Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench Sr mar 15, 2006 11:59 am

@Polo78: lepo da si se potrudu s tem rondoju. Samo že prva napak a so spiralste talne označbe. Ko jih bo človek gledal bo po defoltu zapeljal v rob ceste. Če se spomnite kakšen problem so izbrisane črte na cesti, ki jo popravljajo pa so gor nove črte ali pa če presekajo staro štraso in ostane rob ki pelje čez pas. Sam koncept si pa dobro zadel. Samo če bolje pogledaš ima podoben koncet že tako opevani rondo Tomačevo, ki ima tudi pas, kjer se ne rabiš ustavljat in ki pelje ven iz rondoja, pri drugem pasu (govorim iz smeri Črnuč) se pa tudi ne bi rabili ustavljat, če bi vozniki upoštevali talne ozbnačbe in ne sekali polne črte ko se vključujejo v rondo. Pri rondojih se vse gradi na predpostavkah da vozniki znajo v njih vozit, kar pa ni vedno res.
Slika

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Če mar 16, 2006 9:40 am

Tomačevskega krožišča je mene živa groza, razen iz smeri Črnuč, ko se lahko lepo vključiš. Ne vem, a je problem samo občutno prevelika hitrost tistih, ki so že v krožišču, zaradi česar se nihče drug ne more normalno vključiti vanj, ali je res tako zafrknjen.
Po mojem bi ga morali nujno popraviti.

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT Če mar 16, 2006 9:48 am

protonika je napisal/-a:Tomačevskega krožišča je mene živa groza, razen iz smeri Črnuč, ko se lahko lepo vključiš. Ne vem, a je problem samo občutno prevelika hitrost tistih, ki so že v krožišču, zaradi česar se nihče drug ne more normalno vključiti vanj, ali je res tako zafrknjen.

Ne vem, koliko je kriva hitrost, saj le redko vidim koga, ki vozi preko 60, v večini primerov manj. Preprosto stisneš plin do tistih 40 km/h, praznin med vozili je več kot dovolj.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če mar 16, 2006 10:25 am

PureTNT je napisal/-a:
protonika je napisal/-a:Tomačevskega krožišča je mene živa groza, razen iz smeri Črnuč, ko se lahko lepo vključiš. Ne vem, a je problem samo občutno prevelika hitrost tistih, ki so že v krožišču, zaradi česar se nihče drug ne more normalno vključiti vanj, ali je res tako zafrknjen.

Ne vem, koliko je kriva hitrost, saj le redko vidim koga, ki vozi preko 60, v večini primerov manj. Preprosto stisneš plin do tistih 40 km/h, praznin med vozili je več kot dovolj.

Ni res, vsak dan se vozim po tem krožnem in 80% jih vozi nad 60, tko da se je vključit zelo težko če prideš iz strani jarš, ker vsi vozijo po skrajno desnem pasu in zelo hitro.
Old subarus never die, they just get faster!

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT Če mar 16, 2006 10:30 am

nebivedu je napisal/-a:
PureTNT je napisal/-a:

Ni res, vsak dan se vozim po tem krožnem in 80% jih vozi nad 60, tko da se je vključit zelo težko če prideš iz strani jarš, ker vsi vozijo po skrajno desnem pasu in zelo hitro.

Odvisno od časa dneva. Osebno pa vseeno nikoli nimam težav z vključevanjem.

Lp

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench Če mar 16, 2006 11:43 am

nebivedu je napisal/-a:Ni res, vsak dan se vozim po tem krožnem in 80% jih vozi nad 60, tko da se je vključit zelo težko če prideš iz strani jarš, ker vsi vozijo po skrajno desnem pasu in zelo hitro.

Glede tega da se vsi vozijo po skrajnem pasu, tudi če ne gredo na prvem izhodu ven se čisto strinjam. In to je jedro problema. Glede hitrosti se pa ne strinjam toliko večina vozi tam okoli 50/60km/h če je lepo vreme, če je dež pa manj.
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če mar 16, 2006 2:00 pm

stench je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Ni res, vsak dan se vozim po tem krožnem in 80% jih vozi nad 60, tko da se je vključit zelo težko če prideš iz strani jarš, ker vsi vozijo po skrajno desnem pasu in zelo hitro.

Glede tega da se vsi vozijo po skrajnem pasu, tudi če ne gredo na prvem izhodu ven se čisto strinjam. In to je jedro problema. Glede hitrosti se pa ne strinjam toliko večina vozi tam okoli 50/60km/h če je lepo vreme, če je dež pa manj.

Če je dež vozijo 30 ali pa še manj, ob lepem vremenu in suhi cesti pa moraš it enkrat med15 in 16 uro s strani jarš probat, pa boš videl kok nekateri gonijo.
Primer. Sam sem se vključil iz levega na sredinski pas, visel sem avto kako prihaja iz ovinka in sem potegnil preko 60km/h(več kot 20 čez omejitev), pa mi je priletel za rit in blendal naj se mu umaknem.
Old subarus never die, they just get faster!

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Pe mar 17, 2006 9:19 am

Sem že mislila, da sem edina... Dopoldne res ni kriza, ko je pa malo gostejši promet in se moraš prebiti na sredinski pas iz smeri Jarš, pa hvala lepa, raje naredim ovinek.
Točno tako je - najdeš luknjo in se vključiš, s tem da se ti kakšen norec prilepi na rit.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr avg 20, 2008 6:37 pm

V Kopru delajo rondoje.

Uceri je pred mano vozila zenska, ki se je pred rondojem ustavila, a rondo prazen :jao:

Danes sem se vključeval v dvopasovni rondo v prometni konici. Promet v rondoju je skoraj stal. En tip v nekem avtu mi je rekel, da naj grem ponovno v avtošolo, ker sem šel(sem se vrinil) na notranji pas :con . Ker kolikor jaz vem, je zunanji pas samo za it ven v naslednjem izhodu. Tam pa "vsi" nadaljujejo voznjo po rondoju tudi po zunanjem pasu.

A je dovoljeno krozenje po zunanjem pasu, če je tak gost promet? Kao posebne razmere v rondoju?

No upam da ne bom kdaj trčil in bil jaz kriv. :wiihuu
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
RS-sport
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a RS-sport Sr avg 20, 2008 6:48 pm

Blinder je napisal/-a:V Kopru delajo rondoje.

Uceri je pred mano vozila zenska, ki se je pred rondojem ustavila, a rondo prazen :jao:

Danes sem se vključeval v dvopasovni rondo v prometni konici. Promet v rondoju je skoraj stal. En tip v nekem avtu mi je rekel, da naj grem ponovno v avtošolo, ker sem šel(sem se vrinil) na notranji pas :con . Ker kolikor jaz vem, je zunanji pas samo za it ven v naslednjem izhodu. Tam pa "vsi" nadaljujejo voznjo po rondoju tudi po zunanjem pasu.

A je dovoljeno krozenje po zunanjem pasu, če je tak gost promet? Kao posebne razmere v rondoju?

No upam da ne bom kdaj trčil in bil jaz kriv. :wiihuu

dovoljeno je kroženje po notranjem pasu, ker zunanji pas je namenjen za zapustitev krožnega križišča ;)
RS-sport

Karletto
Novinec

Kraj: KP

Napisal/-a Karletto Sr avg 20, 2008 6:53 pm

Blinder je napisal/-a:Uceri je pred mano vozila zenska, ki se je pred rondojem ustavila, a rondo prazen :jao:

danes tudi meni en Italijan :jao:

zandjič v N. Gorici -> prpeljem iz Štanjela, se pravi železniški tiri na levi, na desni pa neka trgovina; ustavim; pa pride en po notranjem pasu; speljem in uni začne trobit, ker je bil namenjem na naslednji izhod (v Šempeter oz. 1. desno od mojega vhoda)

wth direkt iz notranjega pasu v izhod ne sme; al kako? pozna kdo tisto krožišče, k je tam to popularno
Zadnjič spremenil Karletto, dne Sr avg 20, 2008 6:55 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Sr avg 20, 2008 6:54 pm

Blinder: Zanimivo, da so sele sedaj to zaceli uvajati v Kopru...
Btw na gorenjskem je zanimiv tale rondo... v Medvodah. In vcasih ko ga se ni bilo
so bili zjutraj problemi priti iz smeri Zbilje na glavno cesto...

Slika

Je pa se nekaj v Kranju smo vcasih imeli (tam pri Merkatorju) 2 pasova v rondoju
...sedaj je le se eden drugi je rdece crtkan, kar je prakticno samo 1 pas uporaben.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
Somebody_new
Novinec

Napisal/-a Somebody_new Sr avg 20, 2008 7:31 pm

MacTron je napisal/-a:Blinder: Zanimivo, da so sele sedaj to zaceli uvajati v Kopru...
Btw na gorenjskem je zanimiv tale rondo... v Medvodah. In vcasih ko ga se ni bilo
so bili zjutraj problemi priti iz smeri Zbilje na glavno cesto...

Slika

Je pa se nekaj v Kranju smo vcasih imeli (tam pri Merkatorju) 2 pasova v rondoju
...sedaj je le se eden drugi je rdece crtkan, kar je prakticno samo 1 pas uporaben.

Tu bi morala bit turbo krožnica! V Nemčija zadeva super funkcionira!!!
TIGR

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr avg 20, 2008 7:37 pm

seveda, pri kranjskem je bil notranji pas čisto neuporaben.

Drgač pa identičen temu v Medvodah je tudi v Šenčurju in mi sploh ni jasno, čemu so šli delat tak rondo (mogoče za v prihodnjost, da bi bila glavna cesta šitiraposvnica!?), ker vsak drugače vozi.
Slika

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Sr avg 20, 2008 8:35 pm

MacTron je napisal/-a:Slika

.

Kaj pa naj bi bilo narobe s tem rondojem? Sem iz medvod in ga velikokrat uporabljam in meni se zdi čist v redu.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Sr avg 20, 2008 8:59 pm

cruiser1 je napisal/-a:Kaj pa naj bi bilo narobe s tem rondojem? Sem iz medvod in
ga velikokrat uporabljam in meni se zdi čist v redu.

Sem morda rekel da je kaj narobe? ...no zjutraj je tu lahko zanimivo sploh za tiste, ki
ne gledajo ce kdo prihaja iz smeri Zbilje... govorim za pas, ki pelje iz kranjske smeri
kjer dobesedno uletijo iz levega pasu v krozisce... ampak to ni sedaj pomembno
...ubistvu si me spomnil na to. Vem da si iz tistih koncev sem te ze veckrat opazil
s tvojim pickup-om ;)
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
RS-sport
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a RS-sport Sr avg 20, 2008 9:02 pm

tle je še stara slika narisana...po novem je narisana neprekinjena črta, ki loči oba pasova ob izhodu iz rondoja ;)
problem rondojev je samo v tem k folk nima pojma kako se voz skoz in kje :roll: ene 50% bi jih blo treba poslat v avtošole ;)
RS-sport

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Sr avg 20, 2008 9:06 pm

Sej ne bi pomagale avtošole. Moja bivša je v 1 dnevu v avtošoli se kao "naučila" tistega, kar sem jaz hodil (seveda par let prej v drugi avtošoli) 14 dni po 5 ur na predavanja... Pol pa ni čudno, kaj se dogaja...

Uporabniški avatar
martk
Uporabnik

Napisal/-a martk Sr avg 20, 2008 9:32 pm

Men se pa zdi, da je najlepša razlaga za dvopasovne rondoje, da je to v bistvu navadna dvopasovnica, ki se pač slučajno skupaj drži. Z vožnjo po levi omogočaš ostalim, da se vključijo, ko greš ven z "žmigavcem" nakažeš spremembo smeri, zapelješ desno in pri izvozu z žmigavcem ven. Edino, če greš že na prvem izvozu ven, ne menjaš pasu (ker je brezveze in bi delal gužvo).
Potlej pa ljudi strašijo z nekimi zakompliciranimi paragrafi in razlagami, da se pol slovenije noče čez tomačevski rondo peljat. Ostale polovice polovica pa je pretnja zdravju, življenju in posesti naključno mimovozečih. Ker ne vedo, kako se obnašat, morajo pa vseeno na šiht ali po nakupih. Če rata, rata :roll:
LP
Martin
bl leti bl se zdi
To je posilstvo! Prav, kam pa greva?

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Sr avg 20, 2008 10:12 pm

Jaz bi uvedel rondoje še na večih mestih, kjer so sedaj običajna križišča (npr. na Celovški ali Dunajski v LJ ipd.). Dejstvo je, da vse raziskave in opažanja kažejo, da je promet veliko bolj pretočen. Drugi aspekt, ki ga pa tudi pozabljamo je varnost. Že res, da je kar dosti nesreč (v glavnem zaradi folka, ki ne zna ali noče pravilno vozit, ne toliko zaradi rondojev samih), ampak največkrat gre le za zvito pločevino. Nesreč z najhujšimi posledicami pa praktično ni, ker ni križanja cest pod kotom 90° ali pa npr. situacij, kjer velja pravilo srečanja ipd. (ravno za Celovško cesto vem, da je bilo že kar ogromno tragičnih nesreč v klasičnih križiščih, tudi ko so semaforji delovali) :idea:
Antiznačkar po prepričanju
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov