Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
arijan
Novinec

Re: Javijo naj se "junaki" ki ne prižigajo glavnih luči ročn

Napisal/-a arijan Po sep 15, 2014 4:02 pm

Kolikor sem opazil imajo vsa vozila, ki imajo dnevne luči, še zadaj na odbijaču kresničke, tako da ko pripelješ za njim, se ti odbije svetloba nazaj in ga opaziš.
Ni tako močno kot prižgane luči ampak se mi zdi da se s tem še vedno opazi vozila.
Meglenke so pa za po megli, pa se vseeno eni vozijo okoli z njimi po dnevi in po noči.

Uporabniški avatar
arijan
Novinec

Napisal/-a arijan Po sep 15, 2014 4:02 pm

Sporočilo izbrisano.
Zadnjič spremenil arijan, dne Po sep 15, 2014 4:04 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 Po sep 15, 2014 4:15 pm

Jaz na meganu jih ne prižigam. Ne glede na mrak ali dež. Zakaj- zato. Pač prepustim avtomatiki. Nikoli še ni bilo tako da jaz zato slabše videl, če me pa drugi nevidjo v rit pa nevem, vsak reče zakaj nimaš luči prižganih- seprav da me očitno vidi.
Nebom pa komentiral meglenk ker mam filing da so meglenke za nekatere modni dodatek ki more skos svetit pa če tudi vidiš iz Vrhnike Kamnišo savinjske alpe.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Po sep 15, 2014 4:19 pm

Seveda, če pravijo da zadaj nimaš luči prižgane potem te vidijo...dobra :D
Lp

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 Po sep 15, 2014 4:29 pm

pskoda je napisal/-a:Seveda, če pravijo da zadaj nimaš luči prižgane potem te vidijo...dobra :D

Ne saj kadar je res naliv, pa če se ne prižgejo jih sam uklopim, ampak ponavadi se same vklopijo, v vsaj 90%.
Hočm pa povedat da je folk alergičen če vidi da nimaš luči prižganih, tako kot sem jaz alergičen na tiste z zadnjo meglenko v dežju k se samo blešči.
Sicer je pa patrik lepo povedal da se danes preveč zanašamo na te prižgane luči. Sicer pa tak al pa tak imam malo kdaj koga za ritjo.

emilo
Nov uporabnik

Napisal/-a emilo Po sep 15, 2014 5:37 pm

Naj se javijo junaki, ki vozijo sive avte, ker se njihova barva zlije z asfaltom.
Naj se javijo junaki, ki vozijo zelene avte, ker njihovo barvo v naravi zlahka zamenjamo z pokrajino.
Naj se javijo junaki, ki vozijo bele avte, ker je njihova barva pozimi smrtno nevarna saj jih ne opazimo v zimski idili...
Najbolje bo, da uzakonimo obvezno barvo na avtih, ki naj bo čim bolj izstopajoča, na vrhu avta pa dvobarven vrteč reflektor, da ga kdo slučajno ne zgreši,dodajmo pa še ogromen zunanji zvočnik, ki bo vedno predvajal glasbo, kot na Boforstovih kombijih...

Uporabniški avatar
Doc_
Poznavalec foruma

Kraj: Nekje na Primorskem

Napisal/-a Doc_ Po sep 15, 2014 7:30 pm

V zakonu je napisano da MOREŠ imet prizgane luči na AC, ampak tega tej pametnjakoviči nimajo
Slika

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Po sep 15, 2014 7:33 pm

Doc_ je napisal/-a:V zakonu je napisano da MOREŠ imet prizgane luči na AC, ampak tega tej pametnjakoviči nimajo

Tega zakona pa jaz ne poznam oops kolikor vem morajo biti luči vedno prižgane pri nas v sloveniji
Lp

Uporabniški avatar
Doc_
Poznavalec foruma

Kraj: Nekje na Primorskem

Napisal/-a Doc_ Po sep 15, 2014 8:17 pm

pskoda je napisal/-a:
Doc_ je napisal/-a:V zakonu je napisano da MOREŠ imet prizgane luči na AC, ampak tega tej pametnjakoviči nimajo

Tega zakona pa jaz ne poznam oops kolikor vem morajo biti luči vedno prižgane pri nas v sloveniji

Ja seveda tudi na regionalni moraš imeti, vendar so "legalne" tudi te led dnevne, ne pa na AC
Slika

br3mz1
Nov uporabnik

Napisal/-a br3mz1 Po sep 15, 2014 8:46 pm

Doc_ je napisal/-a:
pskoda je napisal/-a:

Ja seveda tudi na regionalni moraš imeti, vendar so "legalne" tudi te led dnevne, ne pa na AC

Bi nas mogoce razvestlil s citiranjem clena zakona, ki govori o temu? Meni namrec zal ni poznan.
Bi pa samo se vprasal, kako se potem vozite po tujini (npr. Nemcija). Tam se se vedno vecino voznikov vozi ali brez luci, ali pa s prizganimi dnevniki lucmi, pa naj si bo mrak, dez, megla...luci prizigajo sele ko je tema (in je vcasuh res zoprno, ko se hoces vkljuciti iz stranske ceste in zelo pozno opazis voznika, ki je v temi, ali senci)...ima pa recimo skoda yeti, ki je kupljen in registriran v Nemciji dve moznosti - prva je, da imas preko mfd-ja aktivirane dnevne luci in se prizgejo zasencne izkljucno ko je dovolj temno (mrak, tunel). Ce pa preko mfd-ja izkjucic dnevne luci, potem pa avto pri hitrosti nad 140 km/h sam prizge zasencene luci, prav tako jih prizge, ko dezni senzor zazna padavine. Samo toliko v razmislek :)

Lep pozdrav,
Bremzi

sam07
Nov uporabnik

Napisal/-a sam07 Po sep 15, 2014 8:54 pm

arijan je napisal/-a:Meglenke so pa za po megli, pa se vseeno eni vozijo okoli z njimi po dnevi in po noči.

Jerry007 je napisal/-a:Nebom pa komentiral meglenk ker mam filing da so meglenke za nekatere modni dodatek ki more skos svetit pa če tudi vidiš iz Vrhnike Kamnišo savinjske alpe.

No o teh meglenkah je pa tako, da ne metat vse v isti koš, ker pri octaviji mk2 so dnevne luči v isti luči kot je meglenka, ampak je za meglenko ter dnevno luč vsaka žarnica zase, tako da ne kar neki pisat ne rečem, da imajo vsi tako.

Lp

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Po sep 15, 2014 9:41 pm

Doc_ je napisal/-a:
pskoda je napisal/-a:

Lahko prosim kakšen link o zakonih kjer piše to?
Lp

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Po sep 15, 2014 9:42 pm

sam07 je napisal/-a:
arijan je napisal/-a:Meglenke so pa za po megli, pa se vseeno eni vozijo okoli z njimi po dnevi in po noči.

Jerry007 je napisal/-a:Nebom pa komentiral meglenk ker mam filing da so meglenke za nekatere modni dodatek ki more skos svetit pa če tudi vidiš iz Vrhnike Kamnišo savinjske alpe.

No o teh meglenkah je pa tako, da ne metat vse v isti koš, ker pri octaviji mk2 so dnevne luči v isti luči kot je meglenka, ampak je za meglenko ter dnevno luč vsaka žarnica zase, tako da ne kar neki pisat ne rečem, da imajo vsi tako.

Lp

Si že videl razliko med dnevnimi in meglenkami?
Lp

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Po sep 15, 2014 9:58 pm

pskoda je napisal/-a:
sam07 je napisal/-a:

Lp

Si že videl razliko med dnevnimi in meglenkami?
večina vidi qrac razliko, meni se tudi ko sem vozil superba vsake toliko blendali, enkrat da imam meglenke, drugič pa da nimam luči prižgan ih, ker so pričakovali nekaj iz glavnih luči da sveti.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B To sep 16, 2014 8:10 am

Kopirano iz http://www.uradni-list.si/1/content?id=86881
Uporaba luči na vozilu

61. člen

(1) Voznik motornega vozila ali skupine vozil mora voziti v cestnem prometu s prižganimi lučmi.

(2) Ponoči uporablja voznik iz prejšnjega odstavka praviloma žaromete z dolgim snopom svetlobe, ki jih mora pravočasno zasenčiti, ko mu prihaja nasproti drugo vozilo, skupina pešcev ali vlak, če vodi cesta ob železniški progi, ali če je spredaj vozeče vozilo tako blizu, da bi dolgi snop svetlobe motil voznika. Ob zasenčenju žarometov je treba prilagoditi hitrost vozila dolžini osvetljenega dela ceste. Vožnja samo s pozicijskimi lučmi (luči za označevanje vozila) v cestnem prometu ni dovoljena.

(3) Na cesti, osvetljeni s cestno razsvetljavo, ki zagotavlja dobro vidnost, in v predoru ni dovoljeno uporabljati žarometov z dolgim snopom svetlobe.

(4) Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali žaromete za meglo (meglenke) ali kombinacijo teh luči. Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 m. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil).

(5) Luči in odsevniki na vozilu med vožnjo ne smejo biti zakriti ali umazani.

(6) Voznik iz prvega odstavka tega člena mora voziti podnevi s prižganimi lučmi za dnevno vožnjo. Kot luči za dnevno vožnjo se lahko uporabljajo tudi zasenčeni žarometi, katerih svetilnost je v takem primeru lahko zmanjšana za največ 25%. Luči za dnevno vožnjo ali zasenčeni žarometi, ki se uporabljajo kot luči za dnevno vožnjo, so lahko prižgane, ne da bi bile sočasno prižgane pozicijske luči.

(7) Na vozišču ustavljeno ali parkirano vozilo mora biti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti osvetljeno s pozicijskimi lučmi. V naselju zadostuje, da je vozilo osvetljeno s pozicijskimi lučmi na tisti strani vozila, ki je obrnjena proti sredini ceste. Označitev vozila s pozicijskimi lučmi ni potrebna na cesti, na kateri cestna razsvetljava zagotavlja dobro vidnost vozila ali če je vozilo ustavljeno ali parkirano na označenem parkirnem prostoru.

(8) Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti ali v predoru ne uporabi luči v skladu z drugim ali tretjim odstavkom tega člena.

(9) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s četrtim, petim, šestim ali sedmim odstavkom tega člena.

Kot omenjeno ze kar nekajkrat na tem forumu v razlicnih temah, zakon je tak kot sem citiral zgoraj, predvsem odebeljeni odstavek. Torej, avto mora imeti prizgane dnevne luci, kar pomeni ZAROMETE (to so sprednje luci, da ne bo dvomov, navadne posebej dnevne zarnice, LED ali pa kratki zarometi s polno ali do 25% zmanjsano svetilnostjo). Naprej ta odstavek pove se, da lahko dnevne luci gorijo tako, da zraven ne gorijo tudi katerekoli od pozicijskih luci, s cimer izkljuci stranske markerje ki jih imajo nekateri avti (rumeni) in pa zadnje rdece pozicijske luci.
Ta zakon je evropska regulativa, zato imajo tak sistem seveda vsi novi avti. Razlika je samo se v tem, da nekateri nimajo avtomatike (senzorjev) in pa seveda v samih senzorjih. V vsakem primeru bi morala prevladat zdrava pamet in bi se moral vsak sam pobrigat, da mu dejansko gorijo prave luci v pravih situacijah, pa ce to pomeni preverjanje avtomatike da je dejansko prizgala luci ali pa manualno priziganje, to sploh ni vazno.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver To sep 16, 2014 8:42 am

No, se strinjam glede vsega napisanega, jaz osebno imam avtomatiko, ki mi prižgane zasenčene luči (spredaj in zadaj). Glede na predpis objavljen zgoraj bi mogoče vso problematiko rešilo to, da so zraven dnevnih luči samodejno prižgane tudi pozicije - in to je vse. Saj dnevne luči služijo predvsem za "pozicijo" vozila in in ne za razsvetljevanje ceste.

Za primer megle pa ni samodejne rešitve, ker še niso razvili poceni zanesljivega senzorja za to..Še najbolj dvoumna rešitev je pri Škodi, da ima homologirane meglenke kot dnevne luči - zakaj ne bi imeli kar vsi avti tako? No, za primer dežja bi se seveda ob vključenih brisalcih te "meglenke" izklopile in istočasno vklopile zasenčene luči. Veliko je možnosti že z obstoječo opremo v vozilu, samo zvezati je treba drugače.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To sep 16, 2014 10:05 am

Jerry007 je napisal/-a:Jaz na meganu jih ne prižigam. Ne glede na mrak ali dež. Zakaj- zato. Pač prepustim avtomatiki. Nikoli še ni bilo tako da jaz zato slabše videl, če me pa drugi nevidjo v rit pa nevem, vsak reče zakaj nimaš luči prižganih- seprav da me očitno vidi.
Nebom pa komentiral meglenk ker mam filing da so meglenke za nekatere modni dodatek ki more skos svetit pa če tudi vidiš iz Vrhnike Kamnišo savinjske alpe.

Hah...pa zakaj je ljudem tako težko/izpod časti se vsaj MALO pomigat še za varnost drugih? Sej ni čudno, da smo tko v falusu pri nas, če pa ljudje samosevate na vsakem možnem koraku. :roll:

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic To sep 16, 2014 10:35 am

EX-B je napisal/-a: bi morala prevladat zdrava pamet in bi se moral vsak sam pobrigat, da mu dejansko gorijo prave luci v pravih situacijah, pa ce to pomeni preverjanje avtomatike da je dejansko prizgala luci ali pa manualno priziganje, to sploh ni vazno.

Imaš povsem prav. V realnosti je žal tako, da prodajalec v salonu reče "ta avto ima avtomatske dnevne luči, pa vam več ne bo treba skrbet glede luči"; pa potem kupec kupi avto ter zares več ne skrbi za luči...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 To sep 16, 2014 12:56 pm

Res še enkrat več se čudim koliko vas je tule gor, ki vse prepuščate avtomatiki ter slepo verjamete v to, da bo ta vedno delovala tako kot mora ob tem pa še posebej poudarjate, da ste to PLAČALI in da MORA delat. :roll: Res je, da so proizvajalci krivi, ker vgrajujejo čudne senzorje, ki prižigajo luči šele v čistem mraku ali pa npr. v tunelih s precejšnjo zakasnitvijo. Ali pa jih sploh ne vgrajujejo.

Ampak vaša/naša naloga je, da vsak pri sebi preveri kdaj in v kakšnih pogojih se prižgejo zasenčene luči ter se po potrebi prilagodi in jih ročno vklopi, če jih senzor ne ali pa če ga kot rečeno ni, kar je precej pogost pojav pri avtomobilih nižjega razreda. Kdor tega ni zmožen je za moje pojme funkcionalno nesposoben in je zanj bolje, da vrne tisto roza knjižico. A brisalcev se vam tudi ne da vklopit, kadar jih potrebujete? A šaltat se vam tudi ne da in mogoče kar stalno vozite v isti prestavi? Pripenjat se vam tudi ne da? Gretja/zračenja tudi ne uporabljate, ko ga potrebujete? Vse to in še marsikaj spada v pojem opravilne sposobnosti, ki jo za vožnjo z avtom MORAŠ imeti. In še najmanj od vsega je problem obrnit tisti knof za luči. In ne, vožnja ni in NE SME biti to, da se na pol uležeš na sedež, eno roko daš na volan, v drugi držiš čik in se potem lagano voziš naokoli kot da te boli ku.rac za cel svet. Ne, ne gre tako! :ne

Še enkrat dež in avtocesta: V nalivu se zaradi vodne zavese za avtomobilom ne vidi NIČ!! Nada!! Zato je vožnja brez prižganih zadnjih luči podobna ruski ruleti. Sam v takih pogojih vklopim tudi zadnjo meglenko, ki jo po potrebi tudi takoj ugasnem, ko se razmere izboljšajo ali pa če hitrost toliko pade, da ni vodne zavese, da ne slepim tistega zadaj. Določenim avtom pa kot rečeno tudi senzor ne vklopi luči, kar je seveda svojevrsten absurd pri vseh milijardah, ki so se zmetale v izboljšanje varnosti. In kot je že nekdo rekel, če vam je že za druge vseeno, lahko poskrbite vsaj za lastno varnost oz. za varnost tistih, ki jih prevažate! :idea:
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda To sep 16, 2014 1:29 pm

Jaz res ne vem kakšna j... vozite, da vam to ne dela? Pri meni dela bp ko je mrak oz ko sonce komaj zaide se prižgejo luči same, ko je dež se isto prižgejo zasenčene in v megli zaradi temnejšega okolja

ps.: razne škode, vw bi pa res zapelal v graben ker dnevne luči bi morale biti pri vseh avtomobilih v glavnih lučeh ne pa nekje spodaj še reno ima bolje rešeno ki so zraven glavnih luči

ps1.: pri vsakem avtomobilu ki ima auto vklop luči se mora rač. nastaviti občutljivost senzorja ker še en navaden hišni senzor za luči ga ima pa stane okrog 15 eur
Lp
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov