Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Mick Jerry
Uporabnik

Kraj: okolica Lj.

Napisal/-a Mick Jerry Po avg 28, 2006 5:44 pm

Hmm pa mi povej kdo skoči unemu po bremzi ki je dobil izpit nekaj dni po 18. letu in je do sedaj lahko vozil popolnoma sam?AaaA?Da slišm...

Če bi ti upal noret v spremstvu starcev, jah potem pa bogpomagaj kake starše imeš.

Vidm pa da še nisi doumel način izvedbe zakon in namen.Ponovi vajo iz branja.

Mactron: kdo pravi da je sedaj nuja delat izpit z16,5?Lahko tudi počakaš do 17.5 in greš delat praktično po starem, ter se takoj pri 18 usdeš v avto brez izkušenj in pelješ.Odlično ne?

Ne me razumet kot nekega velikega zagovornika tega zakona in branitelja vlade.
Najprej razmislte o zadevi in preštuderite, pol bo vam bo več jasno.Sam namreč spremljam pripravo zakona že več kot dve leti...
Slika

Uporabniški avatar
GEISTERFAHRER
Novinec

Napisal/-a GEISTERFAHRER Po avg 28, 2006 5:59 pm

Paradox! Zakaj pa zakon pol vstraja, da mladoletna oseba potrebuje spremstvo mentorja, ko pa praviš, da dobi v avtošoli dovolj izkušenj?! Kako bo mentor v kritični situaciji rešil zadevo!?!? Z zaušnico in kričanjem, al kako si to vaš zakon predstavlja!? Ma ne ga srat no!
Alfa-146 BOXER, za dušo in telo!
Slika

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a marko01 Po avg 28, 2006 6:49 pm

Mick Jerry je napisal/-a:Torej obvezno branje za tiste ki jim še ni vse jasno;

Mislm, pamet nekaterih je na nivoju opic.Zelo razločno sem napisal kakšen bo postopek, vi pa še zmeraj naprej tupite o tem da se bo nekdo pri 17 vsedel za volan brez ene ure pri inštruktorju.

Za nekatere, ki imajo lajtngo dolgo od kopra do lj še enkrat lepo počasi: mulc se z 16,5 leti sprav v avtošolo.Naredi cpp in ostalo šaro in začne vozit z INŠTRUKTORJEM V AVTOŠOLI.Je dovloj razločno?Z INŠTRUKTORJEM.Ne kričim, samo poudarjam.

Teoretično potem do 17 leta opravi vse vaje in predpisane ure.Če inštruktor v avtošoli oceni da je sposoben vožnje, potem mu dajo neko dokazilo da je in nato taisti mulec vozi do 18 leta v spremstvu starša itd.Je zdaj razločno?

Še enkrat poanta zakona ker nekateri res niste dojemljivi: mulec ima pri 17 za sabo vse ure v AVTOŠOLI, enako kot pri starem zakonu šele pri 18 recimo, nato eno leto vozi v spremstvu in prri recimo 18 opravlja izpit na upravni enoti in šele takrat mu je dovoljeno da vozi sam in čisto sam brez spremstva.Torej, ko se on prvič usede sam v avto in odpelje ima za sabo teoretično 1 leto izkušenj.
Tisti ki bojo nesposobni in bojo po enmeu letu dobili preveč grdih navad v prometu, se teh navad ne bodo mogli rešit za izpitno uro in tako se bo delala selekcija. Preprosto ne?

Sedaj pa veliko nagradno vprašanje za tiste z dolgo lajtngo: kaj pridobi on proti vam ki ste starejši in ste naredili izpit pri 18, ter se FRIŠNI iz avtošole usedli za volan in vozili brez spremstva?Bo šlo?

Seveda ima vsak zadeva pomankljivosti: najdl se bojo tud primeri ki ste jih opisali in bojo mulci vozili kot bojo sami hotel in ne po navodilih starcev.
Recimo v mojem primeru pa bi to bilo super, kajti ko sem naredil izpit nisem dobil avta kar takoj v roke, nekajkrat je oče vozil z mano, da je videl če lahko zaupa.

Torej ce prav razuzmem naredi cpp in vse kot za izpit torej so stroski enaki potem pa pri 18 se enkrat samo pred komisijo in dobi pravi izpit :P Potem ga gre moj bruder delat ziher pa aprila samo zvozi tisto pred komisijo pa basta ;)
Lp by Mare

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Po avg 28, 2006 7:05 pm

Jest tud ta zakon gledam kot pozitiven.

V prometu ubistvu največ pomenijo izkušnje. Ne vidim razloga, zakaj bi bilo dodatno leto pridobivanja izkušenj slabo.

Pogoj za spremljevalca je, da ima namanj 7 let izpit in zelo malo ali nič (ne vem točno) kazenskih pik. Tisti, ki se pa sami komaj znajo peljat, pa dvomim, oz. jih ne bo veliko, da bodo dovolili mulcu vozit.

Največje bedarije itak počneš nekaj potem, ko narediš izpit in nimaš nič izkušenj, boga pa za j***a držiš. Tega se s tem zakonom rešiš.
Slika

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po avg 28, 2006 7:17 pm

GEISTERFAHRER je napisal/-a:Paradox! Zakaj pa zakon pol vstraja, da mladoletna oseba potrebuje spremstvo mentorja, ko pa praviš, da dobi v avtošoli dovolj izkušenj?! Kako bo mentor v kritični situaciji rešil zadevo!?!? Z zaušnico in kričanjem, al kako si to vaš zakon predstavlja!? Ma ne ga srat no!

Način branja in pisanja bi lahko bil boljši. Čisto nihče v tej temi ni rekel, da dobiš v avtošoli dovolj izkušenj - kje si torej to prebral? Mentorstvo ni namenjeno reševanju kritičnih situacij ampak da preko nasvetov in vpliva (nekateri bodo tudi kričali?) doseže, da do kritičnih situacij ne pride (vsaj po krivdi voznika-začetnika ne). S tako nadzorovano vožnjo bo začetnik dobil nekaj prepotrebnih izkušenj, morda tudi zavedanja, da sedi v 1,5 tonski potencialni krsti. Taka intenca zakona, če bo uspešna (in vsaj malo gotovo bo), je hvalevredna in bi jo lahko podprl ali vsaj kritiziral z ustreznimi argumenti. Takih v tvojem postu pač ni.

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

Napisal/-a seat Po avg 28, 2006 7:23 pm

Mick Jerry je napisal/-a:Torej obvezno branje za tiste ki jim še ni vse jasno;

Mislm, pamet nekaterih je na nivoju opic.Zelo razločno sem napisal kakšen bo postopek, vi pa še zmeraj naprej tupite o tem da se bo nekdo pri 17 vsedel za volan brez ene ure pri inštruktorju.

Za nekatere, ki imajo lajtngo dolgo od kopra do lj še enkrat lepo počasi: mulc se z 16,5 leti sprav v avtošolo.Naredi cpp in ostalo šaro in začne vozit z INŠTRUKTORJEM V AVTOŠOLI.Je dovloj razločno?Z INŠTRUKTORJEM.Ne kričim, samo poudarjam.

Teoretično potem do 17 leta opravi vse vaje in predpisane ure.Če inštruktor v avtošoli oceni da je sposoben vožnje, potem mu dajo neko dokazilo da je in nato taisti mulec vozi do 18 leta v spremstvu starša itd.Je zdaj razločno?

Še enkrat poanta zakona ker nekateri res niste dojemljivi: mulec ima pri 17 za sabo vse ure v AVTOŠOLI, enako kot pri starem zakonu šele pri 18 recimo, nato eno leto vozi v spremstvu in prri recimo 18 opravlja izpit na upravni enoti in šele takrat mu je dovoljeno da vozi sam in čisto sam brez spremstva.Torej, ko se on prvič usede sam v avto in odpelje ima za sabo teoretično 1 leto izkušenj.
Tisti ki bojo nesposobni in bojo po enmeu letu dobili preveč grdih navad v prometu, se teh navad ne bodo mogli rešit za izpitno uro in tako se bo delala selekcija. Preprosto ne?

Sedaj pa veliko nagradno vprašanje za tiste z dolgo lajtngo: kaj pridobi on proti vam ki ste starejši in ste naredili izpit pri 18, ter se FRIŠNI iz avtošole usedli za volan in vozili brez spremstva?Bo šlo?

Seveda ima vsak zadeva pomankljivosti: najdl se bojo tud primeri ki ste jih opisali in bojo mulci vozili kot bojo sami hotel in ne po navodilih starcev.
Recimo v mojem primeru pa bi to bilo super, kajti ko sem naredil izpit nisem dobil avta kar takoj v roke, nekajkrat je oče vozil z mano, da je videl če lahko zaupa.

Lej ti še vedno ne zastopiš kaj eni hočmo povedat.
Mulc se bo v tistem enem letu lahko od fotra aii mame navadil tolk slabih reči,da bo na izpitni vožnji pred komisijo enostavno popušil.Lej ko smo mi delali izpit smo vzratno vozili z stranskimi ogledali (jst še zj vozim vzvratno na ta način) medtem ko naši očetje in mame vozijo vzvratno tako,da gledajo čez zadnjo šipo in to ni pravilno in mulc se bo taga v letu dni navadil in voila na izpitni bo padu.
Mnogi očetje in mame vozijo brez smernikov in tako se bo navadil tudi naš mulo ali mula in s5 bo na izpitni popušil,
Zj pa sam še čakam,da izjaviš,da ima eden 17 letni mulc več pameti kot eden 18 letni pa smo zmagali.
Med drugim velik naših staršev vozi kot so vozili pred par desetletji in jih moderni promet živcira in te "slabe" navade se lahk naš mulo ali mula kaj hitro navadi in s5 bo na izpitni popušil.
Ne pravim,da sam sedaj ko imam izpit 8 let ne delam napak ampak vem,da bi se moja hčerka lahk precej teh mojih napak navadla od mene in s5 smo tam.
Drgač so sedeži v Hondi super tui oprijem imajo vrei samo ta default položaj nelagodno vpliva na moja vretenca,ker iz prejšnih avtov drugih znamk nisem bil navajen ležečega sedenja med vožnjo pr hondah pa je to že po defaultu tak nastavljeno,da imaš glavo tam kjer je sovoznik,sprednji vzglavnik je pa tam kjer imajo druge znamke zadnjega.ツ

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Napisal/-a seat Po avg 28, 2006 7:35 pm

esem je napisal/-a:Način branja in pisanja bi lahko bil boljši. Čisto nihče v tej temi ni rekel, da dobiš v avtošoli dovolj izkušenj - kje si torej to prebral? Mentorstvo ni namenjeno reševanju kritičnih situacij ampak da preko nasvetov in vpliva (nekateri bodo tudi kričali?) doseže, da do kritičnih situacij ne pride (vsaj po krivdi voznika-začetnika ne). S tako nadzorovano vožnjo bo začetnik dobil nekaj prepotrebnih izkušenj, morda tudi zavedanja, da sedi v 1,5 tonski potencialni krsti. Taka intenca zakona, če bo uspešna (in vsaj malo gotovo bo), je hvalevredna in bi jo lahko podprl ali vsaj kritiziral z ustreznimi argumenti. Takih v tvojem postu pač ni.

Lej mnogi se z tem strinjamo ampak glejmo to z negativne strani.
Primer:
Oče in sin se vozita v avtomobilu v prometni konici medtem ko je sin voznik in oče "mentor"
Ter se zagozdita v prometnem zamašku in glej ga oče čist popizdi in znervira sina in voznike okoli sebe in zj mi prosim povej,da je to dober vzor za bodočega voznika,ki bo naslednjič tudi sam to nervozo prakticiral pa izkušnje gor ali dol.vsi vemo,da se slabih navad najhitreje navadimo.
Drugače pa bi se čist strinjal z nekom,ki je prej napisal,da bi se uvedli treningi varne vožnje,ker le tam si lahko voznik ali bodoči voznik nabere izkušnje.
Kaj mi pomaga,če mi ob spolzkem cestišču oče vpije kaj naj naredim,če sem se pa prvič znašeč v tem položaju v tistih kratkih usodnih sekundah ti noben nasvet ne pride prav ampak le lastne izkušnje.Ker ko ti začne avto res uhajat iz nadzora bo sopotnik oz."mentor" še bolj posran kot sam voznik in le tu so lastne izkušnje največ vredne.
Požvižgam se jst na "mentorja" ki mi pravi kako vrtet volan in kako držat gas in sklopko,če pa sam nimam tega občutka in kaj kmalu se lahko nardi družinska tragedija.
In kako naj 17 letni "vajenec" ve koliko naj zasuče volan ko mu sprednji ali zadnji konc začne uhajat nazoru tuki ti noben mentor ne bo točno povedu kolk in kaj naj narediš.
Drgač so sedeži v Hondi super tui oprijem imajo vrei samo ta default položaj nelagodno vpliva na moja vretenca,ker iz prejšnih avtov drugih znamk nisem bil navajen ležečega sedenja med vožnjo pr hondah pa je to že po defaultu tak nastavljeno,da imaš glavo tam kjer je sovoznik,sprednji vzglavnik je pa tam kjer imajo druge znamke zadnjega.ツ

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Napisal/-a marko01 Po avg 28, 2006 7:41 pm

a ti pa ves kolko tocno mores al kaj ma ne ga srat no saj taki ki nebojo znali nebodo dobili potrdila a ne tisti ki pa znajo kot moj bruder recimo pa je to super zakon :P
Lp by Mare

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Napisal/-a seat Po avg 28, 2006 7:51 pm

Ne pravim,da sam sedaj ko imam izpit 8 let ne delam napak ampak vem,da bi se moja hčerka lahk precej teh mojih napak navadla od mene in s5 smo tam.

Lepo sem ti napisal,da tut sam delam napake kot marsikateri ki je veliko na cesti.

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Napisal/-a marko01 Po avg 28, 2006 7:54 pm

ja saj zato pa pravim vsi delamo napake tudi oni jih bodo ampak po moje je ta zadeva vredu zaj ce je pa stars neom reko kaj pa itak ni pomoci 8)
Lp by Mare

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po avg 28, 2006 7:57 pm

Seat
Pozabljaš, da si je vse te slabe navade (vzvratna vožnja, smerniki, tudi živčnost itd) sin že bogato prisvojil skozi 10+ let vožnje z atijem. Če nekdo bolj verjame očetu kot inštruktorju ter ne more biti kritičen do početja starcev (kar je sicer bolj redko?), je ravno ta sistem - ko praviš, da bo na izpitu popušil - boljši, saj je bolj selektiven. Sin tudi najboljše ve, kaj lahko pričakuje od očeta (npr živčnost) in take izkušnje preko primerjave z ostalimi so tudi koristne (učenje na tujih napakah). Niti niso kopije očetov, vedno jih poskušajo presegati in jim tudi očetova napaka kdaj prav pride - se je bolj zaveda in je bolj pozoren. Sicer pa tudi kakšen mentor zna s sopotnikovega sedeža malo zavrtet volan ali potegnit ročno. Razlika med 17 in 18 ni velika, celo mislim, da se s polnoletnostjo marsikomu strgajo uzde, vsekakor pa bo v globalu seštevek malo večja varnost zaradi enega leta izkušenj pri bolj umirjeni in varni vožnji.
Zadnjič spremenil esem, dne Po avg 28, 2006 9:42 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Mick Jerry
Uporabnik

Napisal/-a Mick Jerry Po avg 28, 2006 8:01 pm

Ahm seat.

kaj pa 18 letni mulc ki se SAM usede v avto in dobi pred sabo spolzko cesto.Boš rekel da on odreagira bolje kot 17 letniik, čeprav imata oba za sabo samo učne ure v avtošoli? Edina razlika je, da ima 17 letnik zraven fotra(ali kogarkoli pač že in s tem neko avtoriteto in strah-vsaj v normalni familiji), 18 letnik pa ima možnost se sam podati takoj za opravljenimi urami v avtošoli.

In medtem ko je taisti 17letnik čez eno leto že nekaj sto ali pa tisoč kilometrov na cesti, ter dobi nekaj realnih izkušenj, 18 letnik ki je izpit opravljal direktno nima NIČ.

Še vedno trmoglaviš.

Glede slabih navad pa sem napisal: če bo pridobil grde navade ga bo to grdo stalo na pravem izpitu.poleg tega so vmes v sosledju nekaj mesecev še ''vožnje odličnosti'' v avtošoli.

Sistem je dober, kakšna pa bo izvedba, no, prepustimo se presenetit...
Slika

Uporabniški avatar
Walker_P
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Walker_P Po avg 28, 2006 8:12 pm

Popoldan sm z inštruktorjem govoril in je povedal sledeče. Pri 16.5 letih bi nej kao začel vozit z avto šolo in opravu vse vaje, ki so pač potrebne za opravljen izpit, nazadnje bi nej bla nekakšna predizpitna, in če boš to opravu boš lahka pr 17-ih v spremstvu ožjega sorodstva vozu avto in nabiral ure. Pri 18 pa te čaka še neki ur vožnje z avto šole, in šele nato izpitna vožnja. Če jo opraviš boš mel izpit v rokah, drugače pa ponovna izpitna. V bistvu en let pa pol prej boš lahka opravu predizpitno in pa vse vaje, ki jih boš potem v prometu na nek način še izboljševal, seveda v spremstvu staršev, kar pomeni, da ti ne bo padl na misu neki divjat. Čeprav sam ne vem kak bo to zgledal, ampak naša država že ve. Po moje tole ne bo obrodil kakšnih velikih sadov.

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Napisal/-a seat Po avg 28, 2006 8:12 pm

Mick Jerry je napisal/-a:Ahm seat.

kaj pa 18 letni mulc ki se SAM usede v avto in dobi pred sabo spolzko cesto.Boš rekel da on odreagira bolje kot 17 letniik, čeprav imata oba za sabo samo učne ure v avtošoli? Edina razlika je, da ima 17 letnik zraven fotra(ali kogarkoli pač že in s tem neko avtoriteto in strah-vsaj v normalni familiji), 18 letnik pa ima možnost se sam podati takoj za opravljenimi urami v avtošoli.

In medtem ko je taisti 17letnik čez eno leto že nekaj sto ali pa tisoč kilometrov na cesti, ter dobi nekaj realnih izkušenj, 18 letnik ki je izpit opravljal direktno nima NIČ.

Še vedno trmoglaviš.

Glede slabih navad pa sem napisal: če bo pridobil grde navade ga bo to grdo stalo na pravem izpitu.poleg tega so vmes v sosledju nekaj mesecev še ''vožnje odličnosti'' v avtošoli.

Sistem je dober, kakšna pa bo izvedba, no, prepustimo se presenetit...

Lej iščem eno temo,ki je že bila na tem forumu in kjer sem napisal,da je vsak voznik začetni zelo nevaren zase in za okolico.In ja tudi 18 letniki bi morali imeti nadzor ampak ga žal ni in ja strinjam se da je ideja o takem zakonu dobra samo žal ni izpičkena in ja tut sam delam napake in se kdaj znajdem v kritični situaciji pa čeprav mam za sabo že 300k prevoženih kilometrov in ja tut sam sem bil začetnik in sem počel naumnosti,ki jih sedaj nebi naredu za nič na scetu

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Po avg 28, 2006 8:59 pm

Kolk ur je potrebno met prej v avtošoli, da greš pol loh npr. s spremljevalcem na cesto? Ne vem, a sm prov slišu, d najmanj 2 in se mi zdi, d je to premal. Ne vem, kko te loh inštruktor v teh 2 urah use to nauči (če nimaš od prej nbenih izkušenj in da bi hotu najcnej čez pridt)!?

Tud sam, k sm dobu izpit, nism šu kuj kr sam na cesto, ampak sm najprej tud s tastarimi šu na mal daljšo turo, d sta se prepričala, kko vozm.
Slika

Uporabniški avatar
Walker_P
Uporabnik

Napisal/-a Walker_P Po avg 28, 2006 9:10 pm

IcEm4n je napisal/-a:Kolk ur je potrebno met prej v avtošoli, da greš pol loh npr. s spremljevalcem na cesto? Ne vem, a sm prov slišu, d najmanj 2 in se mi zdi, d je to premal. Ne vem, kko te loh inštruktor v teh 2 urah use to nauči (če nimaš od prej nbenih izkušenj in da bi hotu najcnej čez pridt)!?

Tud sam, k sm dobu izpit, nism šu kuj kr sam na cesto, ampak sm najprej tud s tastarimi šu na mal daljšo turo, d sta se prepričala, kko vozm.

Par postov višje sm napisal da bodo mogl met opravljene vse vaje in pa predizpitno vožnjo, se pravi cca14-16ur vožnje predn bodo lahka šli na cesto.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Po avg 28, 2006 9:22 pm

aha, pol sm pa očitno spregledu, ker sm bl na hitr use pregledu.
Slika

Uporabniški avatar
Mick Jerry
Uporabnik

Napisal/-a Mick Jerry Po avg 28, 2006 9:33 pm

Končno walker_p si to lepo razložil.Sedaj razumete v čem je catch zakona?
kdor bo imel željo bo lahko še vedno opravljal izpit ''po starem'', edino ne vem kako je s tistimi vožnjami odličnosti.Morda jih potem ni, če delaš ''po starem''.

seat: normalno daje frišen voznik očitno bolj nevaren, vendar če ima za sabo eno leto normalne vožnje, no, hudirja, nekaj pa že more odnest od tega, ne?

Obveznih bo, če sm si prav zapomnil, 23 ur.
Slika

Uporabniški avatar
Walker_P
Uporabnik

Napisal/-a Walker_P Po avg 28, 2006 10:53 pm

Evo tle vam prilagam en link, kjer lepo piše kak pa kaj: http://www.avtosole.com/vozniki/index.p ... ina&id=104

Upam, da bo zj kej bol pomagal razumet, kaj bo novega.
Hvala

Uporabniški avatar
GEISTERFAHRER
Novinec

Napisal/-a GEISTERFAHRER To avg 29, 2006 7:25 am

Walker_P je napisal/-a:...se pravi cca14-16ur vožnje predn bodo lahka šli na cesto.

Upam vsaj ,da odgovorni starši z 14-16 urami ne bodo pustili otroka na cesto, edino če majo keš za kleparja! Zakon dobesedno za posrat! :roll:
Moje mnenje je pač to, da mladoletna oseba ne sodi za volan!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov