maestro je napisal/-a:PureTNT je napisal/-a: Potem pa prodaj avto in ostani doma. Se zavedaš, da se prevažaš okoli v toni in pol pločevine, ki te bo ob trku stisnila in zmečkala kot paradižnik? V vsem, kar počnemo, je tveganje. Razlika je le v velikosti tega tveganja.... Lp
Ja, razlike so v stopnjah, v velikosti tveganja. Zato je tvoje posploševanje
nepotrebno. Iz njega sije podobna miselnost, kot so očitki vegetarijancem, češ, potem ne jejte niti rastlin, kajti tudi solata in sadje npr. so živi....
Skratka demagogija.
Posledice brezglavega divjanja v temo in meglo so velikokrat vidne na AC po sosednjih državah ob hudih naletih in verižnih več deset ali 100 vozil...
Sicer pa avtor sosednje teme ''zahrbtno ustavljanje in meritev hitrosti'' najlepše dokazuje razmišljanje povprečnega slo šoferja: glavno je, da me ne dobijo, ''barabe polcajske''.
Brezglavo divjanje? Naj te opomnim, da je že 50 km/h lahko smrtno nevarnih. Kot sem rekel, če tega tveganja nočeš sprejeti, se ne vozi z avtomobilom. Vse preveč voznikov se obnaša kot da sedijo za televizijskim sprejemnikom, namesto da bi bili skoncentrirani na vožnjo in gledali predse. To velja tudi za odnos do vozil, saj se očitno ne zavedajo smrtne nevarnosti, v katero se podajajo vsakič, ko se odpeljejo z vozilom (če sledimo tvoji logiki). Žal, nič ni 100% varno. Če pa te to moti, se pritoži na avtošole, kjer mlade voznike prav tako učijo vožnje po omejitvi (se pravi 90 km/h), razen v megli ali na slabem cestišču.
Kar se tiče prometnih policistov, sem v zadnjem času v kar nekaj primerih opazil, da se vedno bolj obnašajo kot davkarija, namesto da bi resnično skrbeli za varnost na cesti.
Primer: predvčerajšnjim zvečer na trzinski obvoznici. Vozim ca. 75 km/h, za menoj pride vozilo, hitrejše za kakih 10-15 km/h. Umaknil sem se mu na desno, nato pa čez 200 metrov vidim policista, ki ga ustavlja na stran. Sedaj bo ta "divjak" plačal najmanj 40.000 SIT, če ga je zmeril prek 90 km/h pa 70.000 SIT - naj omenim, da gre tu za odlično cestišče, ki je bilo prazno, dobro osvetljeno in z vidljivostjo nekaj sto metrov. Lovljenje kršiteljev hitrostnih omejitev je postalo samo sebi namen in ni več posledica preventivnih akcij za varnost v prometu. Država je ugotovila, da se tu da lepo zaslužiti in, namesto da bi sprejela preventivne korake, ki bi dejansko pripomogli k varnosti v prometu ter prepovedala telefoniranje v vozilu in podobna početja, raje izpostavlja neprilagojeno hitrost ter z lahkoto polni proračun (navsezadnje ni tako zelo težko stati ob cesti z radarjem ali pištolico in pritiskati na sprožilec). To vodi predvsem do tega, da se imajo sedaj za dobre voznice in voznike tudi tisti ljudje, ki v avtomobilu dejansko nimajo kaj početi. "Vozim pod omejitvijo? Da. Ali sem kdaj pijan? Samo občasno. Torej sem dober voznik." Zanimivo se mi zdi, da imajo Avstrijci ter Nemci, ob veliko nižjih kaznih kot mi, precej manj nesreč s smrtnim izidom. Ne osredotočajo se samo na hitrost kot na glavnega krivca za vse zlo na tem svetu, saj njim dejansko ni cilj polnjenje proračuna, ampak varnost.
Pri nas je ta situacija žal obrnjena, saj nacisti, kakršen je g. Žlender, ki nasprotuje celo opozorilnemu "blendanju" med vozniki, vztrajno ponavljajo dogmo, da je hitrost kriva za vse ter da je čim prej potrebno vgraditi GPS sledilnike, da nam bodo denar kar trgali z računa, vsakič, ko bomo prekoračili hitrostno omejitev.
To, da so ponavadi avtomobilisti krivi za vse, kar se na cesti pripeti, je preprosto produkt te miselnosti.
Še nekaj: če je hitrost tako nevarna, zakaj protokolarna vozila proti Brdu pogosto vozijo tudi prek 180 km/h in to z vodji naše države a zadnjih sedežih? So tudi oni samomorilci? In zakaj lahko kupim vozilo z motorjem V8, če pa je najvišja hitrost 130 km/h? Če je država res tako skrbna glede varnosti, naj vsa vozila elektronsko omeji na 130 km/h, prepove prodajo vozil z več kot 75 KM in naj ne zahteva opremljenosti vozil s pnevmatikami, primernimi hitrostnemu razredu vozila. NAvsezadnje, več kot 130 tako ali tako ne smemo.
Dolgo in razvlečeno, vem, vendar sem povzel vse, kar tvoja miselnosti in miselnost tebi podobnih, povzroča v prometu. Me zanima, kaj bi porekel na to, da so pravzaprav takšni kot ti (ne obtožujem tebe, da ne bo pomote), protihitrostni fašisti, odgovorni za število žrtev na cestah, s svojim neumornim lajnanjem, da ni potrebno drugega kot absurdno počasna vožnja, da si odličen voznik?
Lp