Mate je napisal/-a:Avalon: Dej mal pomisli, preden kaj napises. Zakon ma lukne in pomankljivosti. Take in drugacne. In ce je policaj fer in nastavi radar na 70 pri omejitvi 50, da kaznuje tiste, ki so res ze mal prehitr prpelal je to, vsaj po moji pameti pravilno. Ja ne bo colu tistmu k bo pelu 60, glede na to, da je cesta v pijavi gorici precej siroka in je tam res tezko peljat 50. Samo glede na prehod za pesce je pa enih 70 al pa mogoce 80 ze mal velik. Pa brez zamere prosim, samo tak nacin dela policajev, se mi ne zdi neumen.
Kako se izmakniti kazni v tem primeru, je nekdo itak ze pritozbo gor prlepu in mislm, da je to eden izmed nacinov, ki lahko celo uspe. Ceprov sm v tem primeru proti izmikanju.
Pa sem ze parkrat placal policajem in jim tudi bom, ce me bodo ujeli. Pac, sem peljal prehitro. Jezil bi se v primeru, ko bi me ustavil, ko bi peljal do 10km/h cez omejitev, se posebej, ce se mi ta omejitev ne bi zdela smiselna.
andrej777 je napisal/-a:Se pravi da se lahko skozi vsa naselja voziš po števcu cca 65kmh kar je realno 60kmh in te nebo noben zajbaval. To je ql samo po eni strani nepravično. Za 76kmh po radarju pa pri 90% avtomobilov kaže števec že čez 80kmh kar ne moreš doseči v sekindi ali dveh nepozornosti.
Se pa tut strinjam da zarad takih pritožb zastarajo tut hujši prekrški ki tudi slučajno nebi smeli zastarati in za katere bi mogle bit hude kazni. Sej vsak se hoče izmuznt kazni par 10ksit samo pol ko je pa toliko takih zapade pa še prekršek recimo enga pjanca ki je nekoga zbil... Brez takih brezveznih pritožb bi sodišče dost lažje reševalo probleme ki jih je resno treba rešiti.
amater je napisal/-a:Nejko87 je napisal/-a:omejitev je 50, sam radar meri šele od 70 naprej
nebi reku da je 20km tolerance, a pol jim naj pa zahvalo pošljem al kaj
Če mene vprašate kje vozim 50kmh je to le pri speljevanju in zaviranju, al pa ko za kakim sralcem vozim!!! in nisem nek nori voznik, ne norim, samo po omejitvah voziti je že prava umetnost(sploh če maš ker bolš avto, kot je yugo)!!!
Avalon je napisal/-a:1. Predvidevanje: če je tam omejitev 50km/h more radar slikat vsako vozilo ki prekorači to hitrost saj s tem krši zakon, koliko slik bo to posnelo mene prov malo briga, oz. mi dol visi tko ali tako sem jaz in ostali davkoplačevalci kupil un radar naj vsaj dela tko kot more, ko ga bojo oni plačal iz svojih žepov pol naj ga pa štelajo kakor jim paše. Prej pa vsaj v moji glavi nimajo te pravice.
2. In še nekaj slikati samo "težke" kršitelje je idiotsko in klofuta v obraz vsaki inteligenci. Kaznovati je treba vse kršitelje ne samo težke. Kje je tukaj logika??? Mi pojasniš???
3. Zakaj bi svojo (beri državno) blagajno polnili samo z osebami ki prekoračijo hitrost 70km/h (v tem določenem primeru) denar je denar ali se ga država celo brani v neki miselnosti:"ja če ni vsaj štirih ničel nas ne zanima!" ???
pimi je napisal/-a:Kolk je pri nas demokracije, je dolga debata ne spada pa sem....zakon bi mogli pač vsi spoštovati, vendar ga lahko tisti z debelo denarnico po novem in starem zakonu manj spoštujejo kot tisti ki svojo plačo dajo za enkraten prekršek, in poj nimajo za preživetje. Poj se pa lahko začne tudi debata, kaj pa se vozi z avtom če ne more voziti pa predpisih, zakone bojo pa itak kršili samo še premožnejši, pa ne ga srat spet z enakopravnostjo pred zakonom...........poj smo pa spet pri demokraciji, a ne.
pimi je napisal/-a:Za kolk so se pa plače povečale navadnim smrtnikom? A so tudi 90% višje kot takrat. Mogoče samo pri meni ne, in pri tistih ki jih poznam tudi ne......
pimi je napisal/-a:Sej sem ti napisal da mogoče drugim, MENI NE in ostalim ki jih poznam tudi ne, ne rečem 20-30%, sigurn pa ne 90%, ne računat po svoji plači kr vsem ker po tovarnah ki se tanjveč govori majo od 60k do 90k že od leta 91' in jih boli k...(direktorje) za tvojo inflacijo, ne mešaj prakse s teorijo, to je moj zadnji odgovor, hvala.Jebemti tvojo teorijo.
bizi10 je napisal/-a:Ja pišuka pa sej so se tud vse ostale dobrine podražale z inflacijo...Ko sem se še s frčomatikom okrog vozil je bil 95 oktanski bencin 95 SIT zdaj je 200+ SIT. Torej če zelo poenostavimo plače so nekje na istem, dobrine so nekje na istem, ampak razlika je v tem da imamo zdaj kar nekaj dodatnih obdavčitev ki jih tedaj ni bilo, tako da si v vsakem primeru na slabšem. Kar se pa novega zakona tiče višjih kaznih za hitrosti je pa dober in slab obenem. Mislim da bi rabli še večje kazni za vožnje v naselju čez 70 km/h ampak da plačaš pa za 55 km/h kazen je pa BEDARIJA BREZ PRIMERE. Mogle bi bit tolerance ampak v obe smeri! Recimo če je omejitev 50 se lahko pelješ maksimalno 60 in minimalno 40 kar je več in še posebej kar je manj brez upravičenega razloga plačaj kazen! Zakaj ne vidim nobenega policaja ki bi ustavil penzionista ker se pelje 40 tam k je 50 omejitev al pa take k se 70 cijazijo tam ko je 90 omejitev take bi blo treba kaznovat, izpit vzet pa nazaj v avtošolo poslat čene se pa naj z avtobusi furajo. Pol pa ljudje znorijo ko naleti na 15-ega seratorja ki gas more prehitet pa gre noro prehitevat in se poči pa je on kriv 15 penzionistov se bo odpeljalo pa lepo domov in nato debatiralo kaki norci so na cestah to bo treba še bolj počas vozt. Skratka začaran krog, na vsakih 5-10 let ponovno preverjanje motoričnih sposobnosti, vozniškega znanja in sposobnosti normalne vožnje drugače pa čau izpit. Pa izpiti bi mogli bit ko kartica od bankomata, vstaviš v režo v avtu ta se skonekta in preveri če se s tem izpitom lahko voziš in pol se lahko odpelješ..... :P (in potem se svizec zbudi popraska po riti in gre sanjat naprej)
Lisko ima prav. Če bi policaji merili na nevarnih odsekih, ob urah, ko so rizični, se nihče od nas niti slučajno ne bi pritoževal. Težava je le v tem, da najraje merijo takrat, ko so ceste prazne, ker takrat tudi bolj umirjeni vozniki bolj "pritisnemo". Ergo, do sedaj sem dvakrat plačal zaradi prekoračitve hitrosti, vsakič ob dokaj prazni cesti in po osmi uri zvečer. To, da bi se lahko pojavili sredi dneva in popisali še katere druge prekrškarje (lepo bi jih bilo videt kontrolirat rondoje), tega pa ne...
Moja alternativa: vzemimo za osnutek stari zakon, norme za alkohol nanj prenesimo iz novega, povečajmo kazni za prekrške kot so izsiljevanje prednosti, neupoštevanje sistema zadrge, vožnjo po levem pasu, itd. in ga vložimo. Hkrati bi bilo seveda treba sprožiti oglaševalsko kampanjo s strani Policije, ki bi voznike poučila o osnovnih predpisih, vožnji v rondojih, pravilni menjavi pasov, pa tudi prikaz učinkov zaviranja pri zaviranju iz 50 ali iz 60 km/h. S tem bi naredili veliko več za prometno varnost, kot s preprostim navitjem kazni, ki bo koristilo le državni blagajni.
Težava z Evropo v celoti je v tem, da se trend vedno bolj nagiba proti strogi regulaciji prometa, namesto da bi se izboljšavala spretnost in osveščenost udeležencev v prometu. Vožnja nad omejitvijo ni nevarna kot taka, je pa nevarna zaradi ostalih udeležencev v prometu, ki s svojim ravnanjem še dosti bolj ogrožajo varnost ostalih, kot nekdo, ki vozi prek omejitve.
Primer: voziš 200 km/h po prehitevalnem pasu, ko ti naenkrat na levo zapelje vozilo, brez uporabe smernika, ne da bi se voznik prepričal o varnosti menjave pasu. Ker ne moreš pravočasno ustaviti, se zaletiš. Vzrok nesreče? Neprilagojena hitrost vožnje. Tega, da bi se kot vzrok nesreče navedla nepravilna menjava voznega pasu, pač ne gre pričakovati, sploh pa ne pri državi, ki prometno varnost izrablja kot izgovor za polnjenje proračuna (če me spomin ne vara so leta 2003 iz kazni iztržili skoraj 10 milijard SIT - se opravičujem če je podatek netočen) in pri velikem številu udeležencev v prometu, ki avtomobila ne smatrajo kot smrtno nevarne tone in pol jekla, kar roko na srce je, pač pa kot gospodinjski pripomoček.
Vožnja avtomobila se smatra za pravico, ko bi morala biti privilegij. V avtošoli se uči konstantna uporaba vzvratnih ogledal in smernikov (in to PREDEN se menja vozni pas), pa se tega ne drži niti polovica voznikov, medtem ko jih tudi vedno več podnevi vozi z ugasnjenimi lučmi. Seveda to nikakor ne prispeva k nesrečam, ampak so za to 100% krivi brezvestni divjaki, ki v svojih dragih (bogokletstvo) Audijih in Mercedesih vozijo preko 160 km/h.
Osebno mislim, da nekdo, ki med vožnjo ne zmore posvetiti 100% pozornosti prometu okoli sebe in PRAVILNO uporabljati signalizacije, nima kaj početi na vozniškem sedežu. Ko sem nazadnje preverjal, vožnja avtomobila ni bila uvrščena med osnovne človekove pravice, danes pa se očitno smatra za tako. Zato vedno ostrejše omejitve, kljub neverjetno izboljšanim zmogljivostim zavor in podvozja v zadnjih 30 letih. Ne zaradi nekega porasta hudih prekrškov, pač pa zaradi prilagajanja vozniškemu povprečju, ki z leti leze vedno niže.
Kar pa se tiče zgoraj navedenega primera, sam sicer vozim tudi z večjimi hitrostmi, a hvalabogu nikdar ne naletim na tak scenarij, ker v prisotnosti drugih avtomobilov hitrost primerno zmanjšam in to z dobrim razlogom. Zgoraj navedeni primer se je pripetil meni, a pod drugačnimi okoliščinami. Hitrost je bila ubogih 120 km/h, vozil sem mimo kolone vozil, ko je naenkrat, brez opozorila, 15 metrov pred mano, na levi vozni pas zapeljala gospodična s hitrostjo, ki ni mogla presegati 80 km/h. Ne da bi pogledala v ogledalo ali nakazala smer. Na moje trobljenje se je odzvala z žuganjem, češ, divjak.
Pa se je podoben scenarij odvil že večkrat, a sem prepričan da smo uporabniki tega foruma dovolj seznanjeni s stvarmi, ki se odvijajo na naših cestah. Opomba: zgoraj govorim o avtocesti.
Se opravičujem, če sem izbral napačen kraj za pisanje tega posta, ampak vsak dan na cestah vidim preveč neumnosti, da bi lahko mirno prenašal natolcevanja zagovornikov "varne" vožnje. Sploh tistih, ki potem na poti domov iz pisarne ne prižgejo luči, ne uporabljajo smernikov, ne upoštevajo sistema zadrge in še bi lahko našteval.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov