Debate, ki niso vezane na ostala področja...

plinaš
Uporabnik

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a plinaš Sr apr 23, 2014 10:11 am

Polo10 je napisal/-a:Tudi mene zanima na koliko km se priporoča menjava, če uporabljam svečke, ki niso prilagojene za LPG (recimo navadne NGK ZFR6T-11G).

Meni Brisk katalog vrne za moj motor (VAG 1.4 16V) DOR15YS-1 LPG svečke, ki me iz tujine pridejo 6 EUR po komadu (s poštnino). Po enaki ceni dobim "bencinske" NGK svečke.

viewtopic.php?f=2&t=43038&start=5420#p1643141
plin je cnej k bencin

Polo10
Nov uporabnik

Napisal/-a Polo10 Sr apr 23, 2014 10:17 am

@plinaš

Hvala. Sem spregledal tvoj prejšnji post...

bomber111
Novinec

Napisal/-a bomber111 Sr apr 23, 2014 11:29 am

Avtocona nisi še napisal a se da te briskove svečke pri tebi dobit po 2,3 evra? Na ebayu namreč ni takšne cene. Na Brisk strani pa nisem zasledil da lahko direkt pri njih naročiš.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Sr apr 23, 2014 12:54 pm

@evilfury, tvoje svečke (naročene) so mišljene za 50.000 km na LPG-ju. Da se interval še malo raztegniti, ampak 60.000 km je absolutni maksimum.

@iziboy, morda so prepoceni. A pri vozilu partnerke so notri že 27.000 km in vozilo se ves čas zelo dobro obnaša.

@bomber111, mislim da je tukaj že vse odgovoril:
viewtopic.php?f=2&t=43038&start=5420#p1643190
Odvisno je tudi od modela, katerega potrebuješ. Vidim pa, da imajo pri Avtoconi zelo ugodne cene za avtodele. In predvsem zelo pametno narejeno stran, iskanje je zelo enostavno. Všeč mi je, ker vtipkaš številko kataloško št. proizvajalca OE in ti prikaže kaj je na voljo. Všeč mi je tudi, da vtipkaš nekaj kar iščeš in ti pokaže vse ekvivalente (Cross Reference).
Naprimer Mann filtrov pri nas še nisem videl tako ugodnih. ATE zavore so na voljo, a cen ne poznam. Super ugodni so tudi za moje pojme daleč najboljši brisalci Denso.

@Avtocona, vse pohvale za ponudbo in optimizirano izdelano spletno stran.

Uporabniški avatar
Avtocona
Nov uporabnik

Kraj: Dol pri Ljubljani

Napisal/-a Avtocona Sr apr 23, 2014 2:21 pm

bomber111 je napisal/-a:Avtocona nisi še napisal a se da te briskove svečke pri tebi dobit po 2,3 evra? Na ebayu namreč ni takšne cene. Na Brisk strani pa nisem zasledil da lahko direkt pri njih naročiš.

Pozdravljen,

Pošlji na mail od avtocone povpraševanje in ti jih zagotovimo.

lp

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Sr apr 23, 2014 6:49 pm

Za Brisk ne vem, meni so NGK iridium zdrżale 140.000. Čeprav so delale bp, smo jih menjali. Nekih vidnih poškodb ni bilo videti.
Zadnjič spremenil iziboy, dne Če apr 24, 2014 5:39 am, skupaj popravljeno 1 krat.
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

evilfury
Uporabnik

Napisal/-a evilfury Sr apr 23, 2014 7:28 pm

Zamenjal vse svečke tudi vse vžigalne tuljave.

Rezultat avto še vedno cuka tako, da je spet ta famozna g-1 naprava sigurno kriva oz. nastavitve.

Ne da se mi več res ne.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Sr apr 23, 2014 7:46 pm

Kaj si pa drugega od G-1 pričakoval... ;)

evilfury
Uporabnik

Napisal/-a evilfury Sr apr 23, 2014 8:47 pm

Mah ne da se mi več. Denarja itak nočejo vrniti tko da enkrat sem se zajebal, ampak tko je iz napak se učimo.

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Če apr 24, 2014 5:41 am

evilfury je napisal/-a:Mah ne da se mi več. Denarja itak nočejo vrniti tko da enkrat sem se zajebal, ampak tko je iz napak se učimo.

...in so (spet) zmagali/dosegli svoje... zato pa se pri nas na tem področju dogaja kar pač se :(
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Če apr 24, 2014 7:06 am

Je že kdo našel koga, ki bi preveril zračnost ventilov na oplu? Pa ne mi rečt, da na uradnem servisu. Ne gre se mi samo za ceno, ampak pri njih sem dobil občutek, da tega ne delajo, sploh pa ne radi, če pa že, stvar tako zakomplicirajo in zaračunajo, da ja ne boš več nikoli tega delal, kaj šele v resnici nastavljal, samo da ti vse skupaj crkne čim prej, da boš kupil novega opla (kar naj sanjajo).

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Če apr 24, 2014 9:16 am

Tega pa tudi jaz nikakor ne razumem. Vsi mehaniki/servisi se nastavljanja zračnosti ventilov bojijo huje kot hudič križa. Pri Puntotu s Fire mlinčkom se zrečnost ventilov nastavlja s podlaganjem ploščic prave velikosti. Najprej sem klical običjano sp mehanično delavnico v Ajdovščini. Pa mi človek začne tveziti, koliko enega dela je to, da je treba vstran vzeti odmično gred, pa po tem nazaj, pa razdreti pokrov jermenov, da se še to nazaj zmontira, napne, bla bla bla.

Ker sem bil precej zaseden, nisem želel izgubljti časa z klicarjenjem različnih mehanikov, pač pa sem se odločil, da pokličem pooblaščeni Fiat servis v Novi Gorici. A ne boste verjeli, zgodba je bila precej podobna. Stokanje uh, oh, pa kaj, zakaj...
Ne tisto, pripeljite takrat in takrat, bomo preverili in po potrebi nastavili, ampak: Ventili? :shock: Pa čakte mal, zakaj bi vi to dali nastavljati? Kaj pa dela avto? A motor napačno teče? Eh, pa saj to ni treba.
Pravim: Ker celo v vozilu priloženi knjižici z navodili piše, da je potrebno to delati na vsakih 40.000 km. Ker pa je v vozilu plinska inštalacija, je to potrebno še pogosteje.
Odziv: Aha, aja, uh, ampak, no ja, ma mislimo da vseeno...
Pravim: To je potrebno vsekakor storiti!
Odziv: No bomo poizkusili, cena 80 EUR. :shock:

Kličem drug pooblaščen Fiat servis pri Ribnici. In mi sveto zagotovi, da se to nič ne štela. Želim samo lepe pozdrave.

Pooblaščeni Fiat servis Kavčič na Ižanski cesti pa moram povedati, da je res PRAVI CAR. Takoj sem že po telefonu v nekaj trenutkih zaznal, ča se gospod razume v svojo dejavnost. In ne boste verjeli, tudi v ventile. :D Takoj ko sem omenil, je rekel: Ni problema, pripeljite kadarkoli, vozilo mora odstati pri nas par ur, da se motor ohladi in potem lahko nastavimo. Cena: 40 EUR + novo tesnilo pokrova ventilov. :D :D :D

Z veseljem bi peljal vozilo gospodu Kavčiču v LJ, a ker je Ljubljana daleč, vozilo pa bi bilo potrebno pustiti vsaj cel dan, da se motor med te časom tudi ohladi, se priložnost ni pokazala. Mi je pa gospod Kavčič povedal točne mere zračnosti in tudi odstopanja (v Autodati so podatki drugačni kot v HAynesu, zato sem spraševal katere vrednosti so prave. Izkaže se, da so oboji podatki napačni).

In sem se odločil, da si ogledam to svetlobno znanost. Odprem pokrov ventilov, ki je na 4ih vijakih in že se pokaže odmična gred. Z lističi pomerim zračnost pri vseh ventilih in si vse vrednosti sistematično zapišem na list. Nato z večjim izvijačem vsak ventil potisnem dol, z manjšim pa iztaknem vsako ploščico ter si zapišem njeno širino poleg pripadajočega ventila. Tukaj pa je matematika enostavna. Vem, kakšna je zračnost, vem koliko je široka ploščica in zelo enostavno je izračunati, koliko bi morala biti ploščica širša/ožja.
Sedaj pa nastopi velik problem. Kje dobiti ploščice. Pokličem pooblaščeni Fiat servis v Gorici, cena posamezne ploščice je 10 EUR. :shock: V vozilu jih je 8. In ker sem želel vse ventile natančno nastaviti in tolerirati navzgor, bi sem jih moral kupiti 5 kosov. En ventil je bil OK, pri dveh sem pa lahko uporabil kar ploščice sosednjih ventilov, saj pri sosednjih niso bile pravih širin, a pri teh sta se perfektno ujemali.
Pokličem Euroton: Joj, kje, to dobite samo pri pooblaščencih. Kličem Copex, ista zgodba. Kličem Avtomarka, ki jih je nekaj celo imel, a napačnih dimenzij. Da pa bi jih morda lahko še kje naročili.
Odprem Fiat EPER in pogledam točne FIAT katloške cifre od iskanih ploščic. Še enkrat kličem Copex in Euroton, jim narekujem kataloške, a ista zgodba.
Zato kličem še dalje, dokler ne pride na vrsto GMT. Potrdijo, da imajo ploščice za vse moje željene dimenzije na zalogi v Murski soboti in da bi zjutraj bile že v njihovi trgovini v LJ. Proizvajalec ploščic je FEBI, cena ene pa, odvisno od dimenzije, od 70 centov do 1,1 EUR. :D Kupim, Namontiram, še enkrat z lističi pomerim, če sedaj štima zračnost. Štimala je, pri kalkulacijah se nisem zmotil. :lol:
Namontiram novo tesnilo pokrova in zategnem tiste 4 vijake. Fertik. Naslednjič bo toliko lažje, ker sedaj že vem, kolikšna zračnost mora biti in kje dobiti ploščice, poznam tudi potek, dela je malo.
BTW, opazil sem, da ima ploščice tudi @Avtocona.

Je pa veliko prihranjenega, če se zračnost nastavlja na vijak in kontramatico, kot imam pri drugem vozilu. Tisto nastaviš kot keks. A sprašujem se, če se tudi tistega mehaniki tako zelo bojijo?? :shock:

@cc09, napisal sem cel esej, a morda ti bo v pomoč, če se sam lotiš, saj sedaj veš klje dobiti ploščice. Če tega ne moreš sam, pa morda lahko vprašaš Kavčiča. Čeprav je to Fiat servis, bi morda vseeno nastavil tudi na Oplu.

LP

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Če apr 24, 2014 9:32 am

Morda bi najprej res sam samo izmeril, listke imam, če se sploh splača, ker je treba najbrž spet menjat tesnilo, nastavljal pa vseeno ne bi. Bom pa vprašal Kavčiča, hvala.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Če apr 24, 2014 9:46 am

Se strinjam. Pomeri in morda je itak vse v tolerancah. Posebej če je pri zgornji meji toleranc, je odlično. Tesnilo je ponavadi zelo poceni, če bo slučajno potrebo menjati. Pa mislim da so najboljša tesnila Elring. Prodaja jih Mrk na Tržaški za Dolgim mostom in Euroton.

Občutek imam, da je veliko zgorenih ventilov pri LPG-ju točno posledica straha mehanikov pred nastavljanjem. Obožujejo poslušanje klokotanja Če ne klokotajo, je to za njih znak, da so v redu nastavljeni. Svašta! :lol:

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Če apr 24, 2014 10:20 am

zzitop je napisal/-a:Se strinjam. Pomeri in morda je itak vse v tolerancah. Posebej če je pri zgornji meji toleranc, je odlično. Občutek imam, da je veliko zgorenih ventilov pri LPG-ju točno posledica straha mehanikov pred nastavljanjem. Obožujejo poslušanje klokotanja Če ne klokotajo, je to za njih znak, da so v redu nastavljeni. Svašta! :lol:

majhna pripomba ...
če je zračnost ventilov za kakšno stotinko mm večja od tovarniškega maksimuma ni posebne panike - seveda za krajši čas..

če pa je zračnost manjša to avtomatsko kaže na izrabo sedeža ventila ter tesnilnega roba ventila ..in ko ko se to obrabi preveč potem zračnost izgine in so dejansko ventili odprti ter potem avto zjutraj težje vžiga zaradi premajhne kompresije ter izgubi na moči - pa še kaj ...
plin je cnej k bencin

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Če apr 24, 2014 10:30 am

In kadar je zračnost premajhna, temu se reče "trdi ventili", se pri poslušanju ne sliši. Ventili pa se ne zaprejo oz. se ne dotaknejo sedežev in posebno izpušni se s tem hudo pregrevajo in posledično izgorijo. Tudi jaz mislim, da če je zračnost malenkost nad maksimumom, se ni vredno sekirati. Dokler je to malenkost. Če je preveč, pa lahko že stolče odmično gred.

Najbrž pa tudi malenkost pod minimumom še ni razlog, da je škoda že narejena. A ukrepanje je nujno.

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Če apr 24, 2014 11:26 am

V glavnem mi ni jasno kako si to predstavljajo na uradnih servisih, če se normalno voziš samo na bencin. Ko začne motor narobe laufat, da se bi oni končno spravili popravljat, ni več kaj popravljat. Lahko samo še drug avto kupiš. Če bi se vozil na bencin se ti to verjetno ne bi pojavilo pred 250,000 km, takrat pa avto več ni vreden tolk kot novi ventili.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Če apr 24, 2014 12:14 pm

Tudi ob vožnji samo na bencin je treba ventile vsaj kontrolirati. In če se pokaže potreba, se jih še nastavi. Glede na enostavnost tega opravila res ne razumem mehničarjev. Zame so to samo še kvazi-mehaniki.
Bemumast, saj ni nič zahtevneje kot nastavljanje razmaka pri svečkah. Tudi to bi bilo potrebno prekontrolirati, preden se nove svečke namontira. In koliko pogosto vidite, da mehaniki to naredijo?

@cc09, sporočiš malo več podatkov o avtu v smislu modela, letnice, prostornine in oznake motorja? Da preverim, če piše kaj v AUtodati, na koliko časa je to potrebno početi. Morda pa ti piše tudi v knjižici pod poglavjem vzdrževanje.

LP

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Če apr 24, 2014 12:32 pm

Ja to je ta oplova mašina z18xer, 2009 letnik, po knjižici bi moral preverjat na 150,000 km, zdaj imam nekaj čez 100 od tega 50 na plin in bi moral počasi preverit zaradi plina. Če bi vozil samo na bencin jih verjetno ne bi nikoli dal preverjat in bi šlo dokler bi šlo. Na plin pa ne moreš tako :)
Na servisu se tega otepajo. Silil jih pa tudi ne bi rad, ker pol spet vprašanje kako bi to naredili. Če tega nočejo delat, boljše da ne.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Če apr 24, 2014 1:27 pm

Res je, na 150.000 naj bi se nastavljalo na bencinu. Jaz bi vsaj na 60.000 na LPG-ju preverjal.

In res, če servis to noče, jim pač povej, da tudi ne bo. Pa si najdi servis, ki to normalno delo.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov