Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a =swen= To maj 13, 2014 6:53 pm

murkoslavko je napisal/-a:Pri lpg je baje tudi omejitev, da ne moreš preko original količine ki jo ima avto na bencin, al nekaj takega???

To se pa motiš. Jaz imam v svojem Renault Megane 1.6 82kW rezervoar ki ima volumen 66 litrov, največ pa sem do sedaj natankal 58 litrov.
Torej LPG rezervoar imam kar nekaj večji kot je rezervoar za bencin. Tudi domet na plinu imam tako večji kot na bencinu. :)

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš To maj 13, 2014 9:06 pm

Avtocona je napisal/-a: Pri CNG-ju je največji problem skladiščenje plina, ker je možno vgraditi samo cilindrične rezervoarje in še to ponavadi zavzame cel prtlažni prostor da je možen kakšen normalen domet. V tujini je to kar razširjeno za taksiste. Pri nas pa poleg cene za enkrat tudi še črpalk ni prav veliko. A.

daj se malo ozri po svetu in dosežkih - http://www.gl-nobledenton.com/assets/do ... uck_DS.pdf

če nečesa ne poznaš še ni rečeno da je to sveta resnica ...

in res ne vem če bi se italijanom in nemcem splačalo postaviti toliko CNG črpalk samo zaradi taksistov ...
http://cngeurope.com/
-Italy last updated 03.2014 –[b] 999[/b] stazioni di metano – Prezzo medio 0,99 €/kg

- Germany last updated 03.2014 – 917 Methan-Tankstelle – average price 1,09 €/kg

sledijo avstrija , švedska , švica , nizozemska in bolgarija s preko 100 črpalkami ..

pa tako malo je treba da si lahko razgledan ...
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
Avtocona
Nov uporabnik

Kraj: Dol pri Ljubljani

Napisal/-a Avtocona Sr maj 14, 2014 6:25 am

plinaš je napisal/-a:
Avtocona je napisal/-a: Pri CNG-ju je največji problem skladiščenje plina, ker je možno vgraditi samo cilindrične rezervoarje in še to ponavadi zavzame cel prtlažni prostor da je možen kakšen normalen domet. V tujini je to kar razširjeno za taksiste. Pri nas pa poleg cene za enkrat tudi še črpalk ni prav veliko. A.

daj se malo ozri po svetu in dosežkih - http://www.gl-nobledenton.com/assets/do ... uck_DS.pdf

in res ne vem če bi se italijanom in nemcem splačalo postaviti toliko CNG črpalk samo zaradi taksistov ...
-Italy last updated 03.2014 –[b] 999[/b] stazioni di metano – Prezzo medio 0,99 €/kg

- Germany last updated 03.2014 – 917 Methan-Tankstelle – average price 1,09 €/kg

sledijo avstrija , švedska , švica , nizozemska in bolgarija s preko 100 črpalkami ..

Živ,

pa smo spet tam. Glede na avtoplin so za isti domet potrebni bistveno večji rezervoarji kot pa pri CNG zato je problem skladiščenje. Dobro če imaš kamijon verjetno boš tudi nekam rezervoar stlaču. Kaj pa če imaš fiat punto?
Kolikor vem imajo tudi VW cady-ji dvojno dno v katerem so potem rezervoarji CNG. Ampak to so vozila ki so serijsko predelana in so zato drugače zasnovana in imajo nekoliko boljši izkoristek. Pri predelavi klasičnega vozila je pa sigurno problem v prostoru.
Čist tako tudi sam sem že predelal vozilo na CNG in je za nek normali domet potrebno reskirati cel prtlažni prostor.

Kar se tiče pa predelanih taxi-jev v tujini sem pa pač samo rekel da jih je zaradi cene vožnje veliko predelanih v tujini, kar še ne pomeni da druga vozila niso. Pri nas so tudi avtomestni avtobusi na CNG pa imamo zelo malo ostalih vozil na CNG... Le zakaj?

murkoslavko
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a murkoslavko Sr maj 14, 2014 7:10 am

a lahko prilimaš kak link kako izgleda rezervar, ki si ga vgradil.
Me zanimajo mere.

Uporabniški avatar
Zmaj78
Novinec

Kraj: Mazda Mx-6 2.5i 24v LPG

Napisal/-a Zmaj78 Če maj 15, 2014 4:43 pm

murkoslavko je napisal/-a:Jaz bi sicer razmišljal o karavanu in dal noter vsaj za doseg 700km (27kg= 3 jeklenke).
Vprašanje pa je če lahko homologiraš toliko količino plina.
Pri lpg je baje tudi omejitev, da ne moreš preko original količine ki jo ima avto na bencin, al nekaj takega???

S tem se jaz ne strinjam, npr. moja Mazda6 ima benz tank okrog 60L, LPG pa ga imam 90L in je lepo homologiran brez težav. :D

sandichamp
Nov uporabnik

Napisal/-a sandichamp Pe maj 16, 2014 10:22 am

mtl je napisal/-a:
sandichamp je napisal/-a:
mtl je napisal/-a:Odvisno za kaj rabiš avto.
Recimo kakšnim mestnim dostavljalcem bi bil CNG doseg 200 km čisto dovolj. VW ima v ponudbi serijsko predelana vozila na CNG.

Fiat tudi.

Precej znamk ima takšna vozila, ampak kolikor vem jih zaenkrat v Sloveniji prodaja zgolj VW. A nima pri nas Fiat zgolj LPG v ponudbi? Pa še to po takšnih cenah, da ni niti najmanjše kalkulacije, da se ti to splača.

V ceniku imajo Grande Punto natural power in Doblo 1.4 Tjet Natural power. Drugače sem pa nekje prebral, da so izdelali največ avotmobilov na CNG.

LP Sandi

sandichamp
Nov uporabnik

Napisal/-a sandichamp Pe maj 16, 2014 10:25 am

Avtocona je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:

Živ,

pa smo spet tam. Glede na avtoplin so za isti domet potrebni bistveno večji rezervoarji kot pa pri CNG zato je problem skladiščenje. Dobro če imaš kamijon verjetno boš tudi nekam rezervoar stlaču. Kaj pa če imaš fiat punto?
Kolikor vem imajo tudi VW cady-ji dvojno dno v katerem so potem rezervoarji CNG. Ampak to so vozila ki so serijsko predelana in so zato drugače zasnovana in imajo nekoliko boljši izkoristek. Pri predelavi klasičnega vozila je pa sigurno problem v prostoru.
Čist tako tudi sam sem že predelal vozilo na CNG in je za nek normali domet potrebno reskirati cel prtlažni prostor.

Kar se tiče pa predelanih taxi-jev v tujini sem pa pač samo rekel da jih je zaradi cene vožnje veliko predelanih v tujini, kar še ne pomeni da druga vozila niso. Pri nas so tudi avtomestni avtobusi na CNG pa imamo zelo malo ostalih vozil na CNG... Le zakaj?

Fiat Grande Punto ima malo manjši prtljažnik, ker ima en rezervoar pod prtljažnikom, drugega pa ima mislim da pred zadnjo premo.

klekej
Novinec

Napisal/-a klekej Pe maj 16, 2014 3:22 pm

Ker sem bil ravno v Trebnjem, sem se ustavil pri Vovku in kupil tole za 16,50€.

http://www.euroton.si/avtodeli/liqui-mo ... 41839.aspx

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Pe maj 16, 2014 5:56 pm

a je kdo sploh odprl link in prebral kaj piše ? za engleško nebralne pa google prevajalnik ...

http://www.gl-nobledenton.com/assets/do ... uck_DS.pdf
plin je cnej k bencin

jurcek85
Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a jurcek85 Po maj 19, 2014 7:00 pm

Ima kdo kake izkušnje z avto-plin primož vodeb. Kako vgrajujejo sistem, kakšna je učinkovitost, ...?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš To maj 20, 2014 5:09 pm

jurcek85 je napisal/-a:Ima kdo kake izkušnje z avto-plin primož vodeb. Kako vgrajujejo sistem, kakšna je učinkovitost, ...?

alhko ga pa zapelješ h vahtarju u mengš... ma prou usebno noto munterja ... šraufe za injektore tko lepo pocentriran zapudi u sesaln kolektor.. :lol:
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
xyz6
Novinec

Napisal/-a xyz6 Sr maj 21, 2014 6:48 pm

LP!

Pred kratkim sem napisal, da se ne bom udeleževal "strokovnih" debat tukaj gor, dokler moja stara honda na plinu ne bo imela (kot je nekdo predlagal) 150+k km na plinu, ker prej pač ne morem pametovat ali bo gara zdržala na Prins-u (ker ga baje nekateri bogokletno kujemo v zvezde popolnoma brez strokovnih podkovaNih dejstev) brez kakršnihkoli poškodb na ventilih oz. sedežih slednjih.... No, ima jih po novem malce preko 20k ampak to ni razlog za tale post, ampak............ker zaradi družinskih obveznosti z enim avtom nismo več "zvozili" sem postal namreč ponosni novopečeni lastnik atomobila: Toyota Avensis Station Wagon 2.0, letnik 1999, katera ima prevoženih 250k+ km od tega preko 160k+ km PLINSKIH! seveda z ValveCare-om. Lastnik (pazi to - lastnica...OPAAA :wink: ) je ni samo božal in glancal v garaži in je avto moral kar nekajkrat dokazovat da ima na obratomerju pobarvano nekaj rdečega. Pika na i - ventili.... do danes nedotaknjeni (še nikoli nastavljani). Od mene avto direkt k mehaniku (in ja, mehanik za hondo se toyote niti dotaknu nebi, tako da je šla na pregled povsem v "druge vode" in tudi ta "majster" nad plinom ni bil preveč navdušen). Zanimala me je samo ena stvar, v kakšnem stanju so ventili. Poročilo sledeče: meritev kompresije je pokazala da je na vseh cilindrih enaka slika, vse BP!! In spet je bilo hudičevo veliko začudenja itd itd....
Ok, dost tega..... v glavnem, avto gre v kratkem na menjavo zob. jermena in takrat se bodo nastavili ventili. Le kaj sem še pozabu, hm???? Ujej saj res, da prilijem še malce bencina... :mrgreen: Vse je še prvo-kot je bilo zmontirano (injektorji, rač., ValveCare črpalka, skratka živi dougcajt). Verjetno ne rabim razlagat o katerem plinskem sistemu je govora, ali pač?! :roll: :D No, zdej pa LINČ - NAVALI NARODE!!!!!!!!!

P.S.: Ima pa avto en majhen "felerček" in sicer: Na zadnjem desnem blatniku je na površini cca. 5x5 cm napihnilo barvo - vzrok? Po moje je kriv plin!! Važno da so ventili OK! :lol: :lol:

LP in Over&OUT! ;)
Avensis Wagon T22 LPG Prins VSi1
Accord CU1 LPG Prins VSi2
Accord CL7 LPG Prins VSi2
E60 525iA LPG Prins VSi2

brs
Novinec

Napisal/-a brs Sr maj 21, 2014 8:38 pm

Je bilo vseh 160000 kilometrov narejenih z valve care sistemom?
Koliko časa nazaj je bil valve care vgrajen?

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Če maj 22, 2014 5:30 am

brs je napisal/-a:Je bilo vseh 160000 kilometrov narejenih z valve care sistemom?

Ne, prvih 5000 km je imela Flash Lube, ker takrat še ni bilo ValveCare v prodaji. Vgrajen je bil pred cca 5 leti, lahko pa dobim točen datum, če je pomembno...
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Če maj 22, 2014 7:37 am

brs je napisal/-a:Je bilo vseh 160000 kilometrov narejenih z valve care sistemom?

ne vem no ..... sam meni se zdi da malo več kot pol leta verjetno ... bi rekel da je težka 160,000 km prevoziti v krajšem času.. =P
xyz6 je napisal/-a: Toyota Avensis Station Wagon 2.0, letnik 1999, katera ima prevoženih 250k+ km od tega preko 160k+ km PLINSKIH! seveda z ValveCare-om. Lastnik (pazi to - lastnica...OPAAA :wink: ) je ni samo božal in glancal v garaži in je avto moral kar nekajkrat dokazovat da ima na obratomerju pobarvano nekaj rdečega.

Pika na i - ventili.... do danes nedotaknjeni (še nikoli nastavljani). Od mene avto direkt k mehaniku Zanimala me je samo ena stvar, v kakšnem stanju so ventili. Poročilo sledeče: meritev kompresije je pokazala da je na vseh cilindrih enaka slika, vse BP!! In spet je bilo hudičevo veliko začudenja itd itd....

Vse je še prvo-kot je bilo zmontirano (injektorji, rač., ValveCare črpalka, skratka živi dougcajt). Verjetno ne rabim razlagat o katerem plinskem sistemu je govora, ali pač?! :roll: :D No, zdej pa LINČ - NAVALI NARODE!!!!!!!!!
;)

iziboy je napisal/-a: Ne, prvih 5000 km je imela Flash Lube, ker takrat še ni bilo ValveCare v prodaji. Vgrajen je bil pred cca 5 leti, lahko pa dobim točen datum, če je pomembno...

zdej mi ni pa nč več jasno ...kera je imela kaj vgrajeno ???? :lol:
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
xyz6
Novinec

Napisal/-a xyz6 Če maj 22, 2014 2:45 pm

Vseh "podrobnosti" pa res ne rabiš vedet... :twisted: :D
Avensis Wagon T22 LPG Prins VSi1
Accord CU1 LPG Prins VSi2
Accord CL7 LPG Prins VSi2
E60 525iA LPG Prins VSi2

bomber111
Novinec

Napisal/-a bomber111 To maj 27, 2014 10:43 am

Par dni nazaj sem imel turo po Hrvaški in na koncu tankal v "plinarni crudox" med Zagrebom in Macljem. V glavnem, nardil sem 733 kilometrov in tankal za 31,28 evra (mislim da 238,5 kun), bil pa je plin po 4,79 kune. Noro poceni, 4,27 evra na 100 km :) . Bila pa je več ali manj turistična vožnja. Je bila cestnina po kilometru dražja od plina.

evilfury
Uporabnik

Napisal/-a evilfury Sr maj 28, 2014 7:18 am

Dejte mi povedat če je pod posodo za plin kakšna plastika ali je samo prišraufan na pleh? Potem pa ni čudno da mi ropota če je tako. Vse drugo sem že izločil, podvozje je ok, amortizerji pravtako tako da ostane samo še posoda...

To bi mogl saj nek filc ali kaj podobnega podložit...

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Sr maj 28, 2014 5:40 pm

evilfury je napisal/-a:Dejte mi povedat če je pod posodo za plin kakšna plastika ali je samo prišraufan na pleh? Potem pa ni čudno da mi ropota če je tako. Vse drugo sem že izločil, podvozje je ok, amortizerji pravtako tako da ostane samo še posoda...

To bi mogl saj nek filc ali kaj podobnega podložit...

Načeloma se ne podlaga nič! Če pa že, pa naj bo raje nekaj takega, kar ne vleče vlage, se pravi ne filc ipd, ampak raje kakšna guma ali kaj podobnega.
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov