Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 So maj 19, 2007 1:39 pm

No, ko sem pisal o 120 po prehitevalnem nisem mislil, da skačem tja brez pogleda nazaj. Vedno pogledam v ogledalo ko grem prehitevat. Ampak če prehitevam tovornjak s 130/h imam vso pravico prehitevati s tako hitrostjo celo kolono tovornjakov, ne da se mi kdo nalima za rit.
Najbolj mi gre pa na jetra, da po so na prehitevalnem pasu non-stop avti s 160+. Ko jst s svojimi 130/h dohitim tovornjak, ga pa ne morem prehitet, ker bi se mi nekdo zakantal v rit. In moram bremzat do 90/h. A v tem je pa pravica al kaj?
Omejitev je pač 130 tud na prehitevalnem. Če bi bla omejitev 160, bi tud jst prehiteval pač s 160.

Ok, smo res že mal izven teme. Sem pa vsekakor za to, da lahko vsi povejo svoje mnenje in tudi negativne strani take "dirke".

Lp

Uporabniški avatar
traktor TDI
Novinec

Napisal/-a traktor TDI So maj 19, 2007 2:15 pm

Vso pravico imaš prehitevat po prehitevalnem pasu s hitrostjo 130kmh vse, kar je počasnejšega na voznem pasu. Umakniti se moraš le vozilu na nujni vožnji, drugim kekcom pa ne, seveda, dokler je kaj prehitevat. Vožnja po prehitevalnem pasu je prekršek. Vožnji je namenjen vozni pas.

Uporabniški avatar
Festina
Novinec

Kraj: Ankaran

Napisal/-a Festina So maj 19, 2007 7:32 pm

Energetik81 je napisal/-a:No, ko sem pisal o 120 po prehitevalnem nisem mislil, da skačem tja brez pogleda nazaj. Vedno pogledam v ogledalo ko grem prehitevat. Ampak če prehitevam tovornjak s 130/h imam vso pravico prehitevati s tako hitrostjo celo kolono tovornjakov, ne da se mi kdo nalima za rit.
Najbolj mi gre pa na jetra, da po so na prehitevalnem pasu non-stop avti s 160+. Ko jst s svojimi 130/h dohitim tovornjak, ga pa ne morem prehitet, ker bi se mi nekdo zakantal v rit. In moram bremzat do 90/h. A v tem je pa pravica al kaj?
Omejitev je pač 130 tud na prehitevalnem. Če bi bla omejitev 160, bi tud jst prehiteval pač s 160.

Ok, smo res že mal izven teme. Sem pa vsekakor za to, da lahko vsi povejo svoje mnenje in tudi negativne strani take "dirke".

Lp

en nasvet.kup si avto k gre usaj 160 ;) ne pa 130 ;) pa bos prezivel hehehe seeya
...::: i am tha one you would like to have it baby :::...

Uporabniški avatar
PozerQ
Nov uporabnik

Kraj: Borovnica

Napisal/-a PozerQ So maj 19, 2007 9:07 pm

Prov smešni ste, kle se neki kregate pa ne vem kaj še vse, pol k ste pa sami na cesti pa glih tko počnete neumnosti. Ne me zdej narobe razumet, ne podpiram nobenega brezglavega dirkanja po cestah, sam s tem ko se kle neki prepucavate ne nardite NIČ.
Slika

Uporabniški avatar
Rottie
Novinec

Napisal/-a Rottie Sr maj 23, 2007 4:37 pm

Energetik81 je napisal/-a:No, ko sem pisal o 120 po prehitevalnem nisem mislil, da skačem tja brez pogleda nazaj. Vedno pogledam v ogledalo ko grem prehitevat. Ampak če prehitevam tovornjak s 130/h imam vso pravico prehitevati s tako hitrostjo celo kolono tovornjakov, ne da se mi kdo nalima za rit.

Lp

Jao ... pa v čem ti je problem pospešit na unih bogih 160, da prehitiš kamijon, namesto da se vlečeš kot megla mimo in ogrožaš ostale, ki pač vozijo razmeram primerno in se ne držijo teh trapastih omejitev, ki se jih je spomnil en zafrustriran birokrat, ki je zgubil zvezo z realnostjo že leta 2 in 3, ko so še sami fičkoti in stoenke vozili po naših cestah in je 130 res pomenilo skoraj že svetlobno hitrost? :roll:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem So jun 02, 2007 3:30 am

.
Ker so iz precej nerazumljivih (in še bolj nerazumnih) razlogov zaklenili temo o Gumballu, bomo kar tu dopisali epilog nesreče v Makedoniji.

Začelo se je sojenje v Strugi. Med drugim se je na sodišču slišalo, da je Porsche imel 100 milj (161,3 km/h) hitrosti in to tam, kjer je bila omejitev 60 km/h.
The court in Struga, southern Macedonia, heard that Morley was driving at 100mph on a road with a 40mph limit.

Torej samo 101 km/h čez omejitev - če je seveda res. Žal verjetno je. Nato pa presenečenje. Družina žrtev je pripravljena odpustiti Morleyu, češ da je že dobil svoje in ne bi bilo pravično, če bi trpel še ta prijetni mladenič. Šli so celo tako daleč, da so zasluge za nesrečo lastni sorodniki pripisali ubogima Makedoncema!

Seveda samo hudo naivnim ni jasno, kaj je zadaj. Najprej so grozili z odškodninsko tožbo za 100 000 funtov, sedaj govorijo, da so bili krivi lastni sorodniki ("Naj počivajo v miru, mi bomo pa kaj zaslužili z njimi, ne oziraje se na njihovo čast"), da bi le oprali Morleya. Njegov brat jih je očitno dobro podmazal.

Očitno je prič in dokazov kljub vsemu dovolj, Morley & co se torej bojijo, da kljub takim nenavadnim "pomilostitvam" sorodnikov žrtev fašejo kazen in se zato zatekajo k skrajnostim - celo v okrivljanje žrtev. Veliki načrt advokatov bo morda deloval, sorodniki pa bodo dodobra napolnili žepe, da bodo lažje pozabili "trpljenje". Gnilo.

Kako upravičiti pobeg čez mejo?
Angleški voznik Morley zdaj pravi, da se je ustrašil množice ter zato zbežal in je hotel prijaviti nesrečo na meji! (Le kako bo pojasnil, zakaj je kasneje spet hotel bežati?) Dobesedno tragikomedija zmešnjav, težka žalitev in teptanje spomina pokojnikov in svinjarija par exellence! Na prave žrtve se očitno nihče ne ozira, sami pa iz groba seveda težko kaj rečejo.

Sojenje se bo nadaljevalo v ponedeljek. Bomo videli, kako se bo odločila makedonska (sodna) oblast.

Če bo Morley obsojen, naj bi kazen bila od 4 (min) do 16 (max) let.

Še daljši angleški citat s povdarki na pravih mestih

Autoblog je napisal/-a:British Gumballers forgiven by victims' family

Posted Jun 1st 2007 7:03PM by Jonathon Ramsey
You didn't think the Gumball saga was finished, did you? The latest turn: Nick Morley has been completely absolved of responsibility by the family of the Macedonian couple that was killed in a car accident in this year's rally. Morley was the one was was driving the Techart 911 at the time of the 2-car, twin-fatality crash in Macedonia.

We're not conspiracy theorists, but Macedonians are either the most forgiving people on the planet, or the fix is in. The family not only forgave Morley, but retracted their plans to seek compensation of £100,000, asked that Morley be released from custody and allowed to return to Britain, and tacitly blamed Vladimir, the driver of the Golf, for the accident by saying "It was just fate that forced Vladimir to drive wrongly." Morley, for his part, took no responsibility, saying: he was only going 60 kph, he obeyed all laws, it was the other driver's fault, he tried to help the couple, he only got in the other car and left because people started shouting at him, and he planned on stopping at the border to report the accident. Oh, and the Porsche wasn't even his. And he's not rich. And he doesn't know why the media is saying that, because he's "just a simple property developer." And he doesn't feel guilty, but he does "feel regret for the victims."

It turns out, however, that Morley's brother Oliver actually is rich, and has spoken with the family, but there's been no comment on what transpired. Hmmm...

[url]=http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/worldnews.html?in_article_id=459252&in_page_id=1766&ito=1490[Source: Daily Mail][/url]

Toliko o moralni integriteti nekaterih sodelujočih na takih dirkah. Žal so celo taki nekaterim Slovencem svetal zgled in pobožna želja....

SlikaSlika

Še o Gumballu in eventuelni prepovedi podobnih dirk

http://jalopnik.com/cars/gumball-3000/e ... 263139.php
To piše tu
Following the death of a Macedonian couple earlier this month on the Gumball 3000, European cops are urging a ban on Gumball 3000, Carbon Black and Cannonball Europe. Tispol-affiliated officers plan to share information about the rallies and their routes with each other in order to stop the events, much in the way German Police officers halted the Gumball in Germany. It'll be interesting to see what effect the coordinated effort has on this summer's Cannonball, scheduled for July, as well as its impact on rallies run in the United States.

http://jalopnik.com/cars/feature/fast-a ... 258147.php
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/w ... 816561.ece
http://jalopnik.com/cars/golf/gumball-3 ... 264320.php

in o sojenju

http://www.makfax.com.mk/look/novina/ar ... search_y=0

.

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek So jun 02, 2007 6:42 am

ne pogrevaj žespet z raznimi izjavami, da kdo podpira koga, ki je to storil, za to bi mu jaz dal dosmrtno. gumball pa še mi je vedno cool.

Uporabniški avatar
RED_line
Stalni uporabnik

Kraj: Markovec City

Napisal/-a RED_line So jun 02, 2007 11:20 am

maldi paketarji ki lahko delajo z denarjem karkoli. žalostno je to da to so sami idjoti.
gassssssssssssssssss

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem So jun 02, 2007 11:27 am

Če podpiraš Gumball ipd, podpiraš veliko verjetnost, takorekoč statistično gotovost, da pride zaradi prazne zabave zdolgočasenih "pomembnežev" do smrtnih žrtev med navadnimi ljudmi, ki niti ne vejo, da sodelujejo v neki "dirki", kjer je kao vse dovoljeno in celo zaželjeno s strani organizatorjev.

Timesonline je napisal/-a:Nicholas Morley, 30, from Bowden, Cheshire, has been charged with dangerous driving after being arrested while allegedly trying to leave Macedonia by private jet.

Dutch police also seized a Porsche and a Ferrari being driven by Gumball contestants. The Porsche was stopped after overtaking on the hard shoulder and exceeding 125mph.

The Ferrari’s driver had his licence confiscated for exceeding 110mph near Amsterdam. His co-driver took over but was then caught doing a similar speed and police confiscated the car.

Gumball’s organisers describe it as “an excuse for aristocratic delinquency” but say that there is no prize for coming first.

However, two women who took part in 2005 won the “spirit of Gumball” prize after getting stopped seven times for speeding.

At a meeting in London this week, Tispol will call for three races with British organisers, Gumball, Cannonball and Carbon Black, to be banned from public roads.

A Tispol spokesman said: “We will be calling for such rallies, which pose a danger in terms of speed, dangerous driving and fatigue, to be banned across Europe.

Ne glede na vsa zatrjevanja raznih organizatorjev je prvotni namen dirkanje po navadnih cestah in ob tem vsakodnevno žuriranje pozno v noč. Posledice so nujne in neizogibne - to je samo vprašanje časa. Ali denar res opravići vse? Dadek, bi isto trdil tudi, če bi (skoraj) povozili koga tvojih dragih? Samo zaradi njihove zabave?

Naj gredo na dirkalno stezo ali zaprejo cesto! Kaj tu ni jasno?
Zadnjič spremenil esem, dne So jun 02, 2007 11:47 am, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
PiMpi
Nov uporabnik

Kraj: MARIBOR

Napisal/-a PiMpi So jun 02, 2007 11:44 am

prvo naj se vozit taki v srajčakah naučijo pol pa se lahko v take avteke vsedejo!!!!! tak jaz pravim jaz vedno divjam samo divjam po pameti!!!prometno pa sem imel samo takrat ko sem jo htel met :lol: :lol: pač AO+hehe

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Po jun 04, 2007 8:15 pm

nadaljevanje sojenja

Maknews je napisal/-a:Court rejects Morley defense's forensic reports

Struga /04/06/ 17:12

The Criminal Chamber with the Struga District Court rejected today the forensic reports of Nicholas Morley's defense lawyers, therefore they will not be brought out in the trial proceeding.

This means that the solid valid report in the evidence procedure will be the one composed by the court's expert Mile Popovski. The indictment charging Morley that he caused the accident in which Chepunjoski spouses were killed is based on Popovski's report.

The defense requested for inclusion of the reports composed by the engineer Vinko Gaica from Skopje and the British forensic expert Richard Lambor, as well as their remarks to Popovski's report, in the evidence procedure.

The two forensics reports of the defense, claim that Morley's Porsche was moving with 70 to 76 km/h in the moment of the collision, which contradicts Popovski's report which says that Briton crashed his Porsche into Chepunjoski's Golf with 158 km/h/

The main hearing that was recessed Monday afternoon will resume Wednesday by hearing of Matthew McConville, a witness for the defense and Morley's co-driver at the time of the accident that took place on 2 May near Struga.

Uporabniški avatar
blindek
Stalni uporabnik

Kraj: Pomurje

Napisal/-a blindek Po jun 04, 2007 8:32 pm

res žalostno da se to dogaja, ampak še vseeno mi je gumball ql in bom še naprej gledal...

kolko takih ljudi pa leče vsaki dan po cesti in kolko jih umre...nima tukaj veze bogat ali reven, tako dolgo da nekdo divja po cesti kot i**** sta enakovredna oba in se nemora obstojat po svojem denarju

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem To jun 05, 2007 1:54 pm

Nihče od nas jih ne razlikuje po denarju - to se že oni sami. Ker ga imajo, mislijo, da jim je vse dovoljeno - konkretno - da lahko uprizarjajo dirke na navadnih cestah med navadnimi šoferji. In posledice so tu - so nujne, je le vprašanje časa. So nujen del teh njihovih igric! So del Gumballa! Ti to podpiraš?

To je podobno, kot če bi v nekem javnem gozdu z dosti sprehajalcev, otrok ali nabiralcev gob uprizorili lov na lisice in vsevprek streljali. Morda ne bi nikogar zadeli, nekateri bi se poskrili, zbežali, a statistično so žrtve
med neudeleženci lova nujne. Naj zaprejo gozd, če se res morajo igrat igrice v - pazi - javnem gozdu (oz naj zaprejo ceste)! Smo še v fevdalizmu? (BTW Po Slo Cerkvi sodeč smo deloma res)

Naj še enkrat pokažem, kako zgledajo te dirke. Organizator pravi, da jih ne silijo v kršenje omejitev, a jim hkrati reče "Bodite npr 1600 km daleč, dobimo se čez 12 ur". Kar pomeni, da če bi stalno vozili na omejitvi po avtocesti, bi morda prišli. A niso povsod avtoceste, poleg tega so lahko zastoji, kolone itd, prevsem pa v to ni vštet čas za počitek ali malico/kosilo - tega enostavno ni. Misliš, da oni nepretrgoma vozijo? Te stvari so organizatorju jasne, a se vseeno laže, da oni ne spodbujajo k prekrškom na udeležencem neznanih cestah ob nevednih/nepripravljenih ostalih šoferjih. Hkrati za spodbudo (le kakšno?) organizatorji podelujejo nagrade (Spirit of Gumball - najbolj v duhu Gumballa) tistim, ki dobijo največ kazni za prehitro vožnjo.

Zdaj pa bonbonček! Ko pridejo na cilj, ne gredo počivat, ampak žurajo pozno v noč, pogosto do jutranjih ur. Nato gredo po par urah spanja (kdaj tudi povsem brez spanja) na naslednjo etapo divjanja po neznanih cestah. Morda nekateri tudi alkoholizirani.

A res to podpiraš?

PS - če bi dva umrla v Sloveniji, ne v Makedoniji, bi pa vsi pljuvali po njih. Počakajte, bo že...

Uporabniški avatar
Rottie
Novinec

Napisal/-a Rottie To jun 05, 2007 5:40 pm

Prav zanimivo je tole brati ... Eni šele po nesreči v Makedoniji, eni celo že od samega začetka pluvajo po Gumballu... drugi spet zagovarjajo te vrste prireditve že ves čas... ampak dejstvo je, da neglede na vse napisano, sem prepričan, da ni tukaj na tem forumu ali pa vsaj postu niti ene osebe, ki se ne bi prijavila in sodelovala v Gumballu ali pa kakšnem drugem podobnem dogodku, če bi imela vsaj najmanjšo možnost 8) Vsi pač imamo radi avtomobile in se vozimo z njimi, drugače ne bi bili tukaj ... tole je avtomobilski forum, ane ;)
Ljubitelji pešačenja verjetno berejo poste na foruma kakšnega planinskega društva in se kregajo kateri čevlji so boljši ina katere rože se sme trgat in ktere ne :lol:

Uporabniški avatar
blindek
Stalni uporabnik

Napisal/-a blindek To jun 05, 2007 8:44 pm

jaz nisem napisal da podpiram divjanje po cestah, ampak je tudi dejstvo to, da se vsakdan najde na naših cestah zelo veliko takih matadorjev, kateri delajo akrobacije po cestah in to z jugeci,hondami,bmwji,porscheji itd...misliš da oni ko ni v gumballu z tem avtom ne divja? Niso edini v evropi ki divjajo, tako da ne samo njih obstojat!

jaz sem za gumball ipd. ker so v večini sami lepi avtomobili noter, katere nimam možnosti videt vsak dan, kaj šele si ga kupit.

nekateri ste res črnogledi in obsojate vse ki imajo več denarja...

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi To jun 05, 2007 8:55 pm

Misliš reči obsojamo tiste, ki so neodgovorni ;)
Obey me. You'll be happier.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Sr jun 06, 2007 1:22 pm

Mal sem bral tole temo pa tisto zaklenjeno... Da ne bom predolg bom samo rekel, da se strinjam z @esemom, @Jorgi in somišljeniki. Nekateri očitno res ne boste nikoli dojeli, da dirke spadajo na zato prirejena mesta, se pravi dirkališča. Pa tudi jaz obožujem take avte, sem ljubitelj le teh in nasploh že vrsto let spremljam motošport. Ampak tegale pa ne podpiram nikoli in nikdar! Če bi bilo to le križarjenje ali neke vrste vztrajnosti rally kot jih poznamo v tujini (Mille Miglia ipd.), kjer ne bi bila važna hitrost in kjer bi bilo organizacijsko veliko bolje poskrbljeno, potem ne bi imel nič proti. Ker je pa dirka po navadnih cestah, katere v času le te niso zaprte za javnost pa pač imam. Pa daleč od tega, da bi bil komu fovš, ki ima velik denarja in ki si zato lahko privošči take avte. To nima veze.
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Pe jun 08, 2007 10:56 pm

Takole - saga na sodišču je končana. Morleya so obsodili kot krivega, vendar je dobil le pogojno in je že na svobodi, torej verjetno že proslavlja v Londonu. Glede na podmazane sorodnike - pričakovano. Obeh žrtev seveda ni nihče nič vprašal.

Človek je uradno kriv dveh smrti in je dobil samo pogojno kazen, kar mu itak nič ne pomeni, ker se v tem življenju gotovo ne bo več vrnil v Makedonijo. Ne pozabimo, da je kar dvakrat hotel zbežati, možno, da že to zahteva kaj več od pogojne kazni. Očitno je res, da bogati lahko delajo, kar hočejo.

Maxfaxonline je napisal/-a:Friday, 8.06.2007 | Macedonia

Nicholas Morley handed suspended jail sentence

Ohrid /08/06/ 13:09

Struga District Court sentenced Nicholas Morley (Britain) to a suspended two-year suspended prison term for causing a fatal crash on the Struga-Qafasan road that left Cepuljoski couple dead.

Makfax Ohrid correspondent said the verdict was announced by Trial Chamber within Struga District Court. Judge Ace Petrevski chaired the Trial Chamber.

Defendant Morley was found guilty of dangerous driving causing a fatal crash on the Struga-Qafasan road on 2 May.

He was driving a Porsche in the Gumball 300 rally, a 3.000-mile race across Europe. The fatal crash happened near petrol station KMP Petrol. Morley was driving 161 kilometers per hour i.e. 101 kilometers more than the allowed speed, when he crashed into Golf. Both passengers aboard the Golf died of severe injuries.

Struga's courthouse ruled a two-year suspended prison sentence if he repeats the act within next three years.

Once the verdict was passed, Morley is no longer in police custody and he was freed on Friday.

Uporabniški avatar
Rottie
Novinec

Napisal/-a Rottie So jun 09, 2007 9:50 pm

esem je napisal/-a:Takole - saga na sodišču je končana. Morleya so obsodili kot krivega, vendar je dobil le pogojno in je že na svobodi, torej verjetno že proslavlja v Londonu. Glede na podmazane sorodnike - pričakovano. Obeh žrtev seveda ni nihče nič vprašal.

Človek je uradno kriv dveh smrti in je dobil samo pogojno kazen, kar mu itak nič ne pomeni, ker se v tem življenju gotovo ne bo več vrnil v Makedonijo. Ne pozabimo, da je kar dvakrat hotel zbežati, možno, da že to zahteva kaj več od pogojne kazni. Očitno je res, da bogati lahko delajo, kar hočejo.

Maxfaxonline je napisal/-a:Friday, 8.06.2007 | Macedonia

Nicholas Morley handed suspended jail sentence

Ohrid /08/06/ 13:09

Struga District Court sentenced Nicholas Morley (Britain) to a suspended two-year suspended prison term for causing a fatal crash on the Struga-Qafasan road that left Cepuljoski couple dead.

Makfax Ohrid correspondent said the verdict was announced by Trial Chamber within Struga District Court. Judge Ace Petrevski chaired the Trial Chamber.

Defendant Morley was found guilty of dangerous driving causing a fatal crash on the Struga-Qafasan road on 2 May.

He was driving a Porsche in the Gumball 300 rally, a 3.000-mile race across Europe. The fatal crash happened near petrol station KMP Petrol. Morley was driving 161 kilometers per hour i.e. 101 kilometers more than the allowed speed, when he crashed into Golf. Both passengers aboard the Golf died of severe injuries.

Struga's courthouse ruled a two-year suspended prison sentence if he repeats the act within next three years.

Once the verdict was passed, Morley is no longer in police custody and he was freed on Friday.

Pa ne da je kdo resno podvomil v to, da bo rezultat kaj drugačen? Balkan pač, ane ;) Sj tut pri nas bi bilo isto, samo da bi verjetno zaradi počasnosti sodišč odsedel sj un čas dokler ga držijo v preiskovalnem :lol:

Uporabniški avatar
blindek
Stalni uporabnik

Napisal/-a blindek So jun 09, 2007 10:03 pm

to pa res...nesposobna sodišča...kaznijo tam kjer je res skorajda nepomembno, kjer pa bi morali dati neko pošteno kazen pa pride skoz z upominom...juhej in balkan ne? :roll:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov