Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER Po jan 10, 2005 1:13 pm

Zakaj take omejitve. vem da se zdi neumno zakaj je tako...Tudi sam sem mnenja da so omejitve prehude amppak...
Tukaj pridemo do raziskav. 80% smrtnih nesreč (ki so najnevarnejše) se zgodi zaradi prevelike hitrosti. Če zmanšamo povprečno hitrost za 1km/h imamo 4% manj možnosti za povzročitev smrtne nesreče. to je DEJSTVO pa kakorkoli vzameš
Za nepravilno postavljene table, kot si rekel na magistralkah je krivo ministrstvo za promet, ki postavlja te table. Za to pravim, da je pri nas tako kot je. Policija mora delati to kar mora, če ljudje z ministrstva za promet ocenijo, da je omejitev 50 primerna potem to pomeni, da mora policija, kot edini organ nadzora prometa to upoštevati. A razumete, zakaj govorim to o sodelovanju ministrstev v prometni varnosti. Dokler ministrstvo za zdravstvo ne bo uredilo problema hitre nujne medicinske pomoči z motorji (nekaj izjem že imamo) ter helikopterji bo vsako leto brez potrebe umrlo do 20 ljudi. itd...
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jan 10, 2005 1:22 pm

Po pravici povedano, vozim sedaj, ko je nov zakon isto, kot sem vozil pred njim. Nikamor se mi ne mudi, in vozim po naših cestah po občutku(števec mi ne dela).
Po avtocesti šparam na bencinu in vozim 5 prestava 3000 obratov - 100km/h mogoče kdaj potegnem do 4000 obratov, ko prehitevam kak tovornjak, še rajši pa vozim za šleparjem z njegovo hitrostjo v zavetrju in preberem jutranji časopis v tej polurni vožnji do službe. V naseljih vozim s 1500 obrati v peti prestavi - 50km/h, al pa počasi za kakim "divjakom", ki vozi 10 do 15 km/h pod omejitvijo. Izven naselij pa vozim v četrti prestavi in 3000 obratih - okoli 80 do 85km/h, pa v teh 10ih dneh še nisem dobil listka, pa tut pred tem zakonom pri moji vožnji nisem dobil položnice že kar nekaj časa. Tko da nehite skos govort kok je zakon slab, če voziš spontano in normalno, ti ni treba veliko gledat na števc, vsaj ko se enkrat navadiš, sploh ni več problem.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
zombi
Novinec

Napisal/-a zombi Po jan 10, 2005 1:23 pm

Bimmer zelo lepo napisano.

Tudi samn vozil precej zmogljiv avto in vem, da se hitro spozabiš in prekršiš, jebat ga, treba se bo navadit še bolj brzdat.
In nimam nič proti zelo visokim kaznim za velike kršitve (velike prekoračitve in alkohol), samo za male kazne je pa to bedarija v pravem pomenu besede.
Ljudje se ne bojijo toliko denarnih kazni, pike so jim pa prava groza.
In če vzameš v zakup, da za prekoračitev do 10km/h dobiš kazensko piko, se temu primerno obnašajo pretirano panični vozniki.
Vsi vemo, kako hitro uide kak km/h čez, že recimo pri prestavljanju...
Posledično opažam, da zelo veliko voznikov gleda več na števec kot na cesto in posledično se bo precej povečalo število nesreč pri hotrostih 50km/h in 90km/h.
Vsak dan se vozim iz Logatca v LJ in opažam, da so kolone daljše, ker so na teh kurčevih 35km velikokrat po tri radarske kontrole. Ljudje iz panike vozijo 40-45 km/h, ker se bojijo, da bodo s piko zaznamovani in obravnani kot kriminalci.
Kazenske pike za prekoračitev do 10km/h so največja bedarija, ki so jo kdajkoli sprejeli. Večje prekoračitve ponavadi narediš zavestno...ampak tistih par km/h ti pa lahko uide in so tako hude sankcije odveč.

V Preverjeno je policijski predstavnik (pozabil ime) tako vneto zagotavljal, da so policisti korektni do vseh udeležencev, tudi policistov, ko niso v službi...
V svoji 30letni karieri ne pozna primera, da bi kdo komu pogledal skozi prste...bla bla bla. Samo s kamero bi se sprehodil do parkirišča in dam za gajbo, če se na gospodovem avtu ne bohoti nalepka IPO... Čemu je namenjena, če ne temu, da se takoj opazi, kdo je njihov?
Pa jim tega ne zamerim (na maram pa da gospoda ležejo), ker policist na policista zajebava za 20km/h, drugi dan v lovu na vlomilca bi mu pa moral 100% zaupat...
Zadnjič spremenil zombi, dne Po jan 10, 2005 1:24 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
<FyreDaug> fuckin ricers
<FyreDaug> civics are like tampons, every pussy has one

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT Po jan 10, 2005 1:23 pm

BiMMER je napisal/-a:Zakaj take omejitve. vem da se zdi neumno zakaj je tako...Tudi sam sem mnenja da so omejitve prehude amppak...
Tukaj pridemo do raziskav. 80% smrtnih nesreč (ki so najnevarnejše) se zgodi zaradi prevelike hitrosti. Če zmanšamo povprečno hitrost za 1km/h imamo 4% manj možnosti za povzročitev smrtne nesreče. to je DEJSTVO pa kakorkoli vzameš
Za nepravilno postavljene table, kot si rekel na magistralkah je krivo ministrstvo za promet, ki postavlja te table. Za to pravim, da je pri nas tako kot je. Policija mora delati to kar mora, če ljudje z ministrstva za promet ocenijo, da je omejitev 50 primerna potem to pomeni, da mora policija, kot edini organ nadzora prometa to upoštevati. A razumete, zakaj govorim to o sodelovanju ministrstev v prometni varnosti. Dokler ministrstvo za zdravstvo ne bo uredilo problema hitre nujne medicinske pomoči z motorji (nekaj izjem že imamo) ter helikopterji bo vsako leto brez potrebe umrlo do 20 ljudi. itd...

Dobro, malce sem seznanjen z NMP in ti lahko takoj povem, da se trudijo ta program izvesti že dolga leta, pa jim vedno odvzamejo sredstva, zato ob nesrečah še danes vozijo vojaški in policijski helikopterji. Pa bo še kar nekaj časa tako. Kar se tiče omejitev pa sem mislil (popravi me, če je narobe), da ima policaj pravico diskrecije, da sam odloča ali bo nekoga ustavil ali ne.

G-4S

Napisal/-a G-4S Po jan 10, 2005 1:26 pm

Na zahtevo uporabnika smo prispevek izbrisali.

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Napisal/-a BiMMER Po jan 10, 2005 1:43 pm

G-4S, raziskave niso nepopolne, jst govorim o posledicah smrtnih nesreč... Če bi se hitrost zmanšala bi bilo toliko manj nesreč. Tukaj ne govorim o vzrokih, ki so pri PN največkrat vzrok kombinacije hitrosti, alkohola, izsiljevanja,... vzrok posledice smrtne žrtve je dokazano v 80% hitrost

@PureTNT: policist dejansko nima diskrecije koga ustavit. Ima diskrecijo koga kaznovat in koga opozorit. Je pa res, da je v praksi nemogoče nadzorovati vseh udeležencev, zato se lahko zgodi da se ustavi voznika ki je prekoračil hirtost za 20km/h ob postopku pa mimo pripelje voznik, ki je prekoračil hitrost za 50km/h. žal je tako, ampak vedno se gleda samo takrat ko policija meri hitrost. Taki vozniki pripeljejo mimo velikokrat ko policije ni in večkrat ko kršijo normo statistično višjo možnost imajo, da se bodo nekoč ujeli v past.
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

G-4S

Napisal/-a G-4S Po jan 10, 2005 1:49 pm

Na zahtevo uporabnika smo prispevek izbrisali.

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Napisal/-a BiMMER Po jan 10, 2005 1:54 pm

ja res je ampak z zmanjšanjem hitrosti upada možnost smrnte poškodbe. če govorim o povprečni hitrosti je dokazano da z zmanjšanjem povprečne hitrosti za 1km/h upade 4% smrtnih žrtev. So pa primeri, ko so mrtvi tudi vozniki ki so peljali 50km/h ampak to so izjeme
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
Avalon
Novinec

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Avalon Po jan 10, 2005 2:17 pm

Kle glede smrtnih žrtev ima Bimmer good point ... hitrost je morilec.. in tega se oklepa naša država, naj raje nekaj naredijo da se hitrost zmanjša -> ta ne bo več morilec -> smrtnih žrtev bo manj!!! A to res sam mi na tem forumu vemo ali je našim vladajočim res vseeno, lahko pa naredijo alternativo... z zakonom določijo 3 otroke na družino pa bo nartaliteta večja od mortalitete. :D Pa bo vedno več slovenčkov. To bi mogl met en odprt forum oz. soočenje z našimi politiki in raznimi Žlenderji, Zajci,... Oz. kolikor sem bral v ustavi oz. uradnem listu RS zberemo 5000 podpisov in razveljavimo ta zakon. 5000 ali pa 50000 folka bi se hitr najdl sploh če bi jih zbirali po celi Sloveniji. To bi še najbolj dalo misliti našim politikom.
Varno vožnjo vam želi Avalon.

jaz2di
Nov uporabnik

Napisal/-a jaz2di Po jan 10, 2005 2:27 pm

PureTNT je napisal/-a:Daj otrok, umiri se.
Glede na to da si zgresil, ti lahko jaz recem mucika?
PureTNT je napisal/-a:Moja "kripa" gre kar dosti preko 200, ampak to ne pomeni, da jo bom zato tiščal do konca.

Ma sem vedel da te bom sprovociral.... :lol: ...si obcutljiv na svoj plemeniti pleh, ni kej. Je bilo cutiti ze iz prejsnjih postov... ;)
PureTNT je napisal/-a:Me pa vseeno zanima zakaj potem plačati večjo cestnino za močnejše vozilo?
Sociala, davek na nepotreben luksuz.
PureTNT je napisal/-a:Glede kazni sem že rekel, bom plačal, bolj me jezijo točke.

Tocno to je njihovo bistvo - da tudi bogati (kar ti vsekakor si, saj imas avto, ki gre preko 200) malo pomislijo, ce se jim splaca bistveno krsiti predpise. Izguba izpita namrec pomeni tudi izgubo zivcev in casa.
PureTNT je napisal/-a:Me pa malce bega dejstvo, da lahko nekdo na avtocesti namerno obrne avtomobil in pelje v nasrotno smer, pri tem povzroči nesrečo, v kateri sta poškodovani še dve drugi vozili, pa za to dobi 60.000 SIT kazni in 4 točke. Nekdo, ki skrajno pazljivo vozi hitreje, pa bo ob izpit.

60.000 je tudi meni nekam malo za tak kiks, ampak v situaciji, ki jo ti opisujes je kazen visja, saj je kazen za napacno smer voznje le del kazni. Skoda in posledicna kazenska in odskodninska odgovornost sta lahko pisani v milijonih.

Mi je pa hecno, da te novi zakon tako moti, saj kot pravis po naseljih ne divjas - ja saj po avtocesti (kjer peljes preko 200 uau! ) so kazni sedaj nizje. Kar je popolnoma v skladu s tem, da je divjati po naseljih dosti bolj bedasto kot voziti 250 po prazni avtocesti. Kar je ocitno stvar, kjer se strinjava, verjeli ali ne.

jaz2di
Nov uporabnik

Napisal/-a jaz2di Po jan 10, 2005 2:36 pm

peters je napisal/-a:Največji problem pri nas, ki onemogočajo NORMALNO vožnjo so OMEJITVE. Le-te v veliki večini niso postavljene situaciji in okoliščinam primerno.

Ja, zelo strinjam. Ce hoces ljudi v nekaj prepricati, naj bo to cimmanj neumno. Neprimerno nizke omejitve slabe slabe, saj povzrocajo nujne krsitve, potem pa clovek itak ni navajen vec upostevati predpisov.
Dosti bi tukaj lahko res naredili tudi policisti. Ce bi se izogibali merjenju na ocitno bedastih mestih (recimo: 5 km ravnina, levo-desno travnik, ampak ker je "naselje" je omejitev 50) in bi merili predvsem na kriticnih tockah, kjer je sicer malo krsiteljev, ampak tisti ki so, so pa obupni (spadajo v tistih 10% zaradi katerih so kazni), bi ljudje dobili boljsi signal - da ob neki normalni voznji, prilagojeni razmeram, ne morejo biti hudo kaznovani in da jim ob totalno bedasti voznji kazen ne uide.

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po jan 10, 2005 2:37 pm

@PureTNT...samo da sva se končno ujela...nisi mi bi TI osebno trn v peti...pač pa buče ki se kotalijo na tem forumu kot vedno...sicer si pa itak razumel kaj sem hotu povedat, torej je nadaljno razglabljanje brezpredmetno...

Lep dan še naprej...pa brez zamere
Slide
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
YOC
Uporabnik

Kraj: Spredi levo (LJ)

Napisal/-a YOC Po jan 10, 2005 3:12 pm

Živ,

bi pa še neki komentiru na temo Pop.kluba.

A se komu zdi sporen prispevek, kjer inštruktor in policist lepo in prevsem brez potrebe konkretno krši zakon ter prehiteva folk v križišču po desni strani, prehiteva še povsod drugod, kjer je to prepovedano,....
Pa še vse skupaj je posneto. A ga lahko predlagamo sodniku za prekrške???
Ne bi reku ko bi g. policist bil na službeni vožnji in imel intervencijo ampak za neke komercialne namene pa pishucka da ne no!

lp

YOC 8)

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Po jan 10, 2005 3:32 pm

Komedija :har

PureTNT glede poznavanja zakonov ima prav. Tisti ko pravi da morajo policaji znati vseh xxx veliko clenovi nima prav. Ampak TNT je lepo povedal. Ce gres na TV se PRIMERNO PRIPRAVIS in to je vse kar je bilo misljeno glede znanja. Da bi pa vsak znal vse je pa logicno, da ne gre. Se enkrat, za oddajo, ki jo pa gleda nekja 100 tisoc ljudi pa mislim da ni dopustno. Ali pac?

Glede hitrosti Bimmer, da je najvecji krivec. G-4S je lepo povedal. Ze v enem drugem postu je rekel da je lahko 130, 90 70 ali pa 50 prehitro. In te raziskave so en bullshit. Komu se pa da ukvarjat, napises neprilagojena hitrost pa je. Malo po novem letu je punca letela v drevesa in vzrok je bil naveden kot neprilagojena hitrost na poledenelem cestiscu. No ja kot punca za volanom lahko sklepamo, da kakega hudega tisanja ni bilo. Ampak da bi si pa ta del ceste zapisal in ob takih kriticnih dnevih posul. Ah ne tooo pa ne. Takrat ob katastrofi na AC na gorenjskem te pomoje tudi voznja po omejitvni ne bi resila. Ah to se lahko debatira v nedogled. Samo ne mi o kakih statistikah, prosim ;)
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po jan 10, 2005 3:40 pm

X-Hair je napisal/-a:Komedija :har

PureTNT glede poznavanja zakonov ima prav. Tisti ko pravi da morajo policaji znati vseh xxx veliko clenovi nima prav. Ampak TNT je lepo povedal. Ce gres na TV se PRIMERNO PRIPRAVIS in to je vse kar je bilo misljeno glede znanja. Da bi pa vsak znal vse je pa logicno, da ne gre. Se enkrat, za oddajo, ki jo pa gleda nekja 100 tisoc ljudi pa mislim da ni dopustno. Ali pac?

Res je...ampak vseeno ni za pričakovat, da bo vedu vse kazni z glave...televizija gor ali dol...kaj je blo pa s tisto avtocesto sem pa preslišu...tko da ne vem kaj je točno blo..:oops: .ampak je neki jaz2di pisu, zakaj je blo tisto tako...
Novinarka je postavljala skrajno debilna ali pa omiljeno rečeno brezvezna vprašanja in ni čudno da so se pojavili taki na nek način zmedeni odgovori...
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Po jan 10, 2005 3:49 pm

nebivedu je napisal/-a:Po pravici povedano, vozim sedaj, ko je nov zakon isto, kot sem vozil pred njim. Nikamor se mi ne mudi, in vozim po naših cestah po občutku(števec mi ne dela).
Po avtocesti šparam na bencinu in vozim 5 prestava 3000 obratov - 100km/h mogoče kdaj potegnem do 4000 obratov, ko prehitevam kak tovornjak, še rajši pa vozim za šleparjem z njegovo hitrostjo v zavetrju in preberem jutranji časopis v tej polurni vožnji do službe. V naseljih vozim s 1500 obrati v peti prestavi - 50km/h, al pa počasi za kakim "divjakom", ki vozi 10 do 15 km/h pod omejitvijo. Izven naselij pa vozim v četrti prestavi in 3000 obratih - okoli 80 do 85km/h, pa v teh 10ih dneh še nisem dobil listka, pa tut pred tem zakonom pri moji vožnji nisem dobil položnice že kar nekaj časa. Tko da nehite skos govort kok je zakon slab, če voziš spontano in normalno, ti ni treba veliko gledat na števc, vsaj ko se enkrat navadiš, sploh ni več problem.

a ti sebe smatraš kot dobrega voznika?

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Po jan 10, 2005 4:02 pm

mene zanima kako bi vi rešili problematiko nesmiselnega umiranja na cesti?
nism zagovornik visokih kazni (me bo prevečkrat udarilo po žepu), vendar kako "dirkača" prepričati v počasno vožnjo?
moje mnenje je da bi mogli na nekaterih cestah spremeniti max hitrost iz 50 na 60 kot je bilo nekoč, seveda ob primerni infrastrukturi (pločniki...)
sem pa proti alkoholu in ostalih substancah na cesti
sam nikoli ne vozim pijan (le kakšno pivce, a le eno(mi je škoda izpita)- tako da smatram da imam pod 0,5), vendar si ki9lometer ali d hitro prehiter
po mestu dostikrat vozim v 4. (poraba) in je pri "minimalnih" obratih (da motor ne jamra) in je hitrost 55-60 km/h, kar smatram da ni prehitro (po dolenki)
aja kar se tiče posov v stilu tudi s petko lahko vozim 100 po mestu je pa po moje vora v tem da z bmw petko prideš do 100 ko se "pretegneš" in malo pritisneš na plin, pri reno pet pa traja da "prilezeš" do sto, tako da v reno 5 namerno kršiš pravila, v bmw 5 z 200km+ pa ni nujno da si tista "baraba" ki namerno vozi preko dovoljene hitrosti (poudarek na ni nujno)
lp

Uporabniški avatar
Žune
Stalni uporabnik

Kraj: LJUBLJANA

Napisal/-a Žune Po jan 10, 2005 4:02 pm

24 ur in ostale "informativne" oddaje komercialnih televizij so nastavljene tako, da iz vsake stvari pa naj bo še tako dobra, potegnejo samo negativne stvari, ker se ljudje na to palijo in radi gledajo. Živ dokaz je 200 tem na tem forumu vsakič ko so trenja al pa kakšen podoben domači Jerry Springer show. My 0,2.

Lp!
SlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Po jan 10, 2005 4:06 pm

u koncni fazi nebo noben umru prej kot bo njegov cajt.

kot ma nekdo ze napisan v podpisu speed doesn`t kill, rapid decelerations does.
pa se to ni cist res ker telo prenese brutalne deceleracije, sam ce so enakomerno porazdeljene po telesu, edin zacasna slepota je posledica tega.

ubija pleh bi lahko rekl.

je pa ta cela zakonska situacija eno velko sranje ker ne mores clovekovih voznih sposobnosti definirat glede na vecino. v teoriji je ze mozno da pac clovek ni sposoben voziti pri 2.0%o alkohola, vendar pa poznam nekoga ki to teorijo ovrze za dobro jutro.

stavm 5.000 sit da ta clovek bol voz pri 2 promila alkohola v krvi kot vecina vas tle gor treznih.

torej ce je ze sama osnova tega votla, zakaj se pol to sploh prakticira?

ce so ze naredl nov zakon bi blo zlo lepo ce bi ta zakon saj biu neki res boljsega kot prejsn, ne pa da so sam vecje kazni. kaj dosezes z vecjimi kaznimi ce ne filanje proracuna?

na cesti je vse isto razn tega da folk se 3x bolj mede kot jih je do zdej.

skoda res da je clovek v osnovi tok neumna vrsta zivega bitja.

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po jan 10, 2005 4:14 pm

kljukec je napisal/-a:aja kar se tiče posov v stilu tudi s petko lahko vozim 100 po mestu je pa po moje vora v tem da z bmw petko prideš do 100 ko se "pretegneš" in malo pritisneš na plin, pri reno pet pa traja da "prilezeš" do sto, tako da v reno 5 namerno kršiš pravila, v bmw 5 z 200km+ pa ni nujno da si tista "baraba" ki namerno vozi preko dovoljene hitrosti (poudarek na ni nujno)
lp

Lej...mam tud to srečo, da poleg petke vozim še avto, s katerim si kot praviš, mimogrede prek omejitve...tudi na AC kaj šele v naselju...ampak nimam problemov s tem da ne bi vedu da 100 peljem v naselji ali pa 200 na AC...zato je v obeh primerih treba zavestno in namerno precej tiščati na gas(glede na normalno vožnjo)...ne gre in ne more it 200 nenamerno...70 ne rečem...al pa 150 na AC...ampak 200 "ponesreči" ne pretiravajte no...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov