Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Sonny
Stalni uporabnik

Napisal/-a Sonny So okt 22, 2005 5:37 pm

super, še bolj počasi in še večja gužva.

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman So okt 22, 2005 7:41 pm

In danes v Lj nisem videl niti enga problema z bremzanjem zarad rumewne. In nisem slišal za niti eno nesrečo ...
Slika

Uporabniški avatar
Ronin
Stalni uporabnik

Napisal/-a Ronin So okt 22, 2005 7:53 pm

jakaracman je napisal/-a:In danes v Lj nisem videl niti enga problema z bremzanjem zarad rumewne. In nisem slišal za niti eno nesrečo ...

No, pocakmo še na pon. :lol: :lol: :D :D
There is no time...

Uporabniški avatar
salesky
Poznavalec foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a salesky So okt 22, 2005 7:57 pm

Zdej pa še pešci nebodo vedli kolk kdaj se lahko začnejo pripravljat na prehod. :D

Jst sm do sedaj zmeraj gledal kdaj začne utripati zelena pa pogledu če je kak avto slučajno kje okol. in se odpravu.

Še dobro da so nam pred fax nardil timer ki kaže kolk časa moraš še čakat. :D

LP
The MAN

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Kraj: LJ

Napisal/-a drugmirko So okt 22, 2005 7:59 pm

jakaracman je napisal/-a:In danes v Lj nisem videl niti enga problema z bremzanjem zarad rumewne. In nisem slišal za niti eno nesrečo ...

jaz tudi ne, pa sem še vedno mnenja, da je bla utripajoča zelena koristna stvar. je blo čist fajn, ko si že na daleč vidu, da bo konc intervala. kar se pa pretočnosti križišč tiče...teh pet sekund na minuto, kolikor so pridobili z ukinjanjem utripanja se čez dan kr nabere ampak vseeno.... osebno so mi šli bolj na k*rac tepci, ki so kljub utripajoči zeleni zapeljali v polno križišče in veselo zblokirali promet.... mogoče je tudi to eden od razlogov za ukinitev...
živeo drugmirkooooo!!!!

Uporabniški avatar
H2
Uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a H2 Ne okt 23, 2005 12:22 pm

problem je ce je tko kot npr. v italiji!
ko se prizge naprimer enim rdeca se takoj unim sprozi zelena!

Uporabniški avatar
perko84
Uporabnik

Kraj: malo tu, malo tam

Napisal/-a perko84 Ne okt 23, 2005 2:10 pm

učer sm šou v lublano in (nevem za ostale) sam jst osebno se težko kr naenkrat ustavim. pač se peleš 50 po mestu in se ti 5m pred semaforjem prižge oranžna (pred katero moramo ustavit) mism da je tole mal težko vsaj za moje pojme :?

Uporabniški avatar
NoFEAR
Stalni uporabnik

Napisal/-a NoFEAR Ne okt 23, 2005 2:15 pm

perko84 je napisal/-a:učer sm šou v lublano in (nevem za ostale) sam jst osebno se težko kr naenkrat ustavim. pač se peleš 50 po mestu in se ti 5m pred semaforjem prižge oranžna (pred katero moramo ustavit) mism da je tole mal težko vsaj za moje pojme :?

Sej nobedn ne zahteva od tebe da 5m pred križiščem zbremzaš na polno in ustaviš pred semaforjem, če se semafor glih preklopi... Rumena pač NI rdeča, nikoli ni bla in nikoli ne bo... Ampak zaskrbljujoče je ravno to, da tega velik ljudi tega ne razume... :roll:
Slika

Damjan19
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Damjan19 Ne okt 23, 2005 2:19 pm

tako je...in tut kazni ne bo za to, če boš čez oranžno pelu, ker je res nesmiselno bremzat 10m pred semaforjem...to pol ni varna vožnja, kot nas jo učijo v AŠ.

Uporabniški avatar
NoFEAR
Stalni uporabnik

Napisal/-a NoFEAR Ne okt 23, 2005 2:23 pm

No, mislim da tudi citat iz zakona prav nazorno pove kako se ravna v primeru rumene luči (199. čl. ZVCP-1, 6.odst. 2. točka)

rumena luč – prepovedana vožnja, razen v primeru, ko se vozilo pri vožnji z dovoljeno hitrostjo ne more varno ustaviti zaradi premajhne oddaljenosti od semaforja;
Slika

Uporabniški avatar
Niva13
Uporabnik

Kraj: planet Vulcan

Napisal/-a Niva13 Ne okt 23, 2005 3:47 pm

Ma jaz si mal pomagam s semaforjem za pesce, kjer je seveda viden. Ce un preklop na rdeco, pol dost kmalu pricakujes rumeno ane.
@w~ b#0n~

Uporabniški avatar
perko84
Uporabnik

Napisal/-a perko84 Ne okt 23, 2005 3:54 pm

Damjan19 je napisal/-a:tako je...in tut kazni ne bo za to, če boš čez oranžno pelu, ker je res nesmiselno bremzat 10m pred semaforjem...to pol ni varna vožnja, kot nas jo učijo v AŠ.

aja ni kazni za prevoženo rumeno. pa kr lepo jasno je povedano blo da je kazen 30.000sit. tko da, ja jst je pač ne bom prevozu če se bo le dal ;)

Damjan19
Uporabnik

Napisal/-a Damjan19 Ne okt 23, 2005 3:59 pm

toleranca glede vožnje v oranžno bo mal večja po moje.
oranžna naj bi nadomestila zeleno utripajočo, gorela bo dlje.v mbju, ko grem kdaj gor, vem da oranžna gori več ko 20 sekund, jz grem mirno čez.je neumno, kr ne veš kdaj se je pržgala in tut ne kdaj se bo ugasnala ampak ustavlat se je nesmiselno, kr pol maš pa za sabo cel kup oslov ki pa pol trobijo ko budale.

S to menjavo se hoče sam eliminirat človekovo psiho, kr ko si vidu zeleno utripat si dal po gasu pa tut če si pol čez križišče mogu tak, da si avto lovil :P zdj pa ni utripanja in ni učinka psihe.Iz strani strokovnjakov je problem rešen ne?
:P

Uporabniški avatar
perko84
Uporabnik

Napisal/-a perko84 Ne okt 23, 2005 4:14 pm

Damjan19 je napisal/-a:toleranca glede vožnje v oranžno bo mal večja po moje.
oranžna naj bi nadomestila zeleno utripajočo, gorela bo dlje.v mbju, ko grem kdaj gor, vem da oranžna gori več ko 20 sekund, jz grem mirno čez.je neumno, kr ne veš kdaj se je pržgala in tut ne kdaj se bo ugasnala ampak ustavlat se je nesmiselno, kr pol maš pa za sabo cel kup oslov ki pa pol trobijo ko budale.

S to menjavo se hoče sam eliminirat človekovo psiho, kr ko si vidu zeleno utripat si dal po gasu pa tut če si pol čez križišče mogu tak, da si avto lovil :P zdj pa ni utripanja in ni učinka psihe.Iz strani strokovnjakov je problem rešen ne?
:P

s tem se popolnoma strinjam, vendar se ti ne zdi da je sedaj izvajan pritiska na vozniku ko se pelje do semaforja ko je napsihiran da bo moral vstaviti, kajti jast nisem opazil da bi rumena gorela 20s, vendar toliko kot do sedaj

Damjan19
Uporabnik

Napisal/-a Damjan19 Ne okt 23, 2005 4:20 pm

ja...res je...zj bojo pa ljudje celi paranojični čakal na oranžno.po moje bojo zj počasnej vozl pa bremzal takoj.

glede teh 20 sekund...res ne vem kak dolg gori ampak je precej dolgo.mogoč res pretiravam.
najbolš bi res blo met digitalne števčke, sam to stane ko žafran, da bi se na vsak semafor dalo to.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Ne okt 23, 2005 7:17 pm

Mislim, da ideja ni preveč dobra saj v taki obliki kot so si jo zamislili. Namreč prej je 3 sekunde mižikala zelena in nato 3 sekunde gorela rumena preden se je pojavila rdeča. Tako si imel 6 sekund časa, da si se pripravil iz zelene v rdečo. Zdaj pa so ta čas skrajšali samo na tri sekunde kolikor gori rumena.

Če je to varno naj me koklja brcne, saj vožnja ne pomeni samo buljenje v semaforje ampak tudi na vse ostale dogodke v prometu (menjavanje smeri, vzdrževanje varnostne razdalje, opazovanje ostalih vozil, opazovanje prometa za seboj, nepričakovane dogodke, itd).

Prej si imel 6 sekund časa in če slučajno dve sekundi nisi opazoval semaforja in je ta ravnokar začel z utripanjem so ti še vedno ostale 4 sekunde, da si varno ustavil pred rdečo. In kako to zgleda danes, če zamudiš dve sekundi rumene se v eni sigurno ne moreš ustaviti saj takšen je samo reakcijski čas, tako da boš veselo peljal v rdečo. Še posebej se bodo taki dogodki dogajali, ko bo na semaforje sijalo sonce.

Tisto o gledanju semaforjev za pešce in kolesarje je pa bolj tako tako rešitev. Kaj pa tam, kjer teh semforjev ni (podhodi, nadhodi za pešce/kolesarje) in zanima me v kateri avtošoli so koga učili, da mora gledati na semaforje za pešce/kolesarje - v moji ziher ne. Pa še to, drugod po Evropi že nekaj časa ugotavljajo, da je znakov in signalnih luči (semaforjev) za 50% preveč in da prevelika količina le teh povečuje nevarnost, a pri nas bomo pa poleg voznikovih semaforjev zjali še v peščeve - narobe svet.

Za konec pa še ena prošnja. A bi si lahko kakšen Mariborčan, prosim, vzel 10min časa in šel preverit koliko časa gori rumena, ker kadarkoli sem bil tam se mi je zdelo, da gori precej dlje kot v LJ. Ker če gori dlje (recimo sekundo, dve) kot v Lj se lahko kljub dobrim izkušnjam iz MB v LJ pripravimo na demolition derby :)

p.s (kupujem tank, ponudbe na kdor ne buta ni Slovenc :twisted:)

Uporabniški avatar
Foto Jovo
Stalni uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a Foto Jovo Ne okt 23, 2005 8:57 pm

Se strinjam z BBoss-om v mariboru dalj časa sveti rumena luč kot v lj!
Sm v petek mal opazoval voznike, in jih je kar nekaj opazilo prepozno rumeno si so bremzal sam jim ni znesl se ustavt, tako je skor en avtobusar zbil pešca, mogoče je v tistem trenutku pogledu v vzratno ogledalo, ko je naslednjič pogledal na semafor je bila že rdeča in je skor zbil pešca...

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Ne okt 23, 2005 9:12 pm

Niva13 je napisal/-a:Ma jaz si mal pomagam s semaforjem za pesce, kjer je seveda viden. Ce un preklop na rdeco, pol dost kmalu pricakujes rumeno ane.

jst tut to delam :D ma itak se da normalno pelat.. sj se skor ne opaz..

lp
Slika

Uporabniški avatar
vesolc
Poznavalec foruma

Kraj: Kranj

Napisal/-a vesolc Ne okt 23, 2005 9:14 pm

kako to da so pa npr. v Kranju ze ksn mesec nazaj ukinli utripajoco zeleno?? na vecini semaforjev po KR to ze nekej casa traja :?

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Po okt 24, 2005 7:22 am

...danes je bilo na nekem radiju recen en primer...
in sicer slepar 40ton pelje 40khm/h pred njim pa osebni avto na kriziscu
zabremza s to hitrostjo brez problema... kaj pa tovornjak? :?

ampak oki to so podrobnosti je pa izpostavljeno...
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov