AM:
ce delas dosti kilometrov, se diesel seveda splaca. Pa tole veliko, niti ni tako veliko. Danes skoraj ni voznika, ki ne bi letno prevozil 20K in ze tu se diesel splaca.
Ne pozabi, da je sicer nakupna cena visja, je pa potem tudi prodajna, ko rabljenega prodas, visja.
Seveda je odvisno tudi kaj kupis in kaj imas v mislih s tem avtom.
Ze prej sem napisal svoje stroske in prihranek...
Pa da ne bomo primerjali hrusk in jabolk. Trenutno vozim AX 1.5D, pred nekaj leti pa sem vozil AX 1.1i.
Zato lahko povem tudi konkretne stevilke.
AX 1.5D, pov.poraba=4,64
AX 1.1i, pov.poraba=5,93
Danasnje cene goriva: diesel=0,959€, bencin 95okt=1,061€
Za 100km je strosek diesla=4,45€, za bencinarja=6,29€
Razlika ni zelo strasna in znasa: 1,84€
Ce to zracunamo za letno kilometrino 20.000km, dobimo razliko:
368€
Ce se vozimo malo vec (30.000km), pa naslednjo:
552€
Naprej gremo na registracijo in zavarovanje.
Diesel: 361,52€
Bencin: 337,29€
Torej smo na letni ravni se vedno v plusu za
343,77€ oz. 527,77€
Ko sem kupoval AX-a, sem gledal tako bencinarje kot diesle. Po nekaj razlicnih ogledih, sem prisel do zakljucka. Cena rabljenega diesla niti ni toliko visja od cene bencinarja, s tem pogojem, da sta oba priblizno enako dobro ohranjena in s podobno opremo in starostjo.
Za svojega sem dal 240.000 SIT, za dobrega bencinarja pa bi dal cca 190.000 SIT. Razlika v ceni je celih 50K oz. v evrih okoli 200€.
Po enem letu voznje bom glede na vse razlike vseeno v plusu: 140€ oz. 320€.
Osebno delam na leto nekje okoli 25K km, zato bom prisparal cca 230€.
To je bila narejena primerjava med dvema enakima avtoma. Servisov nisem racunal, ker so tako na enem kot drugem priblizno isti. Glede vzdrzevanja samega motorja bom pa se videl kako bo.
Ker pa moj zadnji avto ni bil AX bencinar, ampak Alfa bencinar, pa pride razlika med tema avtoma zelo, zelo velika in ocitna,
okoli 1.000€ letno samo na gorivu. Kar pa ni vec zanemarjiv znesek.
Seveda tudi avta sploh nista primerljiva
Vendar vse je v glavi, ce ti avto veliko pomeni, potem pac ne gledas na denar in stroske povezane z njim.
Ce ti je avto samo prevozno sredstvo, pa se pocasi zamislis, ko vidis na letni ravni stroskov (gorivo, servisi) za 1/3 vseh svojih prihodkov.
Tako pac ne gre. Ali zmanjsas stroske ali pa povecas prihodke! Kaj je zdaj lazje?

ops:
Najbolje je seveda oboje
Se dodatek:
Glede na prejsni avto imam zdaj na mesec prakticno 80€ viska samo pri gorivu

To pa je ze neka vsota, ki se z leti nabere. Ze na letni ravni lahko pomeni en zelo lep dopust. Ce nalagas v sklade, se pozna se veliko bolj. Po eni racunici, ki sem jo naredil, bo razlika v 5ih letih samo pri zamenjavi avta in ostalih pogojih enakih, celih 5.000.000 SIT oz. 21.000€.
Ko tole se enkrat berem, se ne morem znebiti obcutka kako pateticen sem

Da moram sparat pri takih vsakdanjih stvareh kot so avto, da dejansko tako malo zasluzim

ops: Damn!
Nic, bomo vidli kaj bo, kot sem prej napisal, vse je v glavi, ce razmisljas na malo, potem si pac "mali". Se je cas za spremembe :P