Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Kaj meniš o novem Zakonu o varnosti cestnega prometa?

Zakon je povsem napačen - na referendumu bi glasoval proti
86
54%
Zakon ni dovolj dober - na referendumu bi glasoval proti
39
25%
Zakon je dovolj dober - na referendumu bi glasoval za
4
3%
Zakon je dovolj dober - sem proti referendumu
4
3%
Zakon ni dovolj dober - a sem proti referendumu
10
6%
Zakon ni dober, a ne bi šel na referendum
5
3%
Zakon je dober, a ne bi šel na referendum
1
1%
Ne poznam
9
6%

Skupaj glasov : 158

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če feb 28, 2008 9:13 pm

Jst imam samo eno rešitev za vse skupaj. Pamet u glavo pa nogo samo na pol gasa.

Sej zakon bo trajal samo pol leta, nesreč bo isto, mrtvih še več, ker bodo ljudje bežali pred policaji (če si pijan in voziš nad 30km/h čez omejitev je kazen po novem 1950 evrov in 18 kazenskih točk(9 alko in 9 hitrost), če pa pobegneš iz mesta kjer te probajo ustavit pa samo 500 evrov in nič pik).
In na koncu bodo oblasti videle, da niso nič rešile, pa bodo morali začet razmišljat bolj produktivno in ne več inkasantsko.

Vprašejte kakega policaja, če mu je všeč inkasantsko delo. ŽE tako jih ljudje ne marajo, potem jih bodo pa še bolj sovražili. Sej policaji so tudi ljudje in oni bi tudi radi normalno živeli, pa smo mi tisti, ki ...
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če feb 28, 2008 9:14 pm

Lahko se gremo pa tekmovanje.
Odpremo temo in notri za vsak dan brez izjem napišeš kok si naredil prekrškov, ampak pošteno. Pa probajte zdržat brez prekrškov čimdlje.

Sam lahko napišem svoj prekršek, ki ga delam iz dneva v dan - proti tomačevskem rondoju se pripeljem z 80km/h in šele pri tabli 40 dam nogo iz gasa, pa potem počasi začnem bremzat do vstopa v rondo, kjer se po potrebi ustavim, ali pa grem hitro v rondo. S tako hitrostjo se pa pripeljem, ker je tabla 60 400m od rondoja 40 pa 200m od rondoja.
To je pa edini prekršek in tega delam zavestno, ostalim se pa probam izogibat in jih tudi ne delam.

P.S. varnostnega pasu pa ne jemljem kot prekršek - pač je to tvoja volja ali boš v svojem avtu(ko si sam v avtu) privezan ali ne. Ko jih imaš več v avtu se pač prepasaš, ko pa si sam pa po želji.
Zadnjič spremenil nebivedu, dne Če feb 28, 2008 9:18 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Če feb 28, 2008 9:17 pm

nebivedu je napisal/-a:Lahko se gremo pa tekmovanje.
Odpremo temo in notri za vsak dan brez izjem napišeš kok si naredil prekrškov, ampak pošteno. Pa probajte zdržat brez prekrškov čimdlje.

Gremo zapisovat še, kdaj smo videli kak butast znak postavljen. (Npr. oznaka za naselje, kjer je prva hiša 50-100 m stran ali pa omejitev 50km/h na štiripasovnicah z ločenimi pločniki ipd...) :) Pa potem poglejmo koliko se bo to število zmanjševalo :D :D

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Če feb 28, 2008 9:21 pm

speedfreak je napisal/-a:
Joie de vivre! je napisal/-a:Ne, Speedfreak, v prvi vrsti smo krivi MI SAMI, šele daleč zadaj so to ceste in neumna zakonodaja.

A js sm kriv ker ZAKON določa da morm do 15,3 met zimske gume na avtu, pa čeprav je zunaj malodane poletje? Se pa strinjam, da je največji problem v samih voznikih..vendar še vedno trdim da ne v hitrosti le-teh ampak neumnosti.

Težko bi bilo napisati tak zakon, ki bi ločil med pametnimi in hitrimi ter neumnimi in hitrimi.Vsak zakon je za nekoga koristen, za drugega pa breme.

Zimske gume so tudi konec februarja smiselne, saj je asfalt še vedno mrzel. V tem primeru je zakon pametnejši od tebe, oprosti.

Sploh pa se lahko voziš z letnimi, če ti je to taka muka.

In ko se tako obupno bojite rigoroznosti novega zakona: še nikoli nisem videl policaja, ki bi hitrost meril takoj za znakom. Tudi v prihodnje ne bo tako, tudi policaji so ljudje in so zato večinoma pragmatični. Mene so še vedno "ustrelili" na koncu vasi, in to vedno povsem zasluženo.
Zadnjič spremenil Joie de vivre!, dne Če feb 28, 2008 9:31 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Če feb 28, 2008 9:25 pm

in kaj naredi s peščem na pločniku če se tovornjak pripelje 90 mimo?

s12345
Stalni uporabnik

Napisal/-a s12345 Če feb 28, 2008 9:27 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:
STENTOR je napisal/-a:Jaz sem takoj za tak referendum. Podpiram idejo, ker se mi zdi smiselno, da se pove kaj ni prav in taki radikalni zakoni to sigurno niso. Nekatri pa žal še vedno ne znajo razmišljat s svojo glavo ampak kimajo sistemu kot ovce. Zabavno ni kej :D

Zakone torej spoštujejo samo ovce? Res evropsko razmišljanje, ni kaj.

To je pa taka otročja izjava. Al gledaš preveč filmov z teorijami zarote. Če bi razni debili, ko se ga napijejo, poklicali taxi, bi že tukaj prišlo do manj nesreč. S tem tudi manj potrebe po višanju kazni. Pa raznorazni mulčki, naredijo izpit, kopijo kako staro kanto in morajo pokazat kaki frajerji so. Po gasu pa valjda po mestu, da jih vidijo smrkete. Visoke kazni niso rešitev za vse. Za veliko število debilov na naših cestah pa bo. Ko bodo plačali kazen tretjič itak ne bodo imeli za kruh.

lp
kako ste pametni. blagor vašim mamicam.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če feb 28, 2008 9:32 pm

Joiea in enako misleče, ki ste prepričani da nikoli ne presežete najvišje dovoljene hitrosti bi vprašal a 400metrov pred prazno cestninsko na AC, ko je tabla 60km/h res zmanjšate na to hitrost?

Če vozim 130km/h (realnih 130 po GPS-ju) in 100m pred tablo omejitev 100km/h spustim gas in nato sledijo table 80 in 60km/h. Če sem zaviral le z motorjem imam pri tabli 60km/h še vedno 100km/h na uro notri in sem po zakonu v strašnem prekršku in po zakonu sem glavni kriminalc, ki ga je treba olupiti za 400€ in 7 kazenskih točk.

Po definiciji zakona in prekršku, ki sem ga storil sem res saj me je treba najstrožje kaznovati. Ampak samo po zakonu, po realni situaciji pač nisem nevaren. In kazen, ki bi jo dobil še zdaleč ni primerna glede na težo storjenega prekrška.

Pa še nekaj bom vprašal vse zagovornike visokega kaznovanja. Prosim, da mi pošteno odgovorite.

Kdo je bolj varen v naselju pri omejitvi 50?
- oseba A, ki se vozi 50km/h in non-stop gleda na števec, da ja ne bi prekoračil hitrosti saj je čisto presrana zaradi visokih kazni
- oseba B, ki 100% opazuje dogajanje v prometu in ne pogleduje vsakih nekaj sekund na števec in se ji zgodi, da zaradi tega na varnem delu ceste prekorači hitrost za nekaj km/h. Govorim o 10-15% prekoračitvah, ki jih tudi če poslušaš motor v modernem avtu težko zaznaš.

Zgodi se nenadni dogodek (otrok skoči na cesto) - kdo bo prej ustavil? Tisti, ki 100% časa gleda na cesto ali tisti, ki za to porabi 70% (30% gleda na števec in fokusira oči na bližnji predmet (števec) pa spet fokusira nazaj na promet)? Koga bo pa policaj ustavil in kaznoval?

p.s.: jaz raje vozim kot oseba B in se ne smatram za divjaka navkljub temu, da boste nekateri verjetno rekli da sem. ;)

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če feb 28, 2008 9:34 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Ne, Speedfreak, v prvi vrsti smo krivi MI SAMI, šele daleč zadaj so to ceste in neumna zakonodaja.

A js sm kriv ker ZAKON določa da morm do 15,3 met zimske gume na avtu, pa čeprav je zunaj malodane poletje? Se pa strinjam, da je največji problem v samih voznikih..vendar še vedno trdim da ne v hitrosti le-teh ampak neumnosti.

Težko bi bilo napisati tak zakon, ki bi ločil med pametnimi in hitrimi ter neumnimi in hitrimi.Vsak zakon je za nekoga koristen, za drugega pa breme.

Zimske gume so tudi konec februarja smiselne, saj je asfalt še vedno mrzel in je uporaba mehkejše gume smiselna. V tem primeru je zakon pametnejši od tebe, oprosti.

In ko se tako obupno bojite rigoroznosti novega zakona: še nikoli nisem videl policaja, ki bi hitrost meril takoj za znakom. Tudi v prihodnje ne bo tako, tudi policaji so ljudje in so zato večinoma pragmatični. Mene so še vedno "ustrelili" na koncu vasi, in to vedno povsem zasluženo.

Pol slabo gledaš po sveto Joie..streljajo, kjer lahko zasluzijo, ne, kjer je to smiselno.
Kar se tiče smiselnosti zimskih gum pri trenutnem vremenu se nebom spuscal v debato o oprijemu letnih gum tudi pri nizkih temperaturah, ker ne bomo nikamor prisli. In ja, muka mi je....predvsem ker se zavedam, da imam za več kot 20% daljso zavorno pot, torej bi moral voziti 20% manj od omejitev, ker je nesprejemljivo.
Ampak ti vseeno oprostim ;)

@nebivedu..jaz ti moje prekrške lahko nastejem kar zdaj:

- vozim hitro, sploh izven naselij se sploh ne drzim omejitev ( sploh tistih brezveznih zmanjšanj na 60 za 50 m ), preveč sem na telefonu ( pač narava službe ), mogoče vozim preblizu nekaterim pred mano, ampak samo če vozi POD omejitvijo, to bo pa to..vedno sem privezan, vedno trezen, ne prehitevam v škarjice ( sicer prehitevam, kjerkoli se da, tud če je polna črta...no še en prekršek :oops: ), imam luči prižgane, uporabljam ogledala, ne oviram hitrejših , ustavim pešcem, pazim na kolesarje, POSEBNO pazim če so ob cesti otroci, pazim na živali, ne povzročam hrupa s cviljenjem gum in glaszbo..uglavnem...i am perfect :P
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če feb 28, 2008 9:37 pm

BBoss je napisal/-a:Joiea in enako misleče, ki ste prepričani da nikoli ne presežete najvišje dovoljene hitrosti bi vprašal a 400metrov pred prazno cestninsko na AC, ko je tabla 60km/h res zmanjšate na to hitrost?

Če vozim 130km/h (realnih 130 po GPS-ju) in 100m pred tablo omejitev 100km/h spustim gas in nato sledijo table 80 in 60km/h. Če sem zaviral le z motorjem imam pri tabli 60km/h še vedno 100km/h na uro notri in sem po zakonu v strašnem prekršku in po zakonu sem glavni kriminalc, ki ga je treba olupiti za 400€ in 7 kazenskih točk.

Po definiciji zakona in prekršku, ki sem ga storil sem res saj me je treba najstrožje kaznovati. Ampak samo po zakonu, po realni situaciji pač nisem nevaren. In kazen, ki bi jo dobil še zdaleč ni primerna glede na težo storjenega prekrška.

Pa še nekaj bom vprašal vse zagovornike visokega kaznovanja. Prosim, da mi pošteno odgovorite.

- oseba A, ki se vozi 50km/h in non-stop gleda na števec, da ja ne bi prekoračil hitrosti saj je čisto presrana zaradi visokih kazni
- oseba B, ki 100% opazuje dogajanje v prometu in ne pogleduje vsakih nekaj sekund na števec in se ji zgodi, da zaradi tega na varnem delu ceste prekorači hitrost za nekaj km/h. Govorim o 10-15% prekoračitvah, ki jih tudi če poslušaš motor v modernem avtu težko zaznaš.

Zgodi se nenadni dogodek (otrok skoči na cesto) - kdo bo prej ustavil? Tisti, ki 100% časa gleda na cesto ali tisti, ki za to porabi 70% (30% gleda na števec in fokusira oči na bližnji predmet (števec) pa spet fokusira nazaj na promet)? Koga bo pa policaj ustavil in kaznoval?

p.s.: jaz raje vozim kot oseba B in se ne smatram za divjaka navkljub temu, da boste nekateri verjetno rekli da sem. ;)

Pod tole sam en velik PODPIS.

p.s..po tem takem sem tudi sam divjak ;)

p.p.s zadnjic sem za hec se držal teh omejitev pred cestnino pa je malo manjkalo da nisme povzročil verižnega trčenja :shock:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

s12345
Stalni uporabnik

Napisal/-a s12345 Če feb 28, 2008 9:39 pm

Zimske gume so tudi konec februarja smiselne, saj je asfalt še vedno mrzel in je uporaba mehkejše gume smiselna. V tem primeru je zakon pametnejši od tebe, oprosti.

Pol slabo gledaš po sveto Joie..streljajo, kjer lahko zasluzijo, ne, kjer je to smiselno.
Kar se tiče smiselnosti zimskih gum pri trenutnem vremenu se nebom spuscal v debato o oprijemu letnih gum tudi pri nizkih temperaturah, ker ne bomo nikamor prisli. In ja, muka mi je....predvsem ker se zavedam, da imam za več kot 20% daljso zavorno pot, torej bi moral voziti 20% manj od omejitev, ker je nesprejemljivo.
Ampak ti vseeno oprostim ;)

@nebivedu..jaz ti moje prekrške lahko nastejem kar zdaj:

- vozim hitro, sploh izven naselij se sploh ne drzim omejitev ( sploh tistih brezveznih zmanjšanj na 60 za 50 m ), preveč sem na telefonu ( pač narava službe ), mogoče vozim preblizu nekaterim pred mano, ampak samo če vozi POD omejitvijo, to bo pa to..vedno sem privezan, vedno trezen, ne prehitevam v škarjice ( sicer prehitevam, kjerkoli se da, tud če je polna črta...no še en prekršek :oops: ), imam luči prižgane, uporabljam ogledala, ne oviram hitrejših , ustavim pešcem, pazim na kolesarje, POSEBNO pazim če so ob cesti otroci, pazim na živali, ne povzročam hrupa s cviljenjem gum in glaszbo..uglavnem...i am perfect :P

Sanjaj :P
kako ste pametni. blagor vašim mamicam.

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! Če feb 28, 2008 9:40 pm

BBoss je napisal/-a:Joiea in enako misleče, ki ste prepričani da nikoli ne presežete najvišje dovoljene hitrosti bi vprašal a 400metrov pred prazno cestninsko na AC, ko je tabla 60km/h res zmanjšate na to hitrost?

Navajaš samo primere, kjer se zakon izkaže kot slabost. Tako je pri vsakem zakonu.

-Pred cestninskimi postajami tudi sam zaviram z motorjem, če se zelo kontroliram vozim 20 nad omejitvijo, pa še to se mi zdi počasi kot svinja. Zdaj se bomo pač vozili čisto po omejitvah, če ti bo to zagrenilo življenje, je to tvoj problem. Meni ga ne bo.

-Na števec pogledaš za delček sekunde. Veliko nevarnejši je vsak radio. Po tvoji logiki bi torej morali prepovedati in števce in radio. In veliko nevarneje se je peljati 15% več kot trikrat pogledat na števec. To bi kot (izkušen?) voznik lahko vedel.

Navajate zgolj neke bedne in obskurne primere, samo da bi dokazali, kako grozno nepravičen bo ta nov zakon. Dajte že odrast.

Uporabniški avatar
The_Beaver
Nov uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a The_Beaver Če feb 28, 2008 9:57 pm

..jaz sem danes dal na avtomobil letne gume in komaj čakam, da me ustavijo in razveselijo z zgodbo o zakonu, ki predvideva zimske gume pri 15-ih stopinjah..

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Če feb 28, 2008 9:58 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Pred cestninskimi postajami tudi sam zaviram z motorjem, če se zelo kontroliram vozim 20 nad omejitvijo, pa še to se mi zdi počasi kot svinja.

Biiiiiiiiiip vedno pridelaš 400€ kazni + točke... :D

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Če feb 28, 2008 10:00 pm

The_Beaver je napisal/-a:..jaz sem danes dal na avtomobil letne gume in komaj čakam, da me ustavijo in razveselijo z zgodbo o zakonu, ki predvideva zimske gume pri 15-ih stopinjah..

Pač verige v prtljažnik :) Saj ne moreš ja ostati v snegu. :twisted: :twisted:

Uporabniški avatar
Volvo5er
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Volvo5er Če feb 28, 2008 10:02 pm

Ko bi to vsaj bil beden in obskuren primer, dejstvo je, da policija izkorišča zakone na najbolj profitabilnih mestih, zakaj pa misliš da so policaji na cestninski postaji Torovo, zakaj merijo na dunajski na sredi noči in takih primerov je ogromno, to je tisto kar je pri izvajanju teh zakonov resnično gnilo, to je tisto proti čemur se vsaj tisti, ki nam je preostalo vsaj malo soli v glavi, borimo tukaj. Država prek policije te zakone nesramno izkorišča v svoj profit, gnilobe!

Uporabniški avatar
The_Beaver
Nov uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a The_Beaver Če feb 28, 2008 10:11 pm

NaceM je napisal/-a:
The_Beaver je napisal/-a:..jaz sem danes dal na avtomobil letne gume in komaj čakam, da me ustavijo in razveselijo z zgodbo o zakonu, ki predvideva zimske gume pri 15-ih stopinjah..

Pač verige v prtljažnik :) Saj ne moreš ja ostati v snegu. :twisted: :twisted:

..sej sem jih že, sicer ne gredo gor. ampak dejstvo je, da sem to naredil iz principa. mogoče preveč samovolje, ampak se ne dam v tem primeru. z letnimi v sneg tko al tko ne grem... bomo vidli

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! Če feb 28, 2008 11:01 pm

Volvo5er je napisal/-a:Ko bi to vsaj bil beden in obskuren primer, dejstvo je, da policija izkorišča zakone na najbolj profitabilnih mestih, zakaj pa misliš da so policaji na cestninski postaji Torovo, zakaj merijo na dunajski na sredi noči in takih primerov je ogromno, to je tisto kar je pri izvajanju teh zakonov resnično gnilo, to je tisto proti čemur se vsaj tisti, ki nam je preostalo vsaj malo soli v glavi, borimo tukaj. Država prek policije te zakone nesramno izkorišča v svoj profit, gnilobe!

Jaz sem non stop na cesti že 10 let in še nikoli me niso ustavili, ker bi hoteli zgolj kasirati. Ustavili so me, ker sem skozi naselje peljal 70 ali več, in to na povsem očitnih mestih. Poklapano sem plačal kazen in se zaklel, da se bo treba poboljšati. Dvakrat se je to zgodilo ponoči, ko ni bilo žive duše na cesti, in obakrat so bili policaji zelo uvidevni in so mi znižali kazen na minimum. Imam samo dobre izkušnje z njimi. Mogoče zato, ker sem tudi jaz bil dober do njih, ne vem.

Dokler boste prometne zakone videli kot kasiranje, stanje v prometni varnosti ne bo nič boljše.

PureTNT je napisal/-a:Protikadilski zakon je precej trd, a kot si videl se je velik odstotek kadilcev temu, vsaj na začetku, uprl ali pa vsaj izrazil nestrinjanje. Enako velja v tem primeru.

LP

Zdaj govoriš veliko bolj pomirljivo kot si na začetku... Jaz upam, da bo res veljalo tako kot pri kadilskem zakonu.

dms
Novinec

Napisal/-a dms Če feb 28, 2008 11:10 pm

Mislim,da zakon je dober,mogoce mu manjka samo malo skandinavskega privdiha.
Zakaj?Zato ker ze v startu mislim,da smo tu krivi mi vozniki in ostali drzavljani.Izgovarjanje na vlado da je slaba ni smiselno,saj smo to vlado postavili mi na polozaj.

Najlazji nacin,kako se mascevati je ta,da se drzimo pravil in omejitev.
Izvedbe referenduma pa nikakor nebi podprl,saj mislim,da ta zadeva drzavni proracun,ki ze tako ni nevem kako bogat,se dodatno oklesti za priblizno 3 milione evrov,ki se bojo poznali predvsem v visanju trosarin in davkov,kar je pa spet zelo neugodno za drzavljane,ki jo sestavlja vecji delez potrosnikov kot voznikov.Teh par milionov evrov se sigurno nebo poznalo pri poslanskih placah.

Pa tud za vsak k... mamo referendum.
Dejmo izvest referendum o tem,kaksno frizuro naj mam jaz.Ali ste za to,da se kot po navadi zabrijem,ali si pustim malo daljse lase in si jih potem pobarvam v blond?

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če feb 28, 2008 11:13 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Navajaš samo primere, kjer se zakon izkaže kot slabost. Tako je pri vsakem zakonu.

Zdaj pa res ne vem a si naiven al se samo malo hecaš ... zakon, ki ima slabosti je slab zakon. In vsak zakon se da tako popraviti in predelati, da takih slabosti ni. Vse se da če je le volja in če je res skrb za varnost na prvem mestu. Žal pri novem/predelanem ZVCPju to ni in je samo še eden v vrsti inkasantskih zakonov.

Ker pa ZVCP pišejo isti ljudje kot tistega na začetku devedesetih in vseh ostalih in da je med njimi celo oseba, ki ima/je imela resne težave z alkoholom (od tod tudi skrb, da ne bi pijance za volanom res drastično kaznovali) potem žal pač ne bo bolje. Verjetno ti je jasno, da je nekaj hudo narobe, če si pri omenjeni tabli 60km/h na AC huje kaznovan kot pri vožnji na isti AC v nasprotno smer in proti tem kretenizmom se je treba boriti.

Ne moreš biti tako kratkoviden, da ne vidiš očitnega dejstva, da je višina kazni premosorazmerna le s pogostostjo prekrška ne pa z nevarnostjo prekrška. A to je torej varnost, ki jo naša država poskuša zagotoviti na cestah. :shock:

Joie de vivre! je napisal/-a:-Na števec pogledaš za delček sekunde. Veliko nevarnejši je vsak radio. Po tvoji logiki bi torej morali prepovedati in števce in radio. In veliko nevarneje se je peljati 15% več kot trikrat pogledat na števec. To bi kot (izkušen?) voznik lahko vedel.

Spet govoriš na pamet in patronatsko poskušaš učite vse okoli sebe. Kot kaže imaš res t.i. učiteljski sindrom večvrednosti. Glej tukaj nismo tvoji učenci ampak ljudje z veliko izkušnjami - da, nekateri tudi več kot jih imaš ti. Pa da ne bom zdaj padel na tvoj nivo, da brez argumentov pljuvam okrog sebe bom samo podkrepil mojo izjavo z fizikalnimi podatki.

Omenil sem sem osebo A, ki se pelje 50 km/h in oseba B, ki prekorači hitrost za 15%, kar pomeni 57km/h.

Oseba B in oseba A imata popolnoma enake avtomobile in da ne bomo pretiravali imata oba avtomobila pot zaustavitve od 100km/h do 0 v 50metrih (zimske gume ;) in visoke temperature).

Oseba B je 100% opazuje promet in zagleda nenaden dogodek. Reakcijski čas od trenutka ko zagleda in do pritiska na zavoro je recimo pol sekunde, kar znese 8m in nato še zaviranje od 57km/h do zaustavitve je v 16m - 16+8 je 24m in to je prepotovana pot.

Oseba A non-stop pogleduje na števec, da ne prekorači omejitve. Kanadska raziskava je ugotovila, da pri povprečnem človeku traja prilagoditev očesnega fokusa iz odaljenih predmetov (promet) na predmete v bližini (števec za hitrost) cca 0,2s. Da možgani preberejo kazalec in ocenijo, da je v redu traja cca 0,3s. Kontra fokus spet na promet traja dlje in sicer 0,25s. Seštevek vsega tega 0,75 sekunde, ki jo je treb prišteti reakcijskem času in skupaj znaša 1,25 sekundo. To pomeni 17,5m metrov pri 50km/h in do zaustavitve je potrebnih še nadaljnih 12,5m kar skupaj znese 30m do zaustavitve.

Upam, da je razlika med 24 in 30m dovolj velika in jasna. 6 metrov je ogromno saj to pomeni, da ko vozilo osebe B že stoji vozilo osebe A še vedno potuje s hitrostjo 34km/h!!!

Še bolj pa se razlika poveča, če oseba A ugotovi, da mora uravnati hitrost (ker je že malo čez omejitev) saj v takem trenutku "ogled" števca in "uravnavanje" hitrosti traja precej več kot 0,3 sekunde.

Joie - če meni ne verjameš je internet prava zakladnica znanja, lahko se pa pozanimaš tudi pri raznoraznih inštruktorjih varne vožnje kako je glede tega. In to niso obskurni primeri - priporočam pa ti, da se tudi malo pozanimaš glede zavornih poti zimskih gum napram letnim, da ne boš tako prepričan, da so februarja po defaultu zimske boljše od letnih - mrzel asfalt nima kaj dosti veze s tem.

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Če feb 28, 2008 11:20 pm

BBoss, mislim, da si pozabil napisati, da razlika med tistim, ki se ustavi 6 M PREJ in tistim, ki se ustavi 6M kasneje ... Prelito v finance (in kazni)... 80€ in 1 kazenska točka. Finance so torej v prid "bolj nevarnemu" ;D E, to delajo pa inkasantski zakoni![/b]
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov