Slide je napisal/-a:To jaz vse razumem...ampak dizl nima večjega NAJVEČJEGA navora...a je zdej dobr?
A nisem dal dost dobr primer...celo bencinar z isto vrtino in krajšim hodom ima lahko večji navor kot dizlar, da ne govorim o bencinarju z skoraj isto vrtino in istim hodom...je razlika še bolj očitna! To da ima pa klasični dizel velko navora že tik nad štandgasom, pa jaz nikoli nisem zanikal! In nikjer nisem niti trdil, da fora o daljši ročici ne drži! Seveda je tako...ni pa res, da imajo dizli v osnovi VEČJI navor...govorim o največji vrednosti!!!!!!!!!!!! ne pri 1000 vrtljajih, to pa je razlika!
Zmotno je pač prepričanje...ker je dizl ma ogromen navor...ne...drugače ima razporejenega! To je tisto...in ja...turbo dizli imajo pa velik navor...but so do turbo bencinarji!
Voith je napisal/-a:jakaracman je napisal/-a:[količina goriva. To pa lahko narediš na 3 načine:
- večja prostornina
- večji pritisk polnjenja (turbo, kompresor)
- več vrtljajev
pozabu si na hlajenje vstopnega zraka.
Avalon je napisal/-a:Zadnje nekaj postov bi komentiral takole... I allready feel smarter.Kr tko naprej fantje. Aja nekaj glede turbin.. se te tudi razlikujejo pač če so neki razredi.. ker najbrž je nekaj finte v tem za koliko KM poveča moč motorja določena turbina. Aja še tole.. razni jermeni v motorjih ali ne bi bilo bolje da bi bile tam ketne ker načeloma te prenesejo večje obremenitve (mislim na delovno temperaturo in pa potem vrelišče oz. melting point).
Aja še toleam če jaz naredim motor oz... bate oz. premer valjev res širok in pa da je teh recmo da 6 in imajo kratki hod pa da gor eno turbino in recmo da bi bil na benz... pol bi full šibov? Ali pa nisem prav razumel tko al tko morem še enkrat prebrat.
der_Alte je napisal/-a:Takrat so "kurili" skoraj samo toluen, bencina je bilo res samo za vzorec. Predvsem klenkanja se znebiš s toluenom, kar je pri tistih kompresijah in "norih" tlakih polnenja, bilo resen problem.
Je pa hec. Prebiral sem ene Petrolove papirje... toluen (metil benzen, fenil metan), še dodajajo tudi v bencin, ki je naprodaj dandanes na bencinskih črpalkah. Predvsem v 98 oktanskem ga je več.
Če komu "toluen" precej znano zveni, res je. Če toluen, poenostavljeno rečeno, zmešamo z nitrirno zmesjo žveplove in dušikove kisline, se pri reakciji zamenjajo tri molekule vodika z nitro skupinami in dobimo trinitrotoluen - TNT. :P
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov