Rottie je napisal/-a:To je že dlakocepljenje ... govoril sem nasplošno, da pač s samo hitrostjo ni nič narobe, skupek ostalih dejavnikov potem pripomore do nesreče in posledic ... tut če pri 30 pod vlak zapelješ si mrtev, ane.
Se ti ne zdi, da je dlakocepljenje prej to, da povsem brez potrebe minimiziraš in marginaliziraš vpliv hitrosti na posledice nesreče. Zaradi hitrosti dejansko prej pride do nesreče + posledice so veliko tragičnejše! To meni ne pomeni, da se bom bolj počasi vozil (če sem sam), a hkrati tudi ne bom mižal pred tem dejstvom in ga napol zanikal!
Če kdo ne pozna osnov fizike, samo to -
formula za kinetično energijo, ki se nekam sprosti v primeru nesreče - skoraj vedno se to pokaže v večjih in tragičnejših posledicah,
je "masa krat (hitrost na kvadrat) polovic". To pomeni, da zaradi nenadne zaustavitve in sprostitve kinetične energije in s tem povzročene
posledice naraščajo s kvadratom hitrosti in ne linearno, če je kdo slučajno tako mislil. Prepričevanje o manjši pomembnosti hitrosti pri nesrečah je samo pesek v oči in navadno bežanje pred (ne samo fizikalnimi) dejstvi ter seveda odgovornostjo. Divjanje ja (tudi me), a če do česa pride, je treba to, kar si sam skuhal (zažgal), požreti. Pa ne govorit o tem, da vemo, kje so naše meje, sposobnosti itd - to so do sedaj vedeli še čisto vsi.
lp