weta je napisal/-a:sonic
sem veliko vozil predvsem škodo octavio in golf 4 in vem kako dela tisti klimatronik.
in sem ga preklinjal, dosti sem vozil tudi seata z ročno klimo, pa je bilo vedno vse ok.
glede poseganja v delovanje, pri ročni klimi ima voznik ponavadi tri vrtljive gumbe in slikalo za vklop klime ( vsaj če gledamo vw...pa tudi drugi nimajo bistveno drugače.
ventilator je v avtu vedno vklopljen na 1 ali 2, kam naj piha tudi, razen pri odroševanju, pri meni piha v noge in na vetrobran. potem je gumb za gretje. kar se tiče poseganja na upravljanje, za vklopit klimo pritineš gumb in je, če te je volja, je lahkogumb stalno vklopljen, torej ostaja za regulacijo delovanja klime le gumb za temperaturo, tega pa obračaš po želji, tako, da se v avtu dobro počutiš, pač ko se vsedeš v razgret avto, daš na hladno, kasneje pa malce greješ in to je to....torej po moje ni to neka kako zasilna rešitev. ampak dovolj udobna in nepokvarljiva zadeva v nasprotju z avtomatiko.
pri klimatroniku, ki sem ga omenjal, je na poziciji auto, nastavilo 22 stopin in pihanje samo v reže na armaturki (kot so že nekateri omenili je to pihanje hitra pot na bolniško, trganje v roki, glavobol, prehlad itd.)
torej v klimo posežeš in pritisneš majhen gumb za pihanje v noge, pa še en majhen gumb za pihanje ne vetrobran, ker je avto razgret pritisneš gumb za hladno enih petkrat, da piha hladno in ne 22 stopinj (ker avta v katerem je 60 stopinj jaz ne bom ohlajal na temperaturo 22 stopinj z zrakom s tempreaturo 22 stopinj, temveč s čim hladnejšim) ko se avto ohladi spet pritiskanje na gumb toplo ali pa auto...poleg tega je tu še ventilator, ki ga klimatronik upravlja avtomatsko, torej v razgretem avtu ga navije do konca, meni pa gre ventlator na živce zaradi ropota in ga z večkratnim pritiskom na majhen gumb nižam do sprejemljive hrupnosti. to je to na kratko. velja za kratke relacije, na dolgih stvar deluje, ampak na dolgih ni treba posegat v delovanje tudi pri ročni klimi.
to je moje mnenje iz mojih izkušenj z obema vrstama regulacije in če me kdo vpraša za nasvet, kakko klimo od teh dveh izbrat, mu gladko priporočim mehansko oz. ročno.
če je pa komu drugemu bolj všeč avtomatika pa kar. ne branim nobenemu. je pa res, da je dosti ljudem kaka stvar dosti bolj všeč, če je digitalna, če je komplicirana, ima več gumbov za nastavljanje itd...jaz sem bolj za preproste stvari.
Moje izkušnje z avt. klimo v GOLF-u IV so odlične
Glede ohlajevanja potniške kabine pri razgretem vozilu - recimo, da je parkiran več ur na soncu.
Najhitrejši način za ohlajevanje notranjosti je odprta okna + vklop notranjega kroženja zraka med vožnjo - cca minuto, dve.
Meni v takem času dovolj zniža temperaturo, da potem ventilator dela povsem zmerno.
LP