Debate, ki niso vezane na ostala področja...

zzitop
Uporabnik

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a zzitop Po mar 17, 2014 4:03 pm

plinaš je napisal/-a:ena mičkena pripombica ..

če hladen avto zakurblaš na mestu in pustiš , da preklopi na plin ter se potem odpelješ je poraba plina na 100 prevoženih kilometrov čisto dejanska - ker za prevožen kilometer ne porabiš nič - nada - zero - null bencina ..

DRŽI!

Drži tudi, da je ogrevanje do preklopa nesmiselno, razen za merjenje porabe izključno plina. Vendar pa, kot že rečeno, bi za pravo primerjavo s porabo bencina, moral voziti z bencinom na tak način, da se motor niti pri bencinu ne bi nikoli ohladil.

bomber111
Novinec

Napisal/-a bomber111 Po mar 17, 2014 7:23 pm

Plinaš na tak način bi se dalo točno primerjavo narest. A bolj v poletnih mesecih. Ko sem bil 2 tedna brez bencinske pumpe sem vžigal na plin tam do +2 je še nekak šlo okrog nule in malo pod nulo pa sem ga komaj vžgal, pa še baje za motor ni dobro.

Uporabniški avatar
xyz6
Novinec

Napisal/-a xyz6 Po mar 17, 2014 7:51 pm

plinaš je napisal/-a:ena mičkena pripombica ..

če hladen avto zakurblaš na mestu in pustiš , da preklopi na plin ter se potem odpelješ je poraba plina na 100 prevoženih kilometrov čisto dejanska - ker za prevožen kilometer ne porabiš nič - nada - zero - null bencina ..

A bejž no...!? A si 100% js nisem več :bonk
Nenene, to si neki zaj*** 10000% :D

plinaš je napisal/-a:rezultat - vžgeš in pelješ in ne kompliciraš ...

Itak, se ve...

P.S.: Kot že povedano, mene je zanimala striktno poraba samo plina, ker sem to pač hotu (iz)vedet, ampak......... :roll: :roll:
Aja sej res, drugače ima naprava prevoženih 100k+ km, še vedno vse TOP, poln k*** jo mam! =P Števec na avtu se pa že vrti proti 18k km na plinu, mal še, pa se povrne vložek, ventili se bodo pa itak stopili, se ve....!
Avensis Wagon T22 LPG Prins VSi1
Accord CU1 LPG Prins VSi2
Accord CL7 LPG Prins VSi2
E60 525iA LPG Prins VSi2

evilfury
Uporabnik

Napisal/-a evilfury Po mar 17, 2014 10:52 pm

Danes sem se pogovarjal z nekom, ki živi na nizozemskem. Pa je beseda nanesla na plin in sem ga vprašal zakaj nima svojega 528i na plin pa je rekel, da bi mogu vsake 3 mesece dat 500 evrov za cestno takso. Zdaj ko ga ma na bencin pa da 250...

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Po mar 17, 2014 11:02 pm

Podobno je tudi na Hrvaškem. Samo da je manjši znesek. Ampak je zato plin brez tega dodatka in zato nižja cena.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš To mar 18, 2014 8:48 am

evilfury je napisal/-a:Danes sem se pogovarjal z nekom, ki živi na nizozemskem. Pa je beseda nanesla na plin in sem ga vprašal zakaj nima svojega 528i na plin pa je rekel, da bi mogu vsake 3 mesece dat 500 evrov za cestno takso. Zdaj ko ga ma na bencin pa da 250...

btw je bilo to nekih 170 strani nazaj napisano ....

na nizozemskem se plačuje taksa za uporabo cest ali pač neka taksa ala ta omenjena ne boš verjel ampak :

na težo vozila !!

Kjer imajo po določenih razredih tako kot mi po prostornini motorja ( do 1350ccm , nad 1350ccm , nad 1800ccm itd )...

ker teža plinske naprave ni zanemarljiva ( tudi o tem sem že napisal dizertacijo kako ta teža pri lažjih in manj močnih avtomobilih bolj vpliva na povečanje porabe plina glede na bencinsko porabo ) tako določeni avtomobili padejo v višji razred ....
plačilo te takse pa je na kilogram teže avtomobila vendar za vsak višji razred višja cena za vsak kilogram - npr.:
do 1000kg - 0,4€/kg
nad 1000kg do 1350 kg - 0,47€/kg
nad 1350kg do 1700kg - 0,59€/kg
nad 1700kg do 2000kg - 1,17€/kg

torej če je avto po tovarniških podatkih in tudi realno težak 1692 kg je višina takse kot si napisal 250€ na trimesečje ..

po vgradnji plinske naprave , ki je težka cca. 37kg se teža avtomobila poveča na 1729kg in tako pade v višji razred plačilo pa je 500€ na trimesečje ..

the Netherlands LPG 0.891 EUR/L , BENCIN 1.764 EUR/L , DIZEL 1.486 EUR/

je pa ta tvoj prijatelj malce čuden če mene prašaš...
za 250€ prihranka mora ob predpostavki , da mu pije 12l/100km bencina ( 21,17€ ) , po predelavi pa 14 plina + 1l bencina ( 12,474€ + 1,764€ = 14,24€ ) prevoziti 250€ : 6,93€ = 3608km v treh mesecih ... ne splača se ???
ja če dela 500km na tri mesece ...

če pa dela 3000km na mesec pa ima čistega prihranka 373,60€ ( 9000 - 3608 = 53,92 x 6,93€ = 373,66€) - na tromesečje ... na leto 1494 € ... v treh letih 4484 € - pravega - čistega - prihranka !!! dej ne me basat se ne splača ....

Še ena stran za pogledat - predvsem za tiste , ki imate v avtu "neznane" naprave :
http://www.mylpg.eu/systems/
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To mar 18, 2014 9:11 am

Ogrevanje motorja na bencin na mestu in potem merjneje samo plina je totalno napačno in zavajujoče.

Zakaj?

Ko se jaz odpeljem od doma in resetiram BC imam prvih 5 minut vožnje porabo blizu 8 l/100 km (pri 0° avto parkiran zunaj), če bi 5 minut ogreval avto na mestu, resterial BC in speljal bi naslednjih 5 minut imel porabo pod 5 l/100 km.

Poraba (sploh pozimi) je močno močno odvisna od dolžine posamezne relacije, pa naj bo to vožnja na plin ali bencin ali dizel. Če to komponento hladnega zagona kar črtate iz porabe plina potem je to napačno.

Isto bi lahko jaz grel blok motorja na elektriko in pozimi imel porabo podobno kot poleti, tako pa je relanost taka da je poraba pozimi pri meni tudi za 20% višja kot poleti.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš To mar 18, 2014 11:37 am

J.McLane je napisal/-a:Ogrevanje motorja na bencin na mestu in potem merjneje samo plina je totalno napačno in zavajujoče.

Zakaj?

Ko se jaz odpeljem od doma in resetiram BC imam prvih 5 minut vožnje porabo blizu 8 l/100 km (pri 0° avto parkiran zunaj), če bi 5 minut ogreval avto na mestu, resterial BC in speljal bi naslednjih 5 minut imel porabo pod 5 l/100 km.

Poraba (sploh pozimi) je močno močno odvisna od dolžine posamezne relacije, pa naj bo to vožnja na plin ali bencin ali dizel. Če to komponento hladnega zagona kar črtate iz porabe plina potem je to napačno.

Isto bi lahko jaz grel blok motorja na elektriko in pozimi imel porabo podobno kot poleti, tako pa je relanost taka da je poraba pozimi pri meni tudi za 20% višja kot poleti.

enako zavajujoče so porabe na bencinu , ko delaš vožnjo na daljši relaciji brez ohlajevanja motorja .....

in ni 5 min poraba 8 ... 8 je na začetku in potem vsako minuto pade za kak liter - ker se tudi obrati motorja s segrevanjem nižajo.... torej zavajaš tudi ti ...

in bi moral v kalkulaciji prišteti ceno grelca , podaljška in električne energije - kar pa nisi ... mi pa smo prišteli bencin za ogrevanje v skupni strošek .... če bi pozorno prebral post bi videl seštevek ...tako pa je najlažje napisati da nekdo zavaja kajne...

pa ne se vžgat sedaj na polno ...mi ni do kregarije ...samo malce bolj globoko debatiramo :D

aja...pri meni se viša samo zimska poraba bencina za ogrevanje , ker imam pozimi nastavljeno višjo temperaturo preklopa na plin ... plinska je vedno enaka - 10ka ...
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To mar 18, 2014 12:34 pm

... če bi pozorno prebral bi videl, da jaz ne grejem bloka motorja z elektriko (besede ... bi lahko ...) in pa jasno, da poraba na začetku ni točno 5 minut 8l potem pa kar pade na 5l, jasno, da se to dogajaj bolj zvezno.

izjave xyz pa gredo nekako takole:
- pridi k meni pogledat, da je poraba plina samo 5-15% višja
- potem poda številke povišanja iz 9 na 10 l + preračunano bencina 0,6 l/100 km - kar nanese 17% povišanje
- potem poda še bolj točne cifre 8,8963 l km bencina in 10,1137 l plina če spet prištejem 0,6 l bencina nanese 20 % povišanje
- potem pravi da zaradi točne meritve avto greje na bencin na mestu in ga zato NE SMEŠ ŠTETI v skupno porabo, svoje nestrinjanje sem podal zgoraj

Če sem se kje zmotil ali kaj narobe razumel me pa popravite.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš To mar 18, 2014 1:51 pm

J.McLane je napisal/-a:... če bi pozorno prebral bi videl, da jaz ne grejem bloka motorja z elektriko (besede ... bi lahko ...) in pa jasno, da poraba na začetku ni točno 5 minut 8l potem pa kar pade na 5l, jasno, da se to dogajaj bolj zvezno.

izjave xyz pa gredo nekako takole:
- pridi k meni pogledat, da je poraba plina samo 5-15% višja
- potem poda številke povišanja iz 9 na 10 l + preračunano bencina 0,6 l/100 km - kar nanese 17% povišanje
- potem poda še bolj točne cifre 8,8963 l km bencina in 10,1137 l plina če spet prištejem 0,6 l bencina nanese 20 % povišanje
- potem pravi da zaradi točne meritve avto greje na bencin na mestu in ga zato NE SMEŠ ŠTETI v skupno porabo, svoje nestrinjanje sem podal zgoraj

Če sem se kje zmotil ali kaj narobe razumel me pa popravite.

glede na to , da je hotel izmeriti dejansko razliko porabe v procentih mu kaj drugega kot to narediti med vožnjo tudi ni preostalo ( če bi meril od hladnega same meritve za plin , tudi če bi upošteval nek bencin za ogrevanje ne bi mogel točno izmeriti ) ...
xyz6 je napisal :
Poraba
- bencin: 8,8963
- plin: 10,1137

torej je dejanska točna razlika porabe med bencinom in plinom na njegovih prevoženih 100km - 13,68% , ker je obe porabe meril pri ogretem avtu in je to neizpodbitna razlika v istih pogojih !!!!
pti teh pogojih pač ne moreš nič prišteti k ničemur ... torej še zmeraj ni - še zdaleč ne - 17%...

se pa strinjam , da je razlika med 17% in 13,68% večja kot obljubljajo nekateri vgrajevalci povišanje porabe ... =P

kar se pa stroškovnega izračuna tiče je pa vse odvisno od hladnih vžigov...

jaz sem že napisal , da sem čez zimo porabil 45-55€ bencina - kar znese nekih 36,7l pri 55€ ... za cca 3800km...pa pozimi enako kot poleti seka igla v rdeče polje .. zakaj ? eh zaradi tega da karkoli napišem se je dogajalo vseskozi pod istimi pogoji - gas do podna - pa se pol nimamo kej prerekat o različnih načinih vožnje... =P
ob predpostavki , da imam na dan najmanj 4 hladne vžige in mi avto pozimi preklopi po 1 km , med kosilom pa naredim 2x 500m je moj izračun takle : za 3800km sem porabil 380l plina po povprečni ceni 0,77€ = 292€ + 55€ benza = 347€ kar mi znese 9,15€ na 100km ....
viewtopic.php?f=2&t=43038&start=5180#p1637971

poleti pa je poraba plina isto 10l/100km , poraba bencina pa skoraj nična saj mi na poletnih nastavitvah preklopi že po nekih 250-300m in tako porabim čez poletje za nekih 4200km samo 30€ bencina .. torej je poletni strošek na 100km : 8€ ....

če bi se nekdo vozil z mojo xsaro 150km v vsako stran bi imel porabo bencina zraven plina ( 9 hladnih vžigov 0,7l benza) - enako količino za 1350km ! kar izračunano pomeni dobrih 7 centov na 100km!!! in ob vožnji na magistralki ali AC tudi nekaj nižjo porabo na plinu ....

to je moj osebni splošni izračun pri nekako povprečnih zimski in povprečnih letnih cenah mojega tankanja na verovškovi - včasih raje ceneje če uletim v nedeljo...

torej mislim , da sem sedaj solidno podkrepil svoje prejšnje izjave ...ali?
ali pa gredo nekaterim zelo v nos dejanske številke povečanja porabe na plinu proti porabi na bencinu....
plin je cnej k bencin

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To mar 18, 2014 1:58 pm

Problem je, da je tista njegova bencinska poraba zelo vprašljiva. Resnično bo moral nekdo narediti test in porabiti tank bencina ves čas na delovni temperaturi motorja.
V istem obdobju ponoviti vajo s tankom plina, s tem da bo potrebno natočiti na isti pištoli.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš To mar 18, 2014 2:19 pm

zzitop je napisal/-a:Problem je, da je tista njegova bencinska poraba zelo vprašljiva. Resnično bo moral nekdo narediti test in porabiti tank bencina ves čas na delovni temperaturi motorja.
V istem obdobju ponoviti vajo s tankom plina, s tem da bo potrebno natočiti na isti pištoli.

:lol: :lol: :lol: :lol: tolk benza imam jaz za celo leto poleg plina :lol: :lol:

drugače pa : tip je od nove gorice oddaljen ene 200km... če sem ga prav razumel se je peljal v eno smer na bencin v drugo na plin ...
me bo že popravil da bo prav :D
plin je cnej k bencin

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To mar 18, 2014 2:22 pm

All in the name of Scienece! :D :D :D :D :D

evilfury
Uporabnik

Napisal/-a evilfury To mar 18, 2014 4:41 pm

http://youtu.be/9GEhUoaIxoc

ni glih reklama no je pa pa predstavitev prinsa na nizozemskem

Uporabniški avatar
xyz6
Novinec

Napisal/-a xyz6 To mar 18, 2014 7:07 pm

No...tiste decimalke v smislu 8,8957 al kolk je že pisalo....očitno nihče (vsaj večina) ni doumel(a) bistva, ampak sej ni važno...
Po nekaj izpraznjenih tankih se mi je poraba na plinu zdela že kar smešno nizka, zato sem vprašal vgrajevalca, če je ziher da je vse OK... No in JE (NEEE, NI PREREVNA MEŠANICA-preverjeno-sicer na Prinsu niti ne more bit, ampak to eni ne bodo nikol doumel/razumel/verjel/skapiral...), od avta do avta odvisno....
ValveCare naj bi bil od 8k pa do max 12k km-za moj avto (tlak doziranja je nastavljen po PS-u), hm... še vedno ga ni zmanjkalo, ja, verjetno se mi blede, čeprav brez njega sploh ne gre na plin... :roll:
Glejte, jaz napišem samo tako kot je (čeprav sem plinsko porabo še namenoma malce zvišal, ampak kaj bi šele bilo, če bi napisal tako kot je, tudi bencina je bilo kar nekaj manj porabljenega kot 90L, ampak..........nima nobenega smisla).
Zarad mene se lahk cel vset okol mene vozi na svojih sexi in hightech elektomagnetnih ventilčkih, mini (NASA/FBI/CIA/DEA tech) uparjalnikih, itd itd, pač vsakemu svoje...
V glavnem, ker vidim, da so najbolj pametni tisti ki nimajo niti Prinsa, še manj pa v takšnem avtomobilu, se iz te "strokovne debate" (za nekaj časa) umikam.
Se bom raje vozil in nabiral kilometre, bolj pametno... V debato se (mogoče) vključim ko bo 30k km več, al pa če vse skupaj zaropota (avto ali karkoli na inštalaciji :lol: )
Veliko plinskih km vsem skupaj!
Avensis Wagon T22 LPG Prins VSi1
Accord CU1 LPG Prins VSi2
Accord CL7 LPG Prins VSi2
E60 525iA LPG Prins VSi2

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To mar 18, 2014 8:22 pm

No vidiš glede tegale testa do Gorice sem marsikaj spregledal, vseeno bi bilo dobro, če bi malo bol podrobno napisal kako si to meritev izvedel?

Pa še ena malenkost me še zanima, iz katerega kraja si se peljal v Gorico in v katero smer si peljal na plin?

murkoslavko
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a murkoslavko To mar 18, 2014 8:57 pm

A mi lahko malo napišete koliko ste prevozili z katerim avtom na avtoplin?

Jaz ima Megane 2 1.6 2003 z 150.000 od tega 30.000 plin.

Hvala

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy To mar 18, 2014 9:00 pm

J.McLane je napisal/-a:No vidiš glede tegale testa do Gorice sem marsikaj spregledal, vseeno bi bilo dobro, če bi malo bol podrobno napisal kako si to meritev izvedel?

Pa še ena malenkost me še zanima, iz katerega kraja si se peljal v Gorico in v katero smer si peljal na plin?

Oprosti,moje skromno osebno mnenje:

...se ti res zdi takole dlakocepljenje kakokorkoli koristno za kogarkoli?!

Lepo te prosim...iz kje se je peljal in v katero smer na plin?!?! Vem da boš imel argumente v klancin, smeri vetra, nadmorski višini, specifični gostoti zraka glede na geografsko lego... ipd...ampak vseeno no :ue
Če res ne moreš drugače zapraviti svojega prostega časa, bo najlažje če narediš sledeče: pripravi denar za gorivo in za urno postavko uporabnika ''xyz6'', se uskladita za termin in se gresta vozit. Iz prve roke se boš lahko prepričal o vseh številkah porabe, vrtenju Honde v rdeče polje, kakšna je poraba v Rebrnice gor in kakšna, ko prehitevaš nafrfuljeno bjondo v Miniju in tudi to da je možakar (vsaj tako zaenkrat kaže) neizmerno potrpežljiv do ''vkolenoluknjovrtalcev''... vse je stvar dogovora.

P.S.

...no zdej pa vse kanone ven pa useki po meni...

P.P.S.

Nikjer nisem zasledil kakšen avto, predvsem pa kakšno plinsko napravo pa ti voziš? In kakšne razlike v porabi plin/bencin beležiš? Če sploh imaš avto na plin?
Zadnjič spremenil iziboy, dne To mar 18, 2014 9:07 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy To mar 18, 2014 9:03 pm

murkoslavko je napisal/-a:A mi lahko malo napišete koliko ste prevozili z katerim avtom na avtoplin?

Hvala

Ena in ista naprava 3x montirana(se pravi 2x prestavljena):

Espace 3 2.0 ... 30.000km
Honda Civic 1.4 ... 17.000km
Toyota Avensis 2.0 ... 140.000km
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

Mare77
Novinec

Kraj: Južno od LJ

Napisal/-a Mare77 To mar 18, 2014 9:04 pm

murkoslavko je napisal/-a:A mi lahko malo napišete koliko ste prevozili z katerim avtom na avtoplin?

Hvala

Xsara Picasso 1.6 2009 letnik, slabih 160.000 km, predelan pri 3000 km.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov