Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
povh
Novinec

Kraj: med ovinki

Napisal/-a povh Če maj 03, 2007 9:20 am

Če jaz primerjam avta ki sem ju vozil največ:
Golf 3, 1.9d 47kw, in Polo 1.3b, 40kw, oba letnik 95
Golfa sem spravil na porabo 10l, drugače pa na relaciji ob normalni vožnji pije okrog 5,5l. Polota ne spravim čez 8l če vozim reli non-stop. Vendar pa tudi pod 6,5l ne gre ob najstrožjih varčevalnih ukrepih. Noben motor ni boljši ali slabši, le vedet moraš kaj hočeš. ;)

Uporabniški avatar
cr33p
Novinec

Napisal/-a cr33p Če maj 03, 2007 10:35 am

Prišparal nisem kaj dosti, ker sem precej vložil v avto :)

+Poraba je pa simpatična - od 4.9 do 6.0 se giblje, povprečje pa je okoli 5.4, pa ne vozim kot upokojenci. Pospeški so odlični, prožnost je tudi zelo dobra.

-Je precej bolj hrupen, kot bencinci. Precej se trese. Pozimi se kasneje ogreje. Ko bo kaj ribnilo, bo denarnica precej lažja.

V kolikor bi se mi šlo samo za prihranek €, bi bil le-ta zanemarljiv (zaradi dražjih servisov in zavarovanja).

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM Če maj 03, 2007 11:25 am

Glede na to, koliko več daš ob nakupu za diesla, in ostale stvari je moje mnenje da si samo na izgubi...
Dejstvo je da je avto dražji, servisi so dražji, nafto moraš tako ali tako tankat, dražja registracija, pa še kaj bi našel, ... In glede na to, da ti na koncu avto pije liter dva manj, kot pa bencinarju, se ti pa ja nikoli ne more povrnit denar oz. izenačit. Nikoli...

Za nov avto ki je diesel daš tako ali tako skoraj oz. ponekod več kot milion zanj.
Kje boš zdaj ti z tankanjem in varčevanjem pri dieslu pridobil tist milion, da bi se lahko izenačil z bencinarjem... Ma kje... Potrebno je vedet, da je diesla tudi potrebno tankat tako kot bencinarja, pa ja nikol ne prideš s stroški skupaj... Nemogoče...

Predno se sploh približaš stroškom bencinarja sta avta že popolnoma izvožena in ju moraš spet zamenjat za nova in si spet na začetku, oz. na slabšem, ker še z dieslom nisi prišel do izenačenja stroškov z bencinarjem...

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Če maj 03, 2007 11:43 am

a ti še nisi slišal pri nakupu avta za akcije cena dizla za ceno bencinca? Ko kupuješ avto, pa na nek način ja preračunaš ali se ti splača dizelca nabavt al bencinca. Očitno se nekaterim splača. Razlike med cenami pa so od proizvajalca do proizvajalca različne. Nekateri sploh nimajo omembe vrednih razlik v cenah
Zakaj pa dražja registracija? Sprašujem, ker res mi ni jasno.

Kar se pa tiče servisov. Olje pa filtri, velike razlike z bencinci ni. Pustimo sedaj velike servise, ki so po novem itak postavljeni daleč naprej in večina v tistem času že zamenja avto.

Pa še eno malček neumesno vprašanje. Kolko turbin ste že zamenjali na vaših dizlih? Ker par ljudem ni jasno kako lahko imaš pri 140k km še zmeraj original turbino gor. Meni mi ni jasno kako je lahko nima pri teh km. Pustimo če gre za tovarniško napako.

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM Če maj 03, 2007 11:51 am

Ja so neke akcije, v tem primeru se splača itak... Drugače so te akcije zlo redke....
Če je ista cena diesla in bencinarja, potem se bolj splača diesla... Drugače je pa čist en drek, z nobenmu ne boš neki pridobil na stroških ali kaj podobnega...
Me pa zanima katera znamka vozila ponuja akcijo enako za diesel kot za bencinarja... Ziher kaka bedna znamka ...

Tukaj primerjam bencinarja 1.8 in diesla 1.9... Pri katerem se ti malo pozna rahla razlika pri ceni registracije...

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Če maj 03, 2007 12:14 pm

Mazda je ena takih znamk, ki ima take akcije. Zakaj bedna pa ne vem

Uporabniški avatar
cr33p
Novinec

Napisal/-a cr33p Če maj 03, 2007 12:20 pm

Nekaj časa je bila TDI Ibiza Cupra bila po isti ceni kot 1.8T Cupra ;)

Uporabniški avatar
mega_ne
Stalni uporabnik

Kraj: Wrhnka

Napisal/-a mega_ne Če maj 03, 2007 1:18 pm

AM je napisal/-a:Glede na to, koliko več daš ob nakupu za diesla, in ostale stvari je moje mnenje da si samo na izgubi...
Dejstvo je da je avto dražji, servisi so dražji, nafto moraš tako ali tako tankat, dražja registracija, pa še kaj bi našel, ... In glede na to, da ti na koncu avto pije liter dva manj, kot pa bencinarju, se ti pa ja nikoli ne more povrnit denar oz. izenačit. Nikoli...

Za nov avto ki je diesel daš tako ali tako skoraj oz. ponekod več kot milion zanj.
Kje boš zdaj ti z tankanjem in varčevanjem pri dieslu pridobil tist milion, da bi se lahko izenačil z bencinarjem... Ma kje... Potrebno je vedet, da je diesla tudi potrebno tankat tako kot bencinarja, pa ja nikol ne prideš s stroški skupaj... Nemogoče...

Predno se sploh približaš stroškom bencinarja sta avta že popolnoma izvožena in ju moraš spet zamenjat za nova in si spet na začetku, oz. na slabšem, ker še z dieslom nisi prišel do izenačenja stroškov z bencinarjem...

ti se kar tolaži :D nevem zakaj se jaz še vedno smejem kolegom z 1,4 16v in 1,6 16v ... :D razen če je pri avtih višjega ranga kaj drugače...

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Če maj 03, 2007 1:19 pm

AM:

ce delas dosti kilometrov, se diesel seveda splaca. Pa tole veliko, niti ni tako veliko. Danes skoraj ni voznika, ki ne bi letno prevozil 20K in ze tu se diesel splaca.

Ne pozabi, da je sicer nakupna cena visja, je pa potem tudi prodajna, ko rabljenega prodas, visja.

Seveda je odvisno tudi kaj kupis in kaj imas v mislih s tem avtom.

Ze prej sem napisal svoje stroske in prihranek...

Pa da ne bomo primerjali hrusk in jabolk. Trenutno vozim AX 1.5D, pred nekaj leti pa sem vozil AX 1.1i.

Zato lahko povem tudi konkretne stevilke.

AX 1.5D, pov.poraba=4,64
AX 1.1i, pov.poraba=5,93

Danasnje cene goriva: diesel=0,959€, bencin 95okt=1,061€

Za 100km je strosek diesla=4,45€, za bencinarja=6,29€
Razlika ni zelo strasna in znasa: 1,84€

Ce to zracunamo za letno kilometrino 20.000km, dobimo razliko: 368€
Ce se vozimo malo vec (30.000km), pa naslednjo: 552€

Naprej gremo na registracijo in zavarovanje.

Diesel: 361,52€
Bencin: 337,29€

Torej smo na letni ravni se vedno v plusu za 343,77€ oz. 527,77€

Ko sem kupoval AX-a, sem gledal tako bencinarje kot diesle. Po nekaj razlicnih ogledih, sem prisel do zakljucka. Cena rabljenega diesla niti ni toliko visja od cene bencinarja, s tem pogojem, da sta oba priblizno enako dobro ohranjena in s podobno opremo in starostjo.

Za svojega sem dal 240.000 SIT, za dobrega bencinarja pa bi dal cca 190.000 SIT. Razlika v ceni je celih 50K oz. v evrih okoli 200€.

Po enem letu voznje bom glede na vse razlike vseeno v plusu: 140€ oz. 320€.

Osebno delam na leto nekje okoli 25K km, zato bom prisparal cca 230€.

To je bila narejena primerjava med dvema enakima avtoma. Servisov nisem racunal, ker so tako na enem kot drugem priblizno isti. Glede vzdrzevanja samega motorja bom pa se videl kako bo.

Ker pa moj zadnji avto ni bil AX bencinar, ampak Alfa bencinar, pa pride razlika med tema avtoma zelo, zelo velika in ocitna, okoli 1.000€ letno samo na gorivu. Kar pa ni vec zanemarjiv znesek.

Seveda tudi avta sploh nista primerljiva :lol:

Vendar vse je v glavi, ce ti avto veliko pomeni, potem pac ne gledas na denar in stroske povezane z njim. Ce ti je avto samo prevozno sredstvo, pa se pocasi zamislis, ko vidis na letni ravni stroskov (gorivo, servisi) za 1/3 vseh svojih prihodkov.

Tako pac ne gre. Ali zmanjsas stroske ali pa povecas prihodke! Kaj je zdaj lazje? :oops:

Najbolje je seveda oboje ;)

Se dodatek:

Glede na prejsni avto imam zdaj na mesec prakticno 80€ viska samo pri gorivu :shock: To pa je ze neka vsota, ki se z leti nabere. Ze na letni ravni lahko pomeni en zelo lep dopust. Ce nalagas v sklade, se pozna se veliko bolj. Po eni racunici, ki sem jo naredil, bo razlika v 5ih letih samo pri zamenjavi avta in ostalih pogojih enakih, celih 5.000.000 SIT oz. 21.000€.

Ko tole se enkrat berem, se ne morem znebiti obcutka kako pateticen sem :roll: Da moram sparat pri takih vsakdanjih stvareh kot so avto, da dejansko tako malo zasluzim :oops: Damn! :evil:

Nic, bomo vidli kaj bo, kot sem prej napisal, vse je v glavi, ce razmisljas na malo, potem si pac "mali". Se je cas za spremembe :P

8)
Slika

Uporabniški avatar
davorkat
Novinec

Napisal/-a davorkat Če maj 03, 2007 2:31 pm

marjan novak je napisal/-a:Letno prevozim 40000 km in sem lastnik sodobnega dizla. Moj predhodni avto je bil 1.6 16v bencinar in lahko povem, da je razlika v porabi - posebej na relacijjskih vožnjah - res minimalna, okoli pol litra. Če prištejem še krajše servisne intervale in dražji servis pri dizlu, prihranek ni omembe vreden. Je pa res, da je vožnja z dizlom, če odštejem nekoliko večji hrup in slabše začetno pospeševanje, precej bolj umirjena in udobna.

oj,

jst porabim 3 l/100km manj, jih pa na leto nardim cca. 55000, kar nanese cca. 1600 EUR. Registracija in vzdrževanje me prideta enako kot pri bencinarju,res pa je da je bil dizel malo dražji kot isti bencinar, vendar bo isto dražji tudi ko ga bom prodal.

lp davor

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Če maj 03, 2007 2:40 pm

AM: ne glih bedne znamke; marsikatera znamka je že dala dizel za ceno benza. Med drugimi tudi propeler za serijo 3 pred kakim letom in pol.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če maj 03, 2007 2:43 pm

mega_ne je napisal/-a:naredi ti 8,8 na cel tank...

Je bilo povprečje na cca pol tanka, relacija pula-lj-celje.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Če maj 03, 2007 2:45 pm

barbka je napisal/-a:Na mesec naredim 3200 kilometrov. Pri clio-tu (1.2)sem z enim tankom naredila 600 kilometrov, z meganom (1.5 dci) jih pa 1200. Moram še kaj dodati?

Ja, da ma megan precej večji tank :D , da ni variante da nardis 1200 km s tankom razen če vozis skoz med 70 in 90, tak da ne hvala za tako vožnjo
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Če maj 03, 2007 2:50 pm

IcEm4n je napisal/-a:
speedfreak je napisal/-a:maximalna povprečna poraba clio dci ( 80ps), 8.8 litra, tok o tem da ne vidis vec k 6....

ja pa a to že pr 50km/h v 5. prestavš in potem gas pohodš do konca al kaj? Dej mi še povej, kolk je bla pa najmanjša poraba?

zdele mal gledam na poraba.com, pa vidm, da se giblje poraba med 4,3 in 6,5 pr cliotih DCI

Najmanjša poraba 3,1 :D , povprečna na 8 mesecev po Bc seveda 5,4.

primerljiv clio 1,4 16 v je imel dolgorocno povprečje 6,6, vozen na isti nacin po istih cestah...

Kar se tiče moje maximalne porabe, za razliko od nekaterih ne vozim 70 v 5 prestavi 90% časa in če tišim tišim kot se zagre :D ...če je treba pa šparat pa šparamo do konca ( npr, clio 1.4 16v povprecje 4,4 l). Tak da vsak avto žre če ga tišiš. Se pa dizl splača sam pogojno, to je če na daš pri nabavi malo bogastvo več za njega kot za podobnega bencinarja, delaš več k 30kkm na leto pa ti ne crkne turbina :D

Potem so pa še subjektivni razlogi. kot so obupn smrad dizlov, ki me sili na bruhanje ampak to je stvar okusa.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Če maj 03, 2007 2:58 pm

Gen|uS je napisal/-a:eno vprašanje za vse tiste, ki mate povprečno pod 6l in se vozite po vašem mnenju dinamično: Definirajte kaj je za vas dinamično :!:
Za mene je dinamična vožnja to, da se čez naselje pelješ max 60 km/h, ko prideš pa vn pa v 3. ali 4. prestavi stisnešgas do 3/4 do 100km/h in pol prestaviš v 5. prestavlam ga pa med 2.5k in 3k obratov na min(da se slučajno ne nabere pačevina na turbini :twisted: ). Če je cesta ovinkasta ali se vspenja ali pa se spušča gledam da so obrati vsaj nad 2k. Ko grem prehitevat tiste, ki šparajo na par deci nafte al pa bencina ga pred prehitevanjem prestavim eno nižje in potem prestavim šele pri 4k. Ah pa čez ovinke more bit volan mehek oz. lahek (tist ko neve o čem govorim se še ni hit pelau čez ovinek)

To je za mene dinamična vožnja, ne pa bremzanje pred vsakim ovinkom pa prehitevanje z 1.5k obrati ipd.

Zdej mi pa naj sam en reče da dizl pri taki vožnji pije pod 6l. Golf 4 tdi 101konj pije 9l, a6 2.5tdi 150km pije 9-11l, mondeo 2.0tddi 115konjev pije 9.5l ;) keep on talking..hehe

Zame pri trenutnem bencinarju je dinamična voznja ce saltam nekje nad 5000 obrati, ce se mi mudi pa pri 6500..po magistralkah tm od 110 do 180 ;) , avtocesta skoz nad 180..to je moj stil voznje in ce bi skozi tako vozil bi bilo povprecje okoli 8 litrov, ce le malo bolj normalno vozim je 7 litrov ( to je se zmeraj precej nad omejitvami), zdaj pa vprasanje kok bi dizel porabil pri moje " dinamičnem" načinu voznje, sigurno ne 5 litrov :-P

Uporabniški avatar
RED_line
Stalni uporabnik

Kraj: Markovec City

Napisal/-a RED_line Če maj 03, 2007 3:50 pm

če ti pa benzinc pije isto kot dizel potem pa je vseeno kaj voziš.
gassssssssssssssssss

Uporabniški avatar
{B}3[A]S[T]!_X™
Nov uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a {B}3[A]S[T]!_X™ Če maj 03, 2007 4:49 pm

speedfreak je napisal/-a:
Gen|uS je napisal/-a:eno vprašanje za vse tiste, ki mate povprečno pod 6l in se vozite po vašem mnenju dinamično: Definirajte kaj je za vas dinamično :!:
Za mene je dinamična vožnja to, da se čez naselje pelješ max 60 km/h, ko prideš pa vn pa v 3. ali 4. prestavi stisnešgas do 3/4 do 100km/h in pol prestaviš v 5. prestavlam ga pa med 2.5k in 3k obratov na min(da se slučajno ne nabere pačevina na turbini :twisted: ). Če je cesta ovinkasta ali se vspenja ali pa se spušča gledam da so obrati vsaj nad 2k. Ko grem prehitevat tiste, ki šparajo na par deci nafte al pa bencina ga pred prehitevanjem prestavim eno nižje in potem prestavim šele pri 4k. Ah pa čez ovinke more bit volan mehek oz. lahek (tist ko neve o čem govorim se še ni hit pelau čez ovinek)

To je za mene dinamična vožnja, ne pa bremzanje pred vsakim ovinkom pa prehitevanje z 1.5k obrati ipd.

Zdej mi pa naj sam en reče da dizl pri taki vožnji pije pod 6l. Golf 4 tdi 101konj pije 9l, a6 2.5tdi 150km pije 9-11l, mondeo 2.0tddi 115konjev pije 9.5l ;) keep on talking..hehe

Zame pri trenutnem bencinarju je dinamična voznja ce saltam nekje nad 5000 obrati, ce se mi mudi pa pri 6500..po magistralkah tm od 110 do 180 ;) , avtocesta skoz nad 180..to je moj stil voznje in ce bi skozi tako vozil bi bilo povprecje okoli 8 litrov, ce le malo bolj normalno vozim je 7 litrov ( to je se zmeraj precej nad omejitvami), zdaj pa vprasanje kok bi dizel porabil pri moje " dinamičnem" načinu voznje, sigurno ne 5 litrov :-P

Prebiram to slamo in se smejim...rad bi vas videl v praksi ;)
1. Mislim, da noben nebi definiral dinamično vožnjo-šaltanje pri 1.5 krpm. Je pa res, da nekateri ljudje nevejo definicije dinamične vožnje.
2. Smešni ste mi uni, ki pravijo, da je dinamična vožnja nad 180 km/h po avtocesti, po ravnini lahko vsak tepec stiska po gasu in potem vleče špuro pri ovinku. Saj nekatere razumem, pač otroci morajo sprobat kakšen je občutek. Oz. če se ti mudi, čeprav pridobil boš bolj malo na slo. AC(beri: limanje na rit, prehitevalni pas-zakupljen). No hočem povedat, da ni dinamike pri 180+ km/h na ravnini ;) Je le velika poraba-yupi-go for it.
3. Ovinki so druga pesem, ki so predvsem za gušt in tukaj se pokaže kvaliteta voznika.
lp, se vidimo na cesti :o
Slika

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Če maj 03, 2007 4:56 pm

Nad 180 km/h - po klancu navzdol ali tudi v klanec ? (npr. Senožeče - Razdrto) :twisted:

Za kakšen avto natančno gre ?

LP

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Če maj 03, 2007 5:02 pm

Mojster Miha je napisal/-a:

Nad 180 km/h - po klancu navzdol ali tudi v klanec ? (npr. Senožeče - Razdrto) :twisted:

Za kakšen avto natančno gre ?

LP

nad 180 po ravnini, v klanec dol nad 200 tud, opel corsa 1.4 tp

barbka
Nov uporabnik

Napisal/-a barbka Če maj 03, 2007 5:13 pm

barbka je napisal/-a:Na mesec naredim 3200 kilometrov. Pri clio-tu (1.2)sem z enim tankom naredila 600 kilometrov, z meganom (1.5 dci) jih pa 1200. Moram še kaj dodati?

Ja, da ma megan precej večji tank :D , da ni variante da nardis 1200 km s tankom razen če vozis skoz med 70 in 90, tak da ne hvala za tako vožnjo

Lej, če ti kaj ni jasno, se lahko nekje dobiva in ti podatke pokažem na potovalnem računalniku. Vsak dan sem na AC, tako da ne bi med 70 in 80 km/h. Kot sem rekla-ni problema, dokaze imam.
življenje je lepo.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov