Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
comfortably numb
Novinec

Napisal/-a comfortably numb Pe maj 11, 2007 2:02 pm

croma_man je napisal/-a:esem, sicer sm rabil par minut da sm razbral bistvo sam mislim da sem ga našel...kak bi to rešil? Don kihot se je včasih boril z mlini na veter, zdej ni nč bolš pri tem primeru, ni šanse, še posebi ne pri taki mentaliteti.

LOL, croma!!! :bow

Mislim da je imel on vseeno lažje delo... :lol:

lp

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček Pe maj 11, 2007 2:44 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Ob tej reklami sem obnemel...

P.S.hm tam po poljanski dolini se pa kr dost folka poškoduje al pa ubije (enkrat vem, da je edn prletu v kozolc zdej pa tam stoji nov manjši), brat se je vsak dan vozu v Škofjo Loko.
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček Pe maj 11, 2007 2:46 pm

Enkrat se mi je zelo zelo modelo nujno it domov in sem šel po regionalni cesti več kot 160km/h ampak zadnjič je bilo to, ....mislim, da ni vredno divjat na cestah sam kaj ko sem zelo nerviran, živčn zarad enih ki vozjo 60km/h
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
Rottie
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Rottie Pe maj 11, 2007 3:27 pm

W|zz je napisal/-a:
Rottie je napisal/-a: Ne ubija hitrost

Seveda tudi hitrost ubija. Pri 30 v zid bos prezivel, pri 100 pa sigurno ne. A boš preživel al ne je ponavadi odvisno od hitrosti, ki jo maš. Karkol se zgodi pri višji hitrosti, ma več kinetične energije, ki se more nekam sprostit. Ponavadi v zmečkano pločevino, kar pa je lahko usodno..
Lahko se zgovarjaš (ne ti, na splošno), da so krivi nepazljivi ljudje, ki te izsilijo ipd, sam če si na koncu mrtev, ti to nič ne pomaga..

To je že dlakocepljenje ... govoril sem nasplošno, da pač s samo hitrostjo ni nič narobe, skupek ostalih dejavnikov potem pripomore do nesreče in posledic ... tut če pri 30 pod vlak zapelješ si mrtev, ane.

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz Pe maj 11, 2007 3:30 pm

Ja, ker ima vlak hitrost. Čist uredu primer si vzel. Če bi te pa vlak z 30 zbil bi pa preživel. Osnove fizike in ne dlakoceplenje ;)

Uporabniški avatar
Rottie
Novinec

Napisal/-a Rottie Pe maj 11, 2007 3:37 pm

W|zz je napisal/-a:Ja, ker ima vlak hitrost. Čist uredu primer si vzel. Če bi te pa vlak z 30 zbil bi pa preživel. Osnove fizike in ne dlakoceplenje ;)
Kaj boš pa rekel, če se pr 30 zvrneš v vodo in utoneš? :roll: Tut to enim rata :oops:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe maj 11, 2007 4:01 pm

Rottie je napisal/-a:To je že dlakocepljenje ... govoril sem nasplošno, da pač s samo hitrostjo ni nič narobe, skupek ostalih dejavnikov potem pripomore do nesreče in posledic ... tut če pri 30 pod vlak zapelješ si mrtev, ane.

Se ti ne zdi, da je dlakocepljenje prej to, da povsem brez potrebe minimiziraš in marginaliziraš vpliv hitrosti na posledice nesreče. Zaradi hitrosti dejansko prej pride do nesreče + posledice so veliko tragičnejše! To meni ne pomeni, da se bom bolj počasi vozil (če sem sam), a hkrati tudi ne bom mižal pred tem dejstvom in ga napol zanikal!

Če kdo ne pozna osnov fizike, samo to - formula za kinetično energijo, ki se nekam sprosti v primeru nesreče - skoraj vedno se to pokaže v večjih in tragičnejših posledicah, je "masa krat (hitrost na kvadrat) polovic". To pomeni, da zaradi nenadne zaustavitve in sprostitve kinetične energije in s tem povzročene posledice naraščajo s kvadratom hitrosti in ne linearno, če je kdo slučajno tako mislil. Prepričevanje o manjši pomembnosti hitrosti pri nesrečah je samo pesek v oči in navadno bežanje pred (ne samo fizikalnimi) dejstvi ter seveda odgovornostjo. Divjanje ja (tudi me), a če do česa pride, je treba to, kar si sam skuhal (zažgal), požreti. Pa ne govorit o tem, da vemo, kje so naše meje, sposobnosti itd - to so do sedaj vedeli še čisto vsi.
lp
Zadnjič spremenil esem, dne Pe maj 11, 2007 4:27 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Pe maj 11, 2007 4:10 pm

Jaz res ne vem kaj nekaterim ni jasno... :roll: Že res da lahko človeka brez problema povoziš ali ubiješ pri 50km/h ampak kolikor se jaz spomin malo nazaj nimam v spominu nobenega takšnega primera, so pa vsi katerih se spomnim šli nekako takole: zaradi neprilagojene hitrosti (police talk za: Je prpelu ko sneta skera!) je v blagem levem ovinku izgubil oblast nad vozilom(police talk: Ni sfuru ovinka) in trčil v nasproti vozeči osebni avtomobil v katerem so se peljali...

Samo dokler bo krivo vse drugo samo tisti ne ki majo težko nogo bo situacija kvečjemu hujša.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
Rottie
Novinec

Napisal/-a Rottie Pe maj 11, 2007 4:21 pm

esem je napisal/-a:
Rottie je napisal/-a:To je že dlakocepljenje ... govoril sem nasplošno, da pač s samo hitrostjo ni nič narobe, skupek ostalih dejavnikov potem pripomore do nesreče in posledic ... tut če pri 30 pod vlak zapelješ si mrtev, ane.

Se ti ne zdi, da je dlakocepljenje prej to, da povsem brez potrebe minimiziraš in marginalitiraš vpliv hitrosti na posledice nesreče. Zaradi hitrosti dejansko prej pride do nesreče + posledice so veliko tragičnejše! To meni ne pomeni, da se bom bolj počasi vozil (če sem sam), a hkrati tudi ne bom mižal pred tem dejstvom in ga napol zanikal!

lp

Jasno da je hitrost velik dejavnik... itak da je... samo moti me to, da se vsi obešajo le na to ... konec koncev je samo eden izmed dejavnikov.
Nisem ravno kak začetnik v prometu, sem doživel in videl že marsikaj na cesti. Tudi to vem, da policija le redko kaznuje voznike, ki ovirajo promet, delajo kolone s svojim cjazenjem, prehitevajo celo večnost drug avto, zato da ja ne bodo prišli čez omejitev, zapeljejo na levi pas na avtocesti brez da bi pogledali v vzvratno ogledalo, ker pa ja kao ne sme biti nikogar tam, ker se oni že peljejo unih 130 kolkr je omejitev, itd... s tem tudi ogrožajo ostale udeležence v prometu ... policija in taki kot ti pa ima vedno le piko na hitrost ... kot da je to edino, kar je važno pri tem... kao če bi počasneje peljal, se pa to ne bi zgodilo... ja, mogoče ... pa če bi peljal hitreje tut ne, ker bi bil že zdavnaj mimo te točke kjer je bila nesreča ... če smo že pri teorijah :roll:

Uporabniški avatar
Rottie
Novinec

Napisal/-a Rottie Pe maj 11, 2007 4:30 pm

Templar je napisal/-a:Jaz res ne vem kaj nekaterim ni jasno... :roll: Že res da lahko človeka brez problema povoziš ali ubiješ pri 50km/h ampak kolikor se jaz spomin malo nazaj nimam v spominu nobenega takšnega primera, so pa vsi katerih se spomnim šli nekako takole: zaradi neprilagojene hitrosti (police talk za: Je prpelu ko sneta skera!) je v blagem levem ovinku izgubil oblast nad vozilom(police talk: Ni sfuru ovinka) in trčil v nasproti vozeči osebni avtomobil v katerem so se peljali...

Samo dokler bo krivo vse drugo samo tisti ne ki majo težko nogo bo situacija kvečjemu hujša.

Ja, tukaj je krivo, da je precenil svoje in avtomobilove zmožnosti ... ponavadi svoje ... vsak avto ima mejo ... jo pač moraš poznati, če želiš voziti na meji ... tudi jst ne morem peljati s svojim avtom za nekim Porschejem, ki je že na meji njegovih zmožnosti, potem zleteti iz ovinka in kriviti bog vedi kaj ... sam bi bil kriv, ker sem se precenil :oops: ... pa če kaj poznaš policiski žargon, veš da se v poročila vedno piše iste fraze, ki opisujejo ponavadi 100 in eno stvar ... policist bi zapisal tudi v primeru, da je voznik zaspal za volanom in zaradi tega konec ravnine zapeljal s ceste, da se je to zgodilo zaradi neprilagojene hitrosti ... hmmm ... kakšna je že prilagojena hitrost, če spiš za volanom???

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Pe maj 11, 2007 4:42 pm

Rottie je napisal/-a: ... policija in taki kot ti pa ima vedno le piko na hitrost ... kot da je to edino, kar je važno pri tem... kao če bi počasneje peljal, se pa to ne bi zgodilo... ja, mogoče ... pa če bi peljal hitreje tut ne, ker bi bil že zdavnaj mimo te točke kjer je bila nesreča ... če smo že pri teorijah :roll:

Nikjer nisem napisal, da ne odobravam hitrosti, ne odobravam je v rokah neodgovornih, nesposobnih ali neizkušenih (kar je vsaj glede hitrosti največkrat povezano) voznikov. Isto, kot ne odobravam marginaliziranja in zmanjševanja pomena hitrosti, ki je najpomembnejši faktor - samo zato moj odziv (+formula). Če bi prebral kakšne moje odgovore od prej (a nisi mogel, ker si pač relativno nov na forumu), bi vedel, da se s tabo strinjam skoraj v vsem in celo, da sem to teorijo o hitrejši in s tem večkrat tudi varnejši vožnji ("bežanje iz kolon", kjer največkrat so "zaspani", nepredvidljivi, nepozorni, neaktivni, nesamozavestni itd vozniki) že razvijal v par temah davno nazaj. Tudi o policijski označbi vzrokov nesreč kot "neprilagojene hitrosti", ki je posredno in tudi neposredno kriva za več žrtev na cestah, sem že dostikrat pisal. Tako, da ne ti meni.... :g: :cry ;) :lol: :lol:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Pe maj 11, 2007 5:00 pm

Pa še to - hitrost sama po sebi ni in ne more biti vzrok za nesrečo. Nesreče povzročajo tisti, ki določene hitrosti ne obvladajo (kljub lastnemu drugačnemu mnenju), se je ne zavedajo in torej pozabljajo na fizikalne zakone, na odgovornost, na lastno pijanost, na marsikaj. In žal s tem, da marginaliziraš hitrost, implicitno spodbujaš tako "ignoriranje/nezavedanje/neupoštevanje" hitrosti pri nekaterih (ki so pa itak že sedaj neodgovorni, tako, da tako tvoje pisanje seveda ni nekaj zelo pomembnega) - tudi, če sam drugače misliš oz. so tvoji nameni drugačni. Samo to sem hotel razčistiti. In tvoje analogije so tudi bolj švoh. Nič osebnega in brez zamere.

Fiziki nikakor ne moreš ubežati.
lp

Uporabniški avatar
Rottie
Novinec

Napisal/-a Rottie Pe maj 11, 2007 5:17 pm

Esem, se ti opravičujem, če sem ti po nedolžnem kaj pripisal... res nisem kaj dosti tem za nazaj še prebral k sem še bl nov tuki... zaenkrat še bl une aktualne berem... lepo, da nisi med unimi k se cjazijo naokoli in mi kravžljajo živce ;)

Uporabniški avatar
Agent1
Novinec

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Agent1 Pe maj 11, 2007 5:26 pm

Kaj pa tista dva, ki sta bila na ograji? Grem stavit, da tip ni preživel. Po mojem ima cel spodnji del telesa zmečkan.
Mir in dobro!

Uporabniški avatar
rok46
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a rok46 Pe maj 11, 2007 5:27 pm

Agent1 je napisal/-a:Kaj pa tista dva, ki sta bila na ograji? Grem stavit, da tip ni preživel. Po mojem ima cel spodnji del telesa zmečkan.

omg :atensn
Slika

Uporabniški avatar
Senad
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a Senad Pe maj 11, 2007 5:28 pm

Agent1 je napisal/-a:Kaj pa tista dva, ki sta bila na ograji? Grem stavit, da tip ni preživel. Po mojem ima cel spodnji del telesa zmečkan.

svaka čast majkemi!

Uporabniški avatar
Agent1
Novinec

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Agent1 Pe maj 11, 2007 5:29 pm

Tudi punca je po mojem odnesla minimalno z amputacijo obeh nog.
Mir in dobro!

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Pe maj 11, 2007 5:31 pm

Rottie je napisal/-a:Esem, se ti opravičujem, če sem ti po nedolžnem kaj pripisal... res nisem kaj dosti tem za nazaj še prebral k sem še bl nov tuki... zaenkrat še bl une aktualne berem... lepo, da nisi med unimi k se cjazijo naokoli in mi kravžljajo živce ;)

Ni problem, tudi meni kdaj kravžljajo živce. Pa saj imajo parkirišča :P . A ti niso hudi, najbolj me pogrejejo (poleg očitnih norcev in (samo)morilcev taki, ki vozijo 50+ metrov za mano in grem jaz bogato na rumeno, oni pa tudi še upajo skozi križišče. Kdaj celo sploh ne opazijo, posebno pri kakšnem semaforju samo za pešce. Noro :x

lp

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Pe maj 11, 2007 6:15 pm

ehm... sej je pokazan, da sta starša šla identificirat truplo v mrtvašnico... In potem njegovo dekle na njegovem pogrebu :roll:

Uporabniški avatar
Rottie
Novinec

Napisal/-a Rottie Pe maj 11, 2007 6:50 pm

esem je napisal/-a:Ni problem, tudi meni kdaj kravžljajo živce. Pa saj imajo parkirišča :P . A ti niso hudi, najbolj me pogrejejo (poleg očitnih norcev in (samo)morilcev taki, ki vozijo 50+ metrov za mano in grem jaz bogato na rumeno, oni pa tudi še upajo skozi križišče. Kdaj celo sploh ne opazijo, posebno pri kakšnem semaforju samo za pešce. Noro :x

lp

Jao, to so tut svoje vrste pacijenti :roll: ... to mi nikol ni blo jasn kaj mislijo... če sploh kaj. K rdeča luč na semaforju je pa res neki tazga, da se ni za igrat... sploh ponoči, ko ni gneče in lohk kdo pride že takoj za spremembo luči skozi križišče.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov