PureTNT je napisal/-a:Sh3bO je napisal/-a:@TNT: glede na to, da bi pripravil lasten program za varnost v prometu, me zanima, če imaš že kakšno dobro idejo o tem. Me zanima.

Dejansko osnovne ideje programa lahko bereš na forumu, glede implementacije, podrobnosti ter izobraževalnih dejavnosti pa imam prijatelje, ki se na to področje spoznajo strokovneje od mene in bomo zato zadevo tudi skupaj sestavili.
Upam le, da bosta pri nas birokracija in politika sposobni videti prek finančnih prednosti represije hitrosti ter splošne dogme o nevarnosti višjih hitrosti.
Da pa pojasnim samo temeljni primer ureditve avtocest:
- hitrost brez fiksne omejitve, priporočena hitrost 130 km/h, vendar z elektronskimi tablami na vsaka 2 km, ki bi v manj kot idealnih razmerah (promet, vremenski pogoji) hitrost primerno omejile.
- hitrost v tunelih fiksno omejena na 100 km/h (saj sam rad vozim tudi hitreje, vendar je 100 km/h kar pravilna omejitev)
- policijske kamere za nadzor varnostne razdalje, prek markacij na asfaltu in drugih prekrškov, kakor so izsiljevanje prednosti in prehitevanje po desni
- prešolanje voznikov za pravilne postopke v cestnem prometu (vse, ne le avtocestne), poseben poudarek na ocenjevanju hitrosti bližajočega se vozila, pravilni uporabi ogledal ter pravočasnega dajanja smernikov (v Nemčiji se mi je tudi že pripetilo, da sem iz 300 km/h ustavil nekomu, ki niti slučajno ni preveril ogledal, vse le zato, ker je gospod iz dobre navade že nekaj sek,und pred menjavo pasu prižgal levi smernik).
Zavedam se, da se zdi splošna odprta omejitev za marsikaterega voznika kot preveč radikalen koncept, vendar se tu upošteva, da se omejitev v manj kot idealnih pogojih ustrezno zmanjša.
Dodati je tudi treba, da so hitrosti prek 180 km/h že sedaj zelo pogoste in namesto, da poizkušamo implementirati evropski represivni model (katerega populacije teh evropskih držav prav nič bolj ne marajo, da ne bo pomote), bi raje ustvarili usposobljeno populacijo voznikov in voznic, ki bi ustrezneje reagirali na situacije v prometu. Vpeljava prostovoljne nadgrajene šole varne vožnje za ljudi, ki bi želeli še izboljšati svoje vozniško znanje (in za bolj ugodno ceno), bi bil prav tako logičen korak. Seveda tudi ne moremo spreglesati dejstva, da vsi bi ti vozniki, ki vozijo (vozimo

ops:

) prek 200 km/h, s to hitrostjo gototvo vozili varneje, saj kot prvo ne bi imeli skrbi glede policijskih radarjev, pa tudi raznih izpadov, kakršni so premajhna varnostna razdalja, prehitevanja po desni in tako dalje, bi bilo manj (ko ima nekdo zelo visoko stopnjo svobode obnašanja, pa čeprav ne popolne, bo tiste omejitve upošteval, ker se mu kršiti predpisov takrat ne splača).
Zgoraj navedena hipoteza je seveda zgolj zadnji izhod, saj naš osnutek predvideva "produciranje" visoko usposobljenih in razsodnih voznikov, ki resnično ne bi potrebovali represije za zagotavljanje varnega poteka prometa.
Seveda so vsi predlogi, ki jih kdorkoli ima, dobrodošli, prav tako kritike (kar vem, da bo predlog derestrikcije zelo priljubljena tarča kritik

).
Lp