Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
xyz6
Novinec

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a xyz6 Pe mar 14, 2014 11:55 am

zzitop je napisal/-a:Poraba plina je na račun nižje kalorične vrednosti višja vsaj za 21 %. Realno od 20 do 30% (ali celo 35%). Nekaterim izračun pokaže manj, ampak tisto so pri izračunu šteli tudi kilometre na bencin, zaradi česar je kalkulacija seveda napačna.

Ma ja.........

Stestiral sem cel tank...kako? Plinski tank na FULL, števec kilometrine na 0. Vsakič, ko je bil avto hladen (resnično vsakič) sem ga "zalaufal" in pustil na mestu tako dolgo, da je preklopil na plin (poraba benza je tukaj dejansko res skorajda NIČ), ko je bilo zjutraj nekje 2, 3, 4 minusa, po cca. 3,5 minute (ja štopal sem, si morš mislit? Rad testiram stvari, da se sam prepričam) je avto preklopil na plin, pol pa gasa na vožnjo... Po koncu moje "testne izkušnje" (vsakič tako, ko je bil uparjalnik že toliko hladen, da ni preklopil na plin takoj po zagonu motorja) in ko je plina popolnoma zmanjkalo (znoriš, tako ta vrag piska) je bilo prevoženih 427km, v plinski tank pa ne spravim več kot 42L, koliko je poraba mislim, da ne rabiš met mag. iz matematike.... Bencinska poraba je bila vedno okoli 9L (vožnja po omejitvah ter "nujna" prehitevanja seveda v večini primerov v rdeče polje) in koliko % je to??? ;)

Za svoj "ziher", sem to storil 4x in vedno je bilo tako +/- 10 km nekje, sedaj že veliko kilometrov ne več seveda, saj nisem totalni i****, pa še to...v 15k km sem skuril 1,5 tanka bencina (4x test ne spada zraven), to je cca 90L, (skozi hladno obobje) od septembra lani do sedaj... =P

Koliko je še zraven poraba bencina na 100km?? Po pravici se mi j***, ker že skor preveč fajn in hitro dela na plin! Računaj.............
Zadnjič spremenil xyz6, dne Pe mar 14, 2014 12:06 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
Avensis Wagon T22 LPG Prins VSi1
Accord CU1 LPG Prins VSi2
Accord CL7 LPG Prins VSi2
E60 525iA LPG Prins VSi2

Uporabniški avatar
xyz6
Novinec

Napisal/-a xyz6 Pe mar 14, 2014 12:04 pm

zzitop je napisal/-a:@Plinaš, ne vem, ali se ti zezaš, ampak v motorju rabljeno olje in brez zračnega filtra...

Sej nebi, mu je pa en reku, da "Japonci" na plinu vsi zaropotajo, pa je reku: "to je zame, ker obožujem "ropot". Ko je uvidel da ima (očitno) narobe nastavljeno plinsko napravo, ker gre in gre je zaradi velike žalosti šel v totalno skrajnost, ampak mu (več kot očitno) ne uspeva najbolje...
@Plinaš.....namig: zapelji se v Celje in.............. :con
E60 525iA LPG Prins VSi2

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe mar 14, 2014 12:18 pm

Pa štartal si že s toplim motorjem, na bencinu si se pa vozil z mrzlim, kar je vključeno v porabo.. ;)

Uporabniški avatar
xyz6
Novinec

Napisal/-a xyz6 Pe mar 14, 2014 12:19 pm

mtl je napisal/-a:Aja, zgornjemu Qaskaiju je tudi vse delalo super 40.000 km. Khm, kaj pa sedaj?
Pa brez zamere.

ŠE 1x naj zmontira isti sistem priistem "majstru"! :hi

P.S.: Kar tiče pa strokovnje vgradnje - ne krbi (se strinjam da je zelo važna vgradnja)
Kompresijo?? A si prebral da ne vozim EU avta?
E60 525iA LPG Prins VSi2

Uporabniški avatar
xyz6
Novinec

Napisal/-a xyz6 Pe mar 14, 2014 12:20 pm

zzitop je napisal/-a:Pa štartal si že s toplim motorjem, na bencinu si se pa vozil z mrzlim, kar je vključeno v porabo.. ;)

Pa človek božji... Štartal sem s hladnim in se nisem odpeljal, dokler ni preklopil (ja, tudi če se ne odpelješ preklopi, ne morš verjet...)
Po štartu sem se odpeljal samo pod pogojem, če je ostal toliko topel, da je takoj po zagonu motorja preklopil na plin!
E60 525iA LPG Prins VSi2

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe mar 14, 2014 12:30 pm

Glej, polemike z žaljenjem in provokacijami me ne zanimajo. Verjemi, da mi je izračun % mačji kašelj, a na tak način ne bo šlo.

ŠE ENKRAT, na bencin si vozil s hladnim motorjem, ko si meril porabo bencina. In ja, takrat je poraba višja. Sicer bi na bencinu imel nižjo porabo (pod 9 l).

Uporabniški avatar
xyz6
Novinec

Napisal/-a xyz6 Pe mar 14, 2014 12:33 pm

veqlargh je napisal/-a:Ta forum itak ni za non-Prins uporabnike LPG-ja. Če samo omeniš nekaj non-Prins je takoj:
Slika

Pač, pomemben je mojster, kot se tle ponavljamo kot papige. Tud non-Prins sistemi majo mazanje s svojo pumpo in vsak sposoben monter ti pove, če tvoj tip avta to rabi. Lahko daš tud Prinsa brez mazanja ali z mehanskim mazanjem na občutljiv motor pa ti ga skuri. Uuuuu, plačal sem 500€več za sistem z mehanskim mazanjem pa mi je isto skurlo motor. Ampak, saj je Prins!?. Samo na "pravega" monterja naletiš pa je (je pa res, da Prins pri nas montira en ali dva? Sposobna, tu ni kaj za rečt, tud korektna ob komunikaciji).

Ko sem jaz iskal sisteme je bil prins brez mazanja okoli 1.8k€, Zavoli pa 1.3k€. Go figure. Prins el. mazanje je bilo cca. 300€, za Zavoli el. mazanje (S PUMPO, da ne bo kdo spet sikal kako električen flashlube itak nič ne nardi) pa cca. 250€. Je mehansko čez glavo za moj avto, po pogovoru z lastnikom avta z enakim motorjem kot moj in 100k+ km na LPG-ju (dobil kontakt pri vgrajevalcu, ki sem ga izbral). Pa nisem vzel. Zavrtal kvadratno lukno v koleno, v letu pa pol naredil na LPG slabih 60k KM, največ imam AC fure (cca 80km na dan), nobenih omembe vrednih težav, furam po omejitvi oz. čez, ko prehitevam. Kaj pa zdaj? Verjetno nabijam.

Dajte se kot odrasli pogovarjat, ne pa takoj v Prins vs non-Prins jebarijo preusmet debate. Groza no.

Glej....vsak se sam odloča kaj bo dal noter in kdo mu bo vgrajeval, jaz ne pravim, da more kdo Prins-a not tiščat. Sej to je dejstvo, da če je nekdo tega ne zna kvalitetno noter zmetat bo živa štala Prins gor ali dol. Verjamem, da je še kar nekaj kvalitetnih plinskih naprav, (BRC, itd itd...), ampak se pri vgradnji zatakne, oz. po vgradnji, če nekdo nekaj dela pa ne ve kaj, ane?
In ne, ne nabijaš, zakaj bi? Imaš klvalitetno vgrajen in dobro nastavljen plinski sistem in si srečen, tako kot še nekaj drugih, hvala bogu...
E60 525iA LPG Prins VSi2

Uporabniški avatar
xyz6
Novinec

Napisal/-a xyz6 Pe mar 14, 2014 12:40 pm

zzitop je napisal/-a:Glej, polemike z žaljenjem in provokacijami me ne zanimajo. Verjemi, da mi je izračun % mačji kašelj, a na tak način ne bo šlo.

ŠE ENKRAT, na bencin si vozil s hladnim motorjem, ko si meril porabo bencina. In ja, takrat je poraba višja. Sicer bi na bencinu imel nižjo porabo (pod 9 l).

OMFG!
1. Užalil??? ja no, pa že, se opravičujem, če to kaj pomaga?!
2. Nimam "drkarij". Ko se odpeljem se odpelejm najmanj 20 km v eno smer (relacijsko). Po dobrih 3 minutah obratoavanja na mestu avto ni segret!!!! Je pa za uprajalnik (očitno) dovolj, če pa tiste 3 minute odtehta, da sem se prej odpeljal na bencin z mrzlim avtom, sedaj pa (kao) ogretim, no ok........ :roll:
E60 525iA LPG Prins VSi2

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe mar 14, 2014 12:54 pm

Brez skrbi,k nisi me užalil, a videl sem kam pes taco moli. Ali pa zaradi mene taca psa.

Tisto, ko si meril na bencin in v to vključil tudi vožnjo s hladnim motorjem, je pa seveda velika pomembnost pri izračunu. Zato tega dvojega ne moreš primerjati na tak način. Kot sem že nekje prej omenil, fizikalno rabiš za 100 km naprimer 52 kWh. Pomembno pa je tole:
6l bencina = 52 kWh
7,3 l LPG = 52 kWh

Iz tega dvojega pa ne bo težav za izračun procentov.

LP

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Napisal/-a mtl Pe mar 14, 2014 1:05 pm

xyz6 je napisal/-a:Kompresijo?? A si prebral da ne vozim EU avta?

Ne razumem kaj si s tem hotel povedat? Da samo EU avti imajo kompresijo, ne EU so pa brez?
Sam namreč nimam problemov z dejstvom, da je nek avtomobil ne EU, drugi pa EU.
Še več pametovanj na Mtl blog.

Uporabniški avatar
xyz6
Novinec

Napisal/-a xyz6 Pe mar 14, 2014 1:12 pm

Šala, človek..... :D
Nič slabega ni bilo mišljeno
E60 525iA LPG Prins VSi2

murkoslavko
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a murkoslavko Pe mar 14, 2014 1:47 pm

Krmilni računal je pomemben, ampak injektorji še bolj.

Kerin, Hana ...

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Pe mar 14, 2014 2:03 pm

xyz6 je napisal/-a:
zzitop je napisal/-a:Poraba plina je na račun nižje kalorične vrednosti višja vsaj za 21 %. Realno od 20 do 30% (ali celo 35%). Nekaterim izračun pokaže manj, ampak tisto so pri izračunu šteli tudi kilometre na bencin, zaradi česar je kalkulacija seveda napačna.

Ma ja.........

Stestiral sem cel tank...kako? Plinski tank na FULL, števec kilometrine na 0. Vsakič, ko je bil avto hladen (resnično vsakič) sem ga "zalaufal" in pustil na mestu tako dolgo, da je preklopil na plin (poraba benza je tukaj dejansko res skorajda NIČ), ko je bilo zjutraj nekje 2, 3, 4 minusa, po cca. 3,5 minute (ja štopal sem, si morš mislit? Rad testiram stvari, da se sam prepričam) je avto preklopil na plin, pol pa gasa na vožnjo... Po koncu moje "testne izkušnje" (vsakič tako, ko je bil uparjalnik že toliko hladen, da ni preklopil na plin takoj po zagonu motorja) in ko je plina popolnoma zmanjkalo (znoriš, tako ta vrag piska) je bilo prevoženih 427km, v plinski tank pa ne spravim več kot 42L, koliko je poraba mislim, da ne rabiš met mag. iz matematike.... Bencinska poraba je bila vedno okoli 9L (vožnja po omejitvah ter "nujna" prehitevanja seveda v večini primerov v rdeče polje) in koliko % je to??? ;)

Za svoj "ziher", sem to storil 4x in vedno je bilo tako +/- 10 km nekje, sedaj že veliko kilometrov ne več seveda, saj nisem totalni i****, pa še to...v 15k km sem skuril 1,5 tanka bencina (4x test ne spada zraven), to je cca 90L, (skozi hladno obobje) od septembra lani do sedaj... =P

Koliko je še zraven poraba bencina na 100km?? Po pravici se mi j***, ker že skor preveč fajn in hitro dela na plin! Računaj.............

Tisto skoraj NIČ bencina za ogrevanje nanese 0,6 l/100 km (90 l/15k km * 100 km) torej skupaj s plinom 10,5 l/100 km, glede na 9l se to meni ne zdi več 5-15%, pa še malo pretiravanja ali napake pri različnih relacijah hitro pomeni več kot 5%. Če ni skrivnost za kater avto in motor pa to gre?
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

bomber111
Novinec

Napisal/-a bomber111 Pe mar 14, 2014 4:59 pm

xyz6 na tvojo žalost ima zzitop prav. Ne moreš primerjat porabe motorja z temperaturo -5 stopinj in 40 stopinj. Sicer na poln tank ni to takšna razlika da bi se mogli kregat a vseeno. Pri pravilni primerjavi porabi bi moral sešteti k plinu še porabo bencina in nič odbijat kilometre. Pa še to ni čisto točna primerjava saj je nek procent prevožen na bencin ki pa ima večjo kalorično vrednost.
Npr.
prevoziš 800 km. Za to porabiš 60 litra plina in 5 litra bencina. Se pravi si porabil za 800 kilometrov 65 litrov goriva. Je pa tudi manjša napaka v tem izračunu saj če primerjaš porabo samo na bencin in pri plinu je nek procent vseeno na bencin. Če bi ga vžgal recimo pri 0 stopinj na plin se peljal bi bila spet za cca 25% višja kot pri hladnem za bencin. No zdaj sem pa že malo zabluzil. :DDD

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe mar 14, 2014 5:05 pm

Pač, primerjava bi morala biti
1.) Priti z ogretim motorjem na pumpo in natankati bencin točno do roba. In nato na daljšo pot brez postankov, recimo proti Nemčiji in ponovno do roba -> izračun porabe.
2.) Priti z ogretim motorjem na pumpo in napolniti plinski rezervoar do vrha. Daljša vožnja brez postankov, ki bi v tem sklopu vključevala tudi vrnitev na isto pumpo in polnjenje rezervoarja na isti "pištoli". -> izračun porabe.

3.) Samo še primerjava. Seveda bi morali biti tudi vožnji podobno pod podobnimi pogoji.

bomber111
Novinec

Napisal/-a bomber111 Pe mar 14, 2014 5:40 pm

To bi bila najbolj točna primerjava ja.
Vožnja z enakim režimom pa mislim da je samoumevna.

Nejko
Novinec

Napisal/-a Nejko Pe mar 14, 2014 7:28 pm

Da ne bo samo pluvanja...že 80000km na LPG, predelan pri G1. Ni odlično jim pa dam eno dobro trijko, če uporabim šolski žargon. Amortizacija pa, vključojoč vse stroške nekje cca 55.000km...tako, že dobro leto delam plus.

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Napisal/-a mtl Pe mar 14, 2014 7:36 pm

Nejko je napisal/-a:Da ne bo samo pluvanja...že 80000km na LPG, predelan pri G1. Ni odlično jim pa dam eno dobro trijko, če uporabim šolski žargon. Amortizacija pa, vključojoč vse stroške nekje cca 55.000km...tako, že dobro leto delam plus.

Super, kateri avtomobil in motor pa imaš?
Še več pametovanj na Mtl blog.

Nejko
Novinec

Napisal/-a Nejko Pe mar 14, 2014 8:18 pm

mtl je napisal/-a:
Nejko je napisal/-a:Da ne bo samo pluvanja...že 80000km na LPG, predelan pri G1. Ni odlično jim pa dam eno dobro trijko, če uporabim šolski žargon. Amortizacija pa, vključojoč vse stroške nekje cca 55.000km...tako, že dobro leto delam plus.

Super, kateri avtomobil in motor pa imaš?

Grand Scenic 1,4TCe, letnik 2010, predelan nov, po tem, ko je Vovk rekel da to ne gre, ker zaradi sedmih sedežev ni prostora za rezvoar...upam, pa da se ne hvalim prehitro in da tako ostane še doooolgo. Aja, pa na mojo zahtevo je že od začetka mehanski FL not.

Uporabniški avatar
xyz6
Novinec

Napisal/-a xyz6 Pe mar 14, 2014 8:21 pm

J.McLane je napisal/-a:Če ni skrivnost za kater avto in motor pa to gre?

Seveda ni skrivnost, zakaj bi bila? :ue

Honda Accord 2.0i, letnik 1993 (serija 1989-1993, to je še oni "škatlast j**c") 99kw... ;)
E60 525iA LPG Prins VSi2
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 14 gostov