martello je napisal/-a:Na fakulteti za strojništvo nam je g. Ferdinand Trenc (bil je razvojni inženir pri Tomosu) povedal, da se obremenitve avtomobilskih motorjev preračunava glede na to, da je (gledano iz izkušenj) motor pri vsakdanji uporabi povprečno obremenjen s cca 30 odstotki moči. Zaradi tega so varnostni faktorji pri avtomobilskem batnem motorju veliko nižji kot npt. pri batnem motorju v letalih, ki so v povprečju obremenjeni cca 70 odstotno (avtomobilski motorji so zaradi tega tudi lahko bolj naviti). Kar pa seveda ne pomeni, da bo motor ob občasni večji obremenitvi razpadel, kot najbrž ve vsak voznik.
abbe je napisal/-a:o kaksnem mazanju turbine je govora?kako mislis da ga ni,če je motor mrzel?
WMB je napisal/-a:abbe je napisal/-a:o kaksnem mazanju turbine je govora?kako mislis da ga ni,če je motor mrzel?
Ni tistega pravega mazanja....dobro vemo, da hladno olje nima takih mazalnih sposobnosti kot ogreto...
Oljna pumpa ne potegne olja po vseh kanalih, pritisk olja ni pravi itd...
DePalmo je napisal/-a:Eni res. Pri meni je teorija in praksa simpl: ko je ogret, gre od rdečih obratov, ko je mrzel do 3.000, bencinar seveda.
Ko sem pa imel HDija, mrzel do 2.500 obratov, topel do 4500![]()
DePalmo je napisal/-a:Eni res. Pri meni je teorija in praksa simpl: ko je ogret, gre od rdečih obratov, ko je mrzel do 3.000, bencinar seveda.
Ko sem pa imel HDija, mrzel do 2.500 obratov, topel do 4500
So pa ekstremi kot npr. moj bivši šef. Nima veze če je avto/kombi stal cel dan, gas do dile. Se čudim da mu ni še razneslo kake turbine...
Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 7 gostov