Debate, ki niso vezane na ostala področja...

PiWPiW
Novinec

Kraj: Markovec City

Napisal/-a PiWPiW To feb 03, 2009 1:51 pm

dask, vedno se moreš vprašat zakaj je do nesreče prišlo. če se stvari ne bi premikale se ne bi zaletavale. letalo se zaleti če popusti elektornika. za to ni kriva hitrost. lahko so se goske zaletele v motorje, pa tudi ni kriva hitrost. hitrost bo vedno in če imate kaj proti njej mirujte!

numb, jaz vem da vozim hitro. zato bom tudi poskrbel da bom to varno delal. 200km/h se gre po kopru brez kakega problema ;)

Uporabniški avatar
nero9
Novinec

Napisal/-a nero9 To feb 03, 2009 1:54 pm

AndrejD je napisal/-a:
PiWPiW je napisal/-a:HITROST NE UBIJA!!! kaj vam ni jasno?! 95% nesreče se zgodijo zaradi drugih razlogov. samo za 5% je res kriva hitros in še takrat se redko kdo ubije! ponavlaj, v letalu bi bili si mrtvi če bi hitrost ubijal! samo vam to očitno ni jasno. glup človek se bo ubil pri 200 isto kot pri 30, zato kr je glup! prej ubija neizkušenost, zabitost, šopirjenje pred ostalimi, tehnična ne brezhibnost avta itd. hitrost pri vsem temu nima veze! mogoče 5% ljudi vrže ven iz ceste ker so šli čez limit in še ti se večinoma reši z praskami. to govorim za ljudje kateri znajo vozit in vejo kaj delajo. ne pa tisti bedaki ki grejo v ovinek na blef!

Hitrost ti jemle čas za pravilne odločitve. Torej ubija ;)

že 10km/h preveč pomeni razliko med smrtjo(invalidnostjo) / nepoškodovan.

eno in pravilo ki drži, prej boš odvil ali se ustavil pr 80-90 k pa 120, pa ni važn maš loh murčielagota al pa clia ;) lp

PiWPiW
Novinec

Napisal/-a PiWPiW To feb 03, 2009 2:04 pm

in? ja ne boš vozil 120 če veš da ne moreš odmotat ali se ustavit. kaj ni logično?

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz To feb 03, 2009 2:07 pm

PiWPiW je napisal/-a:za letalo sm vzel primer glih zato k hitrost ne ubija. tam greš tudi 1000km/h in prideš živ dol iz njega. seveda, brez hitrosti ne bi bilo posledic. se moreš premikat da se ti kaj zgodi. hitrost je kriva za posledice, ne za nesrečo to hočem povedat.

Sej kaj pa je smrt (v stavku "hitrost ubija") drugega kot posledica? Tukaj si napisal kot da razumeš, da ta slogan velja za posledice, nimajo tle pol veze avijoni, ki z 1000kmh letijo, če pa potniki potem brez posledic stojijo iz avijona.

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 To feb 03, 2009 2:11 pm

dokler bo folk se jajcal po cesti,pa delal kolone ter živčne voznike, ki vozijo za njim ,bodo nesreče nič manj številne... včasih so nesreče prav zarad takih bebcev ,ki se jajcajo po cesti,naredijo kolono in ga morajo ljudje prehitevajo ,pride včasih do kakšne tragedije...
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To feb 03, 2009 2:17 pm

PiWPiW kake pa ti sekaš ej :oops:
V glavni meri je za vse poškodbe pri nesrečah, pa je to bodi si pri poškodbah ljudi ali pa magari samo pri zveriženem plehovju kriva hitrost. Nekaj pa ima pri vsem tem še sama teža udeleženih vozil. Ampak pri avtomobilih na silo trka najbolj vpliva hitrost. Zdaj če se šleper s svojimi 40 tonami zagoni v tebe tam ima verejtno večji vpliv sama teža, in njegova vztrajnostna sila, ker enostavno ne more počakat in samo stiska pred seboj. Čeprav kako dolgo stiska je spet odvisno od njegove začetne hitrosti.

Pri avtih, ki pa so lažji pa je v glavnem sila udarca odvisna od hitrosti. Tako da definetivno hitrost je tista, ki te ubije. Recimo je velika razlika ali podereš pešca s 30 km/h ali pa če ga s 50 ali pa še mogoče več. Pri 30, če ima srečo, da ga odbije proč, da ga ne povoziš jo bo odnesel s poškodbami. Če pa treščiš s 50 ali pa več mu pa verjetno v trenutku trka zdrobiš noge, potem pa odvisno kam poleti, ampak ko pristane na asfaltu s tako silo udari z glavo v tla, da po vsej verjetnosti nima dosti možnosti.

Tako da ne bluzit, da hitrost ne ubija - ubija v primeru trka, ne da bodo zdaj na letalu kar pomrli ljudje zato ker leti s 1000 km/h. Mislim sigurno da ne. Če pa pride do nesreče pa lahko trči v goro recimo z 200 km/h pa bodo vsi mrtvi.
Hitrost ubija, če pa je vzrok za nesrečo je pa odvisno, dostikrat pa je. Pri nižji hitrosti se pač da vse dosti lepše obvozit, pravočasno ustavit itd. Če pa ti v nepregleden ovinek priletiš 100 pa je sredi ovinka recimo traktor s prikolico, ki je vsaj 6- krat težji od avta, nasproti je zaseden pas ja kaj boš naredil, zdručkav se boš kot pašteta. Ker ena kiperca povna peska nima zmečkljivih con. Za tako nesrečo je kriva hitrost, v nadaljevanju trka pa je tudi vzrok poškodb.
Ti pa bluziš, da se lahko z boljšim avtom skoraj okrog vsakega vogala voziš 200. Pametno razmišljanje, ni kaj :bonk

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy To feb 03, 2009 2:18 pm

PiWPiW je napisal/-a:200km/h se gre po kopru brez kakega problema ;)

Amm, no ja :roll:
Ti imaš Hondo, ane :D

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ To feb 03, 2009 2:19 pm

ko sem gledal video.. sem se spomnil, kako sem bil sam prepričan, da se mi ne more nič zgoditi, če pač ne naredim napake in je drugi ne..
nekega dne pa.. mi je počila skoraj nova zimska guma (zadnja) in sem sicer vozil 100km/h na omejitev 90km/h.. avto je zaplesal in marsikateremu treningu z ročno se lahko zahvalim, da nisem šel v prepad.. zgodilo se je namreč na hvaru. na koncu je avto odnesel brez prask le z zvito osjo in vrženim stranskim airbagom.

naj pvem zdej vsem: nisem polžji voznik in ne vozim j**c z 1.2 motorjem. tudi sam sem znal sem in tja peljat 220, ko je cesta in razmere to dopuščale..
AMPAK odkar sem z mamo srečal medveda na AC in odkar mi je počila guma (baje to vulkanizer vidi vsakih 15 let- da skoraj nova guma poči) imam par faktorjev več, ko ocenjujem koliko lahko še vozim in na kakšen način..

in prav teh faktorjev se nekateri ne zavedajo. ni pa res, da sedaj vedno vozim po omejitvah.. le malo drugače razmišljam. predvsem pa ustvarjam malo več rezerve. res pa je da je to zelo odvisno od avta do avta.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ To feb 03, 2009 2:22 pm

PiwPiw
evo palačinke za tebe, ko se po vasi dirka.. cager je še na 250..

http://www.youtube.com/watch?v=JLpem_YoWv0

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To feb 03, 2009 2:24 pm

esem je napisal/-a: To pomanjkanje odgovornosti oz zavedanja posledic je bilo značilno za marsikoga, ki se je s tega sveta poslovil za volanom.

jaz za 90% nesreč krivim na prejšnji strani opisane razloge....

Jerch_ je napisal/-a:nekega dne pa.. mi je počila skoraj nova zimska guma (zadnja) in sem sicer vozil 100km/h na omejitev 90km/h..

vročina, avto naložen, guma PREMALO napumpana, če ne; edino možna še mehanska poškodba......ali pa je to bilo pred 30-timi leti, ko so bile gume "noč in dan" proti današnjim........ (zimska na morju?)al si bil pa pozimi?

P.S pa na plin vedno opozarjam.....

comfortably numb je napisal/-a:S temle postom si dal zgolj slab zgled mladim voznikom, sam imam sicer izpit 13-14 let in nekih slabih 400,000 prevoženih, in nazadnje sem se 160+ vozil 10 let nazaj, tudi nad 140 me boš težko videl.

Lp

te "posadim" na sovozniški sedež k mojemu atu(71 let) :?:
P.S upokojeni pilot...... :P
takšen zgled, kot je moj ata dajal meni, dajem tudi jaz mojemu sinu - da ne bo "bu****" za volanom....

P.S mesto: 50km/h in pika :!:

PS.1. "HITROST UBIJA" mi je od nekdaj butast slogan.....
Zadnjič spremenil sašo5, dne To feb 03, 2009 2:36 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Kalos
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kalos To feb 03, 2009 2:35 pm

Lep pozdrav vsem!

Prvo kar bi rad povedal, je da je film tudi mene do neke točke ganil, nakazuje pa to, da se tega ne zavedamo dokler ne doživimo. Sam se trudim vedno bolj voziti po predpisih, predvsem pa biti kolegialen do drugih v prometu, seveda tistih, ki tudi sami dosledno upoštevajo pravila.

PiWPiW je napisal/-a:še zdaleč ne! glih če voziš hitro si 5x bolj skoncentriran na dogajanje ob in na cesti! to sem tudi testiral ko sem bil utrujen in zaspan. deluje če verjameš ali ne.
-Tebe bi pa prosil da mi poveš registersko in kateri avtomobil voziš, saj se ti želim izogniti v velikem loku, če se srečava na cesti. Pa da ti povem, take izjave imajo mladoletni v vrtcih...mislim testiral si ko si bil utrujen in zaspan??? Reakcijski čas in razdalja, se povečata če voznik vozi utrujen, da ne omenim drugih dejavnikov. To je tako ali tako osnova CPP testa :roll:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To feb 03, 2009 2:39 pm

sašo5 je napisal/-a:
esem je napisal/-a: To pomanjkanje odgovornosti oz zavedanja posledic je bilo značilno za marsikoga, ki se je s tega sveta poslovil za volanom.

jaz za 90% nesreč krivim na prejšnji strani opisane razloge....

Dajmo ločit med vzroki nesreč in vzroki smrti kot posledicami prevelike hitrosti ob nesrečah. Nesreče se itak dogajajo in vsi vemo za različne vzroke - vzrok za smrt je pa ponavadi res v prevelikih silah oz pojemkih zaradi prevelikih hitrosti. OK?

PiWPiW
Novinec

Napisal/-a PiWPiW To feb 03, 2009 2:43 pm

namesto hitrosti bi lahko porabili: sila ubija. jaz pa vedno gledam zakaj je do te sile prišlo. in še vedno trdim da ubija kar sm že prej naštel. mišek, če ti 200 vidiš 1 na 10 let to še ne pomeni da ostali jih ne vidijo. ko greš skoraj vsak dan z tako hitrostjo v ovinke se hitro navadiš.

Jerch_ : te razumem. maš pač strah. take stvari se redko zgodijo in nis prijetne. jaz sm tudi dobil 1x srno na sredi ovinka kjer je blo malo placa se umaknit. sam kaj, avto me je rešil. dobre gume, refeleksi in ABS. nisem razbil ne avta, ne srne. pa sem šel precej hitro.zato pravim če je avto na mestu se lahko izgoneš marsičemu. če ti poči guma pa moreš bit pilot da obvladaš avto. zato se pa vleče ročno :) se pa zavedam da se mi lahko kaj zgodi. Z A8 divjat je samomor! pretežek avto za vozit hitro razen na AC.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ To feb 03, 2009 2:58 pm

sašo5
zgodilo se mi je decembra, par dni pred novim letom (2009). zunaj je bilo 8,5°C, popolnoma suha cesta, pihala je namreč že več dni rahla burja. da nebo ugibanj, gume so bile dunlop sp winter3D. dan pred tem so mi v splitu razbili eno od zadnjih luči in s ključem pošarali avto ter glede na oceno zavarovalnega agenta (ki mi je priznal na kasko totalko) verjetno tudi deformirali gumo..

napisal sem zato, ker se mi je zdelo, da poveličujete le hitrost in napake. in predvsem zato, ker sem na isti cesti (ker je kar dolg odsek pregleden, brez naselij in skoraj sigurno tudi živali) vozil tudi že dooosti čez omejitev in užival v malo bolj agresivni vožnji, nadzorovani hitrosti, drsenju. skratka še vedno trdim, da hitrost ne ubija, ampak ubijajo napake voznikov zaradi neznanja, slabe ocene, starosti itd.., ter izjemne okoliščine (o teh sem pisal in jih malo zanemarjate).
res pa je da lahko v kakšenm unotu že 80km/h predstavlja smrtno nevarnost, v novem merđotu se pa še pre-safe ne aktivira..

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz To feb 03, 2009 2:59 pm

PiWPiW je napisal/-a:namesto hitrosti bi lahko porabili: sila ubija.

Potem nima to nobenega psihološkega učinka na ljudi, torej nima efekta. Večina sloganov mora biti čim bolj direktnih in v čim bolj tesni povezavi s tem kar oglašujejo. Večina med vožnjo ne razmišlja o silah, sigurno obstaja veliko ljudi ki pojma "sila" niti ne znajo opisat, zato se jih to tudi ne bi tako dotaknilo.

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask To feb 03, 2009 3:01 pm

@jerch

Če narediš isto napako npr. v ovinku pri 90 km/h ali pa pri 130 km/h, kaj misliš, kdaj imaš več šans da se rešiš? Menda da pri 90, ane?
Hitrost tudi v tem primeru ne ubija?

cordo
Novinec

Napisal/-a cordo To feb 03, 2009 3:03 pm

Kakorkoli obrnemo stavke, je dejstvo da UBIJA ČLOVEK s svojim (ne)delovanjem, ne pištola ali avto.

PiWPiW
Novinec

Napisal/-a PiWPiW To feb 03, 2009 3:08 pm

dask je napisal/-a:@jerch

Če narediš isto napako npr. v ovinku pri 90 km/h ali pa pri 130 km/h, kaj misliš, kdaj imaš več šans da se rešiš? Menda da pri 90, ane?
Hitrost tudi v tem primeru ne ubija?

ne, tako razmišljajo otroci ki nimajo pojma. vse je odvisno od ovinka in napake ki narediš ter od velikosti napake. zgodi se tudi da pri 130 lažje uloviš avto kot pa pri 90. tako da ti raje vozi po omejitvah da ne boš koga ogrožal.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ To feb 03, 2009 3:17 pm

dask
ko se vsedeš v avto tvegaš.. samo tega se je trebazavedati. in nekoga lahko ubiješ tudi pri 30km/h če ga zbiješ.
nisem pa frustriran zaradi dogodkov, ki so se mi zgodili in še vedno vozim občasno tudi 200, ko to dopuščajo razmere in ko imam primeren avto.. si pa za razliko od drugih ne lažem da sem superioren in vem, da ni pač vse od mene in mojih sposobnosti odvisno, ampak enostavno to tveganje sprejmem. vem pa, da bi mi vožnja po omejitvah lahko prinesla hujše posledice, ker če bi takrat vozil 20km/h realno manj kolikor je bila omejitev bi zaradi odprte in pregledne ceste ali gledal okoli lepo pokrajino, prekrasno morje ali drkal po radiu al po telefonu ali pa si grizel na eni roki nohte.. ker vožnja na odprti pregledni in neprometni cesti pod omejitvijo je zame frustrirajoča, razen če me ne tišči srat :lol:

PiWPiW
Novinec

Napisal/-a PiWPiW To feb 03, 2009 3:22 pm

Kalos je napisal/-a:
PiWPiW je napisal/-a:še zdaleč ne! glih če voziš hitro si 5x bolj skoncentriran na dogajanje ob in na cesti! to sem tudi testiral ko sem bil utrujen in zaspan. deluje če verjameš ali ne.
-
Tebe bi pa prosil da mi poveš registersko in kateri avtomobil voziš, saj se ti želim izogniti v velikem loku, če se srečava na cesti. Pa da ti povem, take izjave imajo mladoletni v vrtcih...mislim testiral si ko si bil utrujen in zaspan??? Reakcijski čas in razdalja, se povečata če voznik vozi utrujen, da ne omenim drugih dejavnikov. To je tako ali tako osnova CPP testa :roll:

zakaj bi se mi izogibal? kaj ti misliš da jaz koga ogrožam? če me boš videl bom samo priletel mimo tebe in to bo vse kar boš videl. izjave mladoletni v vrtcu? mulc, da te ne bi poslal po čike! osnova CPP :lol: veš, izkušnje so veliko bolj pomebne kot pa tisto kar ti kaže CPP. samo en novi pečeni voznik (ti) tega ne ve. že pri besedi testiranje ti ne gre ravno dobro razumevanje. Ko sem delal v luki sm imel svoj tempo. precej dinamičen lahko rečem. delali smo tudi po 12 ur in sam veš da nisi tako zbran kot prvo uro. še težje je če delaš ponoči. takrat se ti samo spi. samo ne! jaz ravno zato kr sm imel svoj tempo in svojo stalno koncentracijo sm lahko delal brez hibno. ker so me že spet opzali da vozim prehitro :roll: so rekli da morem zmanjšat. ok, sm vozil kot en polž. spalo se mi je miljon več kot prej in ni se mi dalo sploh več razimšljat kaj se dogaja. kr so vidli da sm bolj spal kot vozil so me dali da pucam cesto. če bi me pustili delat kot sem delal bi delal do konca BP, tako pa sm skoraj spal za volanom.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov