Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po okt 27, 2008 1:07 pm

adis je napisal/-a:@esem: ING sponzorira tudi Manchester United poleg F1 Renault Team-a, in Man Utd so že zagotovili, da jih bodo podpirali tudi v bodoče

kar se tiče kreditov - propadli bodo samo tisti, ki ne bodo imeli kritja za svoje kredite, ker si niso plačali zavarovanja kredit-a ( da imajo vseskozi nespremenjeno obrestno mero itd....) drugo je, če ta ista oseba izgubi službo

kot rečeno že prej, ne brat časopisov na to temo oz. poslušati novinarjev še posebaj tistih na pop tv, ker tako radi zganjajo paniko

@nebivedu: avtomobilska industrija bo prva oz. je prva, ki je/bo doživela "šok"

Prvi so v avionski industriji in letalskoprevozniške firme.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto Po okt 27, 2008 1:33 pm

V Sloveniji na srečo banke niso prizadete, zaradi še zastarelega bančnega sistema pri kreditih. Banka nudi toliko kredite, kot ima denarja.
Problem pri bankah ni niti to, če je delavec, ki je izgubil službo imel kredit. Ker so krediti zavarovani pri zavarovalnicah. In zavarovalnice vrnejo kredit.
Sodeč po reklamah vidim, da se gospodarska kriza pri bankah sploh ne pozna kaj preveč. Bolj se pozna v avtomobilski in drugi industriji. Nižje cene, akcije,....
Če delate v taki panogi, kjer vas gospodarska kriza ne more spraviti na cesto izkoristite priložnost pri nakupu vozil za manjšo ceno.
Se strinjam, da novinarji delajo iz muh slone, še posebej na POP TV.

Video prispevek o krizi v Renaultu.
http://24ur.com/novice/gospodarstvo/renault-bo-odpustil-6-000-delavcev.html
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po okt 27, 2008 1:59 pm

moj-avto je napisal/-a:V Sloveniji na srečo banke niso prizadete, zaradi še zastarelega bančnega sistema pri kreditih. Banka nudi toliko kredite, kot ima denarja.

Ne bo držalo, slovenske banke delajo enako kot vse ostale, vendar imamo manj komitentov in je zato toliko manj denarja, pa je večji prihodek od drugih stvari, kot od kreditov. Drugače so pa kvote za kredite padle, tako da dandanes težje dobiš kredit, kot pred krizo.

moj-avto je napisal/-a:Problem pri bankah ni niti to, če je delavec, ki je izgubil službo imel kredit. Ker so krediti zavarovani pri zavarovalnicah. In zavarovalnice vrnejo kredit.

Kdo pa potem zavarovalnici vrne? Točno ta delavec!

moj-avto je napisal/-a:Sodeč po reklamah vidim, da se gospodarska kriza pri bankah sploh ne pozna kaj preveč. Bolj se pozna v avtomobilski in drugi industriji. Nižje cene, akcije,....

Pozna se pozna, samo da ne jamramo tok kot ostali.

moj-avto je napisal/-a:Če delate v taki panogi, kjer vas gospodarska kriza ne more spraviti na cesto izkoristite priložnost pri nakupu vozil za manjšo ceno.
se sedaj ne splača kupovat avta, raje denar v poceni delnice, ker ko bodo narastle, se bo dalo dobro živeti od njih.

moj-avto je napisal/-a:Se strinjam, da novinarji delajo iz muh slone, še posebej na POP TV.

Novinarji so večinoma krivi za paniko, ker nimajo kej drugega pametnega počet, kot delat paniko, da lahko o čem potem poročajo.

Na žalost pa novinarjev za ustvarjanje panike še nikjer ne preganjajo, bi bilo pa zanimivo videt tožbo za paniko, ki jo je kak novinar z napačnim poročanjem povzročil in za škodo, ki jo je s tem povzročil.
Recimo v Sloveniji bi lahko z napačnim poročanjem sesul komplet bančne sisteme, samo dovolj dolgo bi moral objavljati po radiu, da je bankam zmanjkalo denarja in da naj čimhitreje ljudje dvignejo svoje prihranke. Ker bi ljudje preveč dvigovali denar, bi resnično hitro zmanjkalo denarja in manjše banke bi zaradi tega propadle zelo hitro, večje bi nekaj časa še zdržale, potem pa bi tudi one propadle.
Tisti ljudje, ki pa imajo kredite, bi pa nastradali in vse te stroške propada nosili na svojih ramenih.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto Po okt 27, 2008 2:03 pm

Mene zanima pa to, kako je pri nakupu avta na leasing?
Kako leasing sploh deluje?
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Po okt 27, 2008 2:10 pm

moj-avto je napisal/-a:Mene zanima pa to, kako je pri nakupu avta na leasing?
Kako leasing sploh deluje?

Kolikor jaz vem je fora leasinga enaka kot kredit, samo z razliko, da je garancija za neodplačevanje vozilo, pri kreditu pa oporok ali plača.

Mislim, da je tako.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po okt 27, 2008 2:21 pm

adis je napisal/-a:kar se tiče kreditov - propadli bodo samo tisti, ki ne bodo imeli kritja za svoje kredite, ker si niso plačali zavarovanja kredit-a ( da imajo vseskozi nespremenjeno obrestno mero itd....) drugo je, če ta ista oseba izgubi službo
...

Ni jasno, koga misliš s "tisti". Sploh ni stvar v posameznih kreditih ali posameznih bankah - problem je v preprodajanju kreditov in njih zavarovanj, ki so ga zaradi ukinjanja varoval (npr za koliko se lahko banka zakreditira) masovno izvajale vse banke - in to samo zadnjih nekaj let. Začelo se je pod Clintonom in takrat je res spodbudil rast gospodarstva, a Bush je ukinjanje varoval stopnjeval bogato preko roba (gotovo je k vsemu pripomoglo tudi kreditiranje/plačevanje vojn v Iraku, Afganistanu...) in s tem vpletel vse banke (v ZDA, pa tudi drugje, saj so morale sledit denarju).

Vsa stvar je precej analogna piramidnim igram (catch the cash?), tako kot so posamezniki z novo kreditno kartico odplačevali dolg na stari (in večali obresti), tako so banke s preprodajanjem kreditov večale hitrost obtoka denarja in s tem v bistvu količino le-tega (ki pa je bila navidezna) - zato so se vrednosti delnic umetno napihovale. Vse je bilo terminsko določeno, s tem pa tudi nujno predpostavljeno, da enkrat poči - zaradi slabih/pomanjkljivih/odsotnih varoval. Sedaj je to kot rak - eno žarišče poskušaš sanirat in že se pojavi pet drugih, ki spet nazaj vplivajo tudi na že sanirane. Hopeless...

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Po okt 27, 2008 2:30 pm

@esem: zadeva je čisto preprosta in gre takole:

ameriške hipotekarne banke so izdajale kredite osebam, ki niso imele kritja za poplačanje kredita oz. hipoteke. ljudem so masovna dajali kredite, češ hočeš evo imaš ;)
druga stvar je politika bush-a, ki je ob malo višji zalogi denarja razpošiljal v času svojega mandata čeke določenemu številu prebivalstva kar tako na "lepe oči" češ vi si zaslužite tudi nekaj nazaj čeprav ni imel pravne/finanče podlage za posamezna izplačila ( to so vse dejstva)

skratka ameriška hipotekarna politika je sesula njihov finančni svet

Uporabniški avatar
domsas
Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a domsas Po okt 27, 2008 2:36 pm

adis je napisal/-a:skratka ameriška hipotekarna politika je sesula njihov finančni svet

njim finančnega, nam pa tudi gospodarskega - smo preveč gospodarsko vezani na druge
Slika
You have to learn to follow before you can lead

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po okt 27, 2008 2:46 pm

adis je napisal/-a:ameriške hipotekarne banke so izdajale kredite osebam, ki niso imele kritja za poplačanje kredita oz. hipoteke. ljudem so masovna dajali kredite, češ hočeš evo imaš ;)

To je samo prvi korak in v tem primeru bi nastradalo samo nekaj hipotekarnih bank. Zaradi ukinjanja varoval so se hipotekarne banke (in njih krediti, zadolženost) zlile v celoten sistem (prej so bile ločene in so bolj pazile na prezadolženost) - s tem se je problem začasno porazgubil, taka politika se je nadaljevala v neskončnost - dokler ni počilo.
Če bi bilo po tvoje, bi stvar bila benigna, žal že dolgo ni več. Kako ozdravit maligno stanje?

Uporabniški avatar
domsas
Nov uporabnik

Napisal/-a domsas Po okt 27, 2008 2:49 pm

esem je napisal/-a:
adis je napisal/-a:ameriške hipotekarne banke so izdajale kredite osebam, ki niso imele kritja za poplačanje kredita oz. hipoteke. ljudem so masovna dajali kredite, češ hočeš evo imaš ;)

To je samo prvi korak in v tem primeru bi nastradalo samo nekaj hipotekarnih bank. Zaradi ukinjanja varoval so se hipotekarne banke (in njih krediti, zadolženost) zlile v celoten sistem - s tem se je problem začasno porazgubil, taka politika se je nadaljevala v neskončnost - dokler ni počilo.
Če bi bilo po tvoje, bi stvar bila benigna, žal že dolgo ni več. Kako ozdravit maligno stanje?

ugasneš celotni sistem
sestaviš novega
startaš novega

saj gozd mora včasih tudi pogoreti, da lahko poženejo novi poganjki.
edina rešitev :?
Slika

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Po okt 27, 2008 3:33 pm

edina rešitev je, da čakamo in vidimo kaj bo čas pokazal, da ne bomo slučajno zapadli v 10 letno recesijo kot je to doživela japonska in nato je bil japonski boom tehnologije in razcveta gospodarstva

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po okt 27, 2008 10:29 pm

....me vem če paše v to temo, ampak vseeno: v času recesije in gospodarske krize, ter padanja vrednosti delnic na svetovnih borzah, VW-jeva pridobiva...(danes 8%)...

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Po okt 27, 2008 10:32 pm

sašo5 je napisal/-a:....me vem če paše v to temo, ampak vseeno: v času recesije in gospodarske krize, ter padanja vrednosti delnic na svetovnih borzah, VW-jeva pridobiva...(danes 8%)...

Raste, ker nizko ceno izkorišča Porsche, ki veča svoj delaž v VW.. Kmalu bo imel večinski delež.

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Po okt 27, 2008 11:12 pm

Nam je padla proizvodnja za Folcvagnove penice v sedeže za Passata in Golfa z 180 000 kosov na 100 000 kosov na mesec :(

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto To okt 28, 2008 7:00 am

Negotovost ostaja. Najbolj prizadeta je avtomobilska industrija.
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing To okt 28, 2008 7:12 am

moj-avto je napisal/-a:Negotovost ostaja. Najbolj prizadeta je avtomobilska industrija.

No tukaj te bom vseeno popravil. Svetovna kriza je zaradi nepremičninskih posojil, in najprej je padlo povpraševanje po nepremičninah, in verjemi mi, da so in bodo najprej nastaradali gradbinci.

Šele potem pride kriza v avtomobilski industriji, sicer pa se še ni začela. To je bil samo uvod.

Uporabniški avatar
domsas
Nov uporabnik

Napisal/-a domsas To okt 28, 2008 8:09 am

mihaing je napisal/-a:
moj-avto je napisal/-a:Negotovost ostaja. Najbolj prizadeta je avtomobilska industrija.

No tukaj te bom vseeno popravil. Svetovna kriza je zaradi nepremičninskih posojil, in najprej je padlo povpraševanje po nepremičninah, in verjemi mi, da so in bodo najprej nastaradali gradbinci.

Šele potem pride kriza v avtomobilski industriji, sicer pa se še ni začela. To je bil samo uvod.

tako je. konstruktor bo v mariboru dve stolpnici dokončal samo od zunaj, 140 stanovanj pa bo pustil nedokončanih. zmanjkalo denarja.
Slika

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael To okt 28, 2008 11:26 am

Vprašanje: kdaj bo v Sloveniji resna gospodarska kriza?

Odgovor: šele ko bebavi Slovnečki ne bodo mel več za odplačevanja kredita za avto. Ravno iz servisa, ker mi je crknala žarnica. Mimogrede šel do direktorce avtohiše in lgje zlomka: folku popudiš mal popusta in avti se še vedno prodajajo nadvse dobro. Le da zdej folke jemle različne oblike financiranja.

Očitno finančna kriza še ni dovolj visoka.

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask To okt 28, 2008 11:52 am

Bodo nehal kupovat do konca leta, ko bodo na cesti in si ne bodo (bomo?) mogli plačevat nikakršnega financiranja.
Mi smo proizvajalec v verigi v avtomobilski industriji in do konca leta nas bo 30% manj kot danes. Pa za začetne mesece drugega leta ne izgleda čisto nič bolje ...

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD To okt 28, 2008 12:09 pm

domsas je napisal/-a:
adis je napisal/-a:skratka ameriška hipotekarna politika je sesula njihov finančni svet

njim finančnega, nam pa tudi gospodarskega - smo preveč gospodarsko vezani na druge

To so samo vrhovi ledenih gor. Bush je od nekdo moral vzet denar za vojne. Vsega je ogromno. Tudi evropa je sesula svoj sistem z subvencijami, lizingi, "posojili", itd... Avtomobilska industrija je tudi en od velikih razlogov za krizo. Krive pa so banke in države ki so vse skupaj dovolile.
Produkt ima svojo ceno, in če jo umetno nižaš se bo enkrat vse skupaj sesulo.
Edini, ki še zaenkrat ne čutijo krize so Azijci...

Če hočeš zadevo rešit, moraš začeti na novo. Ker z financiranjem zadevo samo preusmerjaš v prihodnost. In kriza je neizogibna, ali danes ali pa čez nekaj časa.
S tem da če jo zdaj financiraš bo drugič večja.
Zadnjič spremenil AndrejD, dne To okt 28, 2008 12:17 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov