Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 To jan 12, 2010 11:08 pm

jaz sem dal to gor, ker je malo višje en video kako tovornjakar prehiteva med drugim tudi provido baje

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis To jan 12, 2010 11:24 pm

Gosic je napisal/-a:Hej ljudje, od kdaj je v modi imet v snegu in meglji ugasnjene luči? Vsak dan jih več vidim.

eni uporabljajo belino snega kot luč :lol:

baSix
Novinec

Napisal/-a baSix To jan 12, 2010 11:25 pm

Gosic je napisal/-a:Hej ljudje, od kdaj je v modi imet v snegu in meglji ugasnjene luči? Vsak dan jih več vidim.

zadnje čase opažam da ogromno ljudi, predn štartajo avto, dajo stikalo za luči na pozicijo, tudi če imajo avtomatske luči (naj bi žarnice dalje držale, nevem kolko je to res ampak to je druga tema), pol pa preprosto jih pozabijo prižgat.
...::: www.CST-TEAM.net :::...

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ To jan 12, 2010 11:38 pm

Jaz vidim ali prižgane ali ugašjene. S parkirnimi res redko kdaj koga.
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Sr jan 13, 2010 12:17 am

No, danes sem ugovotvil zakaj tolk renojev vozi s prižganimi meglenkami. Za mano je bil clio2 in ko je dal žmigavec je zraven vklopil še meglenke. Tak da tisti, ki mate renoje ali pa kak drug avto, ki se mu meglenke vklopijo na ročki za žmigavce, dejte vsake tolk časa pogledat, da niste kje po pomoti vklopli meglenk.
Drugače pa vidim zadnje čase dosti avtov kjer ena žarnica ne dela, pa rajši meglenke vklopijo, kot jo menjajo.
LP Rok

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr jan 13, 2010 12:37 am

Drocky je napisal/-a:No, danes sem ugovotvil zakaj tolk renojev vozi s prižganimi meglenkami. Za mano je bil clio2 in ko je dal žmigavec je zraven vklopil še meglenke. Tak da tisti, ki mate renoje ali pa kak drug avto, ki se mu meglenke vklopijo na ročki za žmigavce, dejte vsake tolk časa pogledat, da niste kje po pomoti vklopli meglenk.

A obe meglenki al samo eno?
Ker dandanes ima veliko avtomobilov smerne meglenke in ko daš npr. levi smernik se avtomatsko prižge tudi leva meglenka (seveda do določene hitrosti in pod pogojem ,da je funkcija vklopljena). Enako tudi v ovinkih.

Pa še nekaj v zvezi z meglenkami. Npr. faceliftana Škoda Octavia pa Superb combi imata meglenke razdeljene na dva dela in ima 2 žarnici, eno za meglenko, drugo je pa dnevna luč.
Slika
Mal reklame :lol:

lp :pop:

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr jan 13, 2010 12:48 am

mah sj folk sploh ne zna uporabljat luči. Al se sred belga dneva vozi z dolgimi in meglenkami, al pa se fura v temi ali megli brez vsega.....
Slika

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc Sr jan 13, 2010 1:30 am

Nevem zakaj se obremenjujete zaradi meglenk drugih, ker meglenka pa je zadnja stvar ki me moti na nasprotno vozečem vozilu.

Najbolj me motijo tisti brez luči ali šebolj tisti z eno lučjo, teh je stalno več. Žalostno da si folk kupi avto za 20, 30k pol pa nima za žarnico.
Relax take it easY
Slika

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr jan 13, 2010 1:49 am

dejcc je napisal/-a:Nevem zakaj se obremenjujete zaradi meglenk drugih, ker meglenka pa je zadnja stvar ki me moti na nasprotno vozečem vozilu.

Najbolj me motijo tisti brez luči ali šebolj tisti z eno lučjo, teh je stalno več. Žalostno da si folk kupi avto za 20, 30k pol pa nima za žarnico.

To pa še zdaleč ni res. Če so ceste mokre in je noč, se ti meglenke nasproti vozečih zelo bleščijo, enako tudi če kdo vozi z meglenkami ob takem vremenu za tabo. Tudi zadnje meglenke so ponoči zelo moteče.

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc Sr jan 13, 2010 1:51 am

Nevem kak ste lahko tak občutljivi meni se še noben HID kit ni bleščal pa nobena meglenka da bi reko da me je motlo, mogoče pa jaz tak slabo vidim da ne vidim takih stvari.

Ka pa one table na avtocesti ko se bleščijo, pa tisti krogci ki tripajo, pa LED luči v tunelih ob robih, tiste pa so res res nočne da te zmoti.
Relax take it easY
Slika

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr jan 13, 2010 2:23 am

Pač si anomalija med vozniki. Blešči pa ogromno xenon kitov, predvsem tisti s clear steklom in brez leče. Kar se pa tabel in luči v tunelih tiče, pa fizikalno gledano ni šans da blešči.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr jan 13, 2010 8:36 am

dejcc je napisal/-a:Nevem kak ste lahko tak občutljivi meni se še noben HID kit ni bleščal pa nobena meglenka da bi reko da me je motlo, mogoče pa jaz tak slabo vidim da ne vidim takih stvari.

Ka pa one table na avtocesti ko se bleščijo, pa tisti krogci ki tripajo, pa LED luči v tunelih ob robih, tiste pa so res res nočne da te zmoti.
Če se tebi ne blešči, še ne pomeni da se tudi drugim ne. :roll:
Jaz praktično vsakemu poblendam, če gre nasproti z meglenkami, še posebno ob dežju, ko se neznosno bleščijo. Velikokrat vidim potem notr eno kuro, ki govori po telefonu. Itak še to ne ve, da sm ji poblendu, kaj šele da bi ugotovila, da ima prižgane meglenke.
Druga sorta so kakšni, ki mislijo, da morajo izkoristiti meglenke, če so jih že plačali. 3. sorta pa frajerji brez luči, samo z meglenkami.
Table in LEDice na cestah naj se pa kar bleščijo, saj je to glih njihov name, da se jih ornk opazi.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
maius28
Novinec

Kraj: Gališki slapovi

Napisal/-a maius28 Sr jan 13, 2010 9:35 am

Energetik81 je napisal/-a: ...Jaz praktično vsakemu poblendam, če gre nasproti z meglenkami, še posebno ob dežju, ko se neznosno bleščijo. Velikokrat vidim potem notr eno kuro, ki govori po telefonu. Itak še to ne ve, da sm ji poblendu, kaj šele da bi ugotovila, da ima prižgane meglenke. ....

Madona, a potem si ti blendal, ko mam ko lije in ko sneži, sprednje meglenke užgane. Koliko so mene učili in kolikor sam vem, jih imam lahko v takih primerih prižgane. Bolje da me vidiš in da jaz vidim tebe, kot pa nič od tega.

No druga stvar pa je ta. Ta teden, sem pač imel srečo ali pa ne, da sem se v službo peljal (AC) za enim tipom v toyoti, ki je zmeraj prižgal zadnjo meglenko, ko se je pribrižal koloni vozil pred sabo. Pa res ni bilo potrebno. To se je res bleščalo. To pa ni prav in se ne sme delati. Tudi, če se je bal, da ga bom "nasadil" ni imel prav. Kako pa to vem zakaj je to delal? Ker sem se za njim ustavil na bencinski (naključno in ne zato, da bi obračunal) in ga na blagajni povprašal.

Torej poanta; Slovenci smo zel orazlični in mislimo, da imamo vedno prav, posebej v avtomobilu. Sam pa se ne štejem za izjemo, ampak me včasih tudi zanese v povprečje.
Nikoli ni prepozno.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Sr jan 13, 2010 9:39 am

mene motijo meglenke, ne vem kaj vam nucajo?

pa tisti ksenon kiti ko nič ne vidiš..

pa luči od starega fiat puntota :roll:

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr jan 13, 2010 10:08 am

4. odstavek 61. člena Zakona o varnosti cestnega prometa (Ur. l. RS, št. 56/2008 - UPB5) govori o uporabi meglenk:

(4) Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali žaromete za meglo (meglenke) ali kombinacijo teh luči. Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 m. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil).

Ter obrazlaga v prometni svetovalnici:
http://www.varnostvprometu.org/index.ph ... t=sb&id=50

recept
Novinec

Napisal/-a recept Sr jan 13, 2010 10:30 am

@drocky, dejcc: Pri nekih avtomobilih je menjava žarnice poseg, ki zahteva dvig na servisno dvigalko in je praktično nemogoče, da bi voznik izkoristil svoje rezervne žarnice, ne da bi pri tem obiskal servis. Čeprav je prepovedano voziti z meglenkami, če je vidljivost večja od 50m, pa v tem primeru menim, da je varneje izkoristiti redundanco svetil (sploh na neosvetljeni cesti znaj naselja). Predstavljajta si, kaj bi bilo, če v tem času crkne še druga žarnica (kar se rado zgodi, saj napetost zaradi manjšega padca nekoliko višja).

@maius28: Kako bi pogledal, če bi te policija na AC ustavila in rekla, da si (pri hitrosti 120km/h) vozil 70km/h prehitro? Če zakonodajo malo obrnemo: ko (upravičeno) vključiš meglenke, je namreč omejitev hitrosti 50km/h. Torej v takme primeru s 120km/h na AC voziš močno prehitro. ;-)

Dodatno pa menim, da tisti, ki te je učil, ni ravno izvedenec v delovanju človeških oči. Večja, ko je osvetljenost, bolj se skrči zenica. Ker pa meglenke z nizke pozicije močno (o)svetijo relativno kratko razdaljo naprej (to je pravzaprav njihov smisel, da ne bleščijo v megli), ti njihova osvetljenost samo skrči zenico in zmanjša zaznavanje na razdalji treh sekund vožnje pred avtomobilom (neke raziskave pred leti so pokazale, da človek najbolje spremlja dogajanje, ki je za približno 3s premikanja oddaljeno od njega).

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr jan 13, 2010 10:48 am

Jaz tudi opažam dosti ljudi, ki imajo prižgane samo pozicijske luči zraven pa meglenke. Dosti je pa tudi takih, ko jim pregori glavna žarnica in jim v tisti luči potem niti pozicija ne sveti :? Mislim, da je pa to posledica malomarnosti, ker verjetno ljudje sploh nikol ne gledajo ali jim gori pozicija ali ne. Potem, ko pa še glavna žarnica odpove, potem verjetno komaj opazijo.
To je pa sploh sedaj v zimskem času zlo nevarno. Nasproti ti pride avto, ki mu sveti samo desna luč. Leva pa nič.
Kar se pa menjavanja žarnic na cesti tiče pa mislim, da so ti časi minili. Kdo ti bo šel ponoči na cesti žarnico menjavat, plus tega (glavni vzrok), da pri marsikaterem avtu zlo težko zraven prideš ali pa sploh ne veš kak za hudiča prit do tiste žarnice, da se cel ne zamažeš in olupiš vseh prstov. Ali pa še kaj zlomiš.
Jaz vem, da pri Cliutu 2 ni problem, Xsara je pa problem pridet do leve žarnice, ker je napoti ABS enota. Plus tega pa še kar pogosto odpovejo žarnice.

noj
Novinec

Kraj: Arja Vas

Napisal/-a noj Sr jan 13, 2010 10:57 am

Brezveze debata. V zakonu je jasno napisano, kdaj se lahko uporabljajo in kdaj ne. Vsako opravičevanje uporabe, ki ni dovoljena je neumno. Večina ma prednje meglenke prižgane zato, ker ne vejo, da jih majo (čeprav jim lučka na armaturki gori), so pač nepoučeni oz. nesposobni za vožnjo avtomobila. Drug primer so pa tisti, ki si jim to zdi dobr, ker so očitno prej vozl 'yugota', zdj majo pa 'bmw-a' na lizing in se jim seveda zdi to ful kul, ker jih majo in se je treba pokazat. Oboji usmiljenja vredni. Takih, ki se vozijo z njimi zaradi crknjenih luči, predvidevam, da je bolj mau, kr ne vrjamem, da vsak dan crkne žarnica 40% voznikom, ki jih srečam. Ampak dobr. Te niti niso tok moteči, izjemoma, ko se s takim srečaš ko je on na vrhu klanca, ti pa tik pod njim in te še dodatno oslepi.
Bolj problematični so tisti z zadnjo meglenko, ki se tako hudičevo blešči, da imaš zelo omejen vid na cesto pred sabo. Važno, da si pa njega že 5km prej vidu. Predvsem zato, ker je veliko primerkov, recimo na avtocesti, ki se v dežju zaletavajo drugim vozilom v rit, ker jih ne vidijo. Da na navadnih regionalnih cestah ne govorimo...

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Sr jan 13, 2010 2:42 pm

@peroRS: ne je bil kr takle clio in se je prav videlo, da je po pomoti pri vklopu žmigavcev voznik/ca vklopil/a meglenke.
Slika

Drugače so pa smerne meglenke pri nekaterih avtih moteče. Pa ko je že debata o cestni signalizaciji, tut ta kje preveč blešči, kot bi blo treba.

recept je napisal/-a:@drocky, dejcc: Pri nekih avtomobilih je menjava žarnice poseg, ki zahteva dvig na servisno dvigalko in je praktično nemogoče, da bi voznik izkoristil svoje rezervne žarnice, ne da bi pri tem obiskal servis. Čeprav je prepovedano voziti z meglenkami, če je vidljivost večja od 50m, pa v tem primeru menim, da je varneje izkoristiti redundanco svetil (sploh na neosvetljeni cesti znaj naselja). Predstavljajta si, kaj bi bilo, če v tem času crkne še druga žarnica (kar se rado zgodi, saj napetost zaradi manjšega padca nekoliko višja).
se strinjam s tem, sploh če crkne žarnica v levi luči. Ampak enostavno je preveč "enookih" avtov, da bi se to slučajno nardilo vsem zjutraj ali pa pozno zvečer. Naprimer, js sem zadnjič skoraj doktoriral ob enajstih zvečer, ko sem menjal žarnico(nemci in njihovo poenostavljanje pritrjevanja žarnice :evil: ). Pa sem se rajši matral zvečer, kot pa z meglenkami zjutraj po temi.
LP Rok

*URŠIKA*
Nov uporabnik

Napisal/-a *URŠIKA* Pe jan 15, 2010 8:59 pm

AXioN je napisal/-a:Ce kdaj prehitevam neko strnjeno kolono tovornjakov (ce vozim po levem pasu vedno pospesujem), in se mi kdo nalima na rit, divje blenda in ima temu primerno razdaljo, se mu umaknem, vedno! Lepo pocasi zbremzam na hitrost tovornjakov, prizgem smernik in se vkljucim na desni pas med tovornjake.
Zanimive so potem reakcije.. Pa saj si hotel naj se ti umaknem? :)

Danes na AC sem prehitevala počasnejšo kolono, ki je vozila 100-110km/h, sicer ne tako zelo strnjeno, nakar za mano pripelje en "Novomeščan", ki se mu je strašno mudilo v smer Vodic.... prilimal se mi je za rit, malo blendal, ker pa se nisem mogla varno takoj umaknit na vozni pas, sem še malo pospešila, da bi ga čimprej spustila, ko pa se je le nakazala ena luknja, sem morala najprej malo upočasnit, da sem se lahko umaknila, Novomeščan pa je svoj prepotnetni mimohod mimo mene pospremil z glasnim trobljenjem... toliko o reakcijah...

Pa še to... nezaslišano se mi zdi, da v jutranjih konicah na AC tovorna vozila, po možnosti natovorjena z avtomobili (!!!), prehitevajo druga tovorna vozila. Danes se mi je to zgodilo 2x v roku 5 minut... !

No, nezaslišano je sploh to, da morajo tovornjaki prehitevati osebna vozila, ki na AC očitno vozijo cca. 90 km/h, če jih tovornjakarji potem prehitevajo s 100-110 km/h...

Jao, jao...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: luxxx7 in 11 gostov