Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Bel-Tirid
Poznavalec foruma

Kraj: Bled

Napisal/-a Bel-Tirid Ne jul 24, 2005 5:35 pm

jah tko je, jest plačujem 250k za letne gume in 160k za zimske gume zakaj? Da sam sebe nebom ubiv, ampak da me bo nekdo drug.

to kar delate je idiotsko, ampak pač vsak rabi ene 2 komada ubit da se spametuje
Slika Slika

Uporabniški avatar
Miholl
Uporabnik

Kraj: Long Melford, Suffolk, England

Napisal/-a Miholl Ne jul 24, 2005 6:29 pm

in če se pozimi zaletiš z letnimi gumami v snegu si ga še s strani zavarovalnice naj**** ker ti ne krije škode....tko da....ne se hecat preveč

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman Ne jul 24, 2005 6:40 pm

Čojko je napisal/-a:Se ravno ne strinjam s teboj. Naj se vozijo, vendar v kolikor povzročijo zastoj zaradi neprilagojene opreme vremenskim razmeram (ko zapade sneg vedno pomaga tudi letna+veriga) naj plačajo visoko kazen.

V principu prav, ampak kaj mi to pomaga, kos tojim na AC na klancu pri razdrtem ker je zabasan s kreteni z letnimi gumami (se mi je ze zgodilo, hvala bogu sem mel terenca, pa je slo malo po bankini, malo pa na zalet slalom med kretencki).
Slika

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman Ne jul 24, 2005 6:42 pm

kroskris je napisal/-a:Drugače pa mam raje počasno in sigurno vožnjo po snegu z letnimi, kot pa divjanje z zimskimi s šoferji, ki mislijo da le-te vseeno držijo. :shock:

In potem s emoram za tabo (ne vzet dobesedno osebno, mislim pac na taksne s to filozofijo) vozi po lokalnih cestah 30, po AC 50 in podobno ...
Slika

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm Ne jul 24, 2005 7:37 pm

Obstaja veliko načinov, kako se lahko ubiješ. Tko da če plačuješ 400k letno za gume to še ne pomeni, da boš preživel :lol:

Uporabniški avatar
Bel-Tirid
Poznavalec foruma

Kraj: Bled

Napisal/-a Bel-Tirid Ne jul 24, 2005 11:02 pm

jah, avto je strošek, še vedno imas avtobus. Drgač pa dobre gume in dobre bremze, so 90% da se ne zaletis. Sem imel modro izkusnjo 3 dni nazaj, ko so gume cvilile jest sm se pa kr peljov, obviv traktor in se srecno ustavu na kamnih. Vzrok? zjebane zimske gume
Slika Slika

Dario
Novinec

Napisal/-a Dario Ne jul 24, 2005 11:02 pm

Stratus_ za 500k za svoj avto dobim gume za po snegu+ ledu, pri max hitrosi 80kmh

Sicer pa mislim, da nas je kar precej zapeljala po sengu z letnimi gumami! kar pa nepomeni da se bomo namerno lotili kake daljše poti z njimi.
Sneg pa sedaj nikol neveš kdaj in kje bo padel tak da si lahk pol v rit, in prisiljen vozit z njimi. Z pametno nogo seveda

dobra zimska je boljša za zimo (po snegu, brozgi, blatu, če je dobra bo tudi na dežju solidna)

Letna bo pač bla dobra za poletje ( suha cesta, mokra cesta, malo boljše se odnesejo za silo tudi na snegu. Kar nepomeni da je namenjena da se znjo tudi vozmo tam!
Pri blatu+pesek je pa velih različno od gume do gume.

Lp

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm Ne jul 24, 2005 11:13 pm

Bel-Tirid je napisal/-a:jah, avto je strošek, še vedno imas avtobus. Drgač pa dobre gume in dobre bremze, so 90% da se ne zaletis. Sem imel modro izkusnjo 3 dni nazaj, ko so gume cvilile jest sm se pa kr peljov, obviv traktor in se srecno ustavu na kamnih. Vzrok? zjebane zimske gume

Ali pa neprilagojena hitrost glede na razmere? :EE

Uporabniški avatar
DognerDJ
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a DognerDJ Po jul 25, 2005 12:46 am

Stratus_ je napisal/-a:......če je cesta suha se letne bolj držijo, če je pa sneg je treba met pa ketne......

Sanjaj ! Pri nizkih temperaturah je tvoja letna guma na suhem cestišču kot plastika. Dvomim pa , da plastika bolje prime kot guma !
Renault Megan 2 Ai Edition

Uporabniški avatar
kroskris
Novinec

Kraj: z Dežele

Napisal/-a kroskris Po jul 25, 2005 1:34 am

jakaracman je napisal/-a:
kroskris je napisal/-a:Drugače pa mam raje počasno in sigurno vožnjo po snegu z letnimi, kot pa divjanje z zimskimi s šoferji, ki mislijo da le-te vseeno držijo. :shock:

In potem s emoram za tabo (ne vzet dobesedno osebno, mislim pac na taksne s to filozofijo) vozi po lokalnih cestah 30, po AC 50 in podobno ...

ni to moja filozofija, namreč eni pač nimamo keša da bi menjavali gume ko malo snega nameče, sicer pa kdaj je te bla kakšna hujša zima mi povejte, sneg se vedno manj obdrži, občasno ga ful vrže, takrat grem raje kam peš, in zaradi tega je računica taka, da sem se odločil pač ne kupovat posebej zimskih gum za par snežnih dni v letu.
Žal je tako, in verjemite da bo še slabše, ker prave zime kmalu več ne bo, saj vsi vemo o globalnem segrevanju, vreme je vedno bolj nestabilno,...
Tako da me/nas lahko vsakdo prehiti če vozimo pod 50 po snegu, če se mu že tako zelo mudi v jarek. :?
Sicer pa koliko pa je smrtnih žrtev med nesrečami pozimi, zagotovo prevlada materialna škoda, ...tako da nekaj dela za kleparje pa tudi mora bit :P :D
omg, i love my bmw!
Slika

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Po jul 25, 2005 6:05 am

DognerDJ je napisal/-a:
Stratus_ je napisal/-a:......če je cesta suha se letne bolj držijo, če je pa sneg je treba met pa ketne......

Sanjaj ! Pri nizkih temperaturah je tvoja letna guma na suhem cestišču kot plastika. Dvomim pa , da plastika bolje prime kot guma !

Eni pa se kar Slika
SlikaSlika

bizi10
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a bizi10 Po jul 25, 2005 7:48 am

jakaracman je napisal/-a:
Čojko je napisal/-a:He, fe spet slovenska ali celo svetovna fama o teh zimskih gumah. Tudi Samotar je našel moj članek o teh gumah na Avtomagazinu.

Dejstvo je tako:
zimske gume so samo za v sneg in makedam/blato boljše od letnih. Upam si trditi (tega ni še nihče sprobal), da ni neke bistvene razlike med zimskimi in letnimi niti na ledu.
V vseh drugih pogojih je LETNA GUMA BOLJŠA OD ZIMSKE (suho, mokro, +20, +7, 0, -10)

To so letos preizkusili in potrdili tudi Avtomagazinovci z Modusom (a ne Jakaracman?).

Žal so gumarski lobiji tako močni, da so poleg "nategovanja" ljudi o super zimskih gumah, podkupovanju avtorevij in avtomoto društev, da ne opravljajo testov, kjer so skupaj zimske in letne gume v vseh pogojih, itd. Celo tako daleč so prišli, da država kot je Slovenija s pretežno mediteranskim podnebjem predpiše zimske gume kot OBVEZNE gume med 15.11 in 15.3 :evil: Neverjetno kako jih skrbi varnost voznikov pozimi tistih, ki imajo letne gume. Kaj pa varnost poleti tistih, ki imajo zimske gume. To ne briga nikogar. Važno, da si kupil zimske in letne gume, katere večina meče stran s še polovico profila. Naj bo letna ali zimska.

Vse to na račun potrošnika, ki je neuk in kupuje tisto, kar mu prodajajo mediji, splošno prepričanje in celo državni predpis :shock:

Lp Čojko

Drzi, ampak z enim dodatkom: dokler se ne bodo VSI vozniki, ki imajo pozimi gor letne gume navadiii, da ob snegu pac NE vozijo (ne pocasi, ne previdno, ampak sploh NE, ker s tem ogrozajo in ovirajo tiste, ki so pac placali za zimske gume).

No s tem se pa strinjam, tudi jaz sem celo zadnjo zimo na Xsari imel letne mišelinke (stare pol leta) na relaciji Celje-Maribor in ni bilo nobenih problemov. Tiste par dni ko je bil sneg pa če mi je ravno padlo na dan ko sem moral v Maribor sem pač vzel Polota z zimskimi gumami pa je bila zadeva rešena.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jul 25, 2005 7:58 am

Celo leto vozim "ALL TERRAIN" gume. To niso all season. Niso zimske, ampak so letne gume, ki imajo v trikotničku snežinko. Tista snežinka pri vseh gumah pomeni da je to guma, ki je bila tudi testirana za zimske razmere in je dovolj kakovostna in dovolj bvarna da se lahko vozi z njo tudi v snegu. M+S pa pomeni celoletna pnevmatika. ZIMSKIH PNEVMATIK V SLOVENIJI SKORAJ NI, so samo letne in celoletne gume, ki so testirane in dovolj kakovostne za vožnjo pozimi!!! Razen če ste si pripeljali kje iz švedske ali norveške njihove gume za zimo in ste montirali žebljičke na njih.
Tko da ne govorte kok so dobre zimske gume, ker se vsi vozite z letnimi stalno, samo ene so bile testirane v snegu in so dobile trikotnik z zvezdico, druge pa ne.
Mal si poglejte strani, na katerih so neodvisni testi z gumami in resnica o gumah.
Problem in razlika med nami in kakimi švedskimi cestani je v tem, da švedi pozimi pustijo 10cm snega na cestah in potem vozijo z ježevkami s takimi hitrostni, da si mi tut predstavljat ne znamo. Ne posuvajo cest s soljo, ker vedo, da to uničuje tako avtomobile in njihove gume, kot cesto. Sol vsako gumo otrdi in ta nima več dobrega oprijema na cestišču. Tko da mi smo v primerjavi z državami, kjer imajo dalj časa sneg pravi neznalci in nimamo pojma kako bi to uredili. Država ima pa od tega da 2X na leto menjamo gume na avtu samo dobiček - davek od prodaje in davek od storitve - uglavnem nategujejo nas povsod koder se da.

Guma ki jo jst mam na avtu je BFGoodrich All terrain T/A in se drži poleti po asfaltu noro, po pesku res odlično , pozimi po snegu in ledu tudi dobro, tudi po mokri cesti se drži, dokler je nova, ko pa je znucana pa po mokri cesti čista smrt - moraš vozit vsaj 10 do 15km/h manj od predpisane, da te ne odnese. Pa še kratek avto s kratko medosno in zadnji pogon - full huda kombinacija za vrtet se po cestah - in do sedaj me je samo 2X obrnilo - enkrat na enem velikem ovinku in enkrat na rondoju(po moji želji).
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Mumbley
Novinec

Napisal/-a Mumbley Po jul 25, 2005 9:03 am

Opazil sem da tudi letne gume, ki vsebujejo snov imenovano "silica" zelo slabo zavirajo na razbeljenem asfaltu ker se ta dodaja zaradi ohranjanja elastičnosti pri nizkih temperaturah.

quattro-fan
Nov uporabnik

Kraj: Jesenice

Napisal/-a quattro-fan Po jul 25, 2005 9:32 am

Lahko povem sam svojo izkušno, kako zgledajo letne gume z y faktorjem pozimi na klancu. Ko je avto začel drset, si šel lahk ven in ga samo gledal. Tko je šlo enih 200 m,
pol se je pa k sreč ustavu. Blo je čist počas sam nis mu kej nardit. Bremze in volan so bli neuporabni. To je bla dost velika lekcija, ki pa je mela svoj učinek. NIKOLI VEČ LETNIH GUM V SNEGU!!!

Uporabniški avatar
DognerDJ
Novinec

Napisal/-a DognerDJ Po jul 25, 2005 10:28 am

quattro-fan je napisal/-a:Lahko povem sam svojo izkušno, kako zgledajo letne gume z y faktorjem pozimi na klancu. Ko je avto začel drset, si šel lahk ven in ga samo gledal. Tko je šlo enih 200 m,
pol se je pa k sreč ustavu. Blo je čist počas sam nis mu kej nardit. Bremze in volan so bli neuporabni. To je bla dost velika lekcija, ki pa je mela svoj učinek. NIKOLI VEČ LETNIH GUM V SNEGU!!!

Podobno težavo sem tudi jaz imel (nekaj let nazaj , zunaj mrzlo ko svinja ni pa še bilo obvezno imet zimskih gum gor). Avto se je obnašal kot na drsalkah. Čez križišče (imel sem odvzem prednosti) sem se odpeljal , kot da sploh nebi bremzal - hvala bogu , da v tistem trenutku v križišču ni bilo nobenega avta !

Zato pa tisti , ki nimate denarja za zimske gume pustite čez zimo avto doma parkiran !

Uporabniški avatar
DognerDJ
Novinec

Napisal/-a DognerDJ Po jul 25, 2005 10:30 am

Stratus_ je napisal/-a:
DognerDJ je napisal/-a:Sanjaj ! Pri nizkih temperaturah je tvoja letna guma na suhem cestišču kot plastika. Dvomim pa , da plastika bolje prime kot guma !

teb res ni jasno..a si se vozu pozim z letno gumo po suhem?nisi? se mi je zdel..tko, da bo tvoja plastična teorija tle pogorela..

..drgač pa preber kako stran nazaj še..

Žal to ni teorija - če nebi imel izkušenj nebi pisal !
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov