Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So feb 21, 2009 7:43 pm

LinuxFuter je napisal/-a:
zajbel je napisal/-a:
Strokovnjak je napisal/-a:En glupan je parkiral na sredini zaviralnega pasu in brskal po prtlažniku, jaz pa 130 km/h zavijem iz voznega ...

A pa imaš ti nasplošno težave z opazovanjem prometa in pogosto opaziš stvari zadnji hip, ali je bil to samo en izreden primer?

Zaviralni pas je dejansko namenjen temu, da z polne hitrosti zavreš na tistih 40 al 60 km/h. Torej? Na zaviralni pas je pripeljal pravilno.

dajte me mal "razsvetlit" in mi razložit, kteri pas je zaviralni :?:

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter So feb 21, 2009 7:49 pm

Tam ke zaviješ desno (sicer je tam ponavadi odstavni pas) malo naprej se pa ograja konča in zaviješ stran od avtoceste.

PS: Vsi ke to berete: to je namenjno samo unemu z kartonom pod enim mojim sporočilom =)

Uporabniški avatar
Kalos
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kalos So feb 21, 2009 7:53 pm

Zaviralni pas

Označen prometni pas na avtocesti, namenjen zaviranju pri izključevanju z javne ceste(definicija po ZVCP)

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So feb 21, 2009 8:06 pm

Kalos je napisal/-a:Zaviralni pas

Označen prometni pas na avtocesti, namenjen zaviranju pri izključevanju z javne ceste(definicija po ZVCP)

že, že - saj za zavijanje (izključevanje) iz AC je itak samo en pas in logično, da se tam zavira.....

se pravi: tam, kjer je izvoz se odstavni neha in prehaja v zaviralni...(lahko bi bil tudi "izključevalni")....

sqjam
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a sqjam Ne feb 22, 2009 11:21 am

esem je napisal/-a:Ne sodimo prehitro - po moje najmanj 30-40 % voznikov/voznic pojma nima, kaj storiti v podobni situaciji. Me prav zanima, koliko nas je na primer v avtošoli slišalo, da v taki ali podobni situaciji (npr če ti avto crkne na žel. prehodu ali v križišču ...) daš npr v drugo in "vžigaš" motor, kar avto brez zunanje pomoči premakne iz točke 0 v točko A, štarterju pa ne škodi prehitro.

Dejansko jst spadam v to kategorijo na kar pa nisem ponosen. Žal moj oče ni ravno biser v razgledanosti kar se avtomobilov tiče in mi tako ne more pomagati. Kje naj človek osvoji tako znanje? V AŠ te še osnov glede delovanja avtomobila ne naučijo kaj šele kaj uporabnega kot so menjava žarnice in podobnega.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Ne feb 22, 2009 11:52 am

sqjam je napisal/-a:
esem je napisal/-a:Ne sodimo prehitro - po moje najmanj 30-40 % voznikov/voznic pojma nima, kaj storiti v podobni situaciji. Me prav zanima, koliko nas je na primer v avtošoli slišalo, da v taki ali podobni situaciji (npr če ti avto crkne na žel. prehodu ali v križišču ...) daš npr v drugo in "vžigaš" motor, kar avto brez zunanje pomoči premakne iz točke 0 v točko A, štarterju pa ne škodi prehitro.

Dejansko jst spadam v to kategorijo na kar pa nisem ponosen. Žal moj oče ni ravno biser v razgledanosti kar se avtomobilov tiče in mi tako ne more pomagati. Kje naj človek osvoji tako znanje? V AŠ te še osnov glede delovanja avtomobila ne naučijo kaj šele kaj uporabnega kot so menjava žarnice in podobnega.

Temu se sicer reče "priporočila dobre prakse" in tega, žal, uradno ne učijo nikjer. Odvisno je samo od dobre volje predavateljev na AŠ, če se bo kdo spomnil kaj pametnega povedat. To pride nekako samo od sebe z opazovanjem situacij in logičnem razmišljanju. Malo je pač treba imeti žilico da nisi smotan ;).
Lahko pa bi tu na forumu dali pod "sticky" eno temo, v kateri bi opisali takšne in drugačne možne situacije, in kako ravnati, kako si sam pomagati... Opremimo jih še z slikicami, animacijami...
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Ne feb 22, 2009 7:31 pm

Vikking je napisal/-a:
Strokovnjak je napisal/-a:En glupan je parkiral na sredini zaviralnega pasu in brskal po prtlažniku, jaz pa 130 km/h zavijem iz voznega in zadnji hip opazim da avto stoji sredi pasu ... Prej ga tudi ni bilo videti ker je bil promet po voznem pasu precej gost in rahel ovinek v levo ... No, sej se je ustavilo nekaj 10 metrov pred idiotom s tem da je ABS tolkel od začetka do konca zaviranja.

Kar si opisal je naslednje: Gospodu se je prekinil dovod goriva, ter zaradi tega obstal na zaviralnemu pasu. Kot dobro poučeni voznik, je šel v prtljažnik da vzame ven trikotnik da ga postavi. Takrat si pa ti pripeljal.

Kaj bi zej rad?

Ma kje si zdej mene dobil za spodjebavat?
Bi pa "gospod" lahko vsak vse 4 žmigavce vklopil, preden bi šel iskat 3kotnik, ma niti tega ni storil. Daleč od tega, da je bilo vozilo v okvari, kot sem uspel videt se mu je nekaj tovor razsul po karavanu in je skup spravljal.

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Ne feb 22, 2009 7:37 pm

zajbel je napisal/-a:
Strokovnjak je napisal/-a:En glupan je parkiral na sredini zaviralnega pasu in brskal po prtlažniku, jaz pa 130 km/h zavijem iz voznega in zadnji hip opazim da avto stoji sredi pasu ... Prej ga tudi ni bilo videti ker je bil promet po voznem pasu precej gost in rahel ovinek v levo ... No, sej se je ustavilo nekaj 10 metrov pred idiotom s tem da je ABS tolkel od začetka do konca zaviranja.

A pa imaš ti nasplošno težave z opazovanjem prometa in pogosto opaziš stvari zadnji hip, ali je bil to samo en izreden primer?

Težave imaš očitno ti, ker ne prebereš celega posta ali pa imaš disleksijo. Zakaj misliš, da sem napisal stavek:
"Prej ga tudi ni bilo videti ker je bil promet po voznem pasu precej gost in rahel ovinek v levo" A si ne znaš predstavljati kaj to v praksi pomeni? Jaz žal skozi avtomobile ne vidim, nimam rentgenskega vida.

Uporabniški avatar
scorpion king
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a scorpion king Ne feb 22, 2009 7:48 pm

ti si pa res ornk strokovnjak...

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Ne feb 22, 2009 8:17 pm

na primorskem kraku avtoceste ekje pri postojni je ob dežju smrtno nevarnih par m prehitevalnega pasu.. (ob dežju nastane pravi bazen)
sicer so sedaj table 80km\h ob dežju ampak če ne veš tako kot jaz zadnič.. sem za las ujel avto..

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Ne feb 22, 2009 8:40 pm

"prilagodiš vožnjo razmeram na cesti"

Uporabniški avatar
shalej
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a shalej Ne feb 22, 2009 9:01 pm

kolesar je napisal/-a:na primorskem kraku avtoceste ekje pri postojni je ob dežju smrtno nevarnih par m prehitevalnega pasu.. (ob dežju nastane pravi bazen)
sicer so sedaj table 80km\h ob dežju ampak če ne veš tako kot jaz zadnič.. sem za las ujel avto..

Tud jaz sem že naletel na ta del in res zna bit kritično.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne feb 22, 2009 9:33 pm

Kje natančno? (tistih par metrov bomo pa že preglisirali :P :lol: :roll: )

Uporabniški avatar
jfast33
Novinec

Napisal/-a jfast33 Po feb 23, 2009 11:52 am

Sam da ne boš odglisiru u kako ograjo ku ti lahka hitr odnese avto.
let the good times roll

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po feb 23, 2009 1:34 pm

Zato pa sem vprašal, kje natančno je, saj je velika razlika, če je ovinek ali če je luža na eni strani daljša ali globlja.

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Po mar 02, 2009 7:28 am

Danes zjutraj pred višnjegorskim klancem je opel astri karavan pred mano odpadel zadnji lonec avspuha. V mraku je to zgledalo tako, da se je na cesti začelo nekaj iskriti. Mislil sem, da je to cigaretni ogorek, ki ga je nekdo vrgel skozi okno. No.. Prepozno sem zagledal, da gre za odpadli avspuh in ga povozil. Malo je zaropotalo, ampak z avtomobilom je vse OK. Srečo sem imel, da je avspuh drsel in ga nisem povozil, ko je stal na miru. Nevem kaj se je zgodilo z vozniki za mano...
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Po mar 02, 2009 8:57 am

V soboto, 28.2 na gorenjski avtocesti izvoz pred počivališčem videl modri C3, kako je po odstavnem pasu vozil rikverc vse do zaviralnega pasa (se ne spomnim kako se imenuje tisti izvoz), nato pa v prvo in lepo zapeljal dol.. za volanom pa blondinka... še dobro da se je spomnila, da mora dol z ceste..... :roll:

Lp
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
sundaydriver
Novinec

Napisal/-a sundaydriver Po mar 09, 2009 4:12 pm

To je prav neverjetno, kaj vse bi folk počel pri cestninskih postajah. Nekateri bi se res na vse pretege radi nekam zrinili vsem pred nos. Potem, ko je zadeva mimo, se pa določenim pač ne da več hiteti še naprej in se grejo raje upokojence ter delajo gužvo na prehitevalnem, ki so si ga pač prilastili.

Danes sem vozil od LJ proti primorski slabih 100km po avtocesti. Stalno 130. Ob tem sva se vmes z nekim fiatom en drugega 3x prehitela. Eni imajo zgleda veselje vozit enkrat hitreje, drugič počasi. Jaz se pa sprašujem, od kje se taki amaterji vzamejo. :roll: Pri ostalih je bila pa pač tako, da sem jaz njih prehitel ali pa oni mene in se nismo več videli, kar se nekako tudi predpostavlja za neke približno normalne ljudi.

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Po mar 09, 2009 4:48 pm

tista luža na primorski avtocesti (zj, če vemo za isto) je preden se klanc začne proti ravbarkomandi (če se ne motim??) samo je k sreči na ravnem, je pa tud meni ob deževju pri cca 100km/h v 5. prestavi lučka za asr utripala, se pravi so šla kolesa v prazno - aquaplaning. se vozim vsak teden tam, pa nimam v glavi, da bi bil kak znak za jamo ali omejitev hitrosti, pa tud...sej znajo sam znake postavlat, namest da bi zrihtal. kokr vem, se na ac nebi nikjer smela zbirati voda

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso To mar 10, 2009 5:24 pm

Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov