Debate, ki niso vezane na ostala področja...

vugy
Stalni uporabnik

Kraj: AT-SLO

Napisal/-a vugy To jun 23, 2009 4:42 pm

No moja izkušnja prejšnji teden v mariboru na dvopasovnem rondoju........neki cepec se je pelal po notranjem pasu jaz pa hočem speljat na zunanjega ker oni ni imel nobenega žmigavca vklopljenega.......ter se seveda trotl skoraj v mene zaletel pol pa mi še žugal kot da sem jaz kriv da on ni mogel naravnost pelat na izhod brez žmigavca.....

zdaj pa še vprašanje za vas....kaj bi jaz potem temu pred policijo lahko kako dokazal da ni imel žmigavca???????? ker če ga nima pomeni da pelje dalje po notranjem :?: :?:

še grafično, on je bil brez smernika:
Priponke
neimenovana.JPG

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To jun 23, 2009 4:50 pm

Načeloma je tako, da kdor je na notranjem pasu lahko prehiteva al z drugimi besedami, če si na zunanjem pasu ne smeš voziti hitreje kot tisti na notranjem in moraš tudi pustiti prednost, da ta iz notranjega zavije na zunanji pas in se nato izključi iz krožišča.

Seveda se vse to dela s pomočjo žmigavcev, ampak vseeno je bistvo, da predvidiš tudi take paciente, ki vozijo brez smerokazov saj boš v nasprotnem primeru blazno težko dokazal, da je zavil brez žmigavca.

EDIT: sem ti napisal odgovor še predno si slikco prlimal. V takem primeru je res problem, sam spet pazi, ker tisti, ki je že v krožišču ima prednost in spet boš blazno težko dokazal, da ni dal žmigavca. Tukaj je bolje biti malo bolj "bojazljiv" pa raje počakat kako sekundo kot pa na silo v krožišče v predpostavki, da vsi vozijo po pravilih ZVCP... jebat ga, cel pleh je pa le cel pleh, a ne ;)

alex3
Nov uporabnik

Napisal/-a alex3 To jun 23, 2009 5:05 pm

nebivedu je napisal/-a:Se pa v rondoju ogromno dogaja (vsaj iz smeri jarš proti trzinu), da gredo na skrajni desni pas, potem pa izsilijo preko polne črte na levi pas in gredo naprej proti bežigradu. Taki so orenk nevarni, ker tega zaradi polne črte ne pričakuješ.

Tudi sam se vsakodnevno vsaj 2x vozim tukaj in ne morem razumeti, kaj se plete po glavi ljudem, ki gredo na desni pas proti Črnučam, potem pa zavijejo preko polne črte levo in nadaljujejo skozi rondo. Ok, razumem še, če je kakšen tujec, ampak domačini (LJ)?

Tam bi morali namesto neprekinjene črte obvezno vgraditi visok robnik, ki se ga ne da prevoziti.

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo To jun 23, 2009 6:03 pm

mislim da bi on ze prej moral it na zunanji pas....kot sem ti popravu sliko mislim da bi moglo bit prav...

zdaj je pa tko...da tisti ki se vklucuje v bistvu je na stranski cesti...tko da dejansko si ti tu kriv....zdaj da ni dal zmigavca in da je sel na zunanji pas....je drugo...zato se js raje takim izognem...

LP
Priponke
neimenovana.JPG
Slika

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To jun 23, 2009 6:55 pm

Saj sem rekel, da sta na tako majhnih krožiščih 2 pasova preveč. To potrjuje ta zgornja slika. Praktično moraš že 1 izvoz prej z notranjega na notranji pas, da lahko greš na naslednjem ven. V takih primerih bi morali povečati premer krožišča, ali pa zgraditi samo 1 pas.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
maddog
Novinec

Napisal/-a maddog To jun 23, 2009 7:03 pm

BBoss je napisal/-a:Načeloma je tako, da kdor je na notranjem pasu lahko prehiteva al z drugimi besedami, če si na zunanjem pasu ne smeš voziti hitreje kot tisti na notranjem in moraš tudi pustiti prednost, da ta iz notranjega zavije na zunanji pas in se nato izključi iz krožišča.

Prednost ma tisti na zunanjem pasu, ce si znotraj in ne mores ven, vozi misko se en krog.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic To jun 23, 2009 7:05 pm

BBoss je napisal/-a:Načeloma je tako, da kdor je na notranjem pasu lahko prehiteva al z drugimi besedami, če si na zunanjem pasu ne smeš voziti hitreje kot tisti na notranjem in moraš tudi pustiti prednost, da ta iz notranjega zavije na zunanji pas in se nato izključi iz krožišča.
Načeloma je morda tako, ja, ampak v praksi te z notranjega pasu noben ne spusti na zunanjega. Ker je večini to stvar življenjskega prestiža, da zaj*bejo človeka.
Zato gre le naivec v večjih rondojih na notranji pas, ker ga bo takoj kdo 'nadmudril' in ga zablokiral...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh To jun 23, 2009 7:10 pm

Recimo da se ti (vugy) v tem primeru vključiš iz stranske v zunanji pas, še preden on sploh prevozi črto med zunanjim in notranjim... Potemtakem si ti že vključen v krožišče in od tu naprej bi šlo samo za vprašanje da je on nepravilno in nevarno prestopil iz notranjega v zunanji pas.
Če prav razmišljam? Vendar še vedno vprašanje če so sodišča tako dosledna... :?
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky To jun 23, 2009 8:34 pm

danes sem pa na novem turbo križišču v MB, na titovi doživel neki neverjetnega. En stari v daewoo maticu je v krožnem toku uspel preko tistega ločevalnega, dvignjenega robnika priti iz zunanjega na notranji pas. Sej to niti nebi blo nič čudnega, če nebi vozil sredi kolone, torej spredaj, zadaj in na notranjem pasu avti :shock: še dobro da je s tistim ozkim maticom vozil po umazanem delu notranjega pasa, tam ko skor noben ne pelje.
LP Rok

recept
Novinec

Napisal/-a recept Sr jun 24, 2009 7:06 am

vugy je napisal/-a:No moja izkušnja prejšnji teden v mariboru na dvopasovnem rondoju........neki cepec se je pelal po notranjem pasu jaz pa hočem speljat na zunanjega ker oni ni imel nobenega žmigavca vklopljenega.......ter se seveda trotl skoraj v mene zaletel pol pa mi še žugal kot da sem jaz kriv da on ni mogel naravnost pelat na izhod brez žmigavca.....

Prijateljev oče je bil v vlogi modrega, dal smernik in še vedno bil kriv (menjava pasov).

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo Sr jun 24, 2009 7:42 am

recept valda...ko menjavas pasove mores bit ti pozoren na tiste ki so na drugem pasu v samem kroziscu, to ti je isto kot da si na dvopasovnici in gres iz levega na desni pas ali obratno...
medtem ko se kdo vklucuje, pa je on na stranski cest in more on pazit.....ceprav ce si ti na notranjem, pride on na zunanjega, gres ti vanj...si ti kriv, ce pa si ti na zunanjem in pride on not....je on kriv :)

Vsaj mislim da bi moglo bit tko oz tko je logicno...zato mores it na zunanji pas ze pred izhodom ki je pred tvojim, tko da bodo vsi vedli kje bos ti zapustil krozisce.....meni je logicno... :)

LP
Slika

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr jun 24, 2009 8:19 am

Dariooo je napisal/-a:mislim da bi on ze prej moral it na zunanji pas....kot sem ti popravu sliko mislim da bi moglo bit prav...

zdaj je pa tko...da tisti ki se vklucuje v bistvu je na stranski cesti...tko da dejansko si ti tu kriv....zdaj da ni dal zmigavca in da je sel na zunanji pas....je drugo...zato se js raje takim izognem...

LP

Tole lepo zgleda samo na papirju, v praksi je pa tole skorej znanstvena fantastika, ker rondoji so povečini tako majhni da se težko vklučiš v rondo, prideš na notranji pas, potem pa se zvrstiš na zunanjega in greš lepo na izhodu ven. Povečini se pelje(mo) kar po zunanjem pasu čeprav ne gremo ven na prvem izhodu.

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo Sr jun 24, 2009 8:28 am

ban je napisal/-a:Povečini se pelje(mo) kar po zunanjem pasu čeprav ne gremo ven na prvem izhodu.

Zato so pa take guzve po kroznih....Drugace so pa res tej nasi "krozni" ful ful mahni.... ;)
So pa v kopru naredili turbo krozisce...ki mislim da je 1. v sloveniji...in eno imed prvih v EU....in za moje pojme se super obnese.....a baje da je v mariboru tudi eno tako?
Je pa ena dobra prednost tega krozisca da je med voznimi pasovi robnik, tako da voznik ne more menjavat pasu v kroziscu...in se more ze prej razvrstit na pavi pas, glede na to kje bo izstopil iz krozisca.....se pa najdeju tudi izjeme, ki grejo cez robnik seveda :)

LP
Slika

Uporabniški avatar
_KL3_
Novinec

Kraj: Metropola

Napisal/-a _KL3_ Sr jun 24, 2009 8:59 am

Okol krožnih se lahko prov fajn nasmejš učasih. V postojni so zdej pri zdravstvenem domu nardili rondo, ampak je problem ker ga folk ne zna uporabljat, zadnič ko sm se vračov iz faxa mi je ena prijazna gospa dala prednost da se lahko vključim v rondo - gospa se je gladko ustavla mi z roko pokazala naj peljem in se mi nasmejala (ona je bla že v rondoju), pomoje se ji je full fajn zdel k je lahko enga spustila notr :D Morm rečt da take stvari k sm jih u postojni vidu na krožnih (rondoji rastejo k gobe po dežju) jih u Lj ne vidš kr tko, je pa res da jih mamo po večjih mestih že dosti dolgo, pa se vedno manj kamikaz najde u rondojih (se pa še vedno kšn), opažam da majo največje probleme po rondojih starejši (k v avtošoli še inštruktor ni vedu kaj je to krožni), in pa vozniki k prihajajo v večja mesta iz podeželja kjer rondoja še niti približn niso vidl, in pol tak revež pride v BTC in dožvi šok, in za tem mu vsi začnejo trobit ker stoji in neve kako bi odpelu...in pol gre na vse al pa nič! In pol dobimo razne članke: kontra v krožnega, vozil(a) v krogu 3 ure nato omedlel(a) od vrtoglavice (mal heca)...

l.p.

Uporabniški avatar
=ZiAn=
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a =ZiAn= Sr jun 24, 2009 9:53 am

_KL3_ je napisal/-a:...In pol dobimo razne članke: kontra v krožnega, vozil(a) v krogu 3 ure nato omedlel(a) od vrtoglavice (mal heca)...

l.p.

BREZ HECA :EE :EE :EE
...Prava nemška zverina bučno zahrumi v turobno jutro, ljudje prično padati na kolena, ko se mimo njih zapeljem v audi a šest petici. "Mati tudi jaz bom nekoč" zašepeta mladi fant svoji materi, ki ji spolzi solza po zgubanem licu...

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Sr jun 24, 2009 10:06 pm

Dariooo je napisal/-a:So pa v kopru naredili turbo krozisce...ki mislim da je 1. v sloveniji...in eno imed prvih v EU....in za moje pojme se super obnese.....a baje da je v mariboru tudi eno tako?

Da. Tole je to elipsasto čudo:
http://www.indirekt.si/novice/slovenija ... sce/129763

http://www.radio1.si/?p=novice&id=19777&regija=3

http://www.lineal.si/novice/projekti%20 ... romet.html

Slika
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr jun 24, 2009 10:45 pm

V Mb sta že dva....en na Titovi in en na Lackovi. Podoben ( navaden rondo ampak ločeni pasovi z robniki) je potem še zadaj pri borovi vasi.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
obcasnigledalec
Novinec

Napisal/-a obcasnigledalec Sr jun 24, 2009 11:30 pm

Dans je blo zabavn ko sem se peljal iz BTCja sred največje gužve. svašta. Seveda vsak rondo na polno zabit ampak sem šel na letališko ker se mi je pač dal. Tam pa seveda proti bauhausu vse stalo v drugo smer se je pa še nekak premikalo. Iz smeri koloseja proti rondoju se je dalo pelajti, ampak je v rondoju stal en tovrnjak ki pa je pred sabo pustil ravno dovolj prostora da se je dalo priti v rondo in na drugem izvozu dol, na letališko. Ampak takoj za mano se je ta tovrnjak pomankil dva metra naprej in zaprl pot avtomobilom za mano. Šel pa ni nikamor ker so vsi pred njim stali in to že lep cajt prej in lep cajt potem. Ja odlično genij.
Zdaj že objavlam občasno

Uporabniški avatar
graal
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a graal Če jun 25, 2009 3:03 am

vugy je napisal/-a:No moja izkušnja prejšnji teden v mariboru na dvopasovnem rondoju........neki cepec se je pelal po notranjem pasu jaz pa hočem speljat na zunanjega ker oni ni imel nobenega žmigavca vklopljenega.......ter se seveda trotl skoraj v mene zaletel pol pa mi še žugal kot da sem jaz kriv da on ni mogel naravnost pelat na izhod brez žmigavca.....

zdaj pa še vprašanje za vas....kaj bi jaz potem temu pred policijo lahko kako dokazal da ni imel žmigavca???????? ker če ga nima pomeni da pelje dalje po notranjem :?: :?:

še grafično, on je bil brez smernika:

Pozdravljen!

Če je bilo to po monžnosti pri qulandiji, bi bil kriv ti, ker so znaki postavljeni tako, da se lahko iz notranjega pasa zapelje direktno ven (malomarno je sicer, da ni imel prižganih "žimagcev"), čeprav oznak na sami cesti ni. Mislim, da bi ilo tudi tukaj fajn imeti robnike kot so pri europarku in lackovi.....

lp, Aleš.
Slika

spaceone
Novinec

Napisal/-a spaceone Če avg 27, 2009 5:30 pm

Kdo je kriv, če se oseba A ustavi na notranjem pasu krožišča, in čaka, da se bo spraznil zunanji pas, da bo lahko šla na izhod, ali oseba B, ki od zadaj trči v osebo A ?
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov