Debate, ki niso vezane na ostala področja...

belkaena
Stalni uporabnik

Re: dizel motorji - obnašanje

Napisal/-a belkaena Pe feb 07, 2014 2:52 pm

Navora imajo res manj (ponavadi že zaradi manjše kubature), gledano skozi številke/njutnmetre pri istih KW, vendar pa dosežejo maksimalni navor v povprečju že malo prej in ohranijo ravno krivuljo precej dlje časa od dizlov in mislim, da je to tisto kar šteje pri vsakodnevni vožnji.
Zadnjič spremenil belkaena, dne Pe feb 07, 2014 3:09 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Pe feb 07, 2014 3:01 pm

abbe je napisal/-a:vse je tole res kar si napisal z izjemo navora.
drgač pa ma res bencinar same prednosti,če odštejemo porabo.
nima dpf,nima dragih šob nima dragih pump,nima kvarljivih egr-jev,nima kvarljivih dvomasnih vztrajnikov, velik tišji je.

Ne vem pa če GDI nima dragih šob in drage visokotlačne črpalke, to se meni zdi zelo podobno dizlu.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Pe feb 07, 2014 3:04 pm

že že ker majo direktn vbrizg, sam nevem če so tok drage k za dizle oz če so tok podvržene kvarljivosti,neglede na vse delajo na 10x manj tlaka kot dizli..
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe feb 07, 2014 3:27 pm

belkaena je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:
belkaena je napisal/-a:
pskoda je napisal/-a:Prednost dizla je zame samo poraba in nič drugega vse ostalo je slabše od bencinarja

Točno tako. Seveda primerjamo turbo dizel in turbo bencinar ali N/A dizel vs N/A bencinar in ne primerjamo hruške z jabolki.

Ne vem zate, ampak jaz ponavadi primerjam med sabo konkurenčne avtomobile oz. to kar je pač na voljo v podobnem rangu, pa me ne briga, če gre za hruške in ananase ali pa slive in orehe. :D

A pri Mazdi, ki je šla v smer izboljšanih N/A bencinarjev namesto turbašev (oz. pri skoraj vseh starejših avtih), sploh ne smeš delat primerjave med dizlom in bencinarjem? :D

Lej kaj ti primerjaš men dol visi. Turbo bencinar z isto močjo pa ima vse lastnosti boljše kot turbo dizel razen porabe. Če pa temu ni tako mi pa ti povej. Če gledamo navadnega bencinarja in turbo dizla tudi sam raje pogledam za dizlom. In turbina je element v katerega se ljudje zaljubljajo ne pa dizel. Dejstvo pač je, da so v dizle morali dat turbine, ker drugače so za en drek in ljudje so zaljubljeni v te super fantastične mašine z nizko porabo. Vsak pa, ki preizkusi modernega turbo bencinarja pa (odmislimo porabo, ki je kot pravim edina slabost) ugotovi kaj je prava mašina v vseh (rezn poraba) pogledih.

Navora imajo dizli še vedno bistveno več, kar kakorkoli obrneš, pomeni bolj lagodno vožnjo oz. manj truda, da iz njega iztisneš čim več. Pa že en čas ni navor samo v špici, recimo že 1.6 TDI ima 249 Nm @ 1500-2750 RPM in novi še 105 HP @ 3000-4000 RPM. S tem da so v današnjih časih dizli dosti bolj uglajeni, bencinarji imajo pa dosti večji potencial za (drage) okvare, kot nekoč, tako da ne vidim spet takšnega revolucionarnega preobrata, kot ga nekateri očitno doživljate. Tebe po tvojem pisanju sodeč očitno kar iz stola meče od navdušenja! :D

Sem že preizkusil te blazno super duper fantastične moderne turbo bencinarje, pa začuda nisem "ugotovil, kaj je prava mašina", ker so mi v "družinskih" avtih še vedno turbo dizli bolj zanimivi, turbo bencinarski mlinčki pa mi pridejo do izraza šele v bolj športnih izvedbah (kakšen hot hatch), pa še v tem primeru morajo zaradi pomanjkanja kubikaže delat "čudeže" z izpuhi oz. celo ozvočenjem, kar jim po drugi strani zelo dobro uspeva tudi pri dizlih. ;)

Ne vem, eni pišete, kot da se je pri bencinarjih zgodila revolucija, dizli so pa ostali na nivoju izpred 15-ih let, kar enostavno ni res. Pa ne mislit, da govorim samo o penzionerski vožnji, ker avto večkrat poženem v obrate kot marsikateri ultra bencinarski navdušenec. ;)
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Pe feb 07, 2014 3:56 pm

Ja no sej kaj si zdej pogruntu, da so bencinarji bolš v vsem razen porabi in nižji navor imajo - ampak je v večjem območju vrtljajev.

Tvoje osebne preference me pa ne brigajo v čem hočeš ti svojo družinsko rit vozt.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe feb 07, 2014 3:57 pm

sonic je napisal/-a:
pskoda je napisal/-a:Prednost dizla je zame samo poraba in nič drugega vse ostalo je slabše od bencinarja

Odvisno, s čim primerjaš. Ko sem se odločal za nakup Golfa, je bila odločitev med atmosferskim 1.6 bencinarjem in 1.9 TDI. Prednost TDI zame ni bila prvenstveno glede porabe, ampak predvsem v za moj okus veliko bolj zadovoljivi odzivnosti motorja. S prihodom TSI motorjev se je to seveda spremenilo, s prihodom 1.6 TDI pa itak povsem obrnilo (če s primerjavo ostanem znotraj VAG).

Jaz bom po moje kar dogo časa stal za svojim postom, da je v prid dizla samo poraba, ker ko imaš 1.6T in greš probat dizla komaj čakaš, da se vsedeš nazaj v bencinarja. Benz je zakon 8)

ps.: ne vem za tvojo primerjavo, ker osebno ne bom nikoli v življenju kupoval 1.6 atmosferca oz sem ga imel pred več kot 10leti in to je za mene old school ;)
Lp

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe feb 07, 2014 4:08 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
belkaena je napisal/-a:

Točno tako. Seveda primerjamo turbo dizel in turbo bencinar ali N/A dizel vs N/A bencinar in ne primerjamo hruške z jabolki.

Ne vem zate, ampak jaz ponavadi primerjam med sabo konkurenčne avtomobile oz. to kar je pač na voljo v podobnem rangu, pa me ne briga, če gre za hruške in ananase ali pa slive in orehe. :D

A pri Mazdi, ki je šla v smer izboljšanih N/A bencinarjev namesto turbašev (oz. pri skoraj vseh starejših avtih), sploh ne smeš delat primerjave med dizlom in bencinarjem? :D

Mazda ne vem zakaj tlači 2.0 atmosferski motor (osebno ga ne pogledam nikoli), ker bi lahko naredi 1.2T ali 1.4T. Osebno mi je tudi brezveze tlačit 2.0 motor, ker je cestnina dosti dražja
Lp

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Pe feb 07, 2014 7:38 pm

pskoda je napisal/-a:
sonic je napisal/-a:

Odvisno, s čim primerjaš. Ko sem se odločal za nakup Golfa, je bila odločitev med atmosferskim 1.6 bencinarjem in 1.9 TDI. Prednost TDI zame ni bila prvenstveno glede porabe, ampak predvsem v za moj okus veliko bolj zadovoljivi odzivnosti motorja. S prihodom TSI motorjev se je to seveda spremenilo, s prihodom 1.6 TDI pa itak povsem obrnilo (če s primerjavo ostanem znotraj VAG).

Jaz bom po moje kar dogo časa stal za svojim postom, da je v prid dizla samo poraba, ker ko imaš 1.6T in greš probat dizla komaj čakaš, da se vsedeš nazaj v bencinarja. Benz je zakon 8)

Ja, ampak saj tista črka T je izjemno pomembna. Saj jaz sem to sprobal primerjavo med turbodizlom in turbobencinarjem - pred kratkim en teden vozil 2.0 TDI in sem bil neizmerno vesel, ko sem nazaj dobil 1.4 TSI, čeprav ima malo manj navora, pa vseeno. (edit:) Par let prej pa mi je bila cela muka bila vozit 1.6 atmosferskega bencinarja (V Toyoti Auris, ki mi je tudi sicer bilv vseh pogledih povsem zgrešen in odvraten avto), bil sem navajen na 1.9 TDI in bencinar je bil totalna žalost, v primerjavi.
Bencinar z dovolj moči (in meni osebno je dokaj vseeno če jo dobi s pomočjo turbine ali pa z veliko kubaturo po 'ameriškem receptu') in v kombinaciji z avtomatskim menjalnikom je pa daleč najboljša varianta.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ So feb 08, 2014 6:51 am

belkaena je napisal/-a:Ja no sej kaj si zdej pogruntu, da so bencinarji bolš v vsem razen porabi in nižji navor imajo - ampak je v večjem območju vrtljajev.

Tvoje osebne preference me pa ne brigajo v čem hočeš ti svojo družinsko rit vozt.

Kako u pm je navor v večjem območju vrtljajev, če ima dizel praktično ves čas najprej največji navor, potem pa največje konje, se pravi cel čas optimum???!!! Ti si res zabit kot konj, če ne moreš prebrat tako enostavnih podatkov in če nisi sposoben sprejet drugega mnenja, kot lastnega!
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder So feb 08, 2014 10:36 am

ves čas ja, moraš čakat, da doseže polovico max obratov(2000 of 4000) zato, da se začne premikat. 500 rpm pozneje pa že začne strogo padat navor, tako da dobiš občutek, kot da bi tudi moč padala :D
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane So feb 08, 2014 11:31 am

~toMmy~ je napisal/-a:
belkaena je napisal/-a:Ja no sej kaj si zdej pogruntu, da so bencinarji bolš v vsem razen porabi in nižji navor imajo - ampak je v večjem območju vrtljajev.

Kako u pm je navor v večjem območju vrtljajev, če ima dizel praktično ves čas najprej največji navor, potem pa največje konje, se pravi cel čas optimum???!!! Ti si res zabit kot konj, če ne moreš prebrat tako enostavnih podatkov in če nisi sposoben sprejet drugega mnenja, kot lastnega!

Torej po katalogu:
- 1.6 TDI 250 Nm @ 1500-2750 RPM in 105 HP @ 3000 RPM
- 1.2 TSI 175 Nm @ 1400–4100 in 105 HP @ 5000 RPM

Preden druge označuješ, da so zabiti kot konji pa ti meni povej koli konji pomeni 175 Nm @ 4100 RPM? 75kW

In še vprašanje kateri motor bo bolj glasen? Dizel pri 4.000 RPM ali bencinar pri 6.000 RPM, tega jaz dejansko ne vem, ker nisem probal, bi bil pa zanimiv podatek.
Če drži da sta podobno glasna potem za enako moč bencinarja moraš voziti na 1.5 x obratih dizla. S tem da imaš pri bencinarju enako možnost ga voziti na 1.500 obratih z manj tresljaji, če pač ne potrebuješ tiste moči na kolesih.

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena So feb 08, 2014 12:08 pm

~toMmy~ je napisal/-a:

Zabit si tukaj edino ti, zakaj so ti pa že drugi povedali in ti jaz ne rabim še enkrat. Pa ne kot konj, da jih ne žalim.

Če se pa še malo igramo, tudi ta navor je tako tako. Odvisno s katere plati gledaš. Le zakaj primerjamo motorje po maksimalni moči, če je pa moč le navor x vrtljaji? Primerjajmo jih po kubaturi pa bo dizel še bol pogrnil, tudi pri navoru.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ So feb 08, 2014 1:33 pm

Pišeš neumnosti brez osnove, ignoriraš dejstva, postaneš žaljiv in kar nekaj nabijaš, zato, ker, kot si sam napisal, ti skoraj pride ob pomisli na modernega turbo bencinarja! :roll: Naj ti rečem, da si super, če ne vidiš dlje od svojega nosu?

J.McLane je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:

Torej po katalogu:
- 1.6 TDI 250 Nm @ 1500-2750 RPM in 105 HP @ 3000 RPM
- 1.2 TSI 175 Nm @ 1400–4100 in 105 HP @ 5000 RPM

Preden druge označuješ, da so zabiti kot konji pa ti meni povej koli konji pomeni 175 Nm @ 4100 RPM? 75kW

In še vprašanje kateri motor bo bolj glasen? Dizel pri 4.000 RPM ali bencinar pri 6.000 RPM, tega jaz dejansko ne vem, ker nisem probal, bi bil pa zanimiv podatek.
Če drži da sta podobno glasna potem za enako moč bencinarja moraš voziti na 1.5 x obratih dizla. S tem da imaš pri bencinarju enako možnost ga voziti na 1.500 obratih z manj tresljaji, če pač ne potrebuješ tiste moči na kolesih.

Ne vem, kakšne kataloge ti gledaš, ampak konji pri dizlu so od 3.000 do 4.000 obratov, pri TSI-jih pa tudi na širšem območju obratov, vsaj če govorimo o MQB generaciji. Še manj mi je pa jasno, o kakšnih tresljajih govoriš pri 1.500 obratih. Za kaj drugega kot vzdrževanje hitrosti oz. počasno pospeševanje itak ti obrati niso niti pri enem, niti pri drugem. Če greš pri teh obratih gas do konca pritiskat, da dejansko pride do tresljajev, moraš bit že itak rahlo čuden.

Zdaj pa ne vem a se greste glede razpona navora štetje vrtljajev in se menjalnik popolnoma zanemarja al kako si to zamišljate.
Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So feb 08, 2014 2:09 pm

Blinder je napisal/-a:ves čas ja, moraš čakat, da doseže polovico max obratov(2000 of 4000) zato, da se začne premikat. 500 rpm pozneje pa že začne strogo padat navor, tako da dobiš občutek, kot da bi tudi moč padala :D

Ah lepo te prosim no... a si probal kakšnega mlajšega dizla od 10 let? Če bi potem ne bi pisal takih neumnosti, ker t.i. turbo luknje pri modernih ni nikjer več in avto vleče lepo od malo nad 1000 obrati tudi do 5000, kar zadovolji skoraj vsak tip voznika.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So feb 08, 2014 2:21 pm

J.McLane je napisal/-a:In še vprašanje kateri motor bo bolj glasen? Dizel pri 4.000 RPM ali bencinar pri 6.000 RPM, tega jaz dejansko ne vem, ker nisem probal, bi bil pa zanimiv podatek.

Dizla vozit pri tako visokih obratih nima smisla in je morebiti uporabno samo pri hitrih pospeševanjih. Pri AC hitrostih nekje pri 140km/h bo nekje okoli 2500 obratov v zadnji prestavi. Pri enako močnem bencinarju lahko pričakuješ nekje okoli 4000 obratov. Pri enaki izolaciji bo dizel pri enaki hitrosti tišji zaradi manj obratov.

Za enake performanse in zaradi tega, ker je največ moči pri visokih obratih, boš pri bencinarju za isti efekt pospeševanja moral poseči po kakšni prestavi nižje in bodo obrati še višji kar bo nekaterim sicer všeč samo v kolikor si že nekaj ur za volanom zelo hitro znaš ceniti lagodnost (manj prestavljanja) in tihost vožnje pri nižjih obratih.

Ne bom pa deleal prednosti enih ali drugih samo sem vozil že ogromno dizlov in bencinarjev pa mi dizli še vedno bolj sedejo ... seveda pa z veseljem peljem kakega bencinarja z 200 in več konji... tisto je res filling vse kar je pa pod 150 je pa zaradi pretežkih avtomobilov navadno bolj neka žalost.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane So feb 08, 2014 3:59 pm

BBoss je napisal/-a:Pri AC hitrostih nekje pri 140km/h bo nekje okoli 2500 obratov v zadnji prestavi. Pri enako močnem bencinarju lahko pričakuješ nekje okoli 4000 obratov.

Večjih BUČ še nisem slišal.

Sploh ne bom več komentiral dalje, ker nima smisla.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh So feb 08, 2014 4:52 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Pišeš neumnosti brez osnove, ignoriraš dejstva, postaneš žaljiv in kar nekaj nabijaš, zato, ker, kot si sam napisal, ti skoraj pride ob pomisli na modernega turbo bencinarja! :roll: Naj ti rečem, da si super, če ne vidiš dlje od svojega nosu?

Ne vem, kakšne kataloge ti gledaš, ampak konji pri dizlu so od 3.000 do 4.000 obratov, pri TSI-jih pa tudi na širšem območju obratov, vsaj če govorimo o MQB generaciji. Še manj mi je pa jasno, o kakšnih tresljajih govoriš pri 1.500 obratih. Za kaj drugega kot vzdrževanje hitrosti oz. počasno pospeševanje itak ti obrati niso niti pri enem, niti pri drugem. Če greš pri teh obratih gas do konca pritiskat, da dejansko pride do tresljajev, moraš bit že itak rahlo čuden.

Zdaj pa ne vem a se greste glede razpona navora štetje vrtljajev in se menjalnik popolnoma zanemarja al kako si to zamišljate.

Najbrž se sam ne bi smel sploh vmešat v razpravo, pa vendar... kdo piše neumnosti brez osnove, ti, ki zanemarjaš podatke iz kataloga ali @J.McLane, ki ti prikaže podatke in pove vir? Kdo je žaljiv, ti, ki osebo označuješ z 'zabit kot konj' ali on?

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ So feb 08, 2014 6:39 pm

Daj najprej malo poglej, komu je kaj namenjeno (post nad mojim!) in ne citiraj tako, da zgleda, kot da sem pisal njemu! Pa daj prosim ne omenjaj teh podatkov iz kataloga, če ne veš, kakšno je dejansko stanje. ;)
Slika

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh So feb 08, 2014 7:38 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Daj najprej malo poglej, komu je kaj namenjeno (post nad mojim!) in ne citiraj tako, da zgleda, kot da sem pisal njemu! Pa daj prosim ne omenjaj teh podatkov iz kataloga, če ne veš, kakšno je dejansko stanje. ;)

Poglej, ni pomembno komu si kaj pisal, obstaja dejstvo, da si ti bil žaljiv - ne pa on, kakor si zatrdil, pa tudi ni res, da je avtor posta nabijal neumnosti brez osnove - česar si ga obtožil. Nima nobene zveze zdaj to, kakšno je dejansko stanje in kaj kažejo podatki iz kataloga. Bo bolje, če nehaš uporabljat klicaje in vprašaje v tolikšni meri, če postaneš manj aroganten in če nehaš biti žaljiv.

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena So feb 08, 2014 7:47 pm

Ta tip je res fenomen. Njega ne zanimajo tehnični podatki ampak dejansko stanje. Ne vem sicer kako dejansko stanje izkazuje drugačne okoliščine kot tehnični podatki ampak zgleda je to možno. Ta sobota je res neki bolšga :D.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov