Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Re: Katero motorno olje uporabljate?

Napisal/-a lisko Če feb 16, 2012 4:01 pm

crxdelsol je napisal/-a:@lizard

v eni temi sem spraševal o olju za Corollo 1.4VVTI 2003 bencinarju pa si mi predlagal Motul X-Cess 8100. Olje sem kupil ampak se mi zdi motor bolj glasen, tud kolega čuje da je bolj glasen kot prej, tak da mam občutek da se mi ne zdi ampak tako je.

Zdaj sem naredil že okoli 5000km z tem oljem, ampak ga mislim menjat še ta teden. Je kaka možnost da to olje ni ok za ta motor ? Katerega drugega priporočate ?

Ker sem len in se mi ne da iskat vsega o oljih na internetu....tu pa ste doktorji....Naj nekdo napiše kaj pomenijo standardi
ACEA A1/B1 ali pa A5/B5.....ŽNJ ali pač kar še obstaja....

crxdelsol: Mam pa jaz podoben primer....ampak motorju je ostal enak zvok. Predpisano ima 15/40 olje....Jaz sem mu nalil 5/40 sintetiko. Tlak olja že pri 2500 obrazih pride na malo preko 4 bare in tudi pod ful ogretim na prostem teku ne pade pod 2 bara. Prej z 15/40 oljem je bil tlak komaj pri 3200 obratih na 4 bare in pa pod prostim tekom je padel krepko pod 2 bara...
Pri mrzlem se prav čuti koliko rajše se zasuče in nasplošno se mi zdi motor bolj živahen. Je pa res da olja prej ni pil....sedaj pa spije na 1000km 2 deci.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Če feb 16, 2012 5:08 pm

lisko in ostali:
poglej tule http://www.lubrizol.com/EuropeanEngineOils/default.html
Klikaj na kantice pa ti napiše vse značilnosti.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Če feb 16, 2012 5:23 pm

Zaj al sem jaz nor ali pa tega enostavno ni moč zvedet :D
Ker ravno nimam doktorata iz olj me številke ne ganejo....Kaj pa konkretno pomenijo v besedah pa še nisem zasledil.
Torej ali bo motor zaribal ,če mu namesto C1 olja nalijemo C3? Kje so tiste bistvene razlike to me zanima. DPF in katalizator me ne zanima. Tisto še nekak razumem, da če franček rad je pico in potem dobi filano papriko da bo gladovno stavkal....Ampak kaj je razlika v samem mazanju? Kovani bati...alu ojnice....v čem?
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Če feb 16, 2012 5:30 pm

v eni temi sem spraševal o olju za Corollo 1.4VVTI 2003 bencinarju pa si mi predlagal Motul X-Cess 8100. Olje sem kupil ampak se mi zdi motor bolj glasen, tud kolega čuje da je bolj glasen kot prej, tak da mam občutek da se mi ne zdi ampak tako je.

Zdaj sem naredil že okoli 5000km z tem oljem, ampak ga mislim menjat še ta teden. Je kaka možnost da to olje ni ok za ta motor ? Katerega drugega priporočate ?

Se ti opravičujem če sem res predlagal X-Cess 8100 5W-40. Prepiši mi kaj ti piše v knjižici z naovodili (kateri standardi in gradacije so zahtevane). Motulov iskalnik za olja za tvoj avto ven vrže Motul Eco-Clean 5W-30 in Motul Eco-nergy 5W-30. Tako, da je (domnevam) zahteva za tvoj motor verjetno 5W-30 ACEA A5/B5.

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Če feb 16, 2012 7:48 pm

Porko dio.... pa je lahko kaj narobe zdaj ker uporabljam to olje ?

Ti prepišem takoj ko bom doma. Sploh ogret motor je glasen z tem oljem, hladen pa itak ko na starem fordu.

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Če feb 16, 2012 7:50 pm

lol. pa ne moreš noter vlit olja ker ti pač nekdo na forumu predlaga da ga. kaj si izgubil knjižico od avta , da bi pogledal kaj moreš original vlivat? težko se zapelat do toyota servisa pa vprašat kaj noter vlit ? O bože.. Škoda si nepotrebne stroške delat z nekimi XY olji. na original čisto super vsak avto laufa.
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če feb 16, 2012 8:00 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:lol. pa ne moreš noter vlit olja ker ti pač nekdo na forumu predlaga da ga. kaj si izgubil knjižico od avta , da bi pogledal kaj moreš original vlivat? težko se zapelat do toyota servisa pa vprašat kaj noter vlit ? O bože.. Škoda si nepotrebne stroške delat z nekimi XY olji. na original čisto super vsak avto laufa.

x2

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Če feb 16, 2012 8:17 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:lol. pa ne moreš noter vlit olja ker ti pač nekdo na forumu predlaga da ga. kaj si izgubil knjižico od avta , da bi pogledal kaj moreš original vlivat? težko se zapelat do toyota servisa pa vprašat kaj noter vlit ? O bože.. Škoda si nepotrebne stroške delat z nekimi XY olji. na original čisto super vsak avto laufa.

Še enkrat vprašam.....kaka škoda?
Vsi motokultivatorji, delovni stroji, avti.....majo predpisano olje.....še noben od njih ni zaribal če se mu je not nalilo bilokaj od olja.....pri 400, 500 tisoč je pa vsak motor že zrel, da se mu kaj zamenja.
Slika

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Če feb 16, 2012 8:40 pm

Za tvoj motor je dobro olje A3/B3, lahko tudi B4. Torej bi "moral" biti ok tudi tisti Motul. Če pa drugače laufa na njem je pa druga stvar.

Uporabniški avatar
crxdelsol

Napisal/-a crxdelsol Če feb 16, 2012 9:35 pm

Evo v servisni piše:

Uporabite API CF-4 ali CF (Uporabite lako tudi API CE ali CD)

Najbolj primerna izbira olja za vaše vozilo je viskoznosti SAE 5W-30. Poraba goriva bo optimalna, motor pa bo dobro vžigal tudi v hladnem vremenu. Če pri zelo nizkih temperaturah uporabljate motorno olje SAE 10W-30 ali olja višje viskoznosti, bo motor težje vžigal. Priporočamo, da uporabljate motorno olje SAE 5W-30.

Spedcifikacija mojega olja:

Motul 8100 X-cess 5W40 meets the following standards:

•ACEA A3/B4: stable, stay in grade oil designed for high performance gasoline and direct injection diesel engines. Also designed for extended drain intervals (only where specified by the manufacturer), and/or severe operating conditions.
•API SM/CF: designed for improved oxidation resistance, deposit protection, wear protection, and better low temperature performance during the life of the chemical. Also suited for off-road indirect injected and other diesel engines including those that use fuel with more than 0.5% sulfur.

Jaz pač "slišim" da to ni to, vrjetno 70% voznikov ali lastnikov avta tega nebi opazilo (moja mama naprimer). Kaj zdaj še naredim teh 5k km z tem oljem ali je lahko kaka trajna poškodba na motorju zaradi tega ? Olja mi ne spije niti deci ne enega ne drugega.

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Če feb 16, 2012 9:40 pm

peroRS je napisal/-a:

x2

Pri Hyundaiu, Kii, Škodi in VW sem večkrat videl, da iz istega soda tankajo vse avtomobile, dizle in bencinerje. Pri Škodi so mi recimo tankali istega Castrola v Fabio SDI in Octavio 2.0 bencinerja. Zasledil sem le oznako 10w-40, model olja pa ne vem... vmes tudi menjujejo znamke (tudi Elf in Valvoline so mi že recimo tankali). Ali je v sodu res znamka, ki gori piše, pa ne vem. Potem ti pa še dajo kartonček kakšne druge znamke, da ja pozabiš čez pol leta, kaj imaš notri... računa pa na liter olja toliko, kot bi šel litrsko flašo na bencinsko kupit :DDD

Očitno se olja tako malo razlikujejo, da se niti na uradnih servisih ne sekirajo več, zato ti najverjetneje za takšno kratko kilometrino ni potrebno skrbeti, če nimaš PDF in je gostota olja pravilna za motor in ta letni čas...

Je pa res, da verjetno pri PDF in ostalih novotarijah malo bolj pazijo.
when in doubt, flat out

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če feb 16, 2012 10:03 pm

SuperVeloce je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:

x2

Pri Hyundaiu, Kii, Škodi in VW sem večkrat videl, da iz istega soda tankajo vse avtomobile, dizle in bencinerje. Pri Škodi so mi recimo tankali istega Castrola v Fabio SDI in Octavio 2.0 bencinerja. Zasledil sem le oznako 10w-40, model olja pa ne vem... vmes tudi menjujejo znamke (tudi Elf in Valvoline so mi že recimo tankali). Ali je v sodu res znamka, ki gori piše, pa ne vem. Potem ti pa še dajo kartonček kakšne druge znamke, da ja pozabiš čez pol leta, kaj imaš notri... računa pa na liter olja toliko, kot bi šel litrsko flašo na bencinsko kupit :DDD

Očitno se olja tako malo razlikujejo, da se niti na uradnih servisih ne sekirajo več, zato ti najverjetneje za takšno kratko kilometrino ni potrebno skrbeti, če nimaš PDF in je gostota olja pravilna za motor in ta letni čas...

Je pa res, da verjetno pri PDF in ostalih novotarijah malo bolj pazijo.

Ja res je. Zato, ker specifikacija tistega olja ustreza obema motorjema. Pa še kakšnemu drugemu ;)
Menda ne misliš, da kar na pamet nalijejo olje v motor. :D Razlika je samo v tem, da posledično včasih v kakšen starejši motor natočijo boljše (in tudi dražje oops ) olje, ki pa ga tak motor dejansko ne potrebuje.

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Če feb 16, 2012 10:26 pm

No saj pravim, večina znanih olj ustreza skoraj vsem specifikacijam... ponavadi VW50x in B3/B4 najdeš skoraj na vseh. V SDI pa ni dobro točiti 10w-40 niti poleti, Octavia pa pije tisti Valvoline kot ponorela.
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
crxdelsol

Napisal/-a crxdelsol Če feb 16, 2012 10:50 pm

Torej naklepam še 5000 z "glasnim" motorjem in menjam za ustreznega?

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če feb 16, 2012 10:51 pm

SuperVeloce je napisal/-a:No saj pravim, večina znanih olj ustreza skoraj vsem specifikacijam... ponavadi VW50x in B3/B4 najdeš skoraj na vseh. V SDI pa ni dobro točiti 10w-40 niti poleti, Octavia pa pije tisti Valvoline kot ponorela.

Ja tisti 2.0 85kW motor v Octavii je bil zelo občutljiv, kar se tiče olja. Z eno se imel izkušnjo. Mislim, da se je prvo nalilo Aral notri in ga je žrlo kot žolna, potem pa se je zamenjalo za Shell in ga je popilo minimalno, čeprav sta imela isto specifikacijo. :?

Za SDI-ja je ustrezna specifikacija (med drugim) 505.00 (najraje 5-40) ;)

Oni so ti pa verjetno nalili tega, ki po navodilih tudi ustreza:
http://www.mimovrste.com/artikel/342034 ... 0-5-litrov

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Če feb 16, 2012 11:18 pm

Ja možno da je bil Magnatec, čeprav nalepka je spominjala na tistega gtx high mileage (belo,zeleno,rdeče) z napisano 10w-40 specifikacijo...

Benciner je pa ravno ta, ki ga omenjaš. Motor sicer teče brez problema, tudi kvari se ne, razen močnega pitja olja (sploh mestne relacije in višje hitrosti na avtocesti). No, pa tudi z lambda sondo (oz njeno krmilno elektroniko) so neki problemi, na Škodi zadeve ne znajo rešiti (že od novega avtomobila) in se sklicujejo na slabo gorivo. Kolikor vem, naš še zdaleč ni osamljen primer. Bom pa očetu predlagal, da naslednjič poskusi s primernim Shellovim.
Zadnjič spremenil SuperVeloce, dne Če feb 16, 2012 11:32 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Če feb 16, 2012 11:29 pm

crxdelsol je napisal/-a:Torej naklepam še 5000 z "glasnim" motorjem in menjam za ustreznega?

Glede na specifikacije z njihove strani zgleda, da ustreza tvojim specifikacijam. Tudi glede na širok spisek standardov mora imeti kvalitena mazila in detergente in ostale dodatke...
Da boš ziher, pokliči na uradni servis (ali na več, da slišiš, če se mnenja razlikujejo) in naštej tudi specifikacije, ki jih olje ima.

Tudi moj Hyundai s crdi motorjem je po občutku glasnejši takoj po zamenjavi z Castrolom Edge TurboDiesel, pa mi je bilo rečeno, da je zelo priporočljivo olje za te vrste motorjev.
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe feb 17, 2012 3:41 am

@crxdelsol: Brez panike :) Ko vžgeš hladen avto med 5W-30 in 5W-40 ni neke večje razlike. Ponavadi so olja 5W-30 ko so hladna vseeno malenkost manj viskozna kot 5W-40 čeprav imajo oboja oznako 5W. Prva številka nam namreč govori o viskoznosti olja ko je hladno, ampak ne gre za neko točno določeno vrednost, temveč za interval, in če se vrednost viskoznosti olja nahaja znotraj tega intervala, dobi olje oznako 5W.
Večja razlik paa je med oljema ko sta obe segreti. 5W-40 ja namreč takrat bolj viskozno. Prednosti tega bodo v tem, da bo 40 olje pod večjo obremenitvijo dlje časa zmožno optimalno mazat motor (tudi morebitna poraba olja je manjša), medtem ko bo pa z 30 oljem poraba goriva malenkost manjša. Razlika v viskoznost se seveda lahko pozna tudi pri zvoku motorja, saj pri 40 olju motor porabi neliko več moči za premikanje oz. potiskanje olja po motorju, saj nam viskozost v bistvu opisuje upor tekočine proti gibanje le te.

Zdaj se pač odločiš sam kaj boš naredil - jaz bi pustil kot je.

Uporabniški avatar
crxdelsol

Napisal/-a crxdelsol Pe feb 17, 2012 7:01 am

Ok hvala. Bom pustil še 5k potem pa menjal za "pravega".

Uporabniški avatar
madmax89
Novinec

Napisal/-a madmax89 Pe feb 17, 2012 10:35 am

Zanima me nekaj za olje Aral SuperTronic 0w-40. Kaj se vam zdi, ali je možno d je to res:
Med brskanjem sm naleteu na en hrvaški forum, hrvati pa pravjo takole: http://forum.hr/showthread.php?p=38060196

Drugače pa mam namen delat servis za ene slabe 3 mesce tak d malo iščem olja za mojga Audija A3 1.6 101KM 160 000km. Sprva sm meu v mislih Shell Helix ultra 5w-40, vendar to olje spada v grupo III, kjer so več al manj hidrocrackana olja in manj vsebnosti PAO, ubistvu Shellov XHVI, isto sranje drugo pakovanje. No pole sm se odloču še brskat in sicer sm naleteu na Aralov 0w-40, ki se mi zdi dokaj zanimiv. Misel, ki se mi poraja je ali je to olje preveč redko... Sedaj imam notr Castrolov TXT, pomojem več let notr ulivan ker je vedno servisiran pri enem in istem mehaniku od samega začetka.

Point mam, d dam čim bol kvalitetno olje, razmišlju sm tudi o Fuchsu 5w-40... Najbolj sm biu zagret za Shell Helix ultra, ampak ko sm mal več brau... so polnosintetična šele korak naprej. Kaj bi kej rekli za Arala, ali je še kašna druga varijanta?

Hvala!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov