Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a mtl Pe mar 28, 2014 9:23 am

Pomeri še par tankov in potem bo bolj realno. Pri enkratnem tanku je lahko hitro večje odstopanje.
Še več pametovanj na Mtl blog.

ranegade
Nov uporabnik

Napisal/-a ranegade Pe mar 28, 2014 9:55 am

mtl je napisal/-a:Pomeri še par tankov in potem bo bolj realno. Pri enkratnem tanku je lahko hitro večje odstopanje.

Hvala za odgovor.

Mi lahko razložiš zaradi česa bi naj bilo odstopanje?

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Kraj: Lendava (MS)

Napisal/-a MasTTer Pe mar 28, 2014 12:52 pm

Na začetku je večja poraba...po nekaj tankanjih se zadeva umiri....če verjameš....pravljica za lahko noč ja :)

Vsekakor rabiš nekaj tankanj, da res prideš do realne ocene. Pa ne pozabi, ko boš delil porabljeno gorivo z prevoženimi kilometri upoštevat, da to ni samo plin, ampak je tudi nekaj bencina notri zaradi zagona hladnega motorja.
Ta bencin bi pa lahko le tako pomeril, da bi imel poln tank bencin in plina in pri tankanju bi oba natočil. In bi to naredil ene 3x, da bi dobil približno realno sliko.

Pa še to je, da ti lahko sistem nastavijo, da ti manj plina porabi, ampak se ti zmanjša moč motorja, ali pa da imaš isto moč motorja in ti pri tem porabi nekje 20% več plina. Ampak kolikor sem ugotovil je to vse tako "približno" nastavljeno.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe mar 28, 2014 12:56 pm

Če lahko jaz podam mnenje. Pri avtoplinu se rezervoarja ne da polniti do konca, pač pa le do določenega pritiska. Do katerega pritiska, je odvisno od pumpe, pa še takrat tudi od dotične pištole. Pa verjetno oz vsaj delno tudi od zunanje temperature.
Predlagam, da za meritev napolniš na isti pištoli, kot pozneje ko boš dotočil in izračunal. Sprazni skoraj celoten rezervoar, da bo odstopanje pri polnjenju imelo čim manjši vpliv.

Še to: Če nisi imel vmes hladnih vžigov in vožnje na bencin, katera ti porabo na plinu virtualno zmanjšuje, je 30 % več skoraj realno. Samo pri vožnji na plin boš imel gotovo vsaj 20 % večjo porabo. Manj enostavno ni možno.

LP

ranegade
Nov uporabnik

Napisal/-a ranegade Pe mar 28, 2014 1:16 pm

Pri izračunu povprečne porabe sem že upošteval porabljeno gorivo (na bencin sem vozil cca 10km ).

Tankam pa skoz na isti črpalki.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe mar 28, 2014 1:21 pm

Nimaš druge opcije, kot pač še nekaj vožnje in nekaj tankov, da dobiš povprečje. Če prideš na 20 % več, je to zelo dobro in si lahko zadovoljen.

LP

Uporabniški avatar
Zmaj78
Novinec

Kraj: Mazda Mx-6 2.5i 24v LPG

Napisal/-a Zmaj78 Pe mar 28, 2014 7:27 pm

zzitop je napisal/-a:Če lahko jaz podam mnenje. Pri avtoplinu se rezervoarja ne da polniti do konca, pač pa le do določenega pritiska. Do katerega pritiska, je odvisno od pumpe, pa še takrat tudi od dotične pištole. Pa verjetno oz vsaj delno tudi od zunanje temperature.
Predlagam, da za meritev napolniš na isti pištoli, kot pozneje ko boš dotočil in izračunal. Sprazni skoraj celoten rezervoar, da bo odstopanje pri polnjenju imelo čim manjši vpliv.

Še to: Če nisi imel vmes hladnih vžigov in vožnje na bencin, katera ti porabo na plinu virtualno zmanjšuje, je 30 % več skoraj realno. Samo pri vožnji na plin boš imel gotovo vsaj 20 % večjo porabo. Manj enostavno ni možno.

LP

Seveda je možno, ker namreč nekateri monterji "obljubijo" stranki pred vgradnjo, da jim bo avto trošil identično količno LPG-ja kot pred tem bencina. Posledično imajo prerevno mešanico, kar pa vemo, da ne podaljšuje ravno življenjske dobe motorja. :?

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe mar 28, 2014 7:56 pm

Govorimo v primeru običajnega delovanja.
Že itak je pri LPG višja temperatura, katero pri prerevni mešanici še dodatno povišamo. Adijo ventili.. :D

Uporabniški avatar
Zmaj78
Novinec

Kraj: Mazda Mx-6 2.5i 24v LPG

Napisal/-a Zmaj78 Pe mar 28, 2014 9:19 pm

Po možnosti še vgradijo brez "Flash lube" sistema, pa magari ali ga rabi ali ne, da je seveda potem strošek vgradnje čim nižji, "uspeh" zagotovljen. oops

P.S. Da ne bo pomote, nimam nobenega vgrajevalca v mislih, a večino kandidatov za vgradnjo gleda na vsak € cent, ne pa da dobijo kvalitetno celoto. :?

bomber111
Novinec

Napisal/-a bomber111 Pe mar 28, 2014 9:41 pm

Jaz sem tankal že na najmanj 15 različnih črpalkah a se količina natočenega plina giblje v rangu +- 0,5 litra, tak da pri meni ne drži tista o pritisku na pumpi. Kolikor opažam tankanje izklopi ventil v rezervoarju in ne plinski avtomat na črpalki.

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Napisal/-a mtl Pe mar 28, 2014 10:29 pm

ranegade je napisal/-a:
mtl je napisal/-a:Pomeri še par tankov in potem bo bolj realno. Pri enkratnem tanku je lahko hitro večje odstopanje.

Hvala za odgovor.

So ti že odgovorili. Sicer če tankaš vedno na isti pumpi odstopanje ne bi smelo biti tako veliko, ampak vseeno. Kolikor toliko realno povprečje se računa na par tisoč km. Če recimo tankaš na 300km in ti avtomat samo 3 litre plina prej odklopi ti že laže po 1 liter na 100 km. Tako da, povprečje se računa tam na 2000 km, da se takšna odstopanja izničijo.
Še več pametovanj na Mtl blog.

Uporabniški avatar
Avtocona
Nov uporabnik

Kraj: Dol pri Ljubljani

Napisal/-a Avtocona So mar 29, 2014 7:30 am

bomber111 je napisal/-a:Jaz sem tankal že na najmanj 15 različnih črpalkah a se količina natočenega plina giblje v rangu +- 0,5 litra, tak da pri meni ne drži tista o pritisku na pumpi. Kolikor opažam tankanje izklopi ventil v rezervoarju in ne plinski avtomat na črpalki.

ziv,

res je dotok avtoplina zapre multiventil ko pride na dolocen polozaj. tlak avtoplin crpalke v tem primeru ni odvisen.

lp

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš So mar 29, 2014 10:04 am

ranegade je napisal/-a:

Hvala za odgovor.

zaradi zraka , ki je v tanku ob montaži ... potem pa mora plin ta zrak izriniti iz tanka ...

samo razliko med bencinskoin plinsko porabo se meri šele potem , ko pokuriš vsaj 4 ali 5 polnih plinskih tankov...šele takrat se količina plina v tanku ustali na neko konstanto...

torej je nekje realno meriti 6,7,8,9 in 10-ti tank od polnih do praznih ...

zzitop je napisal/-a:Govorimo v primeru običajnega delovanja.
Že itak je pri LPG višja temperatura, katero pri prerevni mešanici še dodatno povišamo. Adijo ventili.. :D

a nismo to temperaturo že obdelali ? pa rekli da ni res pri vseh motorjih povišana glede na bencin ampak se pri nekaterih na plinu zniža? seveda je glavni predpogoj , da je razmerje mešanice na plinu nastavljeno na identično razmerje kot na bencinu !!

če pa si opravil kakšne svoje teste z različnimi motorji pa pokaži rezultate prosim..

dotok plina na polnilni strani zapira polnilni ventil - le ta pa je lahko samostojen ali pa večfunkcijski - multiventil ...
plin je cnej k bencin

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 So mar 29, 2014 11:53 am

Evo mene nazaj... Do zdaj zamenjal 3 šobe in končno ta prelepa lučka od cheeck engine se ne užiga več, niti nevem a naj bim vesel al ne. Men ni noramlano da po 40000km moram menjati šobe... Očitno kmalu pride še 1 na vrsto :evil:

Uporabniški avatar
Avtocona
Nov uporabnik

Kraj: Dol pri Ljubljani

Napisal/-a Avtocona So mar 29, 2014 3:18 pm

Jerry007 je napisal/-a:Evo mene nazaj... Do zdaj zamenjal 3 šobe in končno ta prelepa lučka od cheeck engine se ne užiga več, niti nevem a naj bim vesel al ne. Men ni noramlano da po 40000km moram menjati šobe... Očitno kmalu pride še 1 na vrsto :evil:

Živ,

lahko vprašam katere avtoplinske injektorje imaš montirane? Če sem prav razumel si menjal 3 plinske injektorje?

LP

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 Ne mar 30, 2014 8:50 am

Da, menjal sem že 3. še dobr da nimam kaj 6 cilndrca :evil:
piše na računu menjava šobe 1,2,3 valja... tak da nevem, lahk serviserja pokličem. Vovk iz trebnjega je reku da naj šobe zdržale tudi do 200Km motorje, a jaz mam 157bencin/147 plin.

kseb
Novinec

Napisal/-a kseb Ne mar 30, 2014 11:07 am

Moje razmišljanje:

Zdaj ne poznam prejšnje zgodovine avtomobila, pa to kako dolgo si lastnik. Če si prvi lastnik in je po predelavi vse to crknilo pri tako malo km potem bo še mene tudi bolela glava (delal predelavo na plin pri Meganu). Če pa nisi prvi lastnik in si kupil vozilo predelano na plin pa je mogoče prejšnji lastnik "vedel" zakaj prodaja mogoče dobro ohranjen avto, redno servisiran, pred kratkim predelan na plin....

Pa še moj primer: imel sem Laguno, staro 2 leti, skozi redno servisirano, prevoženih 50 kkm, pa sem jo dal predelati na plin, po dveh mesecih oz. 5 kkm mašina šla rakom žvižgat. Lep strošek popravila. Kril sam, nobeden nič kriv. Izvedenec ni mogel potrditi zakaj se je to zgodilo, s tožbo ni bilo nič.

Avto popravil, dobil 1 leto garancije na motor in sem ga prodal. Vmes so popravili tudi katastrofalno vgradnjo plina, baje je zato riknila mašina. Dal v ceno staro za novo. Vse pojasnil pri firmi, kjer sem kupil novi avto, zraven dal račun za popravilo motorja zaradi garancije. Čez nekaj mesecev pa me kliče novi kupec moje Lagune in me sprašuje o avto, kako je ohranjen, če držijo km in podobno. Misliš da so mu kaj povedali na renomiranem Reno servisu v MB. Niso mu povedali nič, sem mu pa vse razložil sam. Upam, da mu avto dela. Toliko imam jaz izkušenj o poštenju prodajalcev in njihovih garancijah.

pa lp

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 Ne mar 30, 2014 6:30 pm

Prodajal se je zaradi tega ker je imel lastnik težave s križom, lastnik je bil pošten, še zdaj se slišima kdaj pa kdaj. Pravtako je prejšnk lastnik kupil GSenika z enakim motorjem in isto plinsko napravo, in je rekel da je njemu že po 5000km crknala šoba za plin.

kseb
Novinec

Napisal/-a kseb Po mar 31, 2014 5:36 am

Si mel srečo s prodajalcem. Z redkimi ohraniš stik.
Upam, da ti bo avto v prihodnje bolje služil.

Še en moj primer:
Ko sem kupoval drugi avto pred parimi leti sem spregledal tako finto, da se še danes temu smejim. Itak nisem mehanik, ampak vseeno, ko te nekdo nagne si to zapomniš. V glavnem, ker je bil avto star, stroški popravila niso bili visoki, večino jih je (zelo pošteno) pokril prodajalec. Bistvo pa je, da prodajalcem vozil bolj težko zaupam. Še ob nakupu novega ti kaj pozabijo povedat, kaj šele pri starem.

Bom nehal, ker smetim.

lp

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš To apr 01, 2014 1:54 pm

no takole ...
malce predčasno a navsezadnje pričakovano nas je zapustil moj baleno 1,3 ...izdihnil na poti na malico ...
samo zaropotalo je in ugasnilo... potolklo je vse ventile , skrivilo ojnice in posledično tudi luknja v bloku - no bilo je pač 7000 obratov ..
kupim ohranjen suzuki baleno 1,3 od prvega lastnika za 500€ ..obljubim da bo dihal na polno...
plin je cnej k bencin
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov