Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe jun 19, 2009 12:27 pm

mišek je napisal/-a:@CHAN, Hvala ti za te nasvete, si bom tvoj post posebej hranil.
Ja nič, sej nimaš kaj, iskat bo treba pa kaj bo, bo. Prvo si bom pa na zavodu zrihtal ja.
Zdajle je že malo boljše, samo od začetka par urc od tega, ko so mi povedali mi je blo pa prav težko. Šef mi je sicer obljubil, da si me bo zapovnil in prvo, ko se stanje izboljša pa da bo potreba po delu me pokliče, če še ne bom kje drugje našel, ali pa, če bi se potem prestavil, če bi se izkazalo, da je tam slabše.
Samo na to ne računam kaj preveč, ker zdajle je res čisti pogreb. Je pa tudi po drugi strani res, da če malo nazaj zalaufa se takoj pozna, če kateri manjka.

Za pogodbo pa praviš, da rabim samo zadnjo? Ok, sej po svoje je logično, saj se vidi tudi v kjnižici kdaj sem začel. Pa itak imajo oni vpogled v bazo.

Zdaj se je traba ohladit, (drugi teden smo itak skoz doma - kolektivni), potem pa še dva dni delam pa konc.

MacTron ima prav, sem se zmotil - potrebne so vse pogodbe, s katerimi dokazuješ trajanje zaposlitve. Kopije pa lahko itak dobiš v firmi. Delovnih knjižic pa ni več, so se poelektronizirale.
Privošči si malce dopusta (je le poletje), da napolniš baterije, potem pa akcija!

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Pe jun 19, 2009 3:32 pm

CHAN je napisal/-a:Delovnih knjižic pa ni več, so se poelektronizirale.

Za naprej že, za nazaj pa mislim da ne in ostajajo veljaven dokument.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Pe jun 19, 2009 4:28 pm

@mišek
Imaš tapravo iskano šolo in ti svetujem, da si službo poiščeš sam, ker od zavoda ne bo nič.
Če kaj znaš programe AutoCAD, Pro Engineer, Solid Works... te bodo v kakšnem podjetju zelo veseli in boš imel lepo plačo (+1000€). Je še kar iskano tole...
Seveda so še tu kakšne druge fukncije kot tehnolog, konstrukter, CNC, ipd.
Lahko tudi daš vlogo na socialno za denarno pomoč.
Srečno.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Pe jun 19, 2009 5:39 pm

eljuero je napisal/-a:
CHAN je napisal/-a:Delovnih knjižic pa ni več, so se poelektronizirale.

Za naprej že, za nazaj pa mislim da ne in ostajajo veljaven dokument.

Prav mislis, kajti delovna knjizica vrocena delodajalcu pred 1.1.2009 je uradna listina
s katero dokazujes oz. uresnicujes dolocene pravice in s tem dokazes tudi vsa delavna razmerja.
http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podr ... _knjizice/

Po 1.1.2009 se je spremenila tudi zakonodaja o delovnih knjizicah
http://www.mddsz.gov.si/si/zakonodaja_i ... ih/#c16871

Tu spodaj pa so se vsi cleni kateri so veljali tisti cas - le za upogled, drugace pa je crtano.
http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz ... jizica.pdf
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Sr sep 16, 2009 6:47 pm

no pa je v gorenju zavrelo in pridno stavkamo...najboljši odgovor uprave in vodilnih je recesija.

http://www.zurnal24.si/Stavka-zajela-ce ... tvo/128324

http://24ur.com/novice/slovenija/proizv ... stoji.html

diskusije o gorenju si lahko preberete tukaj.:
http://www.velenje.com/DISKUSIJEsporoci ... tev=642617
http://www.velenje.com/DISKUSIJEsporoci ... tev=643079

in še darilo velenjski občini ob 50. letnici obstoja.

in če pomislite...ženska brez kredita zaslužila slabih 400€ za 23 del. dni.še na zavodu jim gre boljš pa še mignejo ne.tokrat je zavrelo brez sindikata...pa ko pišejo da so vsi presenečeni...to je bilo neizogibno
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
STENTOR
Uporabnik

Napisal/-a STENTOR Sr sep 16, 2009 8:18 pm

Jaz vas podpiram 110%, saj si vsakdo v naši "prečudoviti" državi zasluži plačo, ki mu bo omogočala vsaj približno dostojno življenje. Sem bil danes pred Gorenjem in je slika zelo, zelo, zelo žalostna. To je nacionalna sramota!
Fahren bis der Arzt kommt!

Uporabniški avatar
_Pancho_
Novinec

Kraj: OBALA

Napisal/-a _Pancho_ Sr sep 16, 2009 8:21 pm

Če pa pridno stavkate vam pa povem tole. Dokler se ne bomo vsi skupaj pognali proti vladi, ne bo nič.
Ne razumem vas, da ste zdaj, ko ste prišli do medijev ne pomislite, da je potrebno prvo udariti po davčnih obremenitvah na delavca in to v medijih začeti na veliko in glasno razlagat. To je 1x priložnost da se zbudi rajo in končno naredi tisto kar se v 20 letih ni naredilo. Jaz sam sem vedno za te akcije, vendar dokler človeku/sodelavcu ne crkne krava ter je postavljen pred zid in sindikalisti uspešno manipulirajo z ovcami, ne pričakujem sprememb na bolje.
Včasih vozim hitro, včasih pa počas

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Sr sep 16, 2009 8:39 pm

_Pancho_ je napisal/-a:Če pa pridno stavkate vam pa povem tole. Dokler se ne bomo vsi skupaj pognali proti vladi, ne bo nič.
Ne razumem vas, da ste zdaj, ko ste prišli do medijev ne pomislite, da je potrebno prvo udariti po davčnih obremenitvah na delavca in to v medijih začeti na veliko in glasno razlagat. To je 1x priložnost da se zbudi rajo in končno naredi tisto kar se v 20 letih ni naredilo. Jaz sam sem vedno za te akcije, vendar dokler človeku/sodelavcu ne crkne krava ter je postavljen pred zid in sindikalisti uspešno manipulirajo z ovcami, ne pričakujem sprememb na bolje.

potrebno je urediti red v prvi vrsti v podjetju nato šele v vladi z nekimi davčnimi reformami itd...

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr sep 16, 2009 9:53 pm

STENTOR je napisal/-a:Jaz vas podpiram 110%, saj si vsakdo v naši "prečudoviti" državi zasluži plačo, ki mu bo omogočala vsaj približno dostojno življenje. Sem bil danes pred Gorenjem in je slika zelo, zelo, zelo žalostna. To je nacionalna sramota!

...Bobinac se pa bohoti, pa sebi in svojim dviguje plačo.......jebumu m..... pokvarjeno - goli otok nazaj, pa naj kamne tolčejo, banda pokvarjena povrhu vsega pa še nesposobna......(nalagal in pral je denar(ko ga je še bilo) preko srbskih in slovaških firm, ki jih je kupoval.....ma brez veze vse, podobna stvar se je zgodila danes v Brežica, če kdo pozna Vino Brežice_80-tim ljudem podelili knjižice, pa so zadnjih par let celo coca-colo polnili.....

_Pancho_ je napisal/-a:Če pa pridno stavkate vam pa povem tole. Dokler se ne bomo vsi skupaj pognali proti vladi.........

...verjemi mi, ti bi znali še streljat na "rajo"....

Uporabniški avatar
_Pancho_
Novinec

Kraj: OBALA

Napisal/-a _Pancho_ Sr sep 16, 2009 10:01 pm

Miselnost, ki se je vcepila pri mladih v tej državi, nam še dolgo let ne bo prinesla želenih rezultatov in sprememb. Razen, če.....

P.S.: verjemi mi, da dobro poznam folk s tistih koncev, zato me še bolj čudi, da se ni zgodilo že prej in po večih podjetjih.
Včasih vozim hitro, včasih pa počas

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr sep 16, 2009 10:10 pm

_Pancho_ je napisal/-a:Miselnost, ki se je vcepila pri mladih v tej državi, nam še dolgo let ne bo prinesla želenih rezultatov in sprememb. Razen, če.....

P.S.: verjemi mi, da dobro poznam folk s tistih koncev, zato me še bolj čudi, da se ni zgodilo že prej in po večih podjetjih.

... pri nas nima več kaj hudič vzet_vse to se je dogajalo že deset let nazaj, zato smo sedaj na boljšem, krize in recesije ne čutimo.....gremo se pa itak same trgovine in nekaj turizma(hvala bogu, hrvatov je še vedno "ko dreka" v trgovinah in drugje (servisi, terme čatež, mokrice...)

Aleksman71
Nov uporabnik

Napisal/-a Aleksman71 Pe sep 18, 2009 4:06 pm

Delodajalci na veliko izkoriščajo krizo.Pri nas je v enem letu dalo odpoved pet ljudi.Na začetku leta pa sta bila še dva odpuščena ,zaradi manj dela(takrat ga je bilo 10% manj).Sedaj imamo 20% povišanje proizvodnje z sedem ljudi manj.Dela je več kot pred krizo(PVC stavbno pohištvo),pa mu še ni dovolj.Ne plača nadur ,dodatnih malic na terenu,dnevnic,prevoza ...plača pa je minimalna,za težko delo dobijo nekateri 430€ neto,večina pa 500-550€.Vsi delamo več kot fizično in mentalno lahko(dobesedno se ti smejijo v lice)Naredi se 15.000 kosov letno ,tako da če mu ostane 20€ od vsakega je to 300.000€ dobička v žep,a noče najeti novih delavcev,čeprav bi jih potrebovali vsaj tri.

/edit moderator
Ne objavljaj groženj! Lahko bi imel težave. Grožnje zbrisane./

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Ne sep 20, 2009 2:23 pm

Jaz imam redno delo (zelo dobro plačo) + dodatno delo, ki ga opravljam doma z lastnim znanjem in orodjem (ampak ga delam ko imam čas)... zdej nevem, če sem edini - v bistvu mi je v tej krizi še boljše kot prej in je več naročil.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če okt 08, 2009 2:29 am

Slabi obeti?
vir - Razgledi.net

Slaba novica za Revoz: Nemci nehali kupovati avtomobile
darja, petek, 2. oktober 2009

Prodaja avtomobilov v Nemčiji se je mesec dni po ukinitvi subvencije za zamenjavo starih avtomobilov z novimi prepolovila, poroča FT Deutschland in ocenjuje, da so včerajšnji zmagovalci - srednji in majhni avtomobili - današnji poraženci. To je slaba novica tudi za novomeški Revoz, ki je marca zaradi povečanega povpraševanja po twingu razširil proizvodnjo.

“Prodaja je za polovico nižja kot avgusta. Imamo luknjo pri povpraševanju po majhnih in poceni avtomobilih,” pravi Ansgar Klein, predsednik nemškega združenja prodajalcev avtomobilov. Na združenju proizvajalcev avtomobilov prav tako pravijo, da so imeli septembra manj naročil kot avgusta, ko so jih imeli v primerjavi z julijem še 40 odstotkov več.

V Volkswagnu, kjer so v zadnjih mesecih uvedli dodatne delovne izmene, so že začeli razmišljati o zmanjšanju proizvodnje, v češki hčerinski družbi Škoda razmišljajo, da bi konec oktobra za dva dni ustavili proizvodnjo, da bi preprečili povečanje zalog. Po ukinitvi subvencij se je zmanjšalo predvsem povpraševanje po znamki škoda fabia. Opel in Ford še ne načrtujeta zmanjšanja proizvodnje.

Se nežni poganjki okrevanja že sušijo?
darja, torek, 6. oktober 2009

Kriza na novo riše zemljevid gopodarskih velesil, ko se vpliv potrošnje v ZDA zmanjšuje in povečuje vpliv hitrorastočih trgov Kitajske in Indije, AFP povzema ugotovitve finančnikov na letnem srečanju Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada v Istanbulu.

“One of the legacies of this crisis may be a recognition of changed economic power relations,” World Bank president Robert Zoellick said Friday in Istanbul ahead of annual meetings of the World Bank and the International Monetary Fund. “Recent forecasts show that China and India are helping to pull the global economy out of recession…. A multipolar economy less reliant on the US consumer will be a more stable world economy,” he added.

Poraba potrošnikov v ZDA, ki je največje gospodarstvo na svetu, predstavlja dve tretjini gospodarske aktivnosti, zato po mnenju izvedencev zmanjšanje te potrošnje lahko občutno vpliva na gospodarski položaj ZDA v svetu. IMF je napovedal, da bodo hitrorastoča gospodarstva v letu 2010 dosegla rast 5,1 odstotka, razvite države pa samo 1,3 odstotka. Kitajska bo imela 9-odstotno rast, Indija 6,4-odstotno, ZDA pa le 1,5-odstotno.

“The American engine is not as strong as it was before,” IMF managing director Dominique Strauss-Kahn said in a speech in which he called for emerging markets to be given more say in the IMF’s decisions. “Emerging economies are becoming more and more the real partners,” he said.

Niall Ferguson, profesor na ameriški Harvard Business School, je dejal, da je kriza pospešila premik z Zahoda na Vzhod. To ne pomeni samo novega ravnotežja sil na gospodarskem področju, ampak tudi geopolitično, zaradi česar so nekateri ljudje živčni, je dodal.

“For the foreseeable future the US will be growing at a much lower rate while China is in fact growing at a much faster rate,” he added. The shift is having far-reaching effects around the world.

Marek Belka, vodja evropskega oddelka Mednarodnega denarnega sklada (IMF), je dejal, da povečanje povpraševanja v Aziji ne bo dovolj za okrevanje gospodarstva v Evropi, zaradi tega okrevanje njenega gospodarstva ostaja na plečih njenih potrošnikov in investitorjev.

Ekonomist Lyndon LaRouche je sredi septembra napisal, da bo tiskanje vedno novega denarja, ki ga šef ameriške centralne banke Ben Bernanke daje na trg, privedlo do hiperinflacije, kar bo “veliko krizo spremenilo v brezupno krizo”.

What is collapsing is the sense of the financial world, which is collapsing on them. And the more they print money, the greater the rate of collapse in the financial sector. Because the physical production is collapsing. The financial sector’s great problems are based on problems in the physical sector. What Bernanke and company have done, is what Greenspan did, really clearly, coming out of October 1987. What they do, is they say, we pump monetary aggregate in, and it’s the monetary aggregate that will cause a recovery. And therefore they say that in order to have a recovery, we have to put in a higher rate of monetary aggregation, in order to increase employment.

Da so se “zeleni poganjki” posušili, ugotavlja tudi publicist F. William Engdahl. Brezposelnost v ZDA vztrajno raste, nepremičninski sektor beleži še naprej padec, milijoni praznih hiš po celotni državi bremenijo banke in gospodarstvo. Rast na delniških trgih, ki se je začela marca, je po njegovih besedah temeljila na napačnih upih, zato oktobra lahko pride do deflacije na delniškem trgu in dodatnega padca tečaja dolarja. Zaradi tega utegne biti FED prisiljen dvigniti obrestno mero.

Pred lažnimi upi pa sta včeraj posvarila tudi George Soros in ekonomist Nouriel dr. Doom Roubini.

“The real economy is barely recovering while markets are going this way,” Roubini said. “I see the risk of a correction, especially when the markets now realize that the recovery is not rapid and V-shaped, but more like U-shaped. That might be in the fourth quarter or the first quarter of next year.”

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Če okt 08, 2009 7:45 am

sodeč po tem tekstu oz. analizi ( bomo videli kaj bodo naši strokovnjaki povedali) se zna zgoditi, da se bodo cene nepremičnin v slo še spustile, kar tudi sam pričakujem in česar si tudi sam želim ;)

je pa zanimivo, da sem to zadevo cca. 2 in pol leti nazaj poslušal od gospoda Sašo Polanc-a predavatelja/ekonomista na EF v Lj., sedaj se pa zadeve uresničujejo... in se nekako to krizo tudi lažje razume kot pa bi jo lahko razumel nek "delavec" v tovarni.

čas je, da se naši gospodarstveniki zbudijo iz spanca mogočnih zaslužkov ( kot je bilo to prej omenjeno v temi) in začnejo prodajati nepremičnine po realni tržni ceni in ne po ceni katero beležimo na potenco.

"v-shaped" oblika gospodarstva se je dogajalo pred leti, tam v 80., ko je gospodarstvo doživelo nenaden padec in nato se je hitro vzdignilo. danes pa malo stagnira....

@nevermind: v vsaki krizi so poraženci in zmagovalci v tem primeru si ti zmagovalec tvoj sosed pa poraženec... neglede na krizo ( takšno ali drugačno) je potrebno za svoje dobro in za dobro nekega pravnega subjekta ( podjetja) delati z optimizmom in dobro voljo, ker bodo samo na ta način doseženi pozitivni rezultati. tisto, kar ljudem manjka je želja po uspehu in me ne čudi, da je nekaj ljudi že podleglo pojmu "kriza" in so se izgubili v množici del, ki bi jih lahko opravljali a kaj, ko so oni malo "previsoki" za ta tip del.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis To sep 07, 2010 7:23 am

evo pa bo skoraj eno leto mimo od zadnjega posta in prav je, da nadaljujemo z debato.

vsi kazalci kažejo na okrevanje gospodarstva ne le lokalno ampak tudi globalno, kar je posledica povečanja povpraševanj po dobrinah, ki so se v lanskem letu kopičila v skladiščih.

veliko jih je napovedovalo, da bo prišlo do W ( torej po dvigu gospodarstva še ena kriza) v kar zelo dvomim, da se bo zgodilo vsaj na podlagi podatkov, da večina panog okreva in večina svetovnih podjetij po četrtletnih podatkih izkazujejo dobiček, kar je zelo spodbudno za nadaljne investicije.

če se dotaknem prvega posta v tej temi:

moj-avto je napisal/-a:Kako bo vplivala gospodarska kriza na avtomobilsko industrijo?
Ali bodo avtomobili dražji, mogoče slabši?
Ali bo tehnologija in razvoj nazadoval?
Ali bodo nekateri proizvajalci propadli?
Vse to in še več lahko poveste.

tehnika in razvoj je prisilila avtomobilske gigante, da so razvili bolj ekonomična vozila torej vozila z nizko "kubaturo" a veliko močjo ( recimo 1.2 turbo, 1.4 turbo) itd...

nekateri so propadli nekateri so postali še močnejši in to so predvsem azijska vozila, ki z lahkoto konkurirajo evropi z nizkimi cenami.

je pa v financah zanimiv članek z naslovom: 07.09.2010
Naša avtomobilska industrija v leru

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 To sep 07, 2010 7:52 am

Lahko da se svetovno gospodarstvo počasi pobira, sam mislim da pri nas tega še ne bomo občutili. Vsaj dokler nas bodo tako "sposobna" vlada vodila, ki v kriznih časih samo davke in trošarine nabija, ter se hvaljo, da se s tem uspešno borijo proti krizi. Naslednja leta bodo še kr klavrna za nas. Mam občutek, da bodo morali na parlamentu še kakšn oken zamenjat, ker bo ljudjem enostavno prekipelo s tako politiko.

Lp, J

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis To sep 07, 2010 8:04 am

jack86 je napisal/-a:Lahko da se svetovno gospodarstvo počasi pobira, sam mislim da pri nas tega še ne bomo občutili. Vsaj dokler nas bodo tako "sposobna" vlada vodila, ki v kriznih časih samo davke in trošarine nabija, ter se hvaljo, da se s tem uspešno borijo proti krizi. Naslednja leta bodo še kr klavrna za nas. Mam občutek, da bodo morali na parlamentu še kakšn oken zamenjat, ker bo ljudjem enostavno prekipelo s tako politiko.

Lp, J

600 post v temi 8)

ok, šalo na stran. trošarine so bistvene za proračun.

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc To sep 07, 2010 8:12 am

adis je napisal/-a:evo pa bo skoraj eno leto mimo od zadnjega posta in prav je, da nadaljujemo z debato.

vsi kazalci kažejo na okrevanje gospodarstva ne le lokalno ampak tudi globalno, kar je posledica povečanja povpraševanj po dobrinah, ki so se v lanskem letu kopičila v skladiščih.

Si prepričan, Adis? Večina globalnih kazalcev v zadnjih mesecih kaže na ponovno zniževanje stopnje rasti in marsikje tudi že na upadanje.

adis je napisal/-a:veliko jih je napovedovalo, da bo prišlo do W ( torej po dvigu gospodarstva še ena kriza) v kar zelo dvomim, da se bo zgodilo vsaj na podlagi podatkov, da večina panog okreva in večina svetovnih podjetij po četrtletnih podatkih izkazujejo dobiček, kar je zelo spodbudno za nadaljne investicije.

Mogoče res ne bo W, ampak zelo verjetno zaradi razloga, da sploh ni bilo omembe vrednega okrevanja, če izključimo državne spodbude in cikel praznenja in polnjenja zalog. Poglej naprimer avgustovsko prodajo vozil v Nemčiji in ZDA, ki sta za skoraj 30% nižji kot lani v istem času. Vse bolj kaže na L__ tip recesije(kar dejansko pomeni depresija, samo te besede nihče noče javno omenjati), vsaj v zahodnih državah ter še posebaj pri nas.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis To sep 07, 2010 8:38 am

@adamovc:

en kazalec, ki kaže na rast je rast v skladih predvsem zaradi dobičkov, ki so jih podjetja prikazala svojim lastnikom oz. upnikom.

http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042362471
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov