esem je napisal/-a:Ker se je tema nepričakovano umirila, bom dodal kost za glodanje - ne za kreganje, bolj za glodanje lastnih nevronov.
Vsi se jezimo nad dvigi cen goriv, marsikdo se jezi tudi, ker dizel že prehiteva bencin (po ceni). Toda - če smo pošteni - dizel je še precej podcenjen glede na bencin. Zakaj? Gledano racionalno mi kupujemo energijo, ki jo vsebuje gorivo (in jo uporabimo za pogon motorja) in tu je dizel v precejšnji prednosti - ima namreč precej večjo energijsko gostoto (vsebnost) od bencina.Wiki (translated by Esem) je napisal/-a: bencin - 34.6 MJ/l (46.9 MJ/kg)
dizel (+kur. olje) - 38.7 MJ/l (45.8 MJ/kg)
Dizel gorivo ima torej kar 11,85 % večjo energijsko gostoto glede na prostornino - a to (litre in ne kg) mi kupujemo! Torej država dizlašem prodaja gorivo (energijo) precej ceneje kot bencinarjem. Ob enaki kvaliteti - tudi ekološki (vsebnost žvepla, saj, izgorevanje dušikovih oksidov itd) - bi moral bit dizel vsaj 10 % dražji od bencina (pustimo zdaj subvencioniranje zaradi spodbujanja varčevanja)! Kdaj jim bo potegnilo, da je tu en možnih virov polnjenja proračunskih lukenj? Oz. - jim je morda že - glede na zadnje podražitve, ko se je dizel podražil precej bolj kot bencin?
Kaj je torej bolj pošteno/zaželjeno - spodbujanje varčevanja (z nižjo ceno energije v litru dizla) ali enako plačilo za enako količino energije?
esem je napisal/-a:avtomobil je napisal/-a:Jaz bom povedal tako, da kot pravijo na POP TV tudi drži. VIDEO za tiste, ki niste vidli:http://24ur.com/naslovnica/novice/gospodarstvo/20071121_3110739_60070769.php
Ne verjamem, da bi novinarji poročali z netočnimi podatki in zavajali javnost.
Torej kot pravijo se nikakor ne izplača imeti diesla, če se letno naredi manj kot 30000 prevoženih km. Računica je zagotovo točna in tu na forumu ne moremo nič spremenit.
Na slabšem so itak lastniki dieselašov, ki ne naredijo letno več kot 30000 km.
Pa kje ti živiš? Se ti res zdi, da večina novinarjev sploh ve za točne podatke oz da jih intenzivno iščejo in preverjajo?
Na prejšnjih straneh so dovolj povedali o razliki pri porabi, pri nakupu in kasneje pri prodaji, ti pa kar "kot z neba padeš" in verjameš nekemu novinarju, ki očitno zavaja - hote ali nehote, tu niti ni pomembno. "Poslanstvo" novodobnih novinarjev je pritegniti bralce/gledalce in tu resnica običajno prej ovira kot pomaga. Ali pa tudi - kot je že McT rekelMacTron je napisal/-a:...in ker novinarji nimajo kaj drugega za pocet so dali to kot oh in sploh
....-
Manj naivnosti in več kritičnega razmišljanja z lastno glavo nikakor ne škodi!
Tudi matematika ne!
lp
nebivedu je napisal/-a:Vsak si kupi tisto, kar mu paše. Pa naj bo to bencinar ali dizel. Sam dizla razen toyote hilux ne bom imel in si tega tudi ne želim, pa mi je vseeno če mi avto pije 7 litrov več kot primerljiv dizel. Vzel sem bencinarja in s tako porabo sem se pač sprijaznil.
Ampak največji problem iz teh primerjav dizel - bencinar delajo ravno tisti, ki imajo 1,9TDI ali pa 1.2Rn(renault brez opreme) avtomobile, ko morajo napihovat porabo tukaj gor, ker vedo, da so zamočil. Servisi so dragi, izrednih servisov je tudi veliko, poraba pa ni taka kot bi si jo želeli, zato si tukaj gor dvigujejo ego s poudarjanjem da vozijo ceneje (in eni in drugi).
avtomobil je napisal/-a:Kako bi potem ti povedal nam laikom, da bi bolje razumeli kaj se izplača, kaj ne in zakaj.
FBR je napisal/-a:Sicer je pa tako, za vse tiste, ki pravite za udobno vožnjo. Ni je za moje pojme udobnejše vožnje kot je avtocesta, 6 prestava, ne glede na bremzanje in vse ostalo se tud taknem ne prestavne ročice. Navor pač dela svoje.
e pa tu potrebno poudariti, da ima dizel 150KM (čipan) benciner je imel pa 100KM in je vožnja dizla v tem primeru precej bolj zanimiva
W|zz je napisal/-a:FBR je napisal/-a:Sicer je pa tako, za vse tiste, ki pravite za udobno vožnjo. Ni je za moje pojme udobnejše vožnje kot je avtocesta, 6 prestava, ne glede na bremzanje in vse ostalo se tud taknem ne prestavne ročice. Navor pač dela svoje.
Popolnoma isto bi lahko govoril tudi lastnik bencinarja. Turbo bencinarja seveda, če ti govoriš za dci-ja.. S tem da je vožnja še bolj udobna zaradi tihosti samega motorja in manj tresljajev.
FBR je napisal/-a:W|zz je napisal/-a:FBR je napisal/-a:Sicer je pa tako, za vse tiste, ki pravite za udobno vožnjo. Ni je za moje pojme udobnejše vožnje kot je avtocesta, 6 prestava, ne glede na bremzanje in vse ostalo se tud taknem ne prestavne ročice. Navor pač dela svoje.
Popolnoma isto bi lahko govoril tudi lastnik bencinarja. Turbo bencinarja seveda, če ti govoriš za dci-ja.. S tem da je vožnja še bolj udobna zaradi tihosti samega motorja in manj tresljajev.
Drži, vendar za isti efekt rabiš vsaj 4.000-5.000 obratov pri bencincu, magar turbo. To je pa že daleč od mira, ki ti ga ponuja dci,tdi,hdi,jtd,... pri 2.000 obratih.
afric je napisal/-a:Ej narod eno vprasanje!
2 leti nazaj je bil sodcek nafte 60 dolarjev. Menjava pa 1 proti 1 z evrom, kar pomeni 60 euro. Ceno za liter goriva se pa menda se bezno spomnimo ne?
Sedaj je sodcek nafte 100 dolarjev kar razlozi dvig cene nafte ne ?!? Logicno ?!?
NEEEE !! ker je menjava euro dolar 1,5. Kar pomeni da trenutno nas sodcek nafte stane 50 euro. To je 10 euro manj kot 2 leti nazaj, tako da koji k.... se cene dvigujejo ?!?!?!?!?
Razlog????
Po forumu brska: Majestic-12 [Bot] in 8 gostov