Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Ne sep 17, 2006 12:31 am

Tale posnetek po mojem mnenju dokazuje le, da hitrost ne botruje nesreči, temveč lenost ozr neuporaba ogledal ozr nezadostno opazovanje in koncentracija.
In po mojem mnenju je to mnogokrat večji problem na naših cestah kot sama prekoračitev hitrosti.
Če ti nekdo tako seka pot, je praktično vseeno ali voziš 130 ali 150, veliko je odvisno od sreče, večina pa od pasivne varnosti samega avtomobila.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

alesh666
Nov uporabnik

Napisal/-a alesh666 Ne sep 17, 2006 11:29 am

Tule se strinjam s tvojo izjavo, dodal bi le, da zelo veliko ljudi razmišlja na način, več ko imam prevoženih kilometrov, več znam, več imam izkušenj, večja je samozavest.
Pa žal ne deluje formula ravno tako, ampak precej obratno, več prevoženih, večja zamozavest, več možnosti da narediš neumnost.
Veliko časa preživim v avtu in na vsake toliko časa moram tudi sebe spomnit na to... in spustiti gas... pomiriti samega sebe.

Imam prevoženih preko 1.500.000 km.
Edino kar sem opazil pri sebi, starejši ko sem, bolj se umirjam z vožnjo, sodelavci, kolegi se mi čudijo... meni pa se iskreno več ne da tišat do Beograda 240km/h in priti dol v 3,5 ure, ampak gremo do max. 170km/h, večji del s tempomatom na 140 km/h in 7 postankov za kavo in ja 7-8 ur. Izlet... in dol pridemo precej bolj spočiti, mirni, nasmejani... kot pa včasih ko smi prišli vsi od andrenalina, zjebani, sesuti, napeti.

Pa preden me kdo uvrsti v 40, 50+ leta... ne, mam še 2 spredi, je pa 3 zlo blizu :-)

A.

PureTNT je napisal/-a:Vsekakor. Sposobnost predvidevanja, zrelost in izkušnje so vse, kar je potrebno za varno vožnjo tudi pri veliki hitrosti - tako hitro namreč v suboptimalnih pogojih ne boš vozil.

Lp

Petersilj
Novinec

Napisal/-a Petersilj Pe okt 06, 2006 7:04 pm

alesh666 je napisal/-a:Imam prevoženih preko 1.500.000 km.

:shock: Kako pa ti je to uspelo v 10-ih letih? Daj malo razloži, ker je ful fascinantna številka. Že 50.000km letno je ogromno, ti pa kar 150.000km. WAU.

Sam bencin človeka stane na taki razdalji 3.000.000,00 letno. :vrum :rofl

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Pe okt 06, 2006 7:21 pm

Petersilj je napisal/-a:

:shock: Kako pa ti je to uspelo v 10-ih letih? Daj malo razloži, ker je ful fascinantna številka. Že 50.000km letno je ogromno, ti pa kar 150.000km. WAU.

mogoce si zgresu odstavek...

alesh666 je napisal/-a:Edino kar sem opazil pri sebi, starejši ko sem, bolj se umirjam z vožnjo, sodelavci,
kolegi se mi čudijo... meni pa se iskreno več ne da tišat do Beograda 240km/h
in priti dol v 3,5 ure, ampak gremo do max. 170km/h, večji del s tempomatom na 140
km/h in 7 postankov za kavo in ja 7-8 ur. Izlet... in dol pridemo precej bolj spočiti,
mirni, nasmejani... kot pa včasih ko smi prišli vsi od andrenalina, zjebani, sesuti, napeti.

od lj do bg je pa cca. 530km x 2 <-> 1060km za en lep izlet :)
racunaj to ene 10x-50 :)

predvidevam... :idea:
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Petersilj
Novinec

Napisal/-a Petersilj Pe okt 06, 2006 7:32 pm

Ja no, tud če gre 50x letno tja pa nazaj 10 let, je to 'le' 500.000km... :roll: Men se zdi to ogromno vožje, človek praktično živi v avtu. :shock:

KODRE
Nov uporabnik

Kraj: NOVA GORICA

Ludo i Brzo

Napisal/-a KODRE Pe okt 06, 2006 7:34 pm

Osebno po avtocesti najraje vozim med 180 in 220 km/h, ker mi vozilo dopušča in ker mi tako ugaja,...
Res je, da moram recimo iz Nove Gorice do Maribora celo relacijo blendat avtomobilom pred sabo naj se umaknejo,...
Taki, ki prehitevajo s hitrostjo 140 km/h tistih, ki vozijo 130 km/h ne prenašam, primerjam jih s kamioni ki se med seboj prehitevajo!

Glede zakonov pa sem mnenja, da bi hitrosti po avtocestah morali zvišati vsaj na 160 km/h, ke tistih 130km/h velja že od pantiveka, pa pomislimo kaki avti so se takrat vozili....danes pa je zadeva bistveno varnejša!
Predstavljajte si Yugota ali katrco ki vozita 130km/h,...
...moj bog,...zraven pa upajmo da se pri tej hitrosti ne kaj razdere, pa bog ne daj da bi bilo treba vstaviti ali upočasniti!
Sem mnenja da današnji promet, vsaj večina zmore veliko več in to relativno varno.
Sam pri 130 km/h zaspim, ker gledam vse okrog sebe, razen ceste,...
...zato raje vozim hitreje in sem 100% zbran in pozoren na vse pred in za mano!

Res pa je, da obstajajo norci, ki se najbrž ne zavedajo koliko jih lahko stane trenutek nepozornosti ali nezbranosti na cesti,...
...to sem žal tudi sam izkusil, namreč imel sem Hondo CBR 1000RR in voznik, ki je prihajal iz stranske poti me je spregledal, kljub zaviranju se nisem mogel izognit trčenju in po nekaj dnevih kome sem se prebudil v bolnici na oddelku intenzivne nege ves zloman!!!

To da hitrost ubija ne drži, ubija pa voznik, ki zaradi neizkušen ali nezbranosti naredi napako, zato pamet v glavo preden se vsedemo za volan.
Včasih primerjam avtomobile z nabitimi pištolami, ker vsak norec ima avto in izpit pa čeprav mu manjka zdrava pamet in vsak trenutek lahko naredi napako in v drek potegne še koga, kateri bo lahko posledice nosil celo življenje!!!

Ampak vseeno 130 km/h je smešno počasi za današnje čase!!!!
Priznam pa tudi to da so naše avtoceste obupne, ampak kljub temu bi rad videl nov zakon na katerem piše, da se po avto cestah lahko vozi hitreje!!
Predlagam 160 km/h.
Kaj pravite??

Petersilj
Novinec

Napisal/-a Petersilj Pe okt 06, 2006 7:39 pm

Če je omejitev 160, bo večina vozila spet 180-190.

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Pe okt 06, 2006 7:42 pm

Petersilj je napisal/-a:Ja no, tud če gre 50x letno tja pa nazaj 10 let, je to 'le' 500.000km... :roll: Men se zdi to ogromno vožje, človek praktično živi v avtu. :shock:

mogoče je pa avtoprevoznik :lol:

KODRE...ne gre samo zato, da novejši avti dopuščajo hitrejšo vožnjo, gre zato, da večja ko je hitrost, manjše je vidno polje, prostora za reakcije ob nenadnih ovirah pa skorajda ni...
Obey me. You'll be happier.

KODRE
Nov uporabnik

Kraj: NOVA GORICA

130 ne gre

Napisal/-a KODRE Pe okt 06, 2006 8:01 pm

Žal mi je ampak jaz 130 ne morem vozit po avtocesti, ker mi rate res dolgočasno in zato prevsmirjam pozornost na druge stvari, kaj se dogaja na cesti pa skoraj da ne vidim!!!

Zato bom, kot dosedaj vozil hitreje in prehiteval vse živo, pa naj me policija lovi, saj ne bo v prvo!!!! ;))

Petersilj
Novinec

Re: 130 ne gre

Napisal/-a Petersilj Pe okt 06, 2006 8:03 pm

KODRE je napisal/-a:Žal mi je ampak jaz 130 ne morem vozit po avtocesti, ker mi rate res dolgočasno in zato prevsmirjam pozornost na druge stvari, kaj se dogaja na cesti pa skoraj da ne vidim!!!

Zato bom, kot dosedaj vozil hitreje in prehiteval vse živo, pa naj me policija lovi, saj ne bo v prvo!!!! ;))

Ti si sam razvajen pacek. :P Moj avto gre maks. 160, po klancu navzdol. :lol:

alesh666
Nov uporabnik

Napisal/-a alesh666 Pe okt 06, 2006 8:21 pm

Delal sem v Avstriji in Nemčiji, od 18 leta sem v avtu.

Sedaj delam po Slo, in ex. Yu.

Vmes sem se npr. vsak dan vozil v Celje in nazaj, 6 mesecev, iz Kranja... izračunaj koliko je to kilometrov, samo službenih.

Od Januarja do Septembra to leto sem naredil 69.000km, do konca leta jih bom min. 100.000, pa že sedaj vem da jih bo več... ali pa števec, ki odšteva kilometre do servisa v moje 407 prehiteva :-)
In to sedaj ko ne delam več po Avstiji in Nemčiji.
Pomnoži z 10 let, dodaj, da ko sem živel še "gor", da je bilo nekaj normalnega it v eno smer v službo 240km, avtoban... keks... pri nas se mi zmeša.

Za v računico, Petrolova položnica za Magno, če je manj kot 150.000 SIT sem nasmejan.

A.

Petersilj je napisal/-a:

alesh666
Nov uporabnik

Napisal/-a alesh666 Pe okt 06, 2006 8:27 pm

Nisem avto prevoznik... daleč od tega :-)

Glej, živim v Kranju, pisarno imam v Ljubljani, min. 50 km/dan, enkrat na teden pojdi v Banja Luko, pa npr. Beograd, pa skoči v Avstrijo... pa Maribor... pa Koper... seštej.

Pa se zapelji do Hannovra in nazaj...

Po drugi strani, pa npr. poglej rabljena vozila na npr. Porsche Verovškovi... slo. porekla, dokazano, A4, A6, 2005 letnik, 140.000km... od kje le?

100.000km jaz naredim letno samo službeno, privat prištejem še zraven...

A.

MacTron je napisal/-a:
Petersilj je napisal/-a:

mogoce si zgresu odstavek...

alesh666 je napisal/-a:Edino kar sem opazil pri sebi, starejši ko sem, bolj se umirjam z vožnjo, sodelavci,
kolegi se mi čudijo... meni pa se iskreno več ne da tišat do Beograda 240km/h
in priti dol v 3,5 ure, ampak gremo do max. 170km/h, večji del s tempomatom na 140
km/h in 7 postankov za kavo in ja 7-8 ur. Izlet... in dol pridemo precej bolj spočiti,
mirni, nasmejani... kot pa včasih ko smi prišli vsi od andrenalina, zjebani, sesuti, napeti.

od lj do bg je pa cca. 530km x 2 <-> 1060km za en lep izlet :)
racunaj to ene 10x-50 :)

predvidevam... :idea:

Petersilj
Novinec

Napisal/-a Petersilj Pe okt 06, 2006 8:36 pm

Pred časom slišal za 'urbano legendo' o 2 leta starem službenem Mercedesu E_XY, ki naj bi imel 700.000 km. Baje od Leka. To pa ni ravno verjetno, ne? Naj bi se prodal za 1.100.000,00 SIT... :roll:

k.b.n.
Nov uporabnik

Kraj: Laško

Napisal/-a k.b.n. Pe okt 06, 2006 8:44 pm

Zakaj ne omejitve 160 km/h? Večina avtomobilove že omogoča varne visoke hitrosti, a vozniki niso boljši (nepazljivost, neznanje, "ego", ...). Neprimerne so dvopasovne avtoceste. Le kako bi izgledalo vključevanje s pospeševalnega pasu tovornjaka ali pa starejšega avta pri omejitvi 160 na obeh voznih pasovih , če pa še sedanjih 130 km/h ne more doseči v njegovi dolžini. Mislim, da se mora najprej spremeniti obnašanje voznikov v sedanjem sistemu, nato pa se lahko prilagodi infrastruktura in zviša omejitve. Glede na sedanje stanje bomo čakali še dolgo.

alesh666
Nov uporabnik

Napisal/-a alesh666 Pe okt 06, 2006 8:48 pm

To je min. 1000km/dan, mal preveč preveč velik?

A.

Petersilj je napisal/-a:Pred časom slišal za 'urbano legendo' o 2 leta starem službenem Mercedesu E_XY, ki naj bi imel 700.000 km. Baje od Leka. To pa ni ravno verjetno, ne? Naj bi se prodal za 1.100.000,00 SIT... :roll:

Uporabniški avatar
_B3yBo_
Mojster foruma

Kraj: vrhnika

Napisal/-a _B3yBo_ Pe okt 06, 2006 10:23 pm

Petersilj je napisal/-a:
KODRE je napisal/-a:Žal mi je ampak jaz 130 ne morem vozit po avtocesti, ker mi rate res dolgočasno in zato prevsmirjam pozornost na druge stvari, kaj se dogaja na cesti pa skoraj da ne vidim!!!

jst mam v ibr mejhno kubaturo pa usen gre vec....kwa mas pol sele ti???
Slika

Petersilj
Novinec

Napisal/-a Petersilj Pe okt 06, 2006 10:57 pm

AudiRSboy je napisal/-a:
Petersilj je napisal/-a:

jst mam v ibr mejhno kubaturo pa usen gre vec....kwa mas pol sele ti???

998ccm ter več kot 20 let stara zasnova. :evil:

k.b.n.
Nov uporabnik

Kraj: Laško

Napisal/-a k.b.n. So okt 07, 2006 7:41 am

V Nemčiji tudi na dvopasovnih cestah zadeva lepo funkcionira - če je preveč prometa, omejitev preprosto znižajo in stvar je rešena. 160 km/h resnično ni noben bav-bav, kot tudi ne neomejenost. Ponoči ali v času majhne obremenjenosti naj bo cesta neomejena, v prometnih konicah pa se lahko omeji na poljubno hitrost.

Da, spremenljive omejitve bi lahko pomagale, če bi se postavile razmeram primerno. A pomisleki so vseeno. Sam sem po avtocesti peljal največ 170 km/h (po števcu), po praznem prehitevalnem pasu. Nisem se počutil preveč dobro, kajti za clio I je to že skoraj maksimalna hitrost, podobnih avtomobilov pa je še kar nekaj na cestah. Poleg tega pa semi pri edinem takšnem poskusu naletel na poljski tovornjak pri prehitevanju. Voznik me je bodisi spregledal ali pa sploh ni pogledal v ogledalo. Na srečo je bil prehitevalni pas prazen in sem lahko na polno zaviral in se izognil nesreči. Če bi vozil po omejitvi bi si panično zaviranje seveda lahko prihranil, tu ni nobenega opravičila.
Sedaj pa si lahko zamislimo, da ostanejo prometna pravila in vozniki enaki, omejtev pa se dvigne na 160. Zgodilo se bo samo še več situacij kakršna je bila moja, pri vožnji po omejitvah in cestno-prometnih predpisih.

Uporabniški avatar
the_man
Novinec

Kraj: all around

Napisal/-a the_man Ne okt 08, 2006 11:37 am

pa saj če bi bila omejitev višja, ne pomeni da mi moral voziti 160 km/h, če bi bila recimo omejitev taka. lahko bi z manj sposobnim avtom še vedno vozil 130, z boljšim pa 160. samo tudi to nebi ničesar rešilo. omenjitev takšna ali drugačna, še vedno se najde folk ki preprosto ne zna vozit, ki ima predstavo da je nesmrten v avtu, da je sam na cesti, da on se pa ne more zaletet. do nesreč ne prihaja zaradi ljudi ki se peljejo po avtocesti z nadpovprečno dobrim avtom 30 km/h več od omejitve, ampak zaradi amaterjev ki imajo o sebi superiorno mnenje, da so bogovi na cestah. to je prva polovica. druga je pa neznanje.

lp
za prepoznavnost športnosti avtomobilske firme tekmujejo v formuli 1, rally-u, nascar,...vw pa svojim izdelkom preprosto nadane oznako GTI

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor Ne okt 08, 2006 12:03 pm

Omejitve so brez veze, če ni kulture voznikov. Letos sem bil na dopustu na nizozemskem. Skozi nemčijo brez omejitve je promet potkal dokaj vredu, ljudje se umikajo vedno na skrajno desni prosti pas. Tudi če gre 200km/h. Pri nas pa vsak ki gre 130 misli, da je najhitrejši in da je prehitevalni pas samo njegov.
No potem pa pridem na Nizozemsko. Omejitev 120km/h. Noben jo ne prekorači, noben ne izsili, noben ne blenda, ni vožnje po prehitevalnem pasu kadar to ni potrebno.
No promet se je odvijal dosti bolj umirjeno in varno. In po približno 700km prevoženih po nizozemski sem bil prov žalosten, ko sem spet prišel v nemčijo in kasneje v SLO. Vožnja po nizozemski je prav prijetna in niti malo utrujajoča.

Naj omenim še to, da v primeru zastoja ni nihče peljal po odstavnem pasu ( pa če tudi je šel na izvoz iz AC, ki je bil par 100m naprej). Omejitev se jim avtomatsko zniža, če prihaja do zastojev in se je vsi držijo. Tudi kadar je bila 50km/h na AC.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov