uros_p je napisal/-a:Ja, res je glede šestaka, ampak sem imel tudi 4 cilindrskega, ki se je pri 1500 matral, če sem skušal pospešit. Ampak vprašanje teme, je, če nizki obrati motorju škodijo? Po mojih izkušnjah ne škodijo. Zagotovo pa drži, da se pri enakih obratih nekateri motorji bolj matrajo kot drugi, sploh pri pospeševanju. Zato pa ne gre določit fiksne meje, recimo 1700 rpm in reči vse kar je nad to mejo je dobro, kar pa je pod pa je slabo. Vse je odvisno od motorja, pa tudi vrste menjalnika.
Kaj pa recimo konstantna vožnja 50 km/h, brez pospeševanja? Je tu smiselno imeti v 5 prestavi in komajda dodan gas za vzdrževanje hitrosti, ali je bolje imeti v recimo tretji, več gasa in več obratov?
Tudi jaz nevem, kaj naj bi škodilo motorju. In da ni dobra mešanica. Ja kaj pa dela ECU in lambda, a spita? V vsakem trenutku držita mešanico kar se da blizu idealnemu razmerju. In kaj smatrate kot "zamorjen" in da "se matra"? Pa ljudje božji, avto je stroj in se nič ne matra.
In če greš 50 po ravnem je avto praktično neobremenjen in ga lahk BP voziš v peti prestavi pri 1500rpm. Druga pesem so pospeševanja in klanci, kjer je potrebno voziti z večjimi obrati. Ampak do nekje max navora je čisto zadosti v večini primerov. Vse kar je višje je nepotrebno, razen v ekstremnih pogojih (prehitevanje, visoke hitrosti.)
Tudi jaz vozim prakttično vedno pod 3500rpm, večino časa tam med 2000 in 2500, pa ni avto nič "zamorjen". Ko mi zapaše, dam pa lepo v drugo in nad 4000rpm in avte gre kot mora.