rini je napisal/-a:Naša policija je ena velika žalost. Kriva je predvsem država zaradi premalo učinkovitega nadzora in predvsem zaradi neživljenskih zakonov. Npr. še do predkratkim je bila obvezna fotografija z očali na vozniškem dovoljenju v kolikor je imel voznik predpisana očala. Kaj takega ni nikjer v Evropi, je pa ta naš predpis vzbudil veliko smeha na eni mednarodni konferenci policistov in takoj zatem je sledil popravek. Še dobro da smo v Evropi, da nam le ta s prstom pokaže na neumnosti.
Da ne govorim, da so kazni tudi do 10x višje kot drugje v Evropi in to v državah, kjer je standard neprimerljivo višji z bolj profesionalnimi delavci policije. Potrebno se je zavedat, da visoke kazni še dodatno spodbujajo policiste pri doslednjem kaznovanju voznikov. To je zanimivi psihološki pojav, ko polist s tem ko ti v 5 minutah vzame mesečno plačo pridobiva na samozavesti t.i. pomembnosti. Od kolegov sem pogostokrat zaznal pripombe v obiliki: "Kako sem ga dobr ucuru, hehe". In to se dela vedno iz večjega užitka; hobij, ki zasvaja. Pri delu v policiji sem opazil, da delavcem manjka predvsem profesionalosti v obliki doslednosti (karikiram: izreka kazni za rumeno luč, ko se vrača iz službe on sam, prevozi vse rdeče).
Naslednja stvar, ki je najbolj pereča je korupcija. Poznamo odkrito in prikrito korupcijo. Odkrita je npr. kadar se jemlje denar neposredno od prekrškarja, med tem ko je prikrita veliko težje dosegljiva, kaže pa se tudi skozi omenjeni reakcijski čas. V tistih gostilnah, ki so policistom prijazne (tudi v njihovem prosteme času), se takoj odzove na klic, kjer pa ni primernega "gostoljubja" se gre na kraj dogodka bolj počasi (torej naj se lokal najprej izprazni). Sicer je tako, da morajo patrulje javljati čas prihoda, toda noben ne more patrulji dokazati dinamične vožnje ali pa hitre vožnje. Minuta ali dve razlike pa pomenita veliko.
O policiji bi lahko govoril na dolgo in široko, zato tud ni naključje, da delam magistrsko nalogo na temo "korupcija v policiji".
nebivedu je napisal/-a:... tako da bi policaji spet pridobili spoštovanje, ki so ga v očeh velike večine že davno izgubili.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov