Točno to. Mi pa govorimo o porabi pri konstantni hitrosti, zato ta metoda ne deluje.
A o tem govorimo? A res? Glej vpiknu sem se IZKLJUČNO v tvoj odgovor na citatu za katerega si napisal, da ne drži in si ga še enkrat preberi! Ta citat govori izključno o oceni porabe pri končni hitrosti, ki je JE KONSTANTA (bolj ali manj). Da pa se to oceno lahko dobi vn iz porabe pri polovični hitrosti in polnem pospeševanju, pa ti očitno ni jasno...
Ker je sila pri 200km/h 4x večja, je 4x večja tudi porabljena energija (pri npr. 100km poti). Zato je poraba/100km pri 200km/h na grobo 4x večja kot pri 100km/h.
Spet - a je slučajno kdo to zanikal? Ali zakaj to pišeš, kot odgovor na moj post? Ker to kar si napisal, je meni kristalno jasno. In NE negira mojega zadnjega posta...
Še enkrat, povej raje zakaj se z spodnim citatom ne strinjaš, pa prosim tokrat ga dobro preberi... ne mi spet pisat fizikalne ocene porabe, ki je sicer tudi eden od načinov za oceno porabe, ampak se osredotoči izključno na spodnji citat, ki si ga označil za napačnega. Dopuščam, da se motim, ampak želim slišati prave argumente, ne pa nekaj čisto tretjega, kar sicer drži, nima pa 1% veze z zanikanjem tega citata:
Sej se da ocenit kolko porabi pri končni hitrosti. Če ima recmio avto pri 3000 rpm enako navora kot pri 6000rpm, pomeni, da v obeh primerih priblizno isto količino goriva potegne v cilindre. In če ti v neki prestavi pri 3000 rpm in GAS DO KONCA žre 20 l/100 km, ti bo pri 6000 rpm isto porabilo.. Še več: če v V. prestavi in gas do konca porabi 20l/100 km, če je razmerje četrte 1:1 in pete 0.75:1, ti bo včetrti s gasom do konca porablo 26.66 l/100km..
[/quote]