AM je napisal/-a:Mene zanima kako se zadnji pogon odnese na snegu ?
Dobro znano mi je da so včasih dajal utežitve v prtljažnik in je šlo.
Namreč ravno včeraj sem se peljal za eno bmw trojkico, letnik verjetno nad 2000, pa sva se en za drugim peljala v levi ovinek z nekaj naklona v hrib, pa je imel ta z bmw kar nekaj težav, ker mu je spodnašalo rit. Dobro naklon ni bil tako strm da nebi prišla do vrha, pa vseeno me zanima ali sploh delujejo te nove tehnologije proti zdrsavanju, ki so na bmw-jih ?
Namreč če primerjam s sprednjim pogonom dejansko ta tehnologija avtomatično zmanjšuje moč na pogonskih in dejansko še prej obstojiš na klancu kot če nebi imel tega ...
Samo ne predstavljam si kako bmw reagira v takšnih primerih ker te za malo malico lahko počez postav...
Še odgovor na prvotno vprašanje. BMW serije 3 (E46) ima DSC (dynamic stability control), kot je bilo že omenjeno v tej temi. Sistem ima tri stopnje (dve dejansko).
Običajno je DSC vklopljen, avto je zelo stabilen, v primeru da sistem zazna kakšno zdrsavanje sam od sebe zavira vsako kolo posebej, po potrebi, da avto stabilizira. Ko pritisneš gas na polno sam zavira, da se kolesa ne vrtijo v prazno. Če pelješ z vsaj malo občutka ni varjante da avto spraviš požez. Istočasno skrbi da se kolesa ne vrtijo v prazno, kar pa zna bit zoprno na kašnem klancu, kot si že sam ugotovil.
Takrat delno izlopiš DSC, na armaturi se prižge lučka za DSC. V tem načinu sistem še vedno skrbi za stabilnost, da te ne zasuka počez, obenem pa omogoča vrtenje koles v prazno da lahko spelješ kakšen bolj strm klanec. Zadnja stopnja pa je DSC off, gumb za DSC zadržiš, prižge se še ena lučka, takrat pa popolnoma izklopi vso elektroniko in se začne zabava. V tem primeru te pa kaj hitro zasuka.
V sneg gre kljub zadnjemu pogonu solidno, pogoj za to pa so seveda dobre zimske gume....