9:46 am

eksotičnim potovanjem je že močno padla cena, za primer sem gledal potovanje, ki je bilo 5000€ zdaj pa je samo še 3000€ :P

Uporabniški avatar
neyc
Novinec

Kraj: Mb

Napisal/-a neyc Ne apr 05, 2009 3:17 pm

al pa tud ne.. cena je bila ista lani sep 2400€ kot sedaj... če pa gledamo še eno leto nazaj si pa za isti stvar dal 1700€
Slika

Uporabniški avatar
M4rko
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a M4rko Ne apr 05, 2009 5:53 pm

adis je napisal/-a:

misliš domači turizem? če se ne bodo spustile cene, da bodo nam navadnim državljanom dostopne potem lahko tisti, ki delajo v turizmu ( vem da si tudi ti v turizmu) samo upajo na velik obisk tujcev in s tem njihovega denarja

kar se tiče tujine pa isto velja, obvezno cene dol če hočejo privabiti še tiste, ki so v dvomih

domačega sem imel v mislih (ki pa je tudi zelo odvisen od tujega an) :) Mi smo pri nas cene nočitev letos kar dvignili, zaradi večjih investicij.. Me zanima kako se bo kaj poznalo na povpraševanju :)

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Ne apr 05, 2009 7:20 pm

Jaz se še šolam, tako da delam vikende. Avto je pač nov in je moja last. Zmetal sem za njega vse prihranke, ter kupil si nov računalnik da vam lahko povem svoje plane oz stvari. V mescu sem zagonil vse kar sem mel, 2500€. Vikendi so pa tako. K sreči imam dober šiht in ljudi. delam pa v gradbeništu za kar se tudi izobražujem, gradbeni tehnik, želja je gradbeni inžinir. Trenutno polagamo keramiko. za soboto dobim 60€ pa če še kak dan stisnem imam na teden 100€ dohodka. Kar se tiče same krize. Neka firma X je bila meni dovžna 130€ očetu pa 2000€. Delala sva pri tej firmi. V času recesije pa so odpustili mojo mati, ker je bila 2 mesca doma po srčnem zastoju. Zelo fer od firme :roll: . No jaz sem svoj delež dobil od tiste firme, oče še ne. Firma pa gre počasi v stečaj. Vglavnem menim da kar se tiče gospodarstva je gradbeništvo najmočnejša stroka, tukaj je denar. Naše firme v večini odpuščajo zaenkrat samo tujce, ker dela je manj, moramo pa vedt da bo to največja kriza, tole je šele predjed, verjemite in neverjamte medijskim napihnencem da bo trajala 2 leti. Finančne injekcije prihajajo iz žepa davkoplačevalcev, kar pa je logično naš denar. Kdo bo te injekcije spet napolnil?! Mi. Svet ni bil nikol fer. Kdor ima denar ga bo še vedno imel, kdor ga nima ga tudi nebo imel. Največje barabe so možne iz te finančne krize nabrat kar največ. Sicer v teh delnicah vidim bolj prihodnost, da bi jih kupili, ker to bo treba leta, da bojo sploh kaj vredne. Sicer pa v našem kraju sta zdele dve firmi, ki toneti v stečaj. Delavci niso dobili denarja od decembra, pa vedite kako je težko ko se srečamo na pivu, ko poslušaš zgodbe, ko si sam v temi, ko niti sodelavcu nemorš več zaupat, ker neveš mrde je on dobil pa se laže pa ti nisi. Danes pa je itak tako da vsazga podomač boli k**** kaj maš ti doma, kaj rabš denar, kaj morš plačat. Avtofirme pa so tako da velki bojo težko propadli. Tele GM firmice, so mi več ali manj vse sumljive, ker diši da so ble vse nekako na 'kredit' kupljene. Cigareti se dražijo, nafta je k 'sreči' malo padla, hrana se bo tudi, ker se dražijo tudi razna gnojila. Če povežemo eno stvar, da se neka stavr podraži, in to stavr rabi neka druga stvar, lahko sklepamo da se bo tudi ta. Dela pa ni. Še mesc nazaj so bili oglasi v časopisu za delo, danes ni niti enega, pa smo le mala Slovenija. Kar se tiče moje firme, kjer jaz sedaj delam, ni niti 1% se za bat da bo šlo kaj narobe. Človek ima tolko dela, da ga ljudje čakajo tudi 2 mesca, da pridemo k njim delat. Stvar pa je ime , več ali manj pa kvaliteta.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Ne apr 05, 2009 7:57 pm

nisem za nasilje, ampak, ko "kap prelije dno"....... :?:

http://www.siol.net/svet/aktualno/2009/04/bogati.aspx

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Po apr 06, 2009 6:33 pm

hehe....berem tele komentarje, pa dobim občutek da ni neke velike krize....pol pa se spomnim koliko ljudi vsak dan pri nas izgubi službo in predvsem to kako naši naročniki plačujejo naše storitve.....ja delamo ko mutavi....pol pa majo roke 60 dni pa naprej ..... pa ne plačajo
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov