Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
STENTOR
Uporabnik

Napisal/-a STENTOR Če apr 29, 2010 11:53 am

Avta brez esp-ja jaz ne bi hotel pa če mi ga dajo zastonj. Take avte smo vozili pred 15-imi leti, ne pa danes v letu 2010. Me je že parkrat rešil iz zagate, zato sem mnenja, da bi to moral imet vsak avto. Nvm kako lahko sploh prodajajo tako kolnkišto brez esp :roll:
Fahren bis der Arzt kommt!

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Če apr 29, 2010 12:06 pm

STENTOR je napisal/-a:Avta brez esp-ja jaz ne bi hotel pa če mi ga dajo zastonj. Take avte smo vozili pred 15-imi leti, ne pa danes v letu 2010. Me je že parkrat rešil iz zagate, zato sem mnenja, da bi to moral imet vsak avto. Nvm kako lahko sploh prodajajo tako kolnkišto brez esp :roll:

No takim izjavam se čudim! Ne razumem kaj delate na cesi, da vas je moral ESP že večkrat reševati :?: Že leta in leta vozim avtomobile brez ESPja in to z avtomobili, ki so v snegu, ledu in dežju precej bolj problematični, kot jih ima večina slovencev (zadnji pogon!) Pa se še nikoli nisem znašel v kakšni zelo kritični situaciji, ki jo nebi mogel obvladati. Nekateri pa imate avto z ESPjem 2-3 leta pa vas je že neštetokrat rešil :shock: . Tega pač ne razumem.

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Če apr 29, 2010 12:07 pm

ti to ne razumeš, ker če se s tvojim več kot pa 50 pelješ se zna zgodit,da ti tank skup potegne in pri tej hitrosti ni nevarnosti :lol:
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo Če apr 29, 2010 12:30 pm

cruiser1 je napisal/-a: Pa se še nikoli nisem znašel v kakšni zelo kritični situaciji, ki jo nebi mogel obvladati.

ponavadi se more najprej nek zgodit,da človk začne razmišljat.vse prevečkrat je tako.

npr. bohnedaj kasko dat,dokler ti nekega dne ne spizdijo avta in pušiš 10t eu.
pri ESP je zgodba podobna,le da so tle v igri še človeška življenja.

te pa malo razumem,furaš stare ameriške avte in ti že sam imidž govori,da ti pa ESP-ja ne rabiš ker je brezvezen. :)
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Če apr 29, 2010 12:41 pm

Že vse mogoče govorite :).

Za moje pojme mora vsak avto biti skonstruiran tako, da ne rabi ESP-ja, da se ne obrne. ESP je samo kot nadgradnja varnosti, njegov namen in način delovanja pa upam, da je večini jasen. Jaz sem za to, da ga vsi avti imajo, ne bi pa imel avta, ki se brez ESP-ja obrača na streho, tudi če ga ima na spisku dodatne opreme.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Če apr 29, 2010 12:44 pm

el_diablo je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a: Pa se še nikoli nisem znašel v kakšni zelo kritični situaciji, ki jo nebi mogel obvladati.

ponavadi se more najprej nek zgodit,da človk začne razmišljat.vse prevečkrat je tako.

npr. bohnedaj kasko dat,dokler ti nekega dne ne spizdijo avta in pušiš 10t eu.
pri ESP je zgodba podobna,le da so tle v igri še človeška življenja.

te pa malo razumem,furaš stare ameriške avte in ti že sam imidž govori,da ti pa ESP-ja ne rabiš ker je brezvezen. :)

Ma ne razumeš me najbolj.
Ne trdim, da se mi ne more nič zgoditi ali, da nikoli ne bom v situaciji, ko avtomobila ne bom mogel obvladati. Čudno je to, da se vsi šele po nakupu svojega prvega avtomobila z ESPjem večkrat znajdejo v kritičnih neobvljadljivih situacijah kjer jih lahko reši samo elektronika.

Pa ESP me verjetno nebi motil, če bi ga imel. Sem bil pa že dvakrat pred nakupom avtomobila z ESPjem, ampak sem se potem raje odloči za drugi avto. ESP, tuki ni imel nobene veze pri odločitvi.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če apr 29, 2010 1:00 pm

lizard je napisal/-a:Že vse mogoče govorite :).

Za moje pojme mora vsak avto biti skonstruiran tako, da ne rabi ESP-ja, da se ne obrne. ESP je samo kot nadgradnja varnosti, njegov namen in način delovanja pa upam, da je večini jasen. Jaz sem za to, da ga vsi avti imajo, ne bi pa imel avta, ki se brez ESP-ja obrača na streho, tudi če ga ima na spisku dodatne opreme.

To se pa povsem strinjam. Avto se na ravnem asfaltu nima kaj obračat na streho, torej mora biti skonstruiran tako, da v vsaki situaciji prej zdrsnejo gume preden ga obrne na bok. Prav tako pa trdim, da je ESP odlična zadeva, ki precej pomaga pri kritičnih situacijah. Ni pa vsemogočen - pomaga držati smer in pri kritični situaciji izvleče maksimum iz gum ter podlage, ampak če so razmere preslabe, boš prav tako končal v jarku. Fizike se ne da pretentati.
Ampak da se pa nekdo noče vsesti več v avto brez ESP, je pa že na meji histerije.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

noj
Novinec

Kraj: Arja Vas

Napisal/-a noj Če apr 29, 2010 1:08 pm

No, jaz pa sem za esp, ker tako kot smo že ugotovili, večini voznikov zna pridit prav. Vendar pa samo za takšen esp, ki se da popolnoma izklopit. Da bi ga sam izklopil. Ker po mojih izkušnjah je pri izživljanju lahko zelo nevaren, predvsem pri namernem drsenju zadka in izzživljanju na dirkališču. Tako kot abs, ki je v večini primerov zelo dobro stvar, po zelo spolzki podlagi pa te lahko celo ogrozi...
Vsa elektornika je dobrodošla, vendar da se jo da v določenih primerih popolnoma izklopiti. Drugače pa meni osebno esp še ni nikoli pomagal (še ni bilo takšne situacije), me je pa že na trenutke pošteno oviral.
Se pa povsem strinjam z @lizard, da takšen avtomobil, ki se brez esp prevrača nebi imel tudi, če ima esp serijsko.
Ford Mondeo Wagon Titanium 1.6 SCTi Ecoboost (118KW)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če apr 29, 2010 1:12 pm

noj je napisal/-a:Ker po mojih izkušnjah je pri izživljanju lahko zelo nevaren, predvsem pri namernem drsenju zadka in izzživljanju na dirkališču. Tako kot abs, ki je v večini primerov zelo dobro stvar, po zelo spolzki podlagi pa te lahko celo ogrozi...

Ne vem, kako bi te lahko ESP ogrozil, saj počenja pri zdrsu natanko to, kar bi pameten naredil pri pre/podkrmarjenju. Samo da par 1000-krat hitreje in bolj učinkovito (z vsakim kolesom posebej).
In če se izživljaš na dirkališču, itak ne more biti nevarno. Če pa to delaš na javnih cestah, pa prosim čimprej nehaj.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Če apr 29, 2010 1:28 pm

esp je zakon. Pa ne zato, ker se zato lahko hitrej peleš, amapk ker se lahko bolj sproščeno pelješ. Sem doživel kritične situacije z avtom brez kakršnekoli elektronike, z avtom, ki je imel abs in v kritično situacijo sem spravil tudi avto z espjem.
Predvsem je bila razlika v tem, da se v avtih brez espja pošteno nagaraš, da rešiš situacijo. In največji problem je to, da z avti brez espja je vedno bla podobna situacija. Prazna cesta, dež in flika ali štukan asfalt na ovinku, totalno neskoncentriran ali zamišljen in hotrost manjša kot navadno v podobnih razmerah na istih odsekih.
Avtu z espjem, sem pa spravil v najbolj kritično situacijo na vaški cesti pozimi, ko je zgledala skoraj ko makadam in bi brez esp pikiral naravnost iz ovinka, kljub smešni hitrosti.

Pa še to. Novejši avti so občutno težji kot so bli stari in na spolzki podlagi se to nenormalno pozna
LP Rok

Uporabniški avatar
mito155
Uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a mito155 Če apr 29, 2010 1:29 pm

evilfury je napisal/-a:Kako so pa potem včasih vozili brez ABS-a in ESP-a? V današnjih časih se ljudje vse preveč zanašajo na varnostne mehanizme v avtomobilu in si rečejo saj me bo ESP rešil in divjajo potem po cestah, kot da so na dirkališču.

Če so ceste zasnežene pa itak zmanjšaš hitrost in voziš bolj previdno.

Take škatle kot je ta nemo pa nimajo kaj kriviti v ovinkih saj vidite kako je avto visok in ga normalno takoj vrže iz ravnotežja.

upam da imaš doma črno-belo televizijo, ješ hrano iz vrta in ne uporabljaš telefona... sicer sploh ne vem od kje ti internet.. :roll:

ESP je nuja. meni je rešil 14dni starega golfa VI, katerega bi lahko mirno v štango pritegnil, v kolikor ne bi imel ESP. Je pa res da nisem Šumaher kot večina forumašev.

noj
Novinec

Kraj: Arja Vas

Napisal/-a noj Če apr 29, 2010 2:05 pm

Energetik81 je napisal/-a:
noj je napisal/-a:Ker po mojih izkušnjah je pri izživljanju lahko zelo nevaren, predvsem pri namernem drsenju zadka in izzživljanju na dirkališču. Tako kot abs, ki je v večini primerov zelo dobro stvar, po zelo spolzki podlagi pa te lahko celo ogrozi...

Ne vem, kako bi te lahko ESP ogrozil, saj počenja pri zdrsu natanko to, kar bi pameten naredil pri pre/podkrmarjenju. Samo da par 1000-krat hitreje in bolj učinkovito (z vsakim kolesom posebej).
In če se izživljaš na dirkališču, itak ne more biti nevarno. Če pa to delaš na javnih cestah, pa prosim čimprej nehaj.

Zakaj te lahko ogrozi? Ker ko se pelješ v ovinek in daš avtomobil 'na pošrek' rabi nekaj časa, da zagrabi, in ko zagrabi v trenutku poravna zadek, in če nato nisi pripravljen lahko hitro zletiš v robnik ob cesti ali celo iz ceste. To se je skoraj zgodilo meni, in še kar nekaj ljudem, ki jih poznam, seveda ko se zadeve potem navadiš, ni problematična. Definitivno pa vzame ves užitek pri malo bolj divji vožnji in pri drsenju čez ovinke. Zato pravim, da sem za esp, vendar da ga lahko po potrebi čisto izklopim, kar je možno pri super športnih avtombilih in še nekterih drugih, jaz pa mislim, da bi moralo biti pri vseh, tisti, ki pa so tako nevarni brez esp kot ta nemo, pa sploh nebi smeli v nobenem primeru zapeljati na ceste!
Kar se tiče pa dirkališča, bi lahko vedel da se tudi na dirkališčih dogajajo nesreče, dosti da imaš škodo na avtomobilu, kaj šele da se zgodi tudi tebi kaj. Nasploh pa je dolgočasno iti na dirkališče z avtomobilom, kjer ne moreš povsem izklopiti esp in ostale elektronike.
Ford Mondeo Wagon Titanium 1.6 SCTi Ecoboost (118KW)

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Če apr 29, 2010 3:10 pm

Drocky je napisal/-a:esp je zakon. Pa ne zato, ker se zato lahko hitrej peleš, amapk ker se lahko bolj sproščeno pelješ. Sem doživel kritične situacije z avtom brez kakršnekoli elektronike, z avtom, ki je imel abs in v kritično situacijo sem spravil tudi avto z espjem.
Predvsem je bila razlika v tem, da se v avtih brez espja pošteno nagaraš, da rešiš situacijo. In največji problem je to, da z avti brez espja je vedno bla podobna situacija. Prazna cesta, dež in flika ali štukan asfalt na ovinku, totalno neskoncentriran ali zamišljen in hotrost manjša kot navadno v podobnih razmerah na istih odsekih.
Avtu z espjem, sem pa spravil v najbolj kritično situacijo na vaški cesti pozimi, ko je zgledala skoraj ko makadam in bi brez esp pikiral naravnost iz ovinka, kljub smešni hitrosti.

Pa še to. Novejši avti so občutno težji kot so bli stari in na spolzki podlagi se to nenormalno pozna

Glede na to kar si napisal se mi zdi, da tebi tudi ESP ne ABS, ne karkoli drugega nič ne koristi. Vedno boš avto spravil v kritično situacijo, upamo le, da ne boš kdaj kaj hušega storil.
Sem že omenil, da tudi avta z ABSom še nikoli nisem imel. Pa vseeno nikoli nisem s ceste letel ali povzročil nesreče. Matr, pa jaz sem očitno živ fenomen :roll:

V glavnem preveč hvalite razne nove igračke. Ja! Se strinjam, da ESP in ABS lahko prav prideta, vendar tudi brez tega lahko normalno in varno voziš.
Aja. Pa tudi jaz sem že slišal pritožbe čez ESP, predvsem pri Off Roaderjih. Ravno prejšni teden mi je nekdo razlagal, da se je skoraj prevernil, ker je pozabil izklopit ESP in mu je vzel moč ravno v trenuku, ko je to najbolj potreboval! To je vse kar sem si zapomnil. Smo takrat že malo popili pa se ne spomnim vsega natančno. oops

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz Če apr 29, 2010 3:20 pm

noj je napisal/-a:
Zakaj te lahko ogrozi? Ker ko se pelješ v ovinek in daš avtomobil 'na pošrek' rabi nekaj časa, da zagrabi, in ko zagrabi v trenutku poravna zadek, in če nato nisi pripravljen lahko hitro zletiš v robnik ob cesti ali celo iz ceste.

Hm.. Js mam tle en ovinek na katerem včasih mal probam na počez vršt avto in gre lepo postrani, potem pa esp prime in poravna avto. Volan oz. (sprednja) kolesa mam pa vedno v smeri vožnje, tko da ne vem zakaj bi me esp vn iz ceste vrgel, če pa poravna avto v tisto smer, kjer je cesta...

Uporabniški avatar
mito155
Uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a mito155 Če apr 29, 2010 3:34 pm

noj je napisal/-a:
Zakaj te lahko ogrozi? Ker ko se pelješ v ovinek in daš avtomobil 'na pošrek' rabi nekaj časa, da zagrabi, in ko zagrabi v trenutku poravna zadek, in če nato nisi pripravljen lahko hitro zletiš v robnik ob cesti ali celo iz ceste. To se je skoraj zgodilo meni, in še kar nekaj ljudem, ki jih poznam, seveda ko se zadeve potem navadiš, ni problematična. Definitivno pa vzame ves užitek pri malo bolj divji vožnji in pri drsenju čez ovinke. Zato pravim, da sem za esp, vendar da ga lahko po potrebi čisto izklopim, kar je možno pri super športnih avtombilih in še nekterih drugih, jaz pa mislim, da bi moralo biti pri vseh, tisti, ki pa so tako nevarni brez esp kot ta nemo, pa sploh nebi smeli v nobenem primeru zapeljati na ceste!
Kar se tiče pa dirkališča, bi lahko vedel da se tudi na dirkališčih dogajajo nesreče, dosti da imaš škodo na avtomobilu, kaj šele da se zgodi tudi tebi kaj. Nasploh pa je dolgočasno iti na dirkališče z avtomobilom, kjer ne moreš povsem izklopiti esp in ostale elektronike.

"problem" ESPja na dirkališču je samo ta, da je nastavljen na varno stran in pač z njim ni mogoče 100% izvlečt iz avtomobila kar zmore.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če apr 29, 2010 4:07 pm

Problem esp-ja je največkrat, ko folk ne ve kako dela in ko ga zanese on avtomacko začne lovit z volanom avto, kar je pa absolutno narobe, drugače je esp zakon in sem za da ga imajo vsi sodobni avtomobili in športne različice možnost izklopa

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Napisal/-a gusti85 Če apr 29, 2010 4:14 pm

cruiser1 je napisal/-a:
STENTOR je napisal/-a:Avta brez esp-ja jaz ne bi hotel pa če mi ga dajo zastonj. Take avte smo vozili pred 15-imi leti, ne pa danes v letu 2010. Me je že parkrat rešil iz zagate, zato sem mnenja, da bi to moral imet vsak avto. Nvm kako lahko sploh prodajajo tako kolnkišto brez esp :roll:

No takim izjavam se čudim! Ne razumem kaj delate na cesi, da vas je moral ESP že večkrat reševati :?: Že leta in leta vozim avtomobile brez ESPja in to z avtomobili, ki so v snegu, ledu in dežju precej bolj problematični, kot jih ima večina slovencev (zadnji pogon!) Pa se še nikoli nisem znašel v kakšni zelo kritični situaciji, ki jo nebi mogel obvladati. Nekateri pa imate avto z ESPjem 2-3 leta pa vas je že neštetokrat rešil :shock: . Tega pač ne razumem.

Kaj bi rad zdaj diplomo?

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če apr 29, 2010 4:21 pm

gusti85 je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:

Kaj bi rad zdaj diplomo?

Počak, da bodo američani dognal, zakaj je esp dober in ga bodo začel ugrajevat

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Če apr 29, 2010 4:29 pm

Vedno, vedno ista zgodba. Večina tistih, ki pljuva po elektronskih pomagalih, se vozi v starih kantah, ki še servo volana nimajo. Tudi servo volan je bil v začetku deležen kritik, v smislu, da "ne čutiš" ceste, danes je pa nepogrešljivi del opreme.
Zadnjič spremenil Strokovnjak, dne Če apr 29, 2010 4:45 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov