Debate, ki niso vezane na ostala področja...

rs5
Novinec

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a rs5 So sep 20, 2014 8:12 pm

Pri meni se je začelo pri mrzlem vžigu,ko je avto vžgal ni imel prave moči posledično je bilo težko speljati ko se je ogrel je pa delal ok.Potem ga je pa začel tudi ogret srat.trokirat slabo,vleč občutek kot da dela samo na tri bate pri večjih obratih pa zagrabi še četrti.Vse skupaj je trajalo par mesecev :x

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Napisal/-a mtl Po sep 22, 2014 7:05 am

Zanimiv detalj. Včeraj sem bil v Italiji in sem videl, da imajo plin na nekaterih črpalkah po 0,72 EUR-a.
Ceneje kot pri nas, pa je bil vedno dražji tam. Očitno bo res nekaj na tem, sedaj ko se je LPG prijel, bo treba pa zaslužit. Še država udari s kakšnim dodatnim ''davkom'' pa smo tam.
Še več pametovanj na Mtl blog.

Uporabniški avatar
Petrol
Nov uporabnik

Napisal/-a Petrol Po sep 22, 2014 9:01 am

bomber111 je napisal/-a:Moja opažanja glede porabe in nastavitev so takšna. Najbolše obnašanje sistema in najmanjša poraba je odvisna od tega na kateri plin so bile narejene fine nastavitve. Če so mi delali fine nastavitve na petrolov plin je bila tam najmanjša poraba. Ko so mi nardili nastavitve s plinarninim plinom je bila tam poraba najmanjša in na petrol večja. Če imam narejene nastavitve s petrolovim plinom imam samo na petrolu "normalno porabo" in je povsod drugod večja. Če mi nardijo nastavitve na plinarnin plin imam povsod približno enako porabo razen pri petrolu.
Povzetek. Naslednjič bom šel na nastavitve s plinarninim plinom saj je petrol najdražji.

Spoštovani,

vozila na plin se ne nastavljajo za posameznega dobavitelja plina. Poraba je odvisna zgolj od kalorične vrednosti plina, ki ga imate v svojem vozilu in ostalih dejavnikov, ki vplivajo na porabo (slog vožnje, razmere na cesti itd.), med katerimi finih nastavitev na posameznega dobavitelja, vsekakor ni. V primeru dodatnih vprašanj, se lahko na nas obrnete tudi preko sistema Povej Petrolu (http://www.petrol.si/povej).

S spoštovanjem,

Borut Sočič
Petrol d.d., Ljubljana

hribovc06
Nov uporabnik

VSE O AVTOPLINU- gost ŽIGA HABJAN

Napisal/-a hribovc06 Po sep 22, 2014 11:27 am

No v prejšnjih postih sem samo malo tipal, sedaj pa imam res C-maxa z 1.6 Ecoboost motorjem (150 KM) z direktnim vbrizgom goriva. Ponudba bencinske variante je bila mnogo boljša in cenejša, zato je bila edina logična. Avto trenutno popije okoli 7 l/100 km ob moji razmeroma lahki nogi.

Sedaj pa aktivno iščem predelavo na plin. Ko sem malo raziskal trg sem ugotovil, da sta ponudnika plinskih sistemov za direktni vbrizg plinaste faze praktično samo Zavoli in Prins.

Zanima me, ali je na forumu kdo s tem motorjem ali podobnim in lahko malo pokomentira delovanje? Res si želim vgradnjo kvalitetnega sistema, saj ne želim težav in obiskov servisov. Cena med sistemoma je kar občutno različna.

edit mod
post sem preselil v to temo, ki je za vsebino primernejša, predvsem pa je ona tema samo za konkretna vprašanja gostu/strokovnjaku in ne za iskanje mnenj uporabnikov!

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Po sep 22, 2014 3:32 pm

Petrol je napisal/-a:Spoštovani,

vozila na plin se ne nastavljajo za posameznega dobavitelja plina. Poraba je odvisna zgolj od kalorične vrednosti plina, ki ga imate v svojem vozilu in ostalih dejavnikov, ki vplivajo na porabo (slog vožnje, razmere na cesti itd.), med katerimi finih nastavitev na posameznega dobavitelja, vsekakor ni. V primeru dodatnih vprašanj, se lahko na nas obrnete tudi preko sistema Povej Petrolu (http://www.petrol.si/povej).

S spoštovanjem,

Borut Sočič
Petrol d.d., Ljubljana

Se strinjam, s finimi nastavitvami sicer lahko nekaj malega vplivamo na porabo, ampak kolikor je meni znano iz prakse, obstajajo razlike med nastavitvami glede lepega delovanja motorja na plin glede na ponudnika in sicer če se nastavi takrat, ko imamo npr. v rezervoarju "Petrolov plin", ni nujno, da bo avto šel enako lepo, ko bomo tankali v Plinarni, pri MB24 ali pa Eco plinu (iz prakse lahko to potrdim za G1 sistem).

V kalorične vrednosti plina pri posameznih ponudnikih se ne bom spuščal, saj je moje stališče znano.

:vrum
Golf Plus 2.0 TDI (chiptuning)
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

bomber111
Novinec

Napisal/-a bomber111 Pe sep 26, 2014 7:56 am

Strinjaš se s kom? Napisal si da se strinjaš s petrolovcem, opisal pa ravno nasprotno :-)

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Pe sep 26, 2014 9:54 am

bomber111 je napisal/-a:Strinjaš se s kom? Napisal si da se strinjaš s petrolovcem, opisal pa ravno nasprotno :-)

Strinjam se, da se poraba ne nastavlja za posameznega dobavitelja plina. Zaradi kvalitete plina so lahko in pri meni tudi so razlike glede števila prevoženih kilometrov v odvisnosti od tega kje tankam.

Trdim pa tudi, da lahko motor lepše deluje s finimi nastavitvami za določenega dobavitelja plina (seveda je odvisno od motorja do motorja).

Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

bomber111
Novinec

Napisal/-a bomber111 So sep 27, 2014 6:27 pm

A ni posledica finih nastavitev določenega dobavitlja plina tudi nižja poraba? Pri meni je tako.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Ne sep 28, 2014 11:22 am

bomber111 je napisal/-a:A ni posledica finih nastavitev določenega dobavitlja plina tudi nižja poraba? Pri meni je tako.

smiselno je nastaviti plinsko napravo na plin tistega dobavitelja pri katerem tankaš največkrat..
zanimivo bi bilo primerjati nastavitve za poletno in zimsko mešanico plina od istega dobavitelja ...

nenazadnje pa ima vpliv na porabo sama mehanska čistost / umazanost plina ..v sloveniji predvsem umazanost..
pri nekaterih dobaviteljih se ponovno pojavlja fini prah , ki se nabira v filtru tekoče faze - le ta škodljivo vpliva na občutljive injektorje ..
filtri plinaste faze se bašejo z neko sluzasto svinjarijo - močno dvomim , da je le ta namenjena kot namerno dodan aditiv za mazanje injektorjev..

skratka ena sama sramota kar se tiče prodaje plina po "evropskih normativih" !!!!

prins ima na nizozemskem servisni interval 75000km , v slo pa 30000km..
sama cena plinskega servisa pa v sloveniji kar močno vpliva na znesek prihranka če moraš na 180000km narediti 6 servisov namesto 3 servise (prvi na 25000 in potem vsi naslednji na 75000km) ..

in spet se ponavlja stara slovenska pesmica - olupiti tistega , ki se ga da kolikor je to maksimalno mogoče ...
a se dobavitelji ne zavedajo nekaterih dejstev , ki se že kažejo zaradi slabe kvalitete plina ( ki ga dobavljajo tudi od tujih dobaviteljev kateri ne premorejo evropskih certifikatov o kvaliteti avtoplina a se to potem ko se pretoči v slovenske rezervoarje kar naenkrat pretvori v gorivo evropske kvalitete) :
-če je plin slabe kvalitete je poraba prevelika - torej prodajo več plina a uporabniki niso zadovoljni - glej hudiča - s plinsko napravo!!
-plinski servisi so zaradi umazanega plina pogostejši kar vpliva na prihranek
- filtri se bašejo , injektorji crkujejo - glej šment - spet je kriva slaba naprava
-cena avtoplina je glede na druge normalno osveščene evropske države občutno previsoka glede na ceno bencina

posledično je prišlo že do tega , da se ljudje ne odločajo več za predelavo na avtoplin ... slej kot prej se bo število avtov na plin dejansko zmanjšalo tako v procentih kot po številu ..

in ob vsem tem se dobavitelji ne zavedajo tega , da je pri avtoplinu mnogokratnik dejanskega zneska zaslužka v primerjavi z bencinom - govorim v centih ne v % ...

zato FO vsem dobaviteljem , ki mislijo , da nas lahko imajo za norce ...

in mogoče bi bil res že čas , da se uporabniki združimo in pozabimo to naše nabijanje tukaj ter se organizirano upremo vsem tem zaslužkarjem !!
plin je cnej k bencin

murkoslavko
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a murkoslavko Ne sep 28, 2014 2:01 pm

Zdaj sem naredil 50.000km, kar je nekje 4000 litrov plina. Nisem še menjal filtra tekoče faze, na koliko jih menjavate?
Filter plinaste faze zdaj menjujem na 15.000km.

Uporabniški avatar
xyz6
Novinec

Napisal/-a xyz6 Ne sep 28, 2014 9:48 pm

plinaš je napisal/-a:in mogoče bi bil res že čas , da se uporabniki združimo in pozabimo to naše nabijanje tukaj ter se organizirano upremo vsem tem zaslužkarjem !!

Me lahko kr napišeš zraven...
Avensis Wagon T22 LPG Prins VSi1
Accord CU1 LPG Prins VSi2
Accord CL7 LPG Prins VSi2
E60 525iA LPG Prins VSi2

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Po sep 29, 2014 5:52 am

xyz6 je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:in mogoče bi bil res že čas , da se uporabniki združimo in pozabimo to naše nabijanje tukaj ter se organizirano upremo vsem tem zaslužkarjem !!

Me lahko kr napišeš zraven...

Kje se vpišem :evil:
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Po sep 29, 2014 6:56 am

Hrvati imajo par "klubov", naredijo si neke izkaznice, in si izborijo popust na neki črpalki, pa še težijo lahko za kvaliteto, oz. grejo drugam če jim ne paše. Ampak pri nas se greš to težko, ker ni prave konkurence, teh par ne-Petrolov v Sloveniji ne pomeni dost.

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl Po sep 29, 2014 9:33 am

cc09 je napisal/-a:Hrvati imajo par "klubov", naredijo si neke izkaznice, in si izborijo popust na neki črpalki, pa še težijo lahko za kvaliteto, oz. grejo drugam če jim ne paše. Ampak pri nas se greš to težko, ker ni prave konkurence, teh par ne-Petrolov v Sloveniji ne pomeni dost.

Žal je točno tako.
In kako naj bi se uprli? A tako, da bomo tankali samo bencin? Ni ravno logično, no jaz od sedaj naprej tankam v Italiji, če sem kje blizu, saj je ceneje kot v SLO. Če grem pa kam v Jugo pa tudi preračunam točno koliko plina še tankam pri nas, da se privlečem do prve pumpe čez mejo. To je pa to, s čimer se sam upiram. Kaj več (realnega) mi pa ne pade na pamet. Če ima kdo idejo, kar na plano.
Aja, za bencin se pa sploh ne spomnim, kdaj sem nazadnje tankal v Sloveniji, ker ga gre itak tako malo, da sem vmes vedno kje, kjer je občutno cenejši. Trgovci in država (predvsem ta), se ne zavedajo, da bi ob pravi cenovni in trošarinski politiki pokasirali v absolutnem znesku več, kot pa sedaj, ko so cene skoraj najdražje med sosedami. Se še kdo spomni kolon turistov, ki so tankali pri nas? Je samo cingljalo v blagajne, pa še Slovenci smo imeli cenejša goriva. Eh, brez veze...

Kvaliteta plina je pa itak spet svoja zgodba. Važno, da je v skladu s standardi. Samo kakšni so ti standardi? No, sam sedaj menjavam filter plinaste faze na 15.000 km in ne več na 20.000 km. Torej smo se tukaj izenačili s Srbijo. Če bo šlo tako naprej, bo pa treba kmalu menjavat na 10.000 km :mrgreen: .

PS: A se kdo spomni nekaj let nazaj je bila razlika v ceni plina in bencina zelo majhna in ob večji porabi plina se ti je že tudi stroškovno skoraj splačalo voziti na bencin.

evilfury
Uporabnik

Napisal/-a evilfury Po sep 29, 2014 11:11 am

Uglavnem kočno sem zrihtal svoj avto. Po tem, ko sem vrgel napravo ven je avto tud na bencin slabo delal, treslo ga je v leru in takrat ko sem pospeševal. No potem smo pa resertiral računalnik in od takrat naprej mam končno spet tak avto, kot je bil pred posegom.

Zdej avto bolj potegne, miren je in manj pokuri.

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Po sep 29, 2014 11:18 am

evilfury je napisal/-a:Uglavnem kočno sem zrihtal svoj avto. Po tem, ko sem vrgel napravo ven je avto tud na bencin slabo delal, treslo ga je v leru in takrat ko sem pospeševal. No potem smo pa resertiral računalnik in od takrat naprej mam končno spet tak avto, kot je bil pred posegom.

Zdej avto bolj potegne, miren je in manj pokuri.

Ja, to so tiste njihove finte, ko se sistem veže na bencinski računalnik in potem je mapa za bencin "prilagojena".

Super, že druga spodbudna novica (prva je bila demontaža sistema, ki ni deloval kot bi moral).

Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

evilfury
Uporabnik

Napisal/-a evilfury Po sep 29, 2014 11:28 am

Ja res katastrofa. A mogoče kdo ve kakšne akcije bo zdej imel prins?

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Po sep 29, 2014 11:29 am

mtl je napisal/-a:Zanimiv detalj. Včeraj sem bil v Italiji in sem videl, da imajo plin na nekaterih črpalkah po 0,72 EUR-a.
Ceneje kot pri nas, pa je bil vedno dražji tam. Očitno bo res nekaj na tem, sedaj ko se je LPG prijel, bo treba pa zaslužit. Še država udari s kakšnim dodatnim ''davkom'' pa smo tam.

Obstaja stran s trenutnimi cenami LPG po celi Italiji. Pred kratkim sem naletel. Sem se trudil, a je ne uspem najti, razlog bi lahko bil tudi moje nepoznavanje Italijanščine. Kar je zanimivo, da cene zelo varirajo in so bile nekje celo blizu 0,6 €/l. Morda boš ti pri iskanju uspešnejši in ker imaš možnost "usput" polniti, bi bila lahko informacija koristna. ;)

LP

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl Po sep 29, 2014 11:37 am

Bom probal poiskati. Ja, cene so pri njih različne in so lahko tudi čez 80 centov. Vendar sem na eni bencinski pri Trstu videl 0,72, bom pa probal še kje poiskat, če so cenejše.
0,6 bi bilo pa že perverzno... :D
Zadnjič spremenil mtl, dne Po sep 29, 2014 11:44 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Po sep 29, 2014 11:40 am

mtl je napisal/-a:PS: A se kdo spomni nekaj let nazaj je bila razlika v ceni plina in bencina zelo majhna in ob večji porabi plina se ti je že tudi stroškovno skoraj splačalo voziti na bencin.

Smo se vozili na Hrvaško tankat, vsakič ko smo imeli službeno pot v Ormož.

Se popolnoma strinjam, da smo čisto "zglajzali" s temi dirigiranimi cenami.

Žena je v včeraj (nedelja) tankala pri sosedih (Avstrija) kot vedno in ekstra popust na vikend in zgodnjo jutranjo uro (5.30), seveda gre za manjši kraj, kjer se borijo za vsakega kupca, tako da je bil liter nafte 1,225 €.

Pri nas 1,359 € - 1,225 € = 0,134 € x 50 l = 6,7 €.

Sem brez besed, pa saj niso normalni.

Malo off topic, pa vseeno: Vse gre "k vragu", zadnjič je kolega iskal kredit na banki in mu je dejala, da mu mora ostali malo manj kot 600 € neto pri plači, da lahko dobi kredit, preveril je ostale banke in je tarifa med 550 € in 600 €. Katastrofa, pa kdo od "povprečnih" še sploh lahko dobi kredit, v firmi imajo na varčevalnem računu nekaj več kot 20k € in dobijo mesečne obresti 1,7 €. jeb.. take banke, tudi sam bi imel denar pod takimi pogoji. :-x

Drugače pa, če se bo kdo odločil za kakšno organizirano zadevo, sem seveda zraven, saj mi počasi zmanjkuje hobijev (oldtimerji, mercedesi, avtodomi, avtoplin, . . .).
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov