Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Cornelius
Stalni uporabnik

Napisal/-a Cornelius Sr feb 13, 2008 11:45 am

Samo mi ne omenjaj Švico ker so še večji tatovi od Avstrijcev.
Obrazložitev.
Drug teden moram iti v Zurich poslovno za 1 dan in kaj moram????
Kupiti hebeno enoletno vignjeto ki stane 40 CHF ali 24,38 Euro.
Ma dajte prosim ne nakladajte o
vinjetah in ekonomičnosti.
Zakaj bi jaz ki enkrat moram iti v Švico plačal enotletno vignjeto?
Da vidim tega pametnega na forumu.
In izključno lahko kupiš 1 letno. Ne kot v Avstriji 10 dnevno.

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Sr feb 13, 2008 12:14 pm

Cornelius je napisal/-a:Samo mi ne omenjaj Švico ker so še večji tatovi od Avstrijcev.
Obrazložitev.
Drug teden moram iti v Zurich poslovno za 1 dan in kaj moram????
Kupiti hebeno enoletno vignjeto ki stane 40 CHF ali 24,38 Euro.
Ma dajte prosim ne nakladajte o
vinjetah in ekonomičnosti.
Zakaj bi jaz ki enkrat moram iti v Švico plačal enotletno vignjeto?
Da vidim tega pametnega na forumu.
In izključno lahko kupiš 1 letno. Ne kot v Avstriji 10 dnevno.

Tatovi? Vinjeta SIMPL, protekcionira domače uporabnike, depriviligira pa tuje.

Uporabniški avatar
c.o.b.
Uporabnik

Napisal/-a c.o.b. Sr feb 13, 2008 12:36 pm

obstoječ sistem cestninjenja:
iz LJ proti KP - v ponedeljek grem na morje,plačam cca. 5€ do Kopra, v soboto se vrnem v LJ, plačam 5€ = skupno cca. 10€

vinjeta:
iz LJ proti KP - v ponedeljek grem na morje, kupim enodnevno vinjeto za 11€, ker se ne vračam isti dan, mi po končani poti "propade", ko se vračam v Ljubljano v soboto, kupim še eno enodnevno vinjeto za 11€ in pridm domov = strošek cestnine 22€

10€ proti 22€ :shock: in to za cca. 140km ( nevem kok je točn )

tko da če se ne vozš konstantno po avtocesti ( beri cel dan vsak teden), si v velkem minusu- za tovornjakarje je pa druga zgodba...

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan Sr feb 13, 2008 1:03 pm

slovenci bi si kupil vinjeto za celo leto
in ta ne bi stala potem 365 x 10€ ampak ene 300€

kar je vse lepo in prav za nas Slovence

potem najdemo en romunski šlepar, ki se pelje od madžarske meje pa do kopra
po podatkih iz dnevnika bi mogu plačat 42€
ker se mora tud vrnit, bi za vse skupi plačal 84€
če uvedemo vinjete nastane problem, ker je maksimalna cena enodnevne vinjete 11€
torej, če mu rata pridt v koper in nazaj v enem dnevu plača 11€ namesto 84€
smo tranzitna država, torej bo marsikdo profitiru - avtoceste bomo pa odplačevali Slovenci

elektronsko cestninjenje prek gps-a je edino pravilno za cestninjenje tovornjakov, ker se bodo nehal izogibat cestninskim postajam in edino realno plačevali cestnino
podpis

Uporabniški avatar
Zois
Uporabnik

Kraj: Slovenska Bistrica

Napisal/-a Zois Sr feb 13, 2008 1:09 pm

saj za tovornjake bi bila druga cena vinjet

ja itak preko gpsa bi blo najbolj pravično samo v naši moderni sloveniji tak niso možni naredit tega
Slika pugi.si

Uporabniški avatar
c.o.b.
Uporabnik

Napisal/-a c.o.b. Sr feb 13, 2008 1:10 pm

pa verjamem da bi se ta romunski lepar še kako trudu da bi mu ratal v enem dnevu narest furo in pridt nazaj v enem dnevu za 11€ - najbrž preveč počas neb vozu :?

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan Sr feb 13, 2008 1:18 pm

v evropskih direktivah (tako piše v dnevniku) je MAKSIMALNA cena enodnevnih vinjet 11€

švica ima sicer vinjete, vendar ne za tovornjake
domači se cestninijo elektronsko, tujim prepišejo stanje števca ob vstopu in izstopu v/iz države in jim obračunajo cestnino

madžari imajo vinjete in poberejo za 100 miljonov € manj cestnine kot pri nas (pri nas poberejo okol 250 mio letno), imajo pa skor 3x več avtocest

kdo bo potem plačeval NAŠE avtoceste? kdo bo odplačeval kredite in gradil nove?
več denarja bo šlo iz proračuna in naslova ddvja, ki ga bo potrebno dvignit in potem bomo mi plačeval tujcem uporabo naših cest
podpis

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Sr feb 13, 2008 1:30 pm

lublancan je napisal/-a:v evropskih direktivah (tako piše v dnevniku) je MAKSIMALNA cena enodnevnih vinjet 11€

švica ima sicer vinjete, vendar ne za tovornjake
domači se cestninijo elektronsko, tujim prepišejo stanje števca ob vstopu in izstopu v/iz države in jim obračunajo cestnino

madžari imajo vinjete in poberejo za 100 miljonov € manj cestnine kot pri nas (pri nas poberejo okol 250 mio letno), imajo pa skor 3x več avtocest

kdo bo potem plačeval NAŠE avtoceste? kdo bo odplačeval kredite in gradil nove?
več denarja bo šlo iz proračuna in naslova ddvja, ki ga bo potrebno dvignit in potem bomo mi plačeval tujcem uporabo naših cest

Bojo si pač policaji kupili manj Tuaregov. ;D

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan Sr feb 13, 2008 2:55 pm

ja, tovornjake je treba elektronsko cestninit - ker bolj obremenjujejo ceste in ker se izogibajo cestninskim postajam, kjer je to mogoče

za avtomobile bi ble seveda prikladne vinjete, edino pravično, pa bi bilo elektronsko cestninjenje preko gps-a

treba je vedet, da so tele ideje z vinjetam prišle ravno pred volitvami in da imamo skoraj dokončno razvit sistem za cestninjenje preko gps - uvedba za tovornjake jeseni 2009, osebni avtomobili leto kasneje
ideja cestninjenja preko gps-a ima namreč prednost - razvita je v skaldu z evropskimi smernicami in pomeni, da boste vozili po celotni evropi brez ustavljanja (ko bodo tudi drugi uvedli to) - račun za cestninjenje pa bo samo 1 (glede na to, koliko ste prevozili v slo bo šlo darsu, koliko v avstriji njim....)
podpis

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr feb 13, 2008 3:08 pm

Kot sem že nekje napisal - tak ad hoc način rinjenja vinjet tik pred volitvami kaže predvsem na to, da so vinjete namenjene izključno in samo poplačilu starih dolgov prijateljem/mecenom - pač dokler je še čas za sprejem ukrepov za tovrstno molžo državljanov. Hkrati bo tudi več denarja za volilno kampanjo. Naj se že enkrat odločijo, ali hočejo zgledat resni in odit z vsaj nekaj obraza, ali pa so jim pomembni samo lastni žepi.

Uporabniški avatar
Chip
Novinec

Kraj: Jesenice-city

Napisal/-a Chip Sr feb 13, 2008 9:43 pm

kolesar je napisal/-a:218€, to ni ravno malo...
ste še vsi kar za vinjete?

Jup, na leto gre trenutno za ABC 1200EUR ;)
Se splaca - defenitivno :)

Chip

Uporabniški avatar
Chip
Novinec

Kraj: Jesenice-city

Napisal/-a Chip Sr feb 13, 2008 9:47 pm

Energetik81 je napisal/-a:Absolutno sem proti vinjetam. Za občasne uporabnike kot sem jaz, se bodo cestnine parkrat podražile. Če grem 2x na mesec na Gorenjsko plačam 6,4€ vse skupaj, potem bi moral pa plačati 2x10€=20€ :shock: :evil:
Pa še vse polimano po šipi, obup. Če kaj takega uvedejo, se bom pač vozil po navadnih cestah.
Zakaj ne uvedejo ABC za vse, ampak takega brez rampe in za višje hitrosti, pa vsak plača po kilometrini. Za tovornjake pa nabit cene navzgor.

Ce gres 2x na mesec na gorenjsko se pa pelji po stari cesti - ze klasika, na Vodicah dol, mimo Brnika in je.
Itak verjetno lepso polovico peljes na sprehod okrog jezera ( klasika) tako da se ti itak ne mudi ;)

Chip

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr feb 13, 2008 11:02 pm

ja, cestninske postaje Torovo se da lepo izognit (da ne izgubiš preveč na času). Bolj bo problem, če DARSovci misljo še eno cestninsko postavit pri Brezjah, ker tm se je bo pa mal težje izognit.

Kako bo pa z elektronskim cestninjenjem na ljubljanskem "obroču", tud spada k avtocestam, kjer se bo "računalo"?
Slika

noni
Nov uporabnik

Kraj: MB

Napisal/-a noni Če feb 14, 2008 12:01 am

Jaz sem proti vinjetam.. a veste kaj ljudi bo spet ostalo brezposelnih?
LP

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Če feb 14, 2008 12:04 am

noni je napisal/-a:Jaz sem proti vinjetam.. a veste kaj ljudi bo spet ostalo brezposelnih?

Ob satelitskem cestninjenju pa ne bodo?

Uporabniški avatar
bugatti
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a bugatti Če feb 14, 2008 12:43 am

Na cestninah dela približno 350 redno zaposlenin in okoli 350 študentov tko mi je povedu en prjatu, ki dela na cestnini.

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Če feb 14, 2008 9:02 am

Na cestninskih postajah je itak vedno manj zaposlenih. V starih časih sem dobil listek od bolj ali manj prijaznega osebka.. sedaj ga potegnem ven iz aparata. Ko se je to spremenilo se ni noben vprašal koliko ljudi je službo izgubilo. Tisti ki se vozite tudi po italiji veste, da so aparati tudi za plačevanje.. zaposlenih je še manj. Avtomatizacija - zmanjševanje stroškov v podjetju --> edino logično in prav.

Vinjete pa podpiram, ker se mi osebno zelo splača kupiti letno vinjeto.

miko
Nov uporabnik

Napisal/-a miko Če feb 14, 2008 9:03 am

Chip je napisal/-a:
kolesar je napisal/-a:218€, to ni ravno malo...
ste še vsi kar za vinjete?

Jup, na leto gre trenutno za ABC 1200EUR ;)
Se splaca - defenitivno :)

Chip
Zanima me kje se voziš, da ti gre 100 EUR na mesec?Mogoče ti bom lahko pomagal, da boš zapravil manj.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če feb 14, 2008 9:51 am

miko je napisal/-a:Zanima me kje se voziš, da ti gre 100 EUR na mesec?Mogoče ti bom lahko pomagal, da boš zapravil manj.

... in ne, ni to kar misliš, ni piramidni sistem... :lol:

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero Če feb 14, 2008 10:23 am

Zanima me kje se voziš, da ti gre 100 EUR na mesec?Mogoče ti bom lahko pomagal, da boš zapravil manj.

100 E je hitr. Jaz mam 70 E na mesec (Lesce - Ljubljana). Pa se kksn izlet s familijo, pa smo pr 100 E za ABC. Tko je pr men. Sem pa definitivno za vinjete, ker mi bisvenoo poceni voznjo.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Majestic-12 [Bot] in 7 gostov