Debate, ki niso vezane na ostala področja...

marsus
Novinec

Napisal/-a marsus To mar 15, 2005 8:23 am

Se nanašem na post zgoraj ki pravi da punto 1,2 16 v žre 11 litrov.
Sam imam punto 1,2 16 v.Z vožnjo 90 km/h maksimum na magistralki in 130 km/h maksimalno na avtocesti,se pravi po predpisih moj punto pije točno 5,8 l bencina na 100 kilometrov.In to pije sedaj ko so gor še zimske gume ko je kotalni upor večji kot pri letnih gumah.Ko bom gume zamenjal z letnimi pa bo poraba 5,6 do 5,7 litra na 100 kilometrov točno tako kot je predvidel Fiat.Tako da lahko takoj ovržem iz prve roke trditve o porabi 10 in več litrov na motorjih s 16 ventilsko tehnologijo in pa seveda motorje do gibne prostornine do 1,3 litra.Ker če vam toliko pije kot trdite je hudo nekaj narobe z avtomobilom ali pa z lastnikom.Kar se tiče dizla,dizel s 4,5 litri porabe?hm ..ne vem no,mogoče samo v garaži.Če vozite avtocesto in magistralko sigurno poraba ne bo 4,5.Več ko pritisneš več zahteva.Prazna vreča ne stoji pokonci.

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Tomaz40 To mar 15, 2005 8:28 am

Voith je napisal/-a:
Tomaz40 je napisal/-a:Se pa strinjam s tabo, da hočjo vse na evropsko raven spravt samo plače nej ostanejo pa iste. Kako nej pol ljudje preživijo?
Sam vseen še ni mogoče ocenit sedanje vlade. Prejšna je bila na oblasti več kot 10 let pa ni nardila kej prou dost. Bomo vidl kaj bo ta nardila čez ene par let ne pa 100 dni.

Tomaz40 je napisal/-a:Aja glede sistema: Če boš priden, pameten in iznajdljiv ti bo šlo dobro, če boš pa len in butast pol pa res bolš da greš na Kubo in živiš v socializmu.

ali si prelen in prebutast, da se sekiras za prezivetje?

ce bos hotel na evropski ravni ostati neprikrajsan, bos moral biti priden, pameten in iznajdljiv.

mogoce je pa bagr vozt dobra izbira, tam kjer je placan tko kot se spodobi..

Ne ni me strah za moje preživetje. Strah me je za preživetje neizobražene delovne sile.

Drugač pa probi bagr vozit v recimo Londonu li okolici. Ti povem da prideš v roku 1 mesca nazaj, pa še minus bi si prislužil. Namreč ja res so v tujini boljše plače sam so tut višje cene predsem za stvari nujne za preživetje (hrana, obleke, šolske potrebščine,...)
Če bi hitrost ubijala, bi bili vsi dirkači že zdavnaj mrtvi.

bizi10
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a bizi10 To mar 15, 2005 8:49 am

To marsus and the rest of the bencin bandwagon: :Lej, ko sem kupil dizla in prvih 100 km vozil z res lahko nogo na daljše relacije ti lahko povem da je bila poraba na relaciji Laško-Ljubljana-Laško čez zasavje manj kot 5L/100km torej če se pelješ lepo 90 km/h brez ustavljanja in pospeševanja kar je na tej cesti lahko izvedljivo je poraba lahko tako nizka. Ampak to ni point dizla zame. Za mene je point v tem da jaz v Celju ko imaš samo mestno vožnjo, avto čez noč zunaj na mrazu, pa čez teden poleg treh daljših relacij dosti vožnje po mestu porabo pozimi nisem spravil preko 6,8L/100km pa je to mestna vožnja in to dinamična, poleti ne šlo čez 6L/100km. Zdaj ko je malo topleje sem resetiral računalnik, trenutna poraba mestna vožnja (celje)/avtocesta(maribor) 6,1L/100km pa se dinamično vozim.

Evo vam še izračun:
Tako naredim z 40 litri nafte ki me pride nekaj čez 8.000 SIT 650 km. V pol leta mi je to naneslo 20.000 km oziroma cca. 245.000 SIT v pol leta za nafto. Prej sem z Meganom 1,6e imel iste relacije isto vožnjo in sem tankal 50L povprečna poraba cca. 7,8 L/100km torej nekaj čez 10.000 SIT za v poprečju čisto isto 650 prevoženih km. To znese cca. 307.000 SIT v pol leta za 20.000 prevoženih. Razlike v pol leta je torej 60.000 SIT v enem letu je to 120.000 SIT. Pa sem obračunal po novih cenah dizl pa po novih cenah bencin. Peljem se tako kot mi je všeč, dinamično in ne po jajcih pa še vedno bom precej na boljšem kot z bencincom. Zdaj si pa vtaknte svoje bencince v rit pa ste lahko tih dokler ne bo cena nafte 250 SIT za liter OBENEM pa mora bencin ostat na 206 SIT takrat bom jaz glede na stroške z gorivom na istem kot z bencincem ki sem ga imel do sedaj.

marsus
Novinec

Napisal/-a marsus To mar 15, 2005 9:03 am

Pozabil pa si na nizke temperature.Stavim da ga pri meni doma zunaj na prostem ne bi vžgal v zadnjega pol meseca.Ker temperatura -25 in več kot je blo pri nas celih 14 dni naredi svoje.Tako da tvoj dizel nima šans proti bencinu,ker si pozabil k stroškom prištet strošek dodatka za nafto za mrzle dni.Lahko je tudi povsem novi mercedes iz tovarne pripeljan a vseeno rabi dodatek za nafto.Ker če je stacionarna zunanja temperatura -25 stopinj se pri vožnji poveča na -28 ali več.Tukaj pa tvoje cevi za dovod nafte dobesedno ledenijo,da ne omenim da bi celo noč zunaj stal.

Uporabniški avatar
MALIJOHN
Novinec

Napisal/-a MALIJOHN To mar 15, 2005 9:08 am

marsus je napisal/-a:Se nanašem na post zgoraj ki pravi da punto 1,2 16 v žre 11 litrov.
Sam imam punto 1,2 16 v.Z vožnjo 90 km/h maksimum na magistralki in 130 km/h maksimalno na avtocesti,se pravi po predpisih moj punto pije točno 5,8 l bencina na 100 kilometrov.In to pije sedaj ko so gor še zimske gume ko je kotalni upor večji kot pri letnih gumah.Ko bom gume zamenjal z letnimi pa bo poraba 5,6 do 5,7 litra na 100 kilometrov točno tako kot je predvidel Fiat.Tako da lahko takoj ovržem iz prve roke trditve o porabi 10 in več litrov na motorjih s 16 ventilsko tehnologijo in pa seveda motorje do gibne prostornine do 1,3 litra.Ker če vam toliko pije kot trdite je hudo nekaj narobe z avtomobilom ali pa z lastnikom.Kar se tiče dizla,dizel s 4,5 litri porabe?hm ..ne vem no,mogoče samo v garaži.Če vozite avtocesto in magistralko sigurno poraba ne bo 4,5.Več ko pritisneš več zahteva.Prazna vreča ne stoji pokonci.

Mtr ti si pa tud en čudak. Model ti je napisu MESTNE VOŽNJE. Vsi ki majo bencinarje se zgovarjajo da jim mal pije ker upoštevajo sam relacijo, in so potem vsi srečni. Sej tud diesel na relaciji nč ne žre pri vožnji 90 al pa 120 km/h. Sam ga mal stisn pa boš vidu razlikov porabi pri veliki obremenitvi motorja, pri hitri vožnji. Razlika v porabi bo očitna. Men oserbno pri vožnji z A4 1.9 tdi 130km vozim konstantno 170km/h porabi 7 litrov. No kolega ma pa astro 16.16v pa jo je voz konstantno150 km/h pa mu je žrla 9,5 litra na 100 km.Testiral smo pa na 180 km dolgi avtocesti čez Hrvaško. Da o mestni vožnji sploh ne govorimo ker ma že skoraj vsak bencinar min. 10 litrov na 100km mestne vožnje. Zato ne mi neki sanjat o 6 litrih. Zračuni mal mestno,izvenmestno pa boš vidu ali je 6 litrov.
No da zaključim diesel se bo še zmer splaču pri teh cenah.Kakor so nekateri napisal diesel mora prit na 250 sit bencin pa ostat nespremenjen da bo nekje to enakomerno. Kar bo pa kdo vozil je pa njegova lastna odločitev. Men je zaenkrat diesel bolj pri srcu ker se vozim zdej v še zimskem času z gumami 225/40/18 z 7.5 litri večinoma mestne vožnje. 20% je relacije in to je obvoznica.
LP

marsus
Novinec

Napisal/-a marsus To mar 15, 2005 9:13 am

žal ti moram povedat da je mestna vožnja vračunana zraven in to skoraj polovico.Na leto pa prevozim 30.000 kilometrov ali pa še kakšnih 100 več.Tako da je mestna vožnja zraven in to je mestna vožnja vključena do 50 km/h maksimalno.Tako da vem kako je s tem.

Uporabniški avatar
Yagi-san
Poznavalec foruma

Napisal/-a Yagi-san To mar 15, 2005 9:18 am

marsus je napisal/-a:Se nanašem na post zgoraj ki pravi da punto 1,2 16 v žre 11 litrov.

Dej ti nehaj sanjat z nekimi magistralnimi cestami in AC itd. Napisal sem kot je kazal potovalni računalnik. Vožnja je bila ves čas mestna ( 2 dni) in to ves čas do konca plin pri speljevanju itd.

Yagi-san

Uporabniški avatar
MALIJOHN
Novinec

Napisal/-a MALIJOHN To mar 15, 2005 9:21 am

No ti zihr veš kok teb tvoj avto kur. Sam jst ti iz izkušenj govorim, kako je blo. :wink:
Ni treba da zdej razpravljamo na dolgo in široko. :P

bizi10
Novinec

Napisal/-a bizi10 To mar 15, 2005 2:44 pm

marsus je napisal/-a:Pozabil pa si na nizke temperature.Stavim da ga pri meni doma zunaj na prostem ne bi vžgal v zadnjega pol meseca.Ker temperatura -25 in več kot je blo pri nas celih 14 dni naredi svoje.Tako da tvoj dizel nima šans proti bencinu,ker si pozabil k stroškom prištet strošek dodatka za nafto za mrzle dni.Lahko je tudi povsem novi mercedes iz tovarne pripeljan a vseeno rabi dodatek za nafto.Ker če je stacionarna zunanja temperatura -25 stopinj se pri vožnji poveča na -28 ali več.Tukaj pa tvoje cevi za dovod nafte dobesedno ledenijo,da ne omenim da bi celo noč zunaj stal.

Ej, jaz nisem celo zimo nobenega dodatka tankal, če si pa ti v sibiriji doma pa ne moreš dizla met pa ne pol pljuvat čez dizle, pa tud če bi mogu za dva ali štiri kesle dat dodatek za nafto not bi se tekom leta to nekak povrnilo se ti ne zdi.

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm To mar 15, 2005 3:27 pm

Js bi tkole naredu (če bi bil diktator): Lepo fletn prodajaš bencin po 200SIT, dizl pa po 150SIT. Ko folk ves navdušen pokup vse traktorje pa podražiš dizl na 250SIT, bencin pustiš na 200SIT in mastno služiš. Ko maš ti enkrat 2/3+ traktorjev v državi se ti to definitivno splača nardit.

bizi10
Novinec

Napisal/-a bizi10 To mar 15, 2005 3:59 pm

To boš pa lahko naredil ko bodo tovornjakarji na bencin vozili...

Uporabniški avatar
BaSe
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a BaSe To mar 15, 2005 4:08 pm

hehehehehehehe :lol:

dizlaši so se nam vedno smejali pa govorili hahaha hvala bogu, da mam dizla :D

Zaj se pa lahko jaz smejim :lol: HAHAHAHAHAHAAA hvalabogu, da mam benza :P :P

LP

bizi10
Novinec

Napisal/-a bizi10 To mar 15, 2005 4:16 pm

BaSe je napisal/-a:hehehehehehehe :lol:

LP

Ti si nisi prebral kaj sem napisal anede ne? :roll:

wido
Nov uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a wido To mar 15, 2005 4:23 pm

jst sem meu prej favoritko k ma 1.3 motor pa sn jo polet tezk spravo pod 8.5l, zdej sn pa nabavo pasata 1.6TD k je enkrat tezji, da ne govorim kok bol udobn pa ne pije vec ko 6.5l. Pa sn ga glih kupo tak da ga se nisn najbol navajen, ko se ga bom pa navado bo pa sigurn poraba okol 6l. :vrum :vrum :vrum

maestral
Nov uporabnik

Napisal/-a maestral To mar 15, 2005 4:33 pm

Nižja kot bo poraba, dražje bo gorivo. Sklepam, da če bodo avtomobili čez 10 let porabili dvakrat manj, bo cena goriva dvakrat višja. Precej požrešnih "otročičkov" se napaja iz končne cene goriva (države, naftni koncerni), zato je potrebno poviševati cene v skladu z manjšanjem porabe.

Uporabniški avatar
Quik
Novinec

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a Quik To mar 15, 2005 4:40 pm

oba sta cist predraga :?

Uporabniški avatar
FireSTORM
Poznavalec foruma

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a FireSTORM To mar 15, 2005 4:43 pm

dizl manj porabi je pa dražji...
in čez kako leto dni bo dizl že tolko dražji da se potem nebo več poznalo ko bomo tankali...

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec To mar 15, 2005 4:49 pm

glede porabe je tko
mel sm 100 km dci cliota, in kot nadomestni avto punto 1.2 16V
Clio:
agresivni voznik sm (priznam)
5.5L povprečna
oz 5l in manj lepa vožnja- kolega ga ma le 4.5 l
10.3 l na 100km po AC gas do podna, oz kokr gre
punto
(mel sm ga le en vikend in ga nisem šparal)
9.3 l porabe
pa velik počasnejš je šel, nobenih pospeškov...
to je razlika med bencinarjem in dizlom
logično je da je razlika pr obremenjevanju največja
če voziš uizi bo razlika najmanjša
aja MC c sportcoue 2.2 cdi 160 km- čez 7l ga ful težko spravš, normalno 6.3, sam nism mogu verjet
MB A 160 cdi cca 110km pa ma porabo cca 7 l
marea 1.8 115km cca 10+ l- zlo mal vozu- mel stric
....
tko pač je
jst sm pristaš traktorjev, predvsem zaradi navora in porabe seveda
lp

Uporabniški avatar
BaSe
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a BaSe To mar 15, 2005 5:00 pm

bizi10 je napisal/-a:
BaSe je napisal/-a:hehehehehehehe :lol:

LP

Ti si nisi prebral kaj sem napisal anede ne? :roll:

ne

komu se skesam :P :roll:

PS. to je blo mišljeno kot šala glede smaylijev ;)
PS2. Ko se je benz podražal 100X v zadnjih 2 letih se mi tudi nismo jokali na šale dizlašev ( Šalaaaaaa) :D

LP brez zamere ;)

Uporabniški avatar
Bel-Tirid
Poznavalec foruma

Kraj: Bled

Napisal/-a Bel-Tirid To mar 15, 2005 5:18 pm

Janez Blond je napisal/-a:
Daco je napisal/-a:Ma kaj se bunite, cez mesec ali dva bo bencin itak okol 1 € :P
Pa prasci so zdaj lepo fiksirali davcno priznane stroske kilometrin na max 62 SIT/km. :?

Jebiga, sta se mora lako je... clovek se vsega hudega navadi, tut tega se bomo mogli. Vprasanje je samo, do kdaj bo to se slo, da nam ki nosimo drzavo na plecih, hrbet ne poci pol pa nebo drzava vec mela komu denar pobirat. :roll:

Če maš firmo ti toplo priporočim da razmisliš o lasingu, davek se odbije pa še dobička je manj na koncu leta, kar pomeni manjšo dohodnino, a ja pa s.p.-jem ni treba plačevat dodatka za privat vožnjo. Malo neumno bi blo samem sebi plačevat ta dodatek.

ja 62 sit /km, to je noro + da moras tankati olje za 10 gospodinstev... + da imamo v naši drzavi skoraj največji strošek dela v EU, da država podpira monopoliste kot so merkator... ( Hotli so sprejeti zakon, da bi bile vse stvari obdavčene 19%, to bi bil kaos, nič več 8.5% in 20% ampak vse 19%. debili)

In potem ce si privat lahko rečes da je država v kurcu.

Zdej pa k vsi govorite kolk vam kuri, se cudim da ste na forumu avtomobilizem.com in imate avte samo da se pripeljete iz tocke A v tocko B. jest vem da nisem kupil 2.8 zaradi porabe :D ampak zaradi uzitka v voznji. Na relacije kuri bencinar isto kot dizelaš, je pa razlika v mestni voznji. Zato je razlika v stroskih minimalna

Vsem je ta trend dizlov malo preveč stopil v glavo.
Slika Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov