Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Po dec 10, 2007 10:36 pm

kup si ti rajs sumece tablete C vitamin al pa kej.

js rabm reaktivno maso urana 230. pa nevem zakaj rabm to cist tocno, kr tko mal pac.. ce kdo ve kje se da dobit nej mi sporoci..

pi*da a ste sami retardi tle al kva? polje vabi fantje. v pezoja letnik 2002 al kok bi on ugrajeval spero??! a so sam en avto pr peđoju naredl tega leta? dej najprej se pozanimaj o cem tece debata pol pa sele zacni ropotat ker to je pateticno. ves to ni tko k smrekca diseca, to ne kups in das gor v eni urci. to stane velik tisoc evrov in pol se vgradnja stane velik in se problemov mas dost tko da je nesmisel totaln delat na takem avtu. ZATO te vsi sprasujejo zakaj hoces to pocet.

najbol neumno in pomankljivo uprasanje pod soncem postavs in pol bi rd resn odgovor? kaj ti ni jasn?

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Po dec 10, 2007 11:09 pm

Voith je napisal/-a: v pezoja letnik 2002 al kok bi on ugrajeval spero??!

Edini dober razlog zakaj naknadno vgraditi špero vidim le v primeru, če se dosti vozi po spolzkih cestah v klanec in drugih neutrjenih poteh, kjer z navadnim diferencialom ne prideš nikamor. Saj vemo da pri nas niso ravno radodarni z asfaltom. In ker nimajo vsi avti možnosti štirikolesnega pogona, ali stabilnostnega programa kjer se drseče kolo zavira, si poskuša najti rešitev vsaj v zapori diferenciala.
Pri takih situacijah ni važna moč motorja; v prvi vrsti se gre zato, da ne ostaneš sredi dreka, ne pa za neko dirkanje in drag-race.

Upam vsaj da je mislil uporabo špere v svojem avtu v ta namen ;)
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Po dec 10, 2007 11:11 pm

za skupno vrednost avta spere, dela in zivcev si lahko kup 2 terenca.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po dec 10, 2007 11:38 pm

Voith je napisal/-a:za skupno vrednost avta spere, dela in zivcev si lahko kup 2 terenca.

Napaka, terenci so ratal zelo dragi, tudi tisti, ki so že bolj bogi.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo Po dec 10, 2007 11:50 pm

Voith je napisal/-a:kup si ti rajs sumece tablete C vitamin al pa kej.

js rabm reaktivno maso urana 230. pa nevem zakaj rabm to cist tocno, kr tko mal pac.. ce kdo ve kje se da dobit nej mi sporoci..

pi*da a ste sami retardi tle al kva? polje vabi fantje. v pezoja letnik 2002 al kok bi on ugrajeval spero??! a so sam en avto pr peđoju naredl tega leta? dej najprej se pozanimaj o cem tece debata pol pa sele zacni ropotat ker to je pateticno. ves to ni tko k smrekca diseca, to ne kups in das gor v eni urci. to stane velik tisoc evrov in pol se vgradnja stane velik in se problemov mas dost tko da je nesmisel totaln delat na takem avtu. ZATO te vsi sprasujejo zakaj hoces to pocet.

najbol neumno in pomankljivo uprasanje pod soncem postavs in pol bi rd resn odgovor? kaj ti ni jasn?

hmm...ok realtivne mase urana ne vem kje bi lahko dubu :)
glede tega kolko casa rabis za dat gor....eno urco ne....treba je vzet menjalnik dol in ga odpret...se zmeraj ni neka velika umetnost....tako da nebi vedu zakaj bi vgradnja stala tako veliko.....no odvisno kolko je za tebe velike zopet...

glede same zapore oz spere vem tudi sam da ni lih poceni.....jah no...1000 pa kej eurov stane ja.....zato pa me zanima ce je to mogoce doma naredit?

LP
Slika

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith To dec 11, 2007 12:08 am

nebivedu je napisal/-a:
Voith je napisal/-a:za skupno vrednost avta spere, dela in zivcev si lahko kup 2 terenca.

Napaka, terenci so ratal zelo dragi, tudi tisti, ki so že bolj bogi.

nevem no. za 2000€ dobis ze marsikaj. to pa ni lih velik.. js si bom tut kupu neki terencu podobnega za pozim in za spat not ko je prevec pera :>

sam pogoj je klima in webasto, pa da laufa na umazanijo, da bom lahk cvicka not tanku :D

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To dec 11, 2007 7:27 am

Voith je napisal/-a:
nevem no. za 2000€ dobis ze marsikaj. to pa ni lih velik.. js si bom tut kupu neki terencu podobnega za pozim in za spat not ko je prevec pera :>

sam pogoj je klima in webasto, pa da laufa na umazanijo, da bom lahk cvicka not tanku :D

Kaj takega pa za 2000 evrov ne boš dobil. Samo webasto stane 2000 evrov (nov), klima v terencih je liksus in je šele v novejših, se pa začnejo cene za terence, ki imajo vse to, kar ti rabiš tam pri 6000 evrih, tako da se meni to ne zdi poceni.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero To dec 11, 2007 8:35 am

starr je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:
starr je napisal/-a:ne vem kva bom pišuka.clovk ne ve prasa na forumu pol se pa kle en b****r norca dela.ce nimas nc druzga kokr kle drkat mene za napisat rajs ne odgovarjej na forum pa bom pocakov enga k mi to povedov v mejah normale.

Mene pa zanima zakaj misliš da rabiš ''špero'' :ue :roll:

sej nism reku da rabm špero.sam zanima me kako je stvar izvedljiva.sej ok pozabte da sm sploh kej reku.

Resno me zanima. Se ukvarjam z trgovino in me zanima zakaj si prišel do tega da te zanima špera, čeprav jo dejansko ne rabiš. To kako deluje in zakaj je ne rabiš ti bom razložil kasneje če boš sodeloval.

Pa ne prodajam šper, ampak me zanima zakaj misliš da bi morda kaj vgradil v avto...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To dec 11, 2007 8:53 am

nebivedu je napisal/-a:Najboljša špera za nas, ki nimamo tok denarja, da bi si špere vgradil v avto, je ročna zavora. Ko prideš na blato in se eno kolo vrti v prazno, počasi zategneš ročno in to kolo se začne ustavljat, pa se zaradi tega moč prenese na drugo kolo in ti se odpelješ iz blata ali snega. Sprobano že velikokrat na terenu in vedno deluje.

A misliš, da bi to dobro delovalo tudi pri sprednjem pogonu, če narahlo pritisneš nožno bremzo, al bi potem zadnje bremze preveč ustavljale? Ker ti si verjetn govoru o zadnjem pogonu in ročni bremzi na zadnja kolesa, ne? Je pa zanimiva rešitev, bom probal.

Lp

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith To dec 11, 2007 10:19 am

nebivedu je napisal/-a:
Voith je napisal/-a:

Kaj takega pa za 2000 evrov ne boš dobil. Samo webasto stane 2000 evrov (nov), klima v terencih je liksus in je šele v novejših, se pa začnejo cene za terence, ki imajo vse to, kar ti rabiš tam pri 6000 evrih, tako da se meni to ne zdi poceni.

jup kar se klime tice je res dost redka v tem razredu, sam webasto se pa dobi za 200e na ebayu kar ni tok drago.. itak pa rabm enga terenca k ga bom lahk porinu kamorkol in mu nebo skodl ce km porajsam mal.. :)

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To dec 11, 2007 12:58 pm

Zakaj špera nebi bila uporabna tudi v bolj civilnih avtih - beri z manjšo konjušnico?
Recimo za gaženje po snegu? Ali pa situacija, ki se dostikrat naredi: Bolj ozka cesta in po eni strani teče voda, ki ponoči zmrzne, ker je cesta široka 3m nimaš kam se zognit, da bi prišel na suh asfalt, zato ni druge, kot moraš it s enim kolesom po ledu z drugim pa suhem. Samu tu je pa lahko problem, če je cesta malo preveč gor postavljena :? , torej sledi brušenje leda, medtem ko avto pa bol pomalem naprej, če sploh gre.
V takem primeru bi pomoje prišla zapora prav tud 60- konskem avtu, ali ne?
Prosim razložite zakaj bi moral imet 200 KM, da je zapora upravičena v takem primeru kot sem ga sedaj opisal. Po mojem je ravno taka situacija tista, kjer dejansko pride prav - zato da se sploh lahko pripelješ do konca.
Tisto, da bi mel špero zato, da lahko po asfaltu bolj divjaš je tak, tak...To se da rešit - malo lažjo nogo pa ni problema, ampak na ledu pa dejansko ni oprijema, zato bi rekel, da tam lahko res koristi. Da pa avto na ledu koplje pa ne rabiš 200 KM.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To dec 11, 2007 1:08 pm

Voith je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:
Voith je napisal/-a:

jup kar se klime tice je res dost redka v tem razredu, sam webasto se pa dobi za 200e na ebayu kar ni tok drago.. itak pa rabm enga terenca k ga bom lahk porinu kamorkol in mu nebo skodl ce km porajsam mal.. :)

Kupi si webasto za 200 evrov, če ga že dobiš. Sam vem, da v nemčiji rabljene a dobre webasto grelce ne dobiš izpod 700 evrov, kar pomeni, da je tole na e-bayu bolj ko ne natega.

Pa itak ima terenc boljše gretje kot velika večina avtomobilov.

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith To dec 11, 2007 2:00 pm

ma dvomm da je natega. pac webasto je. pol pa ce pise da dela in da je preizkusen je verjetno ze tko.. zjebane dobis pa po 30~40 e
no naceloma webasto rabm zato da se usedem v vroc avto zutri ker to je zakon, pa zato da ko spim not ne dela motor ampak sam webasto.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To dec 11, 2007 2:57 pm

Voith je napisal/-a:ma dvomm da je natega. pac webasto je. pol pa ce pise da dela in da je preizkusen je verjetno ze tko.. zjebane dobis pa po 30~40 e
no naceloma webasto rabm zato da se usedem v vroc avto zutri ker to je zakon, pa zato da ko spim not ne dela motor ampak sam webasto.

Najboljša varianta je grelec na 220V, ki ga imaš priklopljenega na stikalno uro, da se ti vklopi kake pol urce preden se vsedeš v avto in ti ogreje avto.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To dec 11, 2007 3:00 pm

Pa mal sem preveril e-bay. Webasto air heater stane 200 evrov, čim pa hočeš še da ti greje motor in s tem greje tudi notranjost pa so cene nad 800 evri.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Napisal/-a sebaveh To dec 11, 2007 3:09 pm

Dariooo je napisal/-a:glede same zapore oz spere vem tudi sam da ni lih poceni.....jah no...1000 pa kej eurov stane ja.....zato pa me zanima ce je to mogoce doma naredit?
LP

"Trda" špera, ki 100% spne obe kolesi skupaj - kot pri traktorjih, je narejena tako:
- Da poveže obe polosovini skupaj
- Ali pa da poveže eno polosovino in ohišje diferenciala. Seveda mislim tisto ohišje, ki se vrti skupaj s planetarnimi zobniki.

Torej, če imaš ustrezno orodje, predvsem stružnico, in se vsaj nekaj spoznaš na strojništvo in šlosarstvo, potem se načeloma da doma to naredit. Jaz bi tako naprimer naredil eno parkljasto sklopko, en del bi dal na tisto vrteče ohišje, drugi del pa na eno polosovino. Del ki bi bil na polosovini bi se lahko premikal po njej, torej približeval in tudi spnel z drugo parkljasto polovico. Takrat bi bila zapora vključena. Tisti premični parkljasti del na polosovini bi dal na nek tlačni ležaj, drug konec tlačnega ležaja pa povezal na vzvod za vključitev zapore. Vse bi bilo precej podobno klasični sklopki. Vmes med oba parkljasta dela pa bi dal vzmet, ki bi ju tiščala narazen in preprečevala nezaženjen vklop.
Seveda bi za vklop in izklop take zapore bilo potrebno avto prej popolnoma ustaviti, nato pa z vključeno peljati ne prehitro. Takoj ko ne bi bilo več potrebe po njej, pa jo je treba izklopiti.

Tako, da vidiš da je samo delovanje in način gradnje razmeroma preprost, ampak kako boš to realiziral, je pa na tebi ;) Jaz sem samo podal svojo idejo.

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith To dec 11, 2007 3:42 pm

bo miklavž prnesu parkljasto polovico nasledn let :lol: :P

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To dec 11, 2007 5:01 pm

Dajte no umirte se malo...

Špero sem mel jaz v jugičo... menjalnik je bil od ritmota... sicer ni bla 100% ampak je delovala ( nisem še razdrl menjalnika). Da sem ga vgradil sem moral predelat celoten nosilec menjalnika... in če sem jaz mel v jugoto zakaj neb en mel v pegueto? V snegu in pozimi se je obnesla zelo dobro.. prav tako pri hudem speljevanju na šodratnem terenu...

Nebivedu... poglej mal cene Jeepov na avtonetu... za 6000 evrov dobiš konkretnega s klimo in špero... res pa da nima webasta.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

ggg
Novinec

Napisal/-a ggg To dec 11, 2007 5:57 pm

target_practice je napisal/-a:Najd mi enga k ma. Kupim takoj :roll:

tukaj si poglej test, 25% spera, na pezo slovenija bos pa sam poklical

http://avtomoto.siol.net/default.asp?article_id=10303062610483364

Slika[/img][/url]

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Napisal/-a sebaveh To dec 11, 2007 6:17 pm

Še kdo, ki ne verjame v parkljaste sklopke? http://www.4x4abc.com/4WD101/diff_locks.html
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 8 gostov